Video Oyun Dünyası

Sahnenin epiklik. :slight_smile: God of War Ragnarok mükemmel bir açılışa sahip. Bu tempoda devam eder umarım, ilk oyundaki gibi gereksiz açık dünya ve bulmaca sekansları fazla yoktur diyelim.

4 Beğeni

8 Eylül haftası izin almıştım işten. Süper denk geldi. Silksonga gömeceğim kendimi. Bu arada forumda bazı yorumlarım var asla gelmez şeklinde. Bu vesileyle Team Cherryden de özür diliyorum. :sweat_smile:

2 Beğeni

Dün PS üyeliği alıp yükledim. Hafta sonu gömülmeyi hedefliyorum. :d

1 Beğeni

Bende öyle düşünmeye başlamıştım açıkçası. Duyurulalı dile kolay 6 sene olmuş. :slight_smile:

1 Beğeni

Fosiller toplanın. Gelen remastera bakın.

7 Beğeni

Don’t be a fool Marshal diye bağıra bağıra olmayan İngilizcemizle adımın Marshal olduğunu zannettiren efsane oyun :smile: Klavye sende, mause bende kombinezonuyla eve gelen misafir çocuklarıyla ( + babamla :smile: ) da çok oynadım :joy: . Hey gidi, bu oyun beni çekirdekten western ci yaptı o dönem.

3 Beğeni

Konsolda aim almak zorlar mı bilmiyorum ama eski günlerin hatırına alıcaz. :smiley:
Where are you Marshall.

1 Beğeni

Halamlara her gittiğimizde kuzenime yalvar yakar açtırırdım vay be. Hiçbir şey de hatırlamıyorum tavuk vurmak dışında. Neyse, çıksın da o nostaljik his için oynamayı deneyeyim bakalım.

2 Beğeni

Çok acil The Witcher 3, Baldur’s Gate 3 tarzı ve seviyesinde One Piece oyunu yapılmalı. Bünyenin buna ihtiyacı var. Bu kadar büyük ve zengin bir evrene neden hâlâ düzgün bir oyun yapılamadı anlamak güç. Naruto’da en azından UNS serisi var taş gibi. Dragon Ball oyunları zaten iyi. Bence aralarında en potansiyelli oyun çıkarılabilecek seri One Piece. Ama hep tırto oyunlar yapılıyor. Keşke adam akıllı bir firma girse şu işe de ölmeden ve seri bitmeden iyi bir One Piece oyunu görsek, gömülsek şöyle saatlerce.

3 Beğeni

En büyük hayallerimden birisi ya. Tabii kendim yapmak isterim de zor. Benim aklımda birden fazla oyun vardı. İlk oyun Enies Lobby finaline kadar gidecekti. Water 7, Alabasta, Skypiea gibi adalar açık dünya olacaktı. Keşke olsa da oynasak. Hatta giriş bölümünde Roger ile idam edilmek üzere yürüyecek, bazı karakterlerin gençliğini görecektik falan :smiley: :smiley:

2 Beğeni

İdam sahnesini gösterirken Shichibukailer, Dragon, Shanks gibi isimlerin idama tepkisi ile girilebilir. :slight_smile:

Bandai tamamen 90-2000’lerin süper kahraman filmleri kafasında anime oyunu çıkarıyor. Sevenleri nasılsa alır, kötü de olsa satarız kafasıyla. One Piece evreninden müthiş aksiyon oyunu da çıkarırsın, aksiyon RPG de yoksa. Adam gibi bir oyun firması girmeli bu işe.

Baldur’s Gate 3 detaycılığı ve kalitesinde o tarz bir oyun şahane olur mesela. Şu an dünyanın en popüler franchise’ı %100 tutar.

2 Beğeni

Bu konu üzerinde ben de muhtemelen gereksiz miktarda kafa yordum hocam. Oyun geliştiricisi değilim, konuyla nerdeyse tamamen alakasız makine öğrenmesi/operations research geliştiricisiyim ama düşüncelerimi paylaşayım belki aydınlatırım ya da aydınlatılırım.

