Caps lock açık kalmış Hamet. Bir daha olmasın.
Onu bir de renklendirirsek çok güzel olur.
Prodüksiyon olarak 1. bölüme oldukça özenildiği belli oluyor. Muhtemelen sezonun en yüksek bütçeli bölümü olmuştur.
Estetik açıdan 1. bölümü çok beğendim. Muhteşem epik görsellikler vardı. Farklı yaratıklar, farklı insan ırkları ve kültürleri görmek oldukça keyifliydi. Star Wars izler gibi hissettim kendimi. Taşıtlar, şehir tasarımları star wars ve cyberpunk esintiliydi, başarılı buldum genel olarak.
İkinci bölümü daha az beğendim. Uzay gemisi sahneleri ağırlıklı olduğu için doğal olarak etkileyici görsellik azaldı.
Hikaye anlatımına gelecek olursam, aman aman bir hikaye olduğunu söyleyemeyeceğim ama 3 imparator hikayesini çok sevdim.
Diyaloglar ve hikaye ortalama bence. Onun için ilk bölümde görsel şölenle izleyiciyi kazanmaya çalışmışlar gibi duruyor.
Nedense Terminus hikayesi çok ilgimi çekmedi.
- bölüm sonuyla ilgili spoiler.
Özellikle Hari Seldon’un ölümü ve matematikçi kızın uzaya fırlatılmasından sonra, Terminus hikayesini hiç merak etmiyorum.
İmparator ve ana gezegenin görsel şovu çok daha fazla ilgimi çekiyor. İmparatoru oynayan aktör (Lee Pace) harika oynamış bence. Sahnelerini izlemekten keyif aldım.
Özetle; hikaye açısından pek bir beklentim yok ancak 1. bölümdeki görsel şöleni 5 sezon boyunca zevkle izleyebilirim 1. bölüm yüksek bütçeli bir film gibiydi. 2. bölümde dizi olduğu belli oldu.
Not : Kitapları okumadım. Okumayı düşünüyorum ama önceliğim değil.
Çıkan ilk iki bölümü dün akşam izledim. Genelde okuma listemde olan uyarlama yapımların haberini duyduğumda öncelikle okumaya çalışırım. Vakıf için bu şansım olmamıştı, hem dizi haberi ilk çıktığında kitapların basım akıbeti belirsizdi, hem de seri uzun olduğundan vakitsizlik ötelememe neden olmuştu. İlk iki bölümü izledikten sonra keşke seriyi okusaydım dedim Çok geniş bir evren, detaylı bir yaratım varken görselde takip sırasında hikayede sanki bir şeyler kaçırıyormuşum hissinden kurtulamadım bir türlü. Hikayenin ana çerçevesinde bir sıkıntı yok tabi ama detaylardan zevk alan biri olarak o his sürekli backroundda kafamda döndü açıkçası.
Kalitenin doruklarına varmak için akşam saatlerini bekledim ve 4K-HDR olarak izledim diziyi, görüntüler muazzam. Sinema kalitesi bir prodüksiyon var, apple’ın cüzdanını sonuna kadar açacağı zaten belliydi. Akan bütce de gayet iyi kullanılmış. Sadece görsel efekt olarak değil, production design olarak da çok başarılı. Bilimkurgu da en son Expanse de iyi seviye design görmüştüm, Foundation birkaç kat arşa taşıdı kaliteyi. Biraz müzikleri zayıf buldum, birazda kostüm. Koskoca emperor çıkmış abi ne giydirdiniz o adama anlamadım, göğüste plastik zırh altta kırışık kumaş pelerin vari bişi falan Çok sıkıntı değil gerçi, görüntü yönetmenliği muazzam. Her bölüm bu kaliteyi koruyabilmişlerse zaten sadece bu özen için sonuna kadar izlenir yapım olmuş.
İlk bölümle zevkin arşa erdi, 2. bölümle biraz bu hikaye nereye gidiyor dedim açıkçası. Özellikle Gaal-raych dinamiği bana gelmedi, bakalım devamında hikayesel yön ve tempo nasıl işlenecek. Ben bu yapımın sonuna kadar varım, tereddütte olan varsa da gözü kapalı ilk bölümden denesin derim
İlk iki bölümü ben de izledim. Oyunculuklar, görseller ve müzikler olmuş. Asimov’un Vakıf serisinden ilham alınarak çevrilmiş bir dizi olarak görmek doğru olur, kitaplarla arasında önemli farklar var.
Produksiyon kalitesi olarak hemen hemen The Mandalorian ayarında diyebilirim. Birinci bölüm gayet keyifliydi, 1 saat boyunca sıkılmadan izledim. Jared Harris, Lee Pace ve Alexander Siddig rollerine cuk oturmuşlar, yer yer oyunculuk dersi vermişler.
İkinci bölüm ise ne yazık ki sönüktü. Tempo sıfıra düştü, uzatmalara oynayan gereksiz dramalar baş gösterdi. Uzay gemisinde geçen olaylar yavandı. Gözüme batan bir detay da kostümler oldu. Bazıları özene bezene yaratılmışken oldukça kötü tasarımlar da gördüm. İzlemeye devam edip etmeyeceğime üçüncü bölüme göre karar vereceğim, ama pek umutlu değilim.
Aynen… Bir de Raych’ı her gördüğümde gülüyorum. Evsiz gibi dolaşıyor etrafta.
Seni bu kadar sinirlendirebildilerse ben hiç izlemeyeyim o zaman. ):
Hahah evet hocam, bu arada nickinizi de öğrenmiş olduk dizi vasıtasıyla
Hahaha, aslında benim Abraxas Hermann Hesse’nin Demian’ından.
Nihayet birinci bölümü izleyebildim. Açıkçası dizinin romanlara sadık olup olmaması benim için çok önemli değildi.
Vakıf denince çöp olsa izlerim deyip izlemeye başladım. Ama dizi bana eski ve yavaş geldi.
Sanki 50 yıl önce çekilmiş de ancak izleme fırsatı bulmuşuz gibi hissettim. Ama izlemeye devam edeceğim tabii ki.
Ben hiç beğenmedim. Vakıf serisini daha bitirememiştim ama diziye yinede başlamıştım. İlk iki bölümü izledim ve diziyi birakıyorum en azından kitapların büyüsü bozulmasın.
İlk bölüm tam Vakıf tadı vermişti bana, 2.bölüm eh hadi demiştim ama 3.bölüm… Keşke Apple, John Scalzi-İmparatorluğun Çöküşünü diziye/filme çevirseydi. Marvelimsi, birçok değişiklik yapabileceğiniz, istediğiniz gibi seks ekleyebileceğiniz ve hemen hemen kimsenin bu değişikliklere ağzını açmayacağı bir seri hem. Şuan için çektikleri dizinin Vakıfla alakası yok. Az çok hoşlandığım için devam edeceğim umarım sezonun geri kalanında ilk bölüm gibi Vakıf tadı alabiliriz.
Güzelim dizi çöp oldu kısacası arkadaşlar.
Çok ufaktan spoiler olacak ama 3. bölüm ile gelen;
zamanda ileri atlamamız ve ilk iki bölümde ana karakter gibi tanıdıklarımızın gözükmemesi
sonrasında genel izleyici kitlesinin çok büyük bir bölümü neler olduğunu anlamamış Bölümü dün akşam izledim, sonra üşenmedim 100 e yakın yabancı yoruma göz gezdirdim. Genel isyan bu yönde, yani bu dizinin asıl ayağına sıkan hikayenin takip edilebilirliği oluyor galiba şu an. Ben verilen tüm bilgi ve hikayeyi özümseyerek devam ediyorum ama anladığım çoğunlukta kopukluk büyük.
Kitabı da okumadığım için orada da bu şekil mi gidiyor bilemiyorum ama uyarlamalarda her zaman ana kaynak hakkında bilgisi olmayan genel kitleye göre hareket edilmesi lazım. Hikaye anlatımındaki kopukluk 1-2 bölüm daha böyle devam ederse izlenme oranlarında büyük düşüşler olur gibi hissediyorum. Bu kadar maliyetli bir prodüksiyonda da bu durum terazinin kefesini şaşırtacağı için ilk sezondan iptal bile gelebilir, hayırlısı bakalım.
Peacock’ın açılış ve kapak dizilerinden olan Brave New World’de de bu senaryo yaşanmıştı; yüksek maliyet ve prodüksiyona sahip büyük beklentili bir kurgu uyarlamasıydı ve ilk sezonda iptali yedi. Umarım Foundation korktuğum kadere koşmuyordur şu an
Üçüncü bölüm de zayıftı.
Dizi maalesef ne olacağına karar verememiş gibi bir his uyandırıyor. Bir şeyler yerine oturmamış. Vakıf’ın anısına hakaret gibi eleştirlere girmeyeceğim; benim gözümde zaten Vakıf’tan biraz esinlenilmiş, onun dışında tamamen özgün bir dizi bu. Adını Speys Empayr koysalar aynı şey olurdu.
Beğendiğim kısımlar:
- Oyunculuklar (Bu bölümde özellikle Demerzel ve Brother Dusk döktürmüşler)
- CGI
- Müzikler
Beni rahatsız etmeye devam eden kısımlar:
- Galaktik bir imparatorluk var. Günümüzden on binlerce yıl sonrası. Terminus’dakiler hâlâ toz toprak içinde sefiller gibi yaşıyorlar. Ama bir yandan manyak teknolojilerle uzay gemileri inip duruyor gezegene. Karar verin abi. Adam gibi yapın şu setleri, biraz tutarlı olun.
- Sevişme sahneleri, bayağı duygusallıklar
- Zorlama aksiyon sahneleri
- Zamanı uzatmaya oynayan sahneler
Şu an dizi hakkındaki yorumları okuyorum. Kitapla olan ara daha da açılmış sanırım 3. bölümde. Gitgide de puanı düşüyor dizinin. Sanırım Cesur Yeni Dünya gibi ilk sezondan sonra iptal olacak.
Evet, 7.0’a falan sabitlenir birkaç aya kalmadan. Hak ettiği puan da aşağı yukarı o.
@SJack Sen izlemeyi bıraktın, değil mi?
Raised by Wolves dizisini izlediğim zaman, tamam bu kötü dizilerin zirve noktası bundan kötüsü gelmez demiştim. Ama her zaman beterin beteri olabiliyor.
Üçüncü bölümü de izledim. Eğer sonraki bölümler de şapkadan tavşan çıkarmazlarsa ikinci sezonu görebileceğini sanmıyorum.
Beterin beterinin Vakıf dizisi olarak gelmesi kötü oldu.
İlk iki bölümü izleyince biraz heyecanlandım. Yapılan değişiklikler, işleyiş güzel geldi. Ama üçüncü bölümden sonra diziye devam etmemeye karar verdim. Adına Vakıf demeye bin şahit bir dizi var ortada. Adamakıllı politik bir diyalog gösteremezsiniz bu dizide. Almışlar Vakıf’ı “Lanet olsun adamım üzerimize uzaylılar geliyor baba yadigarı tüfeğim nerede ha?!” ya çevirmişler. Eserin altını bomboş ettiler. Dizinin introsunda “Asimov’un kitaplarından esinlenilmiştir.” yazmasına utanıyor insan. Dizinin ederi 4.5/10. O da prodüksiyonun hatrına.