Birkaç gün önce yazdığım okuma etkinliğini başlatıyorum. Şimdilik isimlerini ileten benimle birlikte 4 arkadaş olmakla birlikte katılmak isteyen arkadaşlar isimlerini konu altına bırakabilir.
Okuma etkinliğinin düzenini şöyle belirledim. Sizlerin de fikirlerini görmek isterim.
Önce kitap üzerinden mi yazar üzerinden mi yoksa belirli bir tür üzerinden mi gideceğiz onu belirleyelim. Örneğin önce Hüseyin Rahmi’nin bütün eserlerini mi okuyalım, yoksa baştan başlayıp devam mı edelim yoksa önce komedi mi tiyatro mu aşk mı okuyalım. Aşağıya anket ekliyorum. Oradan cevaplayabilirsiniz.
Kitapların çoğu kısa olduğu için (kalınlar için istisna yaparız) 2 hafta vakit yeterli diye düşünüyorum. 1 hafta ara verip ardından yeni kitap belirleriz. Arka arkaya okumak yeni başlayanlar için sıkıcı olabilir.
Okumalar bitince buradan veya yeni konu açıp oradan eserin bütününü tartışabiliriz.
Elinde olanlar için İş Bankası serisi üzerinden okumalar yapmak daha mantıklı. Sadeleştirmeleri ve notları açıklayıcıdır. Ama elinde farklı basımları olan varsa da okuyabilir tabii. Eser aynı eser sonuçta.
Katılmak isteyen arkadaşlar isimlerini iletip ankete katılabilir.
Okuma düzeni nasıl olsun?
Belirli bir yazarın bütün eserleri (Bu şık seçilirse yazar için tekrar anket yaparız)
Sırasıyla baştan sona doğru bütün kitaplar
Belirli bir türün kitapları
0oylayanlar
Not: Anket kendiliğinden 1 günde sonlanmıyorsa 2-3 gün beklemek istiyorum. Hem bu arada isimlerini ileten arkadaşlar artar hem de ankete gelen cevaplar artar. Ve keyifli bir etkinlik olur.
Hiç sorun değil. Konuyu 2 gün bekletmek istiyorum. Katılanlar çoğalırsa anket net sonuç verir. Sizi de üyelere ekledim. Genel sonuçlar sonrası detaylar netleşir. Ayrıca maddelere ekleyeceğiniz fikriniz varsa iletebilirsiniz.
Bu tür kitapları ilk kez İş Kültür Yayınları’nın bu serisiyle tanıyıp 7-8 kitabı okudum. Tabii Sabahattin Ali kitaplarını da eklersem (YKY den okumuştum) bu sayı biraz daha artar. İşin özü bu etkinliği takip etmeyi ve uygun şartlarda katılım göstermeyi istiyorum. Yalnız yaz boyunca kütüphanemden uzağım ve yanıma bu seriden hiç kitap almadım. Dolayısıyla ilk etkinlikleri takip edip katılamayabilirim.
@fatihcetin
Açıkçası belirli bir türün kitaplarıyla gidersek sıkıcı olabilir. Yani diyelimki aşk geldi. Üç dört kitabı art arda aşk romanı okursak sıkıcı olabilir.
Bunun yerine her hafta oylamayla iki farklı tür kitap arasından seçim yapılabilir. Naçizane önerim böyle olması yönünde.
Böyle deniyor ama
Eğer sizin dediğiniz gibi olursa da bazı kişilere ağır gelebilir. Mesela deneme geldi diyelim. Ben hiç deneme okumadım, bir dönem sürekli deneme okumak bana ağır gelir sanırım.
Açtığım anket şimdilik ilk kitabın anketi olacaktır. Yani tür seçeneği çok olursa (örneğin aşk diyelim) türe uygun farklı eserlerden ve yazarlardan oluşan 3 5 kitaplık bir anket daha açacağım. 2 haftada bir karar kılarsak benim ve sizin belirteceğiniz kitapların anketini oluştururuz. Bu arada ilk kitaba başlamayı biraz bekleteceğim katılmak isteyenler olabilir diye.
Örneğin bu ankette çoklu kitaplar olan tür seçilirse 2-3 kitap arka arkaya (2 haftada 1) önce onları okuyabiliriz. Yani bir ay tiyatro kitapları tartışırken diğer ayın anketine göre öykü kitapları tartışabiliriz.
Not: Bu okuma gruplarında nasıl ilerleneceği konularında biraz acemiyim. Fikirlerinize de ihtiyacım olabilir.
Yazdığınız kitapların çoğu bende yok. Olmayan arkadaşların almasını beklemek adına günü uzatacak mıyız? Yoksa bir hafta mı olacak, bir hafta olursa yetişmeyebilir ama.
Haklısınız. Orayı düşünemedim. En baştaki konuda 2 hafta olarak düzelttim. Ama şöyle de yapabiliriz. En son açılan ankete göre bir tür belirlendikten sonra mesela oradaki 3 kitabı temin edip okumak için 1 ay süre verilebilir. 1 ay sonra da tartışma konusunu açabiliriz.
Evet dediğiniz gibi güzel olabilir. Ama tartışma konusunu bir ay sonra üç kitap için açmak olur mu bilemedim.
Tür belirlendikten sonra kitaplar için bir sıralama yapılabilir, ilk kitap için iki haftadan sonra, diğer iki kitap içinse 150 sayfadan fazlaysa iki hafta azsa bir hafta sonraya tartışma konuları açılabilir. Hepsi için bir aydan sonra toplu olarak konu açılırsa, ilk okuduğumuz kitabın üzerinden süre geçmiş oluyor ve sıcağı sıcağına bir katılımda bulunamamış oluyoruz. Tabi siz ne dersiniz ya da arkadaşlar nasıl daha rahat ederse öyle olsun. Sadece minik bir fikir benimki.
Tür seçiminden sonra dediğiniz gibi bir anket daha yapmak daha mantıklı. Oradan da kesin okunacak kitap sonucunu alıp temin etmek ve okumak için 2 hafta verilebilir. 2 hafta sonra tartışma konuşulduktan sonra bu sefer tür yerine ilk 20 kitap arasından bir seçim yapılabilir. 1-2 gün bu anketlerin cevaplanmasını ve katılacakların artmasını beklemek daha mantıklı.
Kusura bakmazsanız ben de bir fikir vereyim. Eğer okuma gurubu planlandığı gibi giderse serideki her kitap okunacak demektir. En kötü ihtimalle en bilinenler okunur. Hal böyleyken siz ortaya karışık bir seçki yapsanız daha rahat olur. Çünkü okumayı hedeflediğimiz kitaplar sınırlı, en nihayetinde herkesin istediği kitap er ya da geç okunacak.
Arkadaşlar sizin içinde uygunsa bir soru sormak istiyorum. Eğer okuma etkinliğinde süreklilik sağlanabilirse kitabın seçimini ben yapabilirim arkadaşımızın belirttiğine göre. Seçtiğim kitap ilk başta hafif tempolu (şimdilik denemeler dahil değil) ve biraz da seriye ısındıracak kitaplar olacak. Kitabı uygun bulursanız temin edip okumak için 2 hafta uygun olacaktır. Ne dersiniz?
Kitap seçimini ben yapayım mı?
Evet
Hayır (Anketlere göre devam edelim)
0oylayanlar
Ankete evet oyu verdim. Kitap seçimi anketleriyle baş edemeyeceğiz gibi geldi. Kitap seçimlerinde sadece benim değil sizin de istediğiniz kitapları okuyabiliriz. Burası herkese açıktır.
Eğer okunacak kitabı daha önce okuduysanız ve tartışmaya (içerik, yazar bilgisi, dönem bilgisi vb. konuları) katılabilecek düzeyde hatırlıyorsanız bence tekrar okumanıza gerek yok. Ama tercih sizindir. Ben zaten çoğu kitabı okuyup not aldığım için notlarımı gözden geçirip tartışmaya katılacağım.
Rica ederim. Anket benim tercihime göre şu anlık çoğunlukta. Biraz daha bekledikten sonra çoğunluk değişmezse hafif bir kitap tercihi ile başlayacağım. Temin ve okuma süresini de orada belirtirim.
Evet arkadaşlar. 1 gün 1 saat sonra anketi sonlandırdım. Katılmak isteyen daha fazla kişi olmadığı için şimdilik ilk kitabı, ismini ileten arkadaşlar ile okuyacağız.
İlk kitap olarak çok sevdiğim bir yazar ve gazeteci olan Ahmet Mithat Efendi’nin “FELATUN BEY İLE RAKIM EFENDİ” kitabını seçtim. Dili oldukça sade olduğu ve yanlış batılılaşmayı oldukça ironik biçimde anlattığı için tercih ettim. Kitabı edinip okumak için 15 gün yeterlidir sanırım. 31 Temmuz Cuma Saat 20.00’de tartışma konusunu açacağım. Uygunsa konuya mesaj atmak yerine mesajımı beğenirseniz sevinirim. Konuda kalabalık yapmayalım.
@hayaloglu@Erdogan Sizler de evet oyu kullanmışsınız. Eğer katılmak isterseniz 15 gün sonra konuya beklerim.
Ayrıca illaki İş Kültür serisinden okumak zorunda değilsiniz. Metin aynı olduğu için başka yayınlardan da okuyabilirsiniz ama Babil’de çok uyguna ve stoklu satılmaktadır. İlgilenenler için aşağıya link bırakıyorum.