En büyük engel sanırım oyunun temel oynanış döngüsündeki belirsizlik. Oyunların temelinde genelde belli bir oynanış döngüsü yatıyor. İşte atıyorum dövüş oyunuysa bu; hamleler var, taş/kağıt/makas usulünce karşı hamleler var, bir de hamlelerin gelişini önceden bildiren ön işaretler var. Temel döngü rakiple hamle ve karşı hamleler yaparak üstünlüğü elde etme üzerine. İşte diabloda mesela yaratık kesiyoruz, daha iyi ganimet buluyoruz. Bulduğumuz ganimetle daha güçlü yaratık kesiyoruz, o yaratıktan daha iyi ganimet düşüyor vs. vs. Pek çok kurgusal eserde bu tarz bir döngü oturtmak çok zor gibi geliyor bana. Zaten döngü olmaya yatkın hikayenin ilginç olması başlı başına çok zor.

Döngü olmaya müsait hikaye olsa da oyuna uyarlanması için kuralların çok net bir şekilde tanımlanmış olması gerekiyor. Misal Baldur’s Gate örneği için kocaman kitaplar var sırf bu dünyanın kurallarını anlatan. Bu kuralları alıp koda çeviriyorsun oyunun dövüş sistemi hazır oluyor. BG3 için baya modifiye ettiler tabi o ayrı, ama temel tüm detaylarıyla hazırdı.

Kurallar net tanımlanmış olsa da kuralların getirdiği oynanışın eğlenceli olacağının bir garantisi yok. Mesela güncel örnekten gidelim, BG3 için kuralları tam da bu yüzden revize ettiler bayağı. Normal D&D kurallarıyla bu kadar satan oyun yapmak pek mümkün olmazdı diye düşünüyorum. Divinity Original Sin’den aldıkları derslerle modifiye etti adamlar oynanışı bayağı.

En iyi anime oyunlarının nerdeyse hepsinin dövüş oyunu olması da bence bununla alakalı. Dövüş oyununda kurallar belli, oturmuş bir oyun tasarımı ve oynanış döngüsü var. Karakterleri al, hamleleri uyarla, tamamdır.

Bunların hiçbiri tabi ki yeterince zaman ve mühendislikle (okuyunuz: parayla) çözülemeyecek problemler değil. Ama günümüzde oyun prodüksiyon maliyetleri felaket yüksek. ‘Bizim 50 kişilik ekibe 3 sene zaman verin de 200 prototiple iterasyon yapıp Made in Abyss oyunumuzun oyun döngüsünü hele bi netleştirelim. Onun da oturacağı kesin değil ama bir oturursa, sonra 5 yıl 500 kişi ve 100 milyon dolar daha harcayıp güzelinden bir oyun yaparız’ diye para isteyemiyor pek kimse. İsteyen olsa da veren yok :roll_eyes:

Ha hiç olmaz mı, olabilir cevval bir indie ya da orta büyüklükte stüdyo önce düzgün bir oynanış oturtur, parayı bulur, formülü iyice cilalar, sonra lisansı alır oyunu yapar. Dikkat ederseniz BG3 için tam olarak bu yaşandı.

Bu tarz işlerle ilgileniyorsanız hocam nacizane önerim oyun tasarım dökümanı yazmaya çalışmak. ‘X evreninde geçen Y ayarında oyun yapsalar ne güzel olurdu, bu adamlar da hiç iş bilmiyor’ diye geliyor insanın içinden ama oturup detayları oturtmaya çalışınca genelde neden yapılmadığını çok iyi anlıyor insan :sweat_smile:.

Ek olarak yeri gelmişken iki gözümün çiçeği Nintendo’yu da övmek istedim. Yukarıda tarif ettiğim yüzlerce prototiple iterasyon yaparak oynanış oturtma olayını bu adamlar yapıyor mesela. Breath of the Wild’ın oynanışını oturtana kadar 2 boyutlu NES oyunlarından hallice prototiplerle çalışmışlar; eğmişler bükmüşler yapmışlar bozmuşlar. Ama tabi Nintendo 40 senedir Zelda Mario falan yapan adamlarla dolu. Bu allahsızlar artık uykularında mekanik tasarlayıp sabah kahvesini içmeden prototipliyordur. Tears of the Kingdom çıktığı zaman oyun sektörünün geri kalanı topluca depresyona girmişti. Millet taklidini bile yapmaya çalışmıyor. 2-3 seneliğine adam alıp iş bitince atılan sektörde teknik bilgi birikimi, kurumsal tecrübe falan da hak getire. Bunlar da ciddi problemler aslında baya.

4 Beğeni

Hocam bunu okuyacağıma gider son bölümü izlerim 1041 çıktı sanırım en son. :sweat_smile:

Şakası bir yana. OP’dan çok iyi oyun yapılır da insanlar buna yanaşır mı muamma. Ben mesela oynamak istemem. Kaç yıldır izliyoruz bir de bildiğim şeyi tekrar oynamak istemem sanırım. :roll_eyes:

Misal bunun yerine şöyle FS tarafından yapılmış hardcore bir berserk oyunu mükemmel olur bence. Koca serinin adam akıllı animesi bile yok…

Berserk olmazsa HxH isterim mesela. OP oyunu bir liste yapsam büyük ihtimalle sonuncu filan olur.

2 Beğeni

İlla mangadaki arcları işleyeceksin diye bir şey yok ki. Çıkarılan oyunlar da zaten mangadaki arclardan bağımsız. Film Red mesela paralel bir kurguyla epey popüler oldu.

Ben sağma oyunlardan bahsetmiyorum zaten saydığım oyunlar tutkuyla yapılan işler. Evreni kast ediyorum, harika oyunlar yapmaya müsait diye.

Hocam teessüf ederim o kadar yazdık :roll_eyes: :roll_eyes:

Hocam şimdi OP oyunu derken kastımız bence ps2 era’sındaki shovelware oyunlar gibi animedeki olayları sırayla geçtiğimiz oyunlar değildir diye düşünüyorum. Berserk oyunu isterken de aklınızdaki bence mangadaki olayları trendeymiş gibi geçip düşman çıkınca vurmaktan ziyade o evrende geçen o atmosferi solduğumuz FS oyunudur.

Ama onun için mangada görmediğimiz yerlere gitmemiz gerekir. Mangaka yaşamıyor. Yani en iyi ihtimalle ondan esinlenip Berserk’i örnek alan bir dünya olacak bu. Yani istediğimiz şey aslında Berserk’den tematik, estetik ve oynanış açısından esinlenmiş bir FS oyunu. Ama bunun zaten yapılmışı var, adı da Dark Souls :sweat_smile:

HxH için oluru var, çizeri de yaşıyor ama çizer zaten mangayı ite kaka çiziyor :sweat_smile:.

Bu işler fan olarak hayal etmesi hoş işler ama azıcık detaya girince işin içinden pek çıkılmıyor gibi…

1 Beğeni

Hocam Berserk için Sekiro gibi tek ana silahla ilerlediğimiz ama crossbow filan da kullanabildiğimiz çeşitli materyaller topladığımız. Sonra bu materyalleri kasıp Andre’ye uğrayıp ocaktaki harlı kömürün ve havadaki yağlı dumanı içimize çektiğimiz güzel sohbet çevirdiğimiz karanlık tonlara sahip bir oyun istiyorum. Elden Ring gibi açık dünya da olabilir. Sekiro gibi lineer bir oyunda olabilir yeter ki kaliteli olsun.

Mangada görmediğimiz yerleri de kafalarına göre çizsinler ama kaliteli olsun ben varım buna.

Hocam hangi seriyi seviyorsam yazarında bir sorun var. Rüzgarın Adını çok severim sakalına tükürdüğüm yazmıyor. Berserk severiz yazarı ölür. HxH severiz yazarı sırtım ağrıyor der. :joy:

Allah Brandon Sanderson reizden razı olsun. Yüzümüzü bi bu başkan güldürüyor.

OP’u ben yayınladığı tarihten beri izliyorum. Çok büyük bir bölümünü de haftalık takip ettiğim için beni yordu bu seri :roll_eyes: Keşke şimdilerde fark etseydim de one pace izleseydim diyorum bazen. O zaman belki bu OP oyunu işine daha sıcak bakabilirdim bilemiyorum hocam.

2 Beğeni

HAHAHA hocam hala Dark Souls bu :sweat_smile::sweat_smile:

Acınızı hissediyorum ama. Bir kaç haftada bir ortamlara bakıyorum ben de sangatsu no liondur made in abyssdir second apocalypsedir saydıklarınızdır. Sanderson bana çok hitap etmediğinden benim de bir sadık yarim Steven Erikson kral gibi duruyor. :smiling_face_with_tear:

Valla hocam bir kaç ay önce başladım ben mangasını okumaya. Daha 100’lerde falanım. İyi hoş manga ama pacing beni benden alıyor gerçekten. Gerçekten de “Journey before destination” diyen birisi tarafından yazılmış çok net. Allah hepimize sabır mangakata ömür versin ne diyim.

2 Beğeni

Hocam ilk başta siz üsteki mesajda Dark Souls yazdığınız için ufak bir selam çakayım dedim. :smiley: Ayrıca şöyle bir şey bırakayım da Dark Souls bilmiyoruz sanılmasın. :sweat_smile: Hem de öyle düz Dark Souls değil. Sonradan kaldırılan versiyonu. :sunglasses:

Nico Robin gibi Erikson da arkeolog. Listeye mecbur dahil edeceğiz.

Hocam manganın başları çok sıkıntı. Hani bu ne zaman açılıyor geyiği vardır ya. Bu seri için animede 300lü sayılar diyebilirim. Mangada kaça tekabül ediyor bilmiyorum. Mangaka hikaye ilerledikçe işin kapsamını inanılmaz arttırıyor şu an bile bambaşka yerlere gitti ölçek :smiley: Hayırlısıyla bir bitse de kurtulsak hocam. :sweat_smile:

2 Beğeni

Neden yapsınlar ki? Ona verecekleri emek ve bütçeyle 10 tane birbirinin iterasyonu dövüş oyunu yaparlar ki kazançları da daha fazla olur, satıyor zaten. Animenin hali ortada. İzlenmeyecek haldeki bölümler bile izleniyor. Adamlar utanmasa anime bölümü diye açılış özet ve kapanış verecek.

Zaman atlaması öncesi. Güzel zamanlar. Mangakanın efsane bir hikaye anlatıcısı ve tasarımcısı olduğunu düşündürdüğü zamanlar. Şimdi ise r/piratefolk’un düzenli takipçilerindenim. Merak ettiğim birkaç şey dışında mangaya ilgim alakam kalmadı.

Bu arada resmi renkli versiyonu da var okumak istersen. Yalnız One Piece mangasının çevirileri bir yere kadar çok rastgele yapılmış maalesef. Resmi çevirileri bile. Ayrıntısını yazmıştım forumda açtığım konuya sanırım.

İnşallah keyif alırsın. Şahsen kurgu evreninde beni One Piece kadar hayal kırıklığına uğratan başka bir eser olmadı, daha da olmaz sanırım. Beklentiler ve hayaller çok yükseklerdeydi bende. Ama bu beklentiyi yükseltip de yerine getiremeyen de mangakadır, öyle boşuna yükselmedik yani.

3 Beğeni

Sonraki mesajımda belirttim zaten, nasıl olsa satılıyor, sevenleri her halükarda alır diye kaktırıp geçiyorlar. Benimkisi hayal işte.

East Blue Saga ise One Piece’in ruhu, özüdür. Bu kısımları sevmeyen nesle aşina değiliz maalesef.