Brave gizlilik az biraz hikaye, şirket yapısı ve iş modeli sıkıntı biraz. Firefox zaten kötü bir ünü var.
Rakiplerine nazaran iyi iş görüyor ancak %100 iyi midir elbette tartışılır.
Brave telemetri, ping vs vs kayıtları tutuyor. Gizlilik odaklı tarayıcı arayışında şunlar tercih etmek daha mantıklı.
Hiç kullanmadım ama şu da gizlilik odaklı galiba.
Körü körüne de Brave savunmak istemem de ping vs falan tutması yoktu diye hatırlıyorum rakiplerine nazaran ön plana çıkması bu yüzdendi. İşler değiştiyse bilemem tabii. Neyse çene yormaya da değmez nasılsa Chrome piyasa hakimi kolay kolay değişmez.
Mullvad VPN övülen bir uygulamaydı denemedim daha. Diğerlerine de bir bakmak gerekir.
Hazır bu konuyu konuşuyoruz bitwarden topluluğu şöyle bir tablo paylaşmıştı;
Ben yıllardır birincil tarayıcı olarak Vivaldi kullanıyorum. Dahili not alma özelliğinden tutun da rss, e-posta, yapılacaklar, takvim, okuma listeleri, vpn, hızlı komutlar, eşitleme ve ayrıca çok fazla özelleştirme imkanları var. Şu anda pek çok tarayıcının yeni getirdiği ve kullanıma sunduğu özellikleri yıllardır sunuyor. Sırf bu yüzden yeni bir tarayıcı çıktığında veya bir tarayıcı bir özelliği süper özellik diye sunduğunda ben zaten o özelliği kullanıyor olduğumdan o tarayıcıya geçmiyorum. Yakın zamanda tarayıcılar bölünmüş görünüm özelliğini sunmaya başladılar(en ilkel halleriyle) ve ben bu özelliği kaç zamandır kullandığımı hatırlamıyorum. İkincil tarayıcım Firefox’ tu ama onunda skandalları ve doğru düzgün özellik eklememesi dolayısıyla ikincil tarayıcım Lİbrewolf oldu. ![]()