Bu gidişle forumda tüm sezonu izleyen bir ben kalacağım. 4. bölüme başladım. Vira Bismillah!
Ben Vakıf Kurulurken ve Vakıf İleri’yi henüz okumadım. Orijinal üçlemeyi okudum ve Vakıf’ın Sınırı’nın ortasındayım. Diziyi de sezon bitene kadar izlemeyi düşünmüyorum ama sorum şu?
Dizi tam olarak hangi kitapları kapsıyor. Orijinal üçlemeden ilk kitabın ilk hikayesi mi yoksa öncül kitapların hikayesi mi?
Dizi aslında iki seriyi kaplıyor hem Vakıf serisi hem de Robot serisi bu ikisini bitirmeden başlarsan fena spoiler yersin.
O biraz tatsız olmuş benim açımdan. Robot serisi için de İthaki’yi bekliyoruz bakalım. Gerçi gaza gelip başlayabilirim de. Dizi güzel görünüyor bir de dizi kötü diyenler ırkçı olduğu için mi yoksa gerçekten dizide kötü tercihler olduğu için mi kötü diyor anlamak istiyorum.
Edit: Ya da kitabın çok tutucu hayranları olduğu için mi diye de 3. opsiyonu eklemek isterim.
Vakıf uyarlamasının dördüncü bölümünü izlemeyi şimdi bitirdim. Özellikle Vakıf uyarlaması diye belirttim. İzlediğimiz şey Vakıf dizisi değil Vakıf uyarlaması.
Sorun seride erkek olan karakterlerin kadın olması ya da siyahi olması değil.
Bunlar bana göre önemsiz ayrıntılar. Temel sorun uyarlamanın çok kötü bir uyarlama olması.
Vakıf serisini de Robot serisini de üçer kere devretmiş birisi olarak söylüyorum ki bu serilerin bir ruhu var. İnsanların hoşuna giden ve bu serileri fenomen haline getiren de bu.
O ruh bu uyarlamada yok.
Bana göre kalitesizliğin sebebi de ABD’ de çok fazla yayın platformu olması. Nitelikli insan kaynağı da bir yere kadar yetiyor.
Game of Thrones’ un son iki sezonunda ki senarist rezaletini hatırlamanız yeterli olacaktır.
Çok detaya girmeyeceğim ama bence çok yanlış ve saçma seçimler oldu Vakıf serisiyle pek alakası yok bence dizinin. Karekterlerin cinsiyetlerini değiştirmeleri normal birşey onda haklılar fakat evrende ki en önemli karekterleri kadın yapmaları bence çok büyük bir hata oldu onun yerine yan veya daha önemsiz karekterleri kadın yapsalardı kimse sesini çıkarmazdı bence.
Bu iki yorum beklentimi düşürdü. Yine de zamana bırakıp demlenince izleyeceğim. Uyarlamadan çok esinlenme olarak kalmış bu yorumlardan anladığım kadarıyla. Bir yere kadar anlaşılabilir bu durum çünkü ana üçleme de kendi içinde yüzyıllara ayrılmış Robot ve İmparatorluk serilerini de için içine katarsak binyıllara dağılmış bir hikayeyi anlatıyor seri ve bunu dizide veremezsiniz. Bir de Asimov’un anlatmak istediği şeyi de imparatorluk uzay operasında çöküyor gibi sığ bir düşüncede anlarsanız ortaya çıkan sonuç kötü bir uyarlama veya esinlenme olarak kalır.
Geriye kaldı Dune. Umarım o bu sefer iyi bir uyarlama olmuştur. 2. filmi çekip ilk kitabı tamamlayacak gibi ama 3. filme onay çıkar da Dune Mesihi ile birlikte Paul’ün hikayesini tamamlama şansına erişir.
