Ejderha Mızrağı ( )
Sherlock Holmes
Alfa Yayınları Jules Verne
İthaki’nin popüler serileri gibi aynı mantık ile yürüyen serilerde toplamadan çok istediğim bir kitap ise alıyorum.
Ejderha Mızrağı ( )
Sherlock Holmes
Alfa Yayınları Jules Verne
İthaki’nin popüler serileri gibi aynı mantık ile yürüyen serilerde toplamadan çok istediğim bir kitap ise alıyorum.
HAY’dan vazgeçtim, elimdekileri de çıkardım. Şu anda topladıklarım:
Aklımda olan 50 soruda serisi var ama henüz başlamadım. Gönlümde yatan ama korktuğum Alfa Bilim var. Bir de İş Kültür Modern Ciltli olanlar var topladığım ama onun hepsini değil sevdiklerimi alıcam sadece.
Seri toplama olayım yok sanırım ama Faulkner, Nabokov ve Vonnegut kitaplığı olabilir. Bir gün yağmurlu bir yere taşınırsam İthaki Karanlık serisini toplayabilirim.
En ilginç koleksiyon benimki sayılır. Sherlock Holmes koleksiyonu. Bunun nesi ilginç derseniz bu Holmesler Arthur Conan Doyle’un dışında çeşitli yazarların yazdığı Türkçe yayınlanmış Sherlock maceraları.
Almadığım bir kaç tane var ama gözden kaçırdıklarım ve bilmediklerim varsa tavsiyelerinizi beklerim.
İthaki BKK
İthaki Modern
İthaki Karanlık Kitaplık
İthaki Pangea
İthaki Wells
İthaki Kapsül
