Yaşar Kemal Kitapları (Yapı Kredi Yayınları)

BİYOGRAFİSİ

Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli, 6 Ekim 1923; Hemite,Osmaniye - ö. 28 Şubat 2015), Kürt kökenli Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. On altı yaşındayken 1939’da ilk şiiri "Seyhan"ı Görüşler adlı Adana halkevleri dergisinde yayımladı. Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurova’dan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, 1943 yılında Adana Halkevi tarafından basıldı. Kayseri’de askerliğini yaparken ilk hikâyesi olan "Pis Hikâye"yi (1946) yirmi üç yaşındayken yazdı. 1948’de “Bebek” hikâyesinin ardından "Dükkancı"yı yazdı. 1940’larda Adana’da çıkan Çığ dergisi çevresinde Pertev Naili Boratav, Nurullah Ataç, Güzin Dino gibi isimlerle tanıştı.[9] Özellikle, ressam Abidin Dino’nun ağabeyi Arif Dino’yla kurduğu yakınlık onun düşün ve yazın dünyasının gelişimini önemli bir ölçüde etkilemiştir. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı ve 1951-1963 yılları arasında gazetede fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Bu dönemde Anadolu insanının iktisadi ve toplumsal sorunlarını dile getirdiği dizi röportajları ile tanınmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak’ta da yer alan “Bebek” öyküsü burada tefrika edildi. 1947’de İnce Memed’i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54’te bitirdi. Roman, ağalara karşı Çukurova’nın yoksul halkına arka çıkan İnce Memed’in halkı için savaşmasını konu almaktadır. Dört ciltten oluşan seri, otuz dokuz yılda tamamlandı.

Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu’nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesiydi. Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk Türk yazardır. 1952–2001 yılları arasında Thilda Serrero ile evli kalmış, 2002 yılında Ayşe Semiha Baban ile 2. evliliğini yapmıştır. 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakımda olduğu hastanede vefat etmiştir. Cenazesi 2 Mart 2015 tarihinde düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.

İnce Memed I, Ağrıdağı Efsanesi, İnce Memed II, Kuşlar da Gitti, İnce Memed III eserleri yazarın en çok satan ilk beş kitabıdır. D&R’ın yüz kırk altı mağazası ve internet satışları baz alınarak belirlenen verilere göre yazarın ölümünden sonraki hafta kitap satışları %417 arttı. İnce Memed, Hürriyet Pazar tarafından oluşturulan yüz kişilik jüri tarafından belirlenen “Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı” listesinde bir numara seçildi.
(Kaynak: Wikipedia)

ÇIKAN KİTAPLARI

  1. Ağacın Çürüğü
  2. Ağıtlar
  3. Ağrıdağı Efsanesi
  4. Al Gözüm Seyreyle Salih
  5. Allah’ın Askerleri
  6. Ayışığı Kuyumcuları
  7. Baldaki Tuz
  8. Binboğalar Efsanesi
  9. Nuhun Gemisi / Bu Diyar Baştanbaşa 1
  10. Yanan Ormanlarda Elli Gün / Bu Diyar Baştanbaşa 2
  11. Peri Bacaları / Bu Diyar Baştanbaşa 3
  12. Bir Bulut Kaynıyor / Bu Diyar Baştanbaşa 4
  13. Çakırcalı Efe
  14. Demirciler Çarşısı Cinayeti / Akçasazın Ağaları 1
  15. Yusufçuk Yusuf / Akçasazın Ağaları 2
  16. Deniz Küstü
  17. Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana / Bir Ada Hikayesi 1
  18. Karıncanın Su İçtiği / Bir Ada Hikayesi 2
  19. Tanyeri Horozları / Bir Ada Hikayesi 3
  20. Çıplak Deniz Çıplak Ada / Bir Ada Hikayesi 4
  21. Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca
  22. Gökyüzü Mavi Kaldı
  23. Hüyükteki Nar Ağacı
  24. İnce Memed 1
  25. İnce Memed 2
  26. İnce Memed 3
  27. İnce Memed 4
  28. Yağmurcuk Kuşu / Kimsecik 1
  29. Kale Kapısı / Kimsecik 2
  30. Kanın Sesi / Kimsecik 3
  31. Binbir Çiçekli Bahçe
  32. Kuşlar da Gitti
  33. Ortadirek / Dağın Öte Yüzü 1
  34. Yer Demir Gök Bakır / Dağın Öte Yüzü 2
  35. Ölmez Otu / Dağın Öte Yüzü 3
  36. Sarı Defterdekiler - Folklor Derlemeleri
  37. Sarı Sıcak
  38. Tek Kanatlı Bir Kuş
  39. Teneke
  40. Ustadır Arı
  41. Üç Anadolu Efsanesi - Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik
  42. Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor - Alain Bosquet ile Görüşmeler
  43. Yılanı Öldürseler
  44. Zulmün Artsın

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18 19 20

21 22 23 24 25

26 27 28 29 30

31 32 33 34 35

36 37 38 39 40

41 42 43 44

19 Beğeni

Ağrıdağı Efsanesi bir kitabı okurken ağladığım ilk eserdir. Yeri ayrıdır. Dili de çok, çok güzeldir. Bizdendir. Okunasıdır.

Ruhu şad olsun.

3 Beğeni

Amin. Hemşerim diye söylemiyorum gerçekten gelmiş geçmiş en önemli Türk yazarlarından biridir. Herkesin okuması gereken ve okutulması gereken bir yazardır. İnce Memed, Ağrı Dağı Efsanesi gibi kitaplar edebiyatımızda olduğu için gurur duyuyorum. Keşke yurt dışında iyi bir lobi yapıp bizimde çok iyi yazarlar çıkartabildiğimizi göstere bilsek.

1 Beğeni

Emeğinize sağlık güzel hazırlamışsınız.

1 Beğeni

Bir kaç yazar daha var böyle hazırlayacağım. Aslında genel anlamda forumlarda yazarların kitaplarına başlamak isteyen yada başlayıp arada atladığı kitap kalmış mı diye çok araştırma , konu vs açılıyordu. Bende herkese yardımcı olması için bu tür konular açıyorum sürekli. Bu sayede herkes yazarı takip edip yeni bir kitabı çıktığı zaman konu üzerinden rahatlıkla haberi oluyor.

4 Beğeni

O zaman size hazırlayacağınız konularda görsel kaynakça sağlayacak bu kitabı tavsiye ederim yakın zamanda kaybettiğimiz grafik sanatçımız Sait Maden ile ilgili bir kitap. Kitapta Maden’in Yaşar Kemal gibi pek çok yazarımıza tasarladığı kitap kapaklarının görselleri var işinizi görebilir.

2 Beğeni

En yakın zamanda inceleyip tedarik ediyorum. Teşekkürler @CaglarTufekci

1 Beğeni

Kemal Tahir, Orhan Kemal?? Kemaleri biribirinden ayırmak olmaz.

1 Beğeni

Ay başında sormuştum. Bandroller alınmış

4 Beğeni

İnce Memed ve Dağın Öte Yüzü için yaptıklarına benzer toplu baskı ya da yıllar önce İnce Memed için yaptıkları gibi özel baskı bu dönem görürüz diye umuyorum.

1 Beğeni

Senenin 2. yarısı Yaşar Kemal okumalarına başlamak istiyorum. Yaşar Kemal külliyatının büyük bölümünü okumuş arkadaşlar bir sıralama önerebilir mi? Ince Memedi ilk başta okumak istemiyorum doğrusu. Böyle büyük bir yazarın kitaplarını adım adım okumak niyetim. Yardımcı olabilecek okurlar varsa çok sevinirim…

Ben sadece İnce Memed serisini okudum. Her ay bir tane okunarak tamamlanabilir bu seri. Devam olduğu için fazla açmamak lazım arayı. Ama önce benzer tarzda daha ince kitaplarını da okuyabilirsiniz. Onlar da en az İnce Memed kadar seviliyor. Ağrı Dağı Efsanesi, Üç Anadolu Efsanesi, Filler Sultanı… vb.

2 Beğeni

Benim düşüncem de bir yazarın en popüler kitaplarını ilk başlarda okumak yerine daha çok ortalarda, sonlarda okumak.

Bence bu sırada gitmemek lazım. Pek çok yazarın en iyi kitabı ilk kitabı olabiliyor. Ben her zaman iyi mi kötü mü bakmadan, yazarın yazış sırasını tavsiye ederim.

1 Beğeni

Bence bir sıralama yok, kronolojik okuma yerine
serileri özellikle Kimsecik, Demirciler Çarşısı ve Dağın Öte Yüzünü arka arkaya okumak daha iyi olabilir.

Sadece romanları değil Röportaj yazılarının olduğu kitaplarda çok iyidir. Bu Diyar Baştanbaşa serisinde Kaçakçılar ile geçirdiği günler, Ağrı dağına tırmanış zamanında gazetede yayınlandığında da çok ilgi çekmiş.

1 Beğeni

İnce Memed Özel Baskı ’ ya sahip olan var mı? Almayı düşünüyorum ama 2142 sayfa olması beni biraz ürküttü :sweat_smile: .

Ürkütmesin hocam. Bilen bilir Harun Çelik hocamız var YouTube’da. Kendisi diyor “Onların Suç ve Ceza’sı, Sefiller’i varsa bizim de İnce Memed’imiz var.” diyerek. Sonuna kadar haklı. Ben de okudum ve ben de aynı fikirdeyim. Kitap resmen akıyor yani.

3 Beğeni

Yok hocam ondan değil. Tek cilt ve 2142 sayfa olması ürküttü biraz. Kendimi açıklamamışım orada :sweat_smile: . 4 kitap ayrı ayrı mı alsam yoksa tek cilt mi alsam diye düşünüyordum.

1 Beğeni

Kişiden kişiye göre değişir sanırım. Ben büyük kitapları okumayı pek sevmem. Ben olsam 4 cilt alırdım. :slight_smile:

1 Beğeni

2 Beğeni