Bende hepsini izleyecem:)Bütün vakıf kitaplarını okumasam da dizinin ilerleyişi iyi herkes 1.sezondan çok şey beklemiş ama asıl olay 2.sezon da bence daha imparatorluğun ağır ağır yıkılışını izliyoruz tahminen son bölümde de yıkılacak ve kitaba sadık şekilde galaksideki gerçek çatışmalara öyle şahit olacağız malum vakif daha güçlenmedi ve hatırladığıma kadar kitap da vakıf diğer medeniyetlere göre daha gelişmiş olunca daha fazla savaş ve politik mücadele oluyordu.Onun için diziden beklentim benim için güzel bir yapım olacağı.
Üçüncü bölümü izledim. Anladığım kadarıyla Vakıf kitaplarının roman değil, öykülerden oluşması, karakter odaklı olmaması ve yazarın yarattığı evreni ana karakter olarak ele alması sebebiyle diyaloglar ve karakter gelişimleri yok denilebilecek kadar zayıf.
Bunlar zaten kitaplar ve Asimov hakkında bildiğim şeylerdi. Dizi de çok farklı değil, en akılda kalıcı karakter Demerzel oldu benim için.
Sürekli zaman atlamaları olacaksa karakterler yerine evrene odaklanmak daha mantıklı.
Dizi ve filmlerde cinselliğe karşı değilim tam tersi hayatın içinde ve odağında olan bir konu yokmuş gibi davranılması çok saçma bir şey. Cinselliğin vakit doldurmak için kullanılmasına karşıyım. Yönetmen ve yapımcı olarak senin anlatacak bir hikayen olmalı ve bunu anlatmalısın. Hikayenin içerisinde bir aşk hikayesi de olur, karakterler birbirlerini sevdikleri için fedakarlık yaparlar veya kavuşmak için mücadele verirler ve bunu anlatırsın ne ala. Gelgelelim hikayeye hiç bir katkısı yokken zaman doldurmak için cinselliğin kullanılması saçma geliyor. Senin anlatacak bir hikayen yok mu?
Dizinin genel problemi bu bence, anlatacak bir hikayesi yok gibi hissettirdi bana. Gaal Dornick ve Hari Seldon üzerlerinden hikaye anlatılabilecek karakterlerdi, kullanmadılar.
Ortada bir hikaye yok, yaratılan evreni ve ihtiyar imparatorun varoluşsal sancılarını izliyoruz. Çok rahatsız değilim ama başarılı da bulduğumu söyleyemeyeceğim.
Şimdi 6. bölümü bitirdim. Muhtemelen 50 dakikalık bölümü 2 saatte falan bitirdim. Devamlı durdurup, Twitter’a falan baktım.
Dizi iyiden iyiye baymaya başladı. Görsellik vasat, hikaye vasat altı. Ne oluyor abi? Psikotarih diyorsunuz bize dandik bir gezegendeki isyancıların zerre ilgi çekici olmayan hikayesini izletiyorsunuz. Uzay gemisini tamir edeceklermiş de gezegendeki insanları taşıyacaklarmış.
İnsanlara reklamı yapılan; Galaktik İmparatorluk, psikotarih, politika, etkileyici görsellik.
Gerçekte olan; Orta yaş bunalımına girmiş bir erkeğin varoluşsal sancıları, ergenliğe giren bir erkeğin ilk aşkıyla tanışması.
Vadettiğinin 100’de birini yerine getiremiyor dizi ve umudum da azalıyor açıkcası.
Böyle düşünmemin sebebi muhtemelen bugün Dune izlemiş olmam. Dune o kadar etkileyiciydi ki Vakıf’ın vasat seviyesine tahammül edemez oldum.
Bir yandan da geçmişteki uzay dizilerini düşünüyorum, Battlestar Galactica, Star Trek vb. Hepsinin bir hikayesi vardı kendini izletiyordu ve sıkmıyordu.
Bu dizinin bir ana hikayesi yok. Bilen bilir, bilimkurgunun en başarılı dizilerinden birisi Fringe’dir. Orada mesela her bölüm başlayıp biten ayrı bir olay olur ancak her bölümdeki olaylar aynı zamanda büyük bir hikayenin de bir parçasıdır. Sonunda hepsi ana hikayeye bağlanır.
Vakıf dizisinde merak uyandıracak ve takip etme isteği oluşturacak bir ana hikaye yok. Yan hikayeler de hiç ama hiç ilgi çekici değil.
Boruyla soğukkanlı bir şekilde insan öldüren çocuklar? Uzayda, bilim insanlarının arasında doğup büyüyen çocukları da işid militanı gibi göstermezsin ya.
Şu an için puanım 5/10.
Hocam biraz konu dışı olacak ama Fringe her zaman benim içimde bir ukte. İlk bölümünden aşırı etkilenip bir türlü devam etme fırsatım olmamıştı. Hakkıyla bitirebildiler mi? Final’i falan nasıldı, ne dersiniz?
Sadece ilk bölümü izlediyseniz, hikaye çok gelişiyor ve bambaşka bir hal alıyor. Hakkıyla bitirmenin mümkün olmadığı bir hal alıyor diyebilirim çünkü gereksiz karıştırdılar her şeyi son 2 sezonda.
Onun için sonu pek tatmin edici değil bence ama bilimkurgunun en iyi temsillerinden birisi diyebilirim genel olarak dizinin bütünü için.
@Artorias Lost’da en azından bozulacak bir şey vardı. İlk sezonlarda iyiydi, izletiyordu. Bunda o da yok, 2. bölümde bozulan dizi yapmışlar
İlk iki bölüm iyiydi ama bence abartıldığı kadar da iyi değildi. Tüm televizyon tarihinin en iyi işi olarak bahsedenler var. Bruh. Zevkler tartışılmaz diyerek aradan çekileyim ben. Vakıf’ın fragmanları çok iyiydi. Dizi berbat çıktı bence. Zaman Çarkında da millet fragmanı beğenmiyor. Demek ki tersi olacak.
Bu sabah altıncı bölümü izleyeyim dedim.
Bölüm başlar başlamaz Lee Pace’ in edeleli vücudu ile karşılaştım.
Ne gerek varsa, sanki Vakıf dizisi değil de Bir Demet Tiyatro’da Feriştah yengenin fentezilerini izliyoruz.
Bu dizi için bundan daha ciddi bir yorum yapılamaz.
En başta azim ettim ne kadar kötü olursa olsun sonuna kadar izleyeceğim dedim ama kendine eziyet de bir yere kadar. 15. dakikadan sonra kapattım. Bir dahada izlemeyeceğim.
Ne gömüldü şu dizi ya.
Vakıf serisine çok yükselmesem de anlaşılan o ki sjw + sex sells bulamacı bir saçmalığa dönmüş dizi.
Yeni dünya abiy alışın abiy beyenmiyorsan izleme abiy…
Asimov’un yazımını seversin sevmezsin ancak ortada onlarca yıl emek verilip yazılmış ve milyonlarca kişi tarafından sevilmiş bir eser var. Hikayeyi sevmiyorsan çekme kardeşim dizisini, git kendi “dünya görüşünle” bağdaşan bir eser bul onu çek. Bu diziyi tasvir etmem gerekirse;
Sanki biri kelle paça siparişi vermiş ve “ulan ben kelle paça sevmem ki” diyip içindeki etleri çıkarıp atıp, çorbanın suyuyla puding yapmaya kalkmış gibi.
Aha bu dizi de öyle bir garabet benim için.
8 bölüm oldu toplamda ve bir yandan ‘‘puu senin gibi dizinin’’ diyorum, bir yandan ‘‘Lee Pace’in kara kaşlarının hatırı var’’ diyorum ve izlemeye devam ediyorum. Diziyi izleme amacım koca külliyattı, 8 bölümde resmen iki kara kaşa indi.
Kimse forumda konusuna bile yazmıyor artık. Zaman çarkındaki gibi kavga bile yok okumalık.
En güzel kavgalar çok yakında! Hiç merak etmeyin.