Video Oyun Dünyası

Birkaç gün evvel filmleri sildiler şimdi de diskler iptal edildi bu gidişle dijital oyunları da ilerde silerlerse şaşırmam artık.

2 Beğeni

Berbat bir haber. 2028’den itibaren playstation oyunu almayacağım belli ki. Pardon, 2028’den itibaren playstation oyun lisansını Sony’nin gönlünün lütfettiği süre boyunca kiralamayacağım.

Daha yeni milletin hesabından parasını verip aldığı filmleri sildikleri hafta bu işe girmeleri harika bir deha. Diğer yandan oyuncu kitlesinin umursamayacağını da biliyorum; millet oyun almaya devam eder.

Şimdi herkes dijital markete hapsolduğuna göre kişiye özel fiyatlama gibi süper eğlenceli şeylere de girerler. Neresinden baksan harika gerçekten.

Ayrıca işin bir de kütüphane boyutu vardı. kütüphanelerdeki oyun olayını da bitiriyorlar böylece. Safi deha. Oyuncular olarak bununla da okeysek bize her şey müstehak.

Haaah şimdi gördüm ps3 ve vita dükkanlarını da kapatmışlar. Ayakta alkışlıyorum Sony’yi gerçekten.

2 Beğeni

Film konusunu detaylı okuyunca anlıyorsun Sony silmemiş lisans anlaşması yaptığı firmayla olan sözleşmesi bitmiş. PS3 artık ömrü bitmiş bir cihaz PS Vita zaten ölü doğan bir el konsoluydu.

1 Beğeni

Anlamsız bir detay. İnsanlar para verip satın aldılar, Sony de gidip sildi. “Satmak” bu değil. Sony’nin üçüncü partilerle yaptığı (çoğunlukla içeriği zaten gizli olan) sözleşmeler de müşterinin niye umrunda olsun ki :thinking:

5 seneye de Ubisoft ile sözleşmesi bitsin Assassin’s Creed’leri de silsinler milletin hesabından, ona da okey diyelim o zaman.

Gerçi insanlar diyor ve diyecek o ayrı (sizin bile dediğiniz gibi), ama bunlar normal ve doğru şeyler değil hocam.

Bu da alakasız. Sadece dijitale geçilen ortamda shop kapatılınca bu neslin hiç bir oyununa ulaşamıyor olacaksınız hocam. PS3 ful dijital olsaydı orda kalan kütüphaneniz çöpe gidecekti. PS6-PS5’in kaderi bu olacak gibi duruyor.

Kaldı ki sizin için ömrü bitmiş ve ya ölü doğan bir konsol olabilir ama parasını verdiği konsolda parasını verdiği oyunları oynamak isteyen insanlar vardır (PS3’mi taşınmadan önce satmıştım ama 3DS’im ile hala oynuyorum. Annem çöpe atmasa DS lite’ım ile de oynardım). Sony’nin canı istediği anda kütüphanemi çöpe atabileceği (ve de attığı) bir ortamda konsola yatırım yapmam şahsen.

Yapanlar olacaktır, ama vallahi bu modern zaman ayak oyunlarından yıldım. Gider makrame öğrenir onurumla yaparım hobimi böyle bir rezalet olamaz.

2 Beğeni

Bence biraz fazla tepki gösteriyorsun. Sonuçta kutulu yada kutusuz bir şekilde hizmeti alıyorsun. Bana bu konuda ortalığın yıkılması çok gereksiz geliyor. Parasını verdim içeriği aldım, tükettim. İstediğim zaman tekrar tükettim. Burada bu kadar sorun yok bence. Aslında tek sorun oyun fiyatlarının çok çabuk 60 dolar bandından 80 dolar bandına çıkması.

1 Beğeni

Dünya buluttan oyun oynatmaya gidiyor ama bizimki gibi gri marketin yoğun olduğu ülkelerde önemseniyor kutulu ürünler. Elimde 2005-2010 arasında aldığım dvdlerim var geçen oynatıcıya takmak istedim ama scart girişi yok yeni nesil televizyonlarda öyle kala kaldım.

1 Beğeni

Valla hocam bana sorarsanız da insanlar yeterince tepki vermediği için bu haldeyiz. Gittikçe de daha kötüye gideceğiz. Çünkü burda olayın bir dolarlık disc basma maliyeti olmadığını biliyoruz hepimiz bence. Olay fiyatlama üzerinde tam kontrol kurmak, ve ikinci el oyun olayını bitirmek. Bunların son kullanıcı için olumsuz şeyler olduğu konusunda hemfikir değilsek çok yapacak bir şey yok. Hemfikirsek konu ne kadar ciddiye aldığımıza geliyor. Ben şahsen oldukça ciddiye alıyorum. Oyun çok sevdiğim bir hobim, ve hobimin tam gaz enshittification’a gitmesini izlemek zoruna gidiyor.

Bir de hocam bahsettiğimiz firma reklam gösterip insanları kendi salonlarında bağırtmanın patentini almış bir firma:

Tekel olunca bunlar bize aylığı 50 oyroya kiraladıkları oyunlarda şarjör değiştirtmek için kendi salonumuzda “McDonalds gibisi yok!” diye bağırtır. O zaman da bunun çok da mesele olmadığını, bağırıp mermi almanın okey olduğunu söyleyen insanlar olur illa ki. Siz de muhtemelen ona okey olmazsınız. Bunlar hep spektrum işte.

Ben çizgiyi daha geride çekiyorum, fiziksel yoksa almam. Alan alsın oynasın, kimseye “sakın eğlenme” diyecek değilim ama insanlar aldıkça mevzunun nereye gittiği çok net görünüyor bana.

3 Beğeni

Fikisel medya durumu malesef 90’lardaki 2000’lerdeki gibi değil çünkü artık update patch yapmadan oyunların düzgün çalışmamasını geçtim hiç açılmıyor bile. PS5’de Doom Dark Ages diskinin içinde sadece 85MB’lık bir data var. Oyunun 90GB’lık dosyasını internetten indirmeniz gerekiyor. İndiana Jones, Star Wars Jedi Survivor, Avatar, Hogwarts Legacy, ve daha niceleri update indirmeden offline single player dahi oynanmıyor. Bunları birden çok medya diski ile yayınlasalar bile Cyberpunk, Calisto Protocol, AC Unity, GT6, No Mans Sky, Fallout 76 vs. vs. vs. gibi fiziksel kopyanın içindeki 1.0 sürümü oynanmayacak derecede bozuk veya eksik olanları da var.

Benim düşüncem elimde eksik ve bozuk data barındıran, düzgün şekilde oynayabilmem için bir içindeki data kadar daha, hatta fazlasını indirmem gereken fiziksel bir kopya olması ile hiç olmaması, yani datanın tümünü internetten indirmem arasında bir fark yok. Örneğin eğer bir plak aldığımda içinde şarkının sadece giriş bölümünü varsa, parçanın kalanını internetten dinlemek zorunda kalacak isem plağı almamın, ona fiziksel oalrak sahip olmamın bir anlamı benim için yok. Tüm parçayı baştan sona internettrn dinlemeyi tercih ederim.

İnternet öncesi konsollarda böyle bir şey olmadığı için, aldığınız oyuna sahip olmanın bir anlamı oluyordu. Elinizde herne kadar illaki bugları falan bulunsa da, hiçbir ek gereksinimi olmayan istediğiniz zaman direkt girip oynayabileceğiniz bitmiş bir oyun oluyordu. Şu an satılan fiziksel disklerin içindeki eksik ve bozuk datalardan başka bir şey değil.

2 Beğeni

Hocam dediğiniz oyunun tamamını taşımayan diskler için doğru ama fiziksel kopya sadece ana menüyü taşısa bile şöyle farklar var:

• Lisans hesabınıza değil diske bağlı. Ödünç verebilir, beğenmezseniz satabilir, ikinci el alabilirsiniz.
  • Hesabınız herhangi bir sebepten yansa/kapansa bile oynamaya devam edebilirsiniz. Mesela en basitinden ülke değiştirme durumunda Sony’nin önerisi eski hesabı terk edip yeni hesap açmak. Kafadan bir sürü oyunumu kaybettim ben bu şekilde.
  • Marketler de oyunu taşır (kutu boşsa bu büyük anlamda anlamsızdır), marketlerin oyunu taşıması bile tek başına dinamik fiyatlama gibi şeylerin önüne geçer. Ayrıca stok tutma maliyeti bile eskiyen oyunlar için zamanla fiyatları aşağı çeken bir unsur.
  • Kütüphaneler de oyun taşıyabilir bu şekilde.

Vesaire vesaire. Son kullanıcı için bayağı kötü bir şey yani hocam durum. Ne kadar umursayacağınız kişisel bir tercih ama kötü olduğunda şüphe yok şeklinde görüyorum ben.

3 Beğeni

Söylediklerine sonuna kadar katılıyorum hocam, gidişat korkunç ve oyuncu kitlesinin umrunda değil. Dijital için bile GOG gibi alternatif üreten firmalar mevcut, hakkını teslim etmek adına anayım. Oyunu indirip dilediğiniz metada saklayabiliyorsunuz ve tamamen sizin.

Sony bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz Allahsız corpoların ete kemiğe bürünmeye çalışan hali benim gözümde.

Aslında daha önce sağda solda ücretsiz dağıttığı oyunları bir kaç yıl önce silmişti oyuncuların kütüphanelerinden. :smiley:

2 Beğeni

Doğru, GOG Allah’ın işini yapan bir firma gerçekten. Bir de PC tarafında bir sürü farklı dükkan olması, rekabet ortamı falan aslında biraz toparlıyor işleri.

Konsol tarafında direkt Sony (ya da Microsoft, ki bazı açılardan Sony’den bile beter olabilir) tekel takılıyor. O işleri çok tatsız yerlere götürüyor.

Aaa bunu bilmiyordum. Ama şaşırmadım valla.

Aslında direkt hesabından silmeseler bile remake yapıp eski sürümleri piyasadan çekmek gibi çok sevdikleri hınzırlıkları da var firmaların. Minecraft’ı ben beta vakitlerinde oynardım. Çıktıktan kısa bir süre sonra almıştım. Geçenlerde oynayayım dedim. Oynayamadım yahu, yok microsoft store’a git, yok java versiyonunu bulup çek, çalıştırmak için kırk takla at, çalışmasın.

Aynı şeyi Warcraft 3’e de yaptılar. Reforged olmayanı oynanmıyor, reforged olanı macte buglı vs. vs. bir sürü karın ağrısı. Yirmi yıllık orijinal Warcraft 3’üm var korsanını oynuyorum şaka gibi.

GTA Vice City’nin Definitive edition’ını çıkardılar, eski sürümü hiçbir yerde yok. Müziklerin yarısı gitmiş. Oyunu açtığın anda ilk arabaya binişte Billy Jean çalardı, o bile yok. Suratlar eceş büceş garip gurup işler. Steam bir şekilde hala adamlık yapıp hesabındakine dokunmuyor olmasa ondan da mahrum kalacağız.

Sektör saçmasapan yerlere gidiyor. Dünyam değişiyor ve bu durumdan memnun değilim :roll_eyes:

2 Beğeni

Hocam tabiki iyi bir şey değil bildiğimiz fiziksel kopyaların tarih olması. Ben de isterim oynadığım tüm oyunlar kitaplarım gibi raflarda yan yana dursun, hepsi elimin altında olsun fakat elimde ki ürün “tam” olmadığı için ve özellikle Double A Triple A oyunların extreme kod karmaşıklığı yüzünden artık tam, sorunsuz bitmiş bir şekilde fiziksel medya ile çıkış yapması nerdeyse imkansız olduğu için sahipliğin bir öneminin olmadığını anlatmaya çalıştım.

Benim elimdeki kitapların hepsinin ilk 20 sayfası basılı olsa, geri kalan boş sayfaları yayınevinin sitesinden epub olarak okumak zorunda olsam o kitaba neden sahip olmak isteyim? Veya neden sadece ilk 20 sayfası basılı olan kitabı satıp, sadece son 30 sayfası basılı olan başka bir kitabı alabiliyorum diye kendimi daha avantajlı durumda göreyim? Bunun elimizde bütün sayfaları eksiksiz ve tam bir kitap varsa bir anlamı olduğunu anlatmaya çalıştım.

Sonuçta elimizde ne var diye baktığımızda, fiziksel kopyaların lisansı diskte mi? Evet diskte… Fiziksel olarak diske sahip misiniz? Evet sahipsiniz… Dijitalin aksine herhangi bir sözleşmeye veya şirket iznine bağlı kalmadan istediğimiz koşulda takıp oynayabiliyor musunuz? Hayır oynayamıyorsunuz… Durum bu. Lisans diskin üstünde ama disk boş. Ben onu konsola takıp eksiklerini updatelerle patchlerle tamamlayıp oynanabilir bir hale getirmek istediğimde yine Sony’nin Microsoft’un, Nintendo’nun aynı dijital servis kullanıcı sözleşmesine tabiyim. Sony ve MS hesabınızı banlamak yerine çıkıp konsolunuza perma ban atsa (ki X360 zamanında her sene yılın belli dönemlerinde on binlerce kullanıcı modding, cheating gibi sebeplerden perma ban yiyordu) lisansı diskte olan, tamamen sizin sahip oluğunuz oyunu update yapamadığınız için doğru düzgün oynayamayacaksınız. Starfield, 007, Crimson Desert ve yukarda örneğini verdiğim sürüyle oyunu ise hiç açamayacaksınız bile. Haliyle artık al-sat, takas yapabilmenin de bir anlamı olmuyor.

Yani Sony, Valve, MS, Nintendo vs. çıkıp “Kapattık kardeşim dükkanı. Artık Steam’in, PSN’in, MS Store’un tüm faaliyetlerine son verdik” derse, evet sözde sahip olduğumuz dijital oyunların hiç birini oynayamayacağız. E hani para verip almıştık bunları? Hani kullanım lisansı bizdeydi? Evet, çok haklı serzenişler bunlar. Ben de böyle olmamasından yanayım ama Day 1 Update’ini veya major fix patch’ini yapamadığımız için fiziksel olarak elimizde bulunanları da oynayamayacağız. Değişen hiçbir şey olmayacak. Bunu anlatmaya çalıştım.

Ülke değişiminin problem olduğu asıl durum aslıda fiziksel kopyalardı. Benim ilk Xbox360’ı Amerika’dan NTSC olarak aldım. Bütün oyunlarımı da NTSC olarak zamanında Ebay’den falan getirttim. Konsolum bozulunca Türkiyeden PAL bir konsol buldum elimdeki NTSC-U oyunların %90’ı PAL konsolda çalışmadı. Gamecube falan da böyleydi. Region Locked fiziksel medya işi son nesilde dijitalin iyice yaygınlaşması ile ortadan kalktı.

4 Beğeni

Ben kod karmaşıklığından ziyade bugların bilinçli olarak düzeltilmediğini düşünüyorum. Amaç da tam olarak bahsettiğin ortamı zorlamak. Update yapmazsan çalışmayan oyun bozuk demektir. Halihazırda bozuk bir ürünü isteyerek satın almak da bana ne dayatırsanız eyvallah şeklinde açık rıza vermek oluyor bir yerde. Tabii milyonlarca insanı bilinçlendiremeyeceğimize göre elde kalan buralara yazmak oluyor. Talebi şekillendiriyorlar sonra da talebe göre arz ediyoruz diyorlar. :slight_smile:

Edit : doesitplay.org a göre

ps4 oyunlarının %92’si offline playable, %73’ü hiç indirme yapmadan bugsız, ayrıca %15’i de az buglı olarak oynanabiliyor.

Ps5’te %94 offline oynanabiliyor. %66’sı hiç indirme yapmadan bugsız, ayrıca %16’sı da az buglı olarak oynanabiliyor.

Oyunların sadece %18’i update olmadan çok buglı ya da oynanmaz durumda. Son yıllarda artan bir trend muhtemelen. Day 1 yaması yoktu eskiden. Yine de isteseler düzeltilemeyecek bir şey yok ortada bence.

3 Beğeni

Ben oyun dijital olarak yayınlandıktan 2 sene 3 sene -artık ne kadar lazımsa- sonra içinde çıkmış tüm update’leri barındıran, dolayısı ile internet bağlantısı olmadan sorunsuz oynanabilen versiyonlarının fiziksel olarak satılması taraftarıyım. Eskiden yayınlanan Complete Edition, GOTY edition, xbox classics, playstaton hits vs. vs. vs. gibi… Diğer türlü, örneğin şu an 007 First Light ortalığı kasıp kavuruyor. Satılan fiziksel kopyaların içinde oyunun sadece tutorial bölümü var :slightly_smiling_face:

Ama artık hiçbir yayıncı firma kolay kolay oyun çıkıp oyuncuların en az %90’ı oynadıktan 3 sene sonra dijital medyanın maddi yükünün altına girmiyor. Çünkü 2025 son çeyrekte PS5’de fiziksel oyun satışı sadece %15’di. Xbox’da bu oranın daha da düşük olması lazım ki PC’de bu oran %0 :slightly_smiling_face:

Hiç indirme yapmadan bugsız oynanabilen oyunların yüzdelerinin yarısından fazlasını Double A veya Triple A dahi olmayan oyunlar oluşturuyor. Onlar da bi zahmet updatesiz çalışsın :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Heee anladım demek istediğinizi. Doğru hocam, katıldım. Hiç bir şeye sahip olmamamız için baya etraflı bir çaba gösteriyor adamlar.

Aslında PAL/NTSC hikayesi biraz daha derin, ABD/AB televizyon standartlarına dayanan daha derin bir teknik uyuşmazlık var onlarda. Televizyonların dijitale geçmesiyle kalktı gibi daha çok. Ama onlar da Japon Yeni’nin zayıflamasıyla geri geldi hocam. Keramet medyada değildi de, globalizasyondaydı diye düşünüyorum. Globalizasyon geriledikçe region-locklar da dönüş yapıyor sanki.

3 Beğeni

Güzel video olmuş başlık hafif clickbait olsa da. :slight_smile:

2 Beğeni

Sony: “Tamam kardeş, dükkanı kapatıyoruz.”

2 Beğeni

Konsolların silineceğini sanmam; ama bana öyle geliyor ki oyun sektörü çok büyük değişimlere gebe. 5-10 yıl içerisinde bence oyun sektörü şimdiye kıyasla bambaşka bir alem olacak. Ne yöne gider, gerçekten bilmiyorum. Ama gidecek. Şu anki durum sürdürülebilir değil, bana kalırsa disk olayının kaldırılması biraz daha mevcut durumu uzatmaya yönelik yarabandı tarzı bir çözüm.

Disklerin falan döneceğini hiç sanmam bu arada, o devir bence bitti. Sonuna kadar karşıyım ve konuyla ilgili -burada da belirttiğim gibi- çok mutsuzum ama uzun süredir bağıra bağıra gelen bir durumdu bu. Söz meclisten dışarı ama oyuncuların çoğunluğunun zaten umrunda değil böyle şeyler. Sony de işini biliyor, GTA6 ile denk getirdi, iki sene önceden de haber verdi ki olay gerçekleştiğinde tepkiler çoktan sönmüş olsun. Güzel strateji. Muhtemelen işe yarar. Buradan geri dönüş yok bana kalırsa.

Buradan gerisi spekülasyon.

Bana en muhtemel yol, konsol oyunculuğunun mobil oyun yoluna kayması olur gibi geliyor. Yani 10-20 sene önce gameboy, 3ds, psp’lere yapılan oyunları düşünün, ve günümüzdeki mobil oyunlarla karşılaştırın. Bence şimdiki konsol oyunlarıyla geleceğin “konsol oyunları” arasında da aynı farktan olacak.

Çünkü iş ecnebilerin “medium is the message” dediği prensibe geliyor bana kalırsa. Günümüzdeki ortalama cihazlarda 3ds işlemcisinin muhtemelen bir kaç bin katı saf güç var. Hem de oyunların en büyük problemi zaten çözülmüş vaziyette: dağıtım. Herkesin cebinde var bu aletlerden. Normalde oyun geliştiricisinin ıslak rüyası olması lazım bu durumun. Ama açıp en çok kazanan/popüler oyunlara bakıyorsun kumar, çerçöp, pay2win, saçmasapan şeyler. Çünkü kapalı ekosistem, mainstream kitle, platformun sınırsız kontrolü, store algoritması vs. belli bir oyun tipini mecbur kılıyor, diğer türlü hayatta kalamıyorsun.

Discler gidince de konsol ekosistemleri telefonlarla aynı yere yakınsıyor diye düşünüyorum. Iphone için Apple neyse, PS için de Sony o olur. Aynı Iphone’daki gibi;

• kendi başına ayakta kalması gereken bütün halinde bir ürün satmak zorunda olmazsın. onun yerine iterative geliştirdiğin live service işleri yaparsın. Oyuncuyu kendine bağlamaya çalışır sağdıkça sağarsın.
  • pazarda sony’den başka kimsenin söz hakkı olmaz, sony de pazarı kendi karını maksimize edecek şekilde düzenler.

Vesaire vesaire. Kendime başka hobiler bakmam gerekir gibi her türlü :sweat_smile: İyi haber, boykot falan için kasmama gerek olmaz herhalde. Mobil oyunlara elimi bile sürmemek için irade harcamam gerekmediği gibi geleceğin “konsol” oyunlarını da boykot etmem gerekmez herhalde; hedef kitleden beni atarlar zaten.

Tek ümidim Nintendo. Ama küçük çocukların eline switch vererek yaptığım bir takım gözlemler beni ordan da ümidi kesmeye itiyor. Kaliteli oyun nedir bilmeyen koca bir nesil geliyor gümbür gümbür, Nintendo’nun da döngüsü kırılıyor. Allah sonumuzu hayretsin.

3 Beğeni

Konsolun bitmesi çok zor bence de. TR’de satılmasa da dünyada çok yaygın özellikle ABD’de.

1 Beğeni

Kimse videoyu izlememiş. :palms_up_together:

1 Beğeni