Konsolun ekranı LCD. OLED’in yaygınlaştığı bir dönemde LCD ekran hakarettir.
Konsola 480 euro ayırırsın bir kere ödediğin ücret fakat 80-90 euro oyunlara direk red flag. R yaparlar belki göreceğiz
Nintendo hiçbir zaman fiyat değişikliğine veya indirme gitmedi tüm oyunları çıktıkları günden beri halen vergiler dahil 70 Euro çok nadir %10 %20 indirim yapıyor. Alacaksınız Japonya mağazasından alın oyunlar Japonya E-Shop’un da ucuz.
Ellerinde kalan LCD ekranlarını değerlendirmiş olabilirler. İlk üretimde yaklaşık 10 Milyon Switch 2 üretildiği konuşuluyor.
Oyun endüstrisinin finansal durumu hakkında 220 sayfalık bir slayt. Çok ilginç grafikler var.
- Oyun harcamaları 2021’den sonra artışta kalması beklenirken düzlükte ilerliyor.
- Sadece Pandemi sonrası etkisiyle açıklanamaz. Çünkü kitap, müzik ve video harcamaları aynı sürede artmaya devam etti.
- Oyuncu sayısı pandemi öncesi sayıların altında.
- Risk sermayesi yatırımları 21-22’ye göre %70 düştü, 18-19 seviyelerinde. Aynı zamanda oyun firmalarının harcamaları %34 arttı.
- Yıllık işten çıkarmalar 22’den beri %50 artarak devam ediyor.
- Mobil oyunculuk, battlepass, battle royale türü gibi büyütücü etkenler doygunluğa ulaştı. Ama VR, cloud gaming, nft gibi yeni teknolojiler beklenilen katkıyı sağlamadı.
- Oyun sektörünün büyümesi son 10 yıldır çoğunlukla mobil oyun sektörünün büyümesiyle sağlandı. Fakat bu büyüme artık durdu.
- Tiktok kullanımı artarken Youtube, Instagram gibi platformların kullanım oranları sabit kaldı. Bu da demek oluyor ki Tiktok başka aktivitelerden zaman çalıyor. Bu da çoğunlukla oyun.
- Mobil oyun gelirlerinin %70’i 2 yıldan eski oyunlara ait.
- Apple ve Google’ın mobil oyun komisyonlarından kazancı, tüm oyun geliştirici ve yayıncılarının gelirinin toplamından fazla(Çin firmaları hariç).
- Konsol sektöründeki küçük büyüme çoğunlukla Nintendo’nun büyümesi.
- Nintendo kullanıcıları Ps/Xbox kullanıcılarına göre %25-30 daha az oyun alıyor. Ama aldıkları oyunların %40’ı Nintendo yapımı oyunlar, Ps/Xbox’da bu sayı %10.
- Konsol yerinde sayarken PC yükselen bir endüstri. Mobil harici gelirin %53’ü PC’de %47’si konsolda.
- PC’deki büyüme özellikle Asya-Pasifik bölgesindeki büyüme sayesinde. Steam dilini Çince yapan oyuncu sayısı İngilizce yapandan fazla.
- Çinli oyuncuların harcamaları %80 yerli firmalara gidiyor.
- 2011’den beri tüketici harcamalarındaki artışın %40’ı Çinli firmaların cebine girdi.
- Çin,Kore gibi ülkelerdeki endüstriler büyüdükçe tüketim daha çok yerelleşiyor ve batı firmalarına giden para azalıyor.
- PC/Konsol büyümesi fiyat artışı ile sağlanabilir. Fakat bu artışlar gerçekleşmedi. 1992’de 70 dolar olan Street Fighter, NBA gibi oyunlar bugünkü enflasyonla 157 dolar olurdu.
- AAA oyun geliştirme maliyetleri arttı.15 sene önce 50 milyon dolarken bugün 200-500 milyon dolar.
- Steamdeki oyun sayısı artmasına rağmen bir oyuncunun satın aldığı farklı oyun sayısı düştü.
- Steamdeki toplam oyun süresinin yarısı 8+ yaşından büyük oyunlar ve Counter-Strike.
- Steamdeki toplam oyun süresinin %30’u 4 senedir COD+CS+Fortnite+LOL+Minecraft’a ait.
Peki oyun endüstrisinin yeni büyüme motorları neler olabilir?
- Çin marketi gibi yeni marketler ortaya çıkabilir fakat bu marketlerdeki harcama artışı yine yerel odaklı olur.
- Roblox gibi User-Generated-Content ve modlar
- Discord ve benzeri araçlar (Switch 2’de ekledi)
-
- parti AAA oyunları daha iyi çalıştırabilen bir Switch 2
- Yeni AppStorelar ve AppStore regülasyonları
- Yeni oyun türleri (Battle Royale gibi)
- AI ile azalacak maliyetler ve uygulanabilecek yeni oyun özellikleri
- Oyunlara entegre edilecek reklamlar
- GTA 6 80-100 dolar aralığında çıkarsa, endüstrinin geri kalanı onu takip edip 60-70 olan fiyatları 70-80’e çekebilir. (Bu slayt Switch 2 duyurusundan eski, şu anda bunu GTA 6 değil Nintendo yapmış oldu.)
Kendimi tutabilirsem OLED çıkınca alacağım fakat Donkey Kong Bananza çok iyi duruyor.
GOG’da eski oyunlarda iyi indirimler var. Mesela XCOM 2 - 2.50 euro.
POE 2 alan ve oynayan var mı?
Ben Diablo 1-2-3 oynadım zamanında daha Diablo 4 almadım. Son zamanlarda POE-2’nin Diablo 2 tarzında olduğu ile ilgili videolar izledim. Oyun halen yapım aşamasında olduğu için steam de 15dolarak satılıyor. Oynayan varsa almayı tavsiye eder mi?
Ben çıktığı ilk günden beri oynuyorum oyunu. Abi ben bu oyunu çok oynarım diyorsan steam satılan 15 dolarlık olanı alma. Bu oyunda fiyatı belirleyen şey paketlerde yer alan oyun içi para miktarı. Bunlarla Stash tab, map tab, currency tab gibi bir sürü gerekli şeyi almanda yardımcı oluyor. Benim tavsiyem 27 dolarlık olanı alman yönünde olacak.
Hafta sonları arada girip oynarım diye düşünüyorum. Öyle üniversitedeki gibi tüm zamanı mı geçiremem
Çok az oynarım diyorsan tam çıkışını bekle madem o zaman ücretsiz olacak. Haliyle oyun içi paraya da sahip olamayacaksın, daha sonra istersen kendi sitelerinden ve oyunun içindeki mağaza kısmından alabilirsin.
Not: Bilgisayarın iyi değilse şu anda oyunun performansı pek iyi değil, eziyet çekebilirsin.
DOOM: The Dark Ages Türkçe altyazı ile geliyormuş. Doom Eternal’ı biraz oynamış sonra sıkılıp silmiştim. Bunda şansımı tekrar denerim.
Elleme ertelensin. GTA kesinlikle yeni ve iyi bir sistem isteyecek
Bu durumda 2027 ortalarını bulur PC’ye gelmesi.
PS5 Pro almak üzereydim. Gerek kalmadı gibi.
En azından çıkış tarihi belli oldu. Çok ertelenmemiç neyse ki.
Benim görüşüm PS5 Pro bu oyunun hakkını tam anlamıyla vermez. Giriş seviyelerinde filan oynatabilir.