The Second Apocalypse

R. Scott Bakker’ın yazdığı grimdarkın en afili temsilcilerinden The Second Apocalypse serisi üzerine konu bulamadım, açayım dedim.

Seri iki parçadan oluşuyor: Prince of Nothing üçlemesi, The Aspect-Emperor dörtlemesi. Şimdilik devamının gelip gelmeyeceği belli değil, yazar ne yapacağına henüz karar vermediğini söylüyor.

Kendilerini dünyanın geri kalanından ayırıp binlerce yıl boyunca çeviklik ve zeka için “breed” eden dünyainlerin dahi çocuğu Anasurimbor Kellhus’un dünyaya inişiyle başlayan, çok bambaşka yerlere giden bir hikaye.

Sonuna kadar grimdark, sonuna kadar felsefi (yazar Kanada’da bir üniversitede felsefe hocası, baya güzel makaleleri var. Alien philosophy’yi özellikle öneririm.), sonuna kadar epik bu hikaye üzerine tartışmak, Akka’yla derbeder olmak, Nonmen’in derdiyle dertlenmek, Inverse Fire’ı dikizlemek, determinizm üzerine tezler yazmak, Cil-aujas’ın emwama deliklerinde ürpermek isterseniz kendinizi tutmayınız efendim.

In a world so vast, so fraught; the father who doesn’t lie is no father at all.

11 Beğeni

Yılardır bir bunu bir de Malazan’ı beklemekten taşa dönmüştüm. Serinin devam serisi olduğunu da yeni buradan duyuyorum. Bekliyoruz bakalım umarım Alfa basar. Bu seri Alfa yayınlarına yakışır. Felsefi yönü falanda var.

4 Beğeni

Çevrildiğine dair hiç bir bilgim yoktu. Ciddi ciddi başlamışlar mı?

Yok herhangi bir yayınevi teliflerini almadı. Ben sadece inşallah Alfa basar dedim. Henüz bir çalışma yok.

Ben Prince o Nothing’i okumayı denedim ama maalesef devam edemedim. Üstelik bir tane reread bulmuştum, onunla birlikte ilerliyordum. Yine de bir şekilde sarmadı beni. Türkçe olursa belki bir şans daha veririm. Bu arada şöyle bir eleştiri vardı, o da etkilemiş olabilir:

Hikayeyi anlatan birisi vardı ismini unuttum. Hikayeyi anlatabildiğine göre ölmüyor, o yüzden de heyecanı azalıyor demişlerdi. :slight_smile:

1 Beğeni

Hocam valla ben o konuda biraz kötümserim. Bakker’ın kendisi son iki kitabı baya zor bastırdı diye biliyorum. Son kitabın edit işi baya kötü zaten. Ama evet Türkçe’ye kazandırılırsa bence edebiyat dünyamıza baya yeni bi renk gelmiş olacaktır, umarım çevrilir.

Belki son dönem sıkça çevirilerine başlanan grimdark eserler başarılı olursa onların yarattığı ortamda feasible hale gelebilir. Hayırlısı.

Hocam biraz garip bir eser ya. İlk kitabın ilk yarısını ben de çok zor atlatmıştım açıkçası. Tabi herkese hitap da etmiyor zaten ama Malazan’ı sevdiyseniz belki tekrar denemenin faydasını görebilirsiniz.

spoyler konusunda:

Oh boy. Bu konuda bişey söylemek istemiyorum. Bahsettiğin varsayım doğru bile olsa bunun hiçbi anlam ifade etmediği seriler de gördük biz hahahah.

1 Beğeni
  1. serisi ilk seriye kıyasla daha az tutmuş. Yazar 2. seriyi de 3 kitap olarak yayıncıyla anlaşma yapış, sonra 4’e uzatmak için 3. kitabı rehin tutup, yayım için söz alana kadar vermemiş. Bir yerde böyle olduğunu okumuştum. Yazar biraz kendi kaşınmış desek yeridir herhalde, eğer cidden böyle olmuşsa.
3 Beğeni

Wow, juicy gıybetmiş bu. Bunları hiç duymamıştım ama düşününce o dönem yaşananları güzel açıklıyor gibi hocam. Bence 4 parça olması güzel olmuş nihai olarak ama belki son kitabın editinin kötülüğünün sebebi de budur.

Siz okumuş muydunuz seriyi?

Benim İngilizcem o kadar iyi değil maalesef. Sanderson’ı bile anca okuyabiliyorum, onun dili daha hafif diğer yazarlara göre.

1 Beğeni

Anladım hocam. Bakker reyis de sağolsun GRE kelimelerine pek düşkün, haklısınız.

1 Beğeni

Başka bir başlıkta bu seriden bahsederken @isos81 hocamın çevirdiği rehber gündeme gelmişti. Canım sıkılınca bu seri için de benzer bişey yazayım dedim.

Büyük ölçekli bir epik fantastik hikaye okumak istiyorum. - Meh. Epik, ama ölçek büyüklüğü bu serinin ön plana çıkan bir yönü değil.

Derin fantastik karakterler okumak istiyorum, onları yakından tanımak ve anlamak istiyorum. - Tavsiye. Earwa’da çok ilginç şahsına münhasır karakterler var, bu seride bunların bazılarını fazlasıyla yakından tanıyoruz.

Ana tema ile iç içe geçmiş irfan (lore) ve dünya yaratımı (worldbuilding) olan bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Earwa açıkçası çok garip bir yer ve inanılması güç olabilir ama dünyayı kaçınılmaz olarak tanık olduğumuz haline getiren uzun ve derin bir tarih var.

Uzun serilerden yoruldum ve x kitaplık bir seriye başlamak şu anda benim için çok fazla. - Geç. Seri Hiçbiryerin Prensi(3 kitap) ve Tanrı(?)-İmparator (4 kitap) olarak ayrılsa da sadece ilk üç kitabın tek başına yeterli, bütün bir deneyim sunduğu pek söylenemez.

Grimdark bir kitap istiyorum. - Kolay Tavsiye. Seri dibine kadar grimdark arkadaşlar.

Kaygısız bir okuma deneyimi istiyorum. - Geç. Earwa’da kim kaygısızmış ki siz kaygısız olasınız :roll_eyes:

Romantizm olan bir kitap istiyorum. - Kesin geç. Yapma. Hayır.

“Bromance” olan bir kitap istiyorum. - Geç. Çıkar ilişkileri, ihanetler, zamansız ölümler arasında pek bromance’e fırsat kalmıyor denebilir. Bu bromance eksikliğinin kendi başına bir tema olup olmadığı ayrıca tartışılır bu arada.

Aksiyonun bol olduğu ve hızlı ilerlemeli bir kitap istiyorum. - Meh. Aksiyon, orda olduğu zaman çok hızlı, akıcı ve epik. Ama aksiyon pek sık yaşanmıyor.

Klasik fantastik klişeleri ve konusu olan bir kitap istiyorum. - Geç. Bu seri, okuduğum en kendine has, en benzersiz seri.

Klasik ırkların olduğu bir kitap istiyorum. - Geç. Bazı ırklar bazı yönlerden biraz tanıdık gelse de genel olarak özgün ve deconstructive.

Çeşitli rollerde insanların olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. İnsanlar farklı ırklardan, kültürlerden ve inançlardan geliyorlar ve ekseriyetle birbirlerini öldürüyorlar.

Kuralcı büyü sistemi olan bir kitap istiyorum. - Meh. Brandon Sanderson kitapları kadar detaylı hakim olmayı beklemeyin, ama büyünün kuralları pek çok seriye göre daha net ve nasıl çalıştığını az buçuk anlayabiliyoruz.

Erkeklerin ve kadınların eşit olduğu bir kitap istiyorum. - Geç. Alakası bile yok. Bu da bazen fazlasıyla rahatsız edici yollarla gözümüze sokuluyor.

Çok fazla karakterin olmadığı bir kitap istiyorum, fazla insanı takip etmek benim için zor. - Tavsiye. Figüran çok var ama temelde takip ettiğimiz karakter sayısı 3-4’ü geçmiyor.

Ateist temalı bir kitap istiyorum. - Hım. Bu olaya ne desem bilemedim, çok garip. Ama tanrılar var ve bazıları gerçek gibi görünüyor.

Askeri fantastik bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Kitapların odağında olmasa da büyülü büyüsüz bolca çatışma, savaş, dövüş, vs. görüyoruz; taktiklerine hakim oluyoruz.

Beni duygulandıran bir kitap istiyorum. - Meh. Yürek dağlayan trajediler yaşanıyor kitapta ama yürek dağlanmasıyla "duygulanmak"ın farklı şeyler olduğu savunulabilir.

Epik, gerçeküstü karakterler görmek istiyorum - Meh. Bu tarzda karakterler ya da düşmanlar var ama sayıları çok az. Genelde karakterler büyücü müyücü de olsa normal insanlardan oluşuyor.

Mükemmel diyalogların olduğu bir kitap istiyorum. - Bu da meh. Biraz kişiden kişiye değişebilen bir şey bu gördüğüm kadarıyla.

Her şeyin bana detaylıca anlatıldığı bir kitap istiyorum. - Geç. Zaman zaman çok üstü kapalı, adeta şifreli bir dille anlatım var.

Olayların sona doğru kızıştığı bir seri istiyorum. - Tavsiye. Olaylar kızışıyor hocamlar.

Müthiş bir yazım stili olan kitap istiyorum. - Geç. Yazım stiliyle öne çıkan bir seri değil gördüğüm kadarıyla.

Siyasi entrikaların olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Bir ASOIAF değil, ama entrikalar bu hikayenin önemli bir parçası.

Fantastiğe giriş yapmak istiyorum. - Geç. Kendinize bu kötülüğü yapmayın.

Suikastçıları severim. - Geç. Bu seride pek yoklar. En azından alışılagelmiş haliyle.

Yazarın karakterleri öldürmesini sevmiyorum. - Tavsiye. Çok derine girmiycem.

Çok fazla POV (Point of View) olmasını sevmiyorum. - Tavsiye. En fazla 4-5 tane POV var.

Kaliteli mizah ve gerçekten komik sahneler olan bir kitap okumak istiyorum. - Geç. Mizah kesinlikle bu serinin güçlü bir yönü değil.

Savaşların heyecanlı olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Özellikle büyülü savaşlar aşırı heyecanlı ve sürükleyici.

Ejderhalar, şekil değiştirenler, canavarların ve diğer fantastik yaratıkların olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Çok garip yaratıklarla karşılaşacaksınız.

Ek: Felsefi tartışmaları, sayfalarca introspection (içbakış?) okumayı seviyorum - Şiddetli tavsiye. Bu konuda tek rakibi Dust of Dreams (Malazan #9).

11 Beğeni

@alfakitap tam senlik.:smiley:

1 Beğeni

@nefarrias_bredd İlgini çeker belki (ben izlemedim). @HamdemitAbi de okumuştu sanırım bu seriyi.

2 Beğeni

2 Beğeni

Spoiler yokmuş incelemede.

3 Beğeni

Katıldığım bir incelem olmuş hocam. Hak verdim reyize.

Yalnız Malazan benzerliği baya öne çıkıyor cidden, belki de onu daha fazla vurgulamalıydık konuda . Ben şahsen ilk önce Second Apocalypse okumuştum ve neye uğradığımı şaşırmıştım, ufkum açılmıştı ama demiştim ki artık fanteziden zevk alamam. Sonrasında Malazan okumuştum ve dünyam yine şaşmıştı, tükürdüğümü yalamıştım. Güzel zamanlardı. Evren/tanrılar/ışık inşallah tekrar yalatır bana :roll_eyes:

4 Beğeni

Ben bu kitabı neden yarım bıraktım, neden devam edemedim bilmiyorum ama bir kez daha şans vereceğim kesin. Sadece daha açık bir mind state bekliyorum. Şu anda muhtemelen 20 sayfa ilerleyemem.

4 Beğeni

Fantezide favori beşini sıralasana, Malazan ve Second Apocalpyse dışında beğendiğin serileri merak ettim.

Vaktiyle bir Tierlist yapmıştım hocam. Şimdi yapsam belki bir kaçının yeri değişir, bayağı bir eser de yok ama S-A tierları hala doğru ve çoğunlukla tam denebilir.

Obaa, yine kaçırdığım bir başlık. Kara Kule’yi en dibe koymuşsun yalnız. :slight_smile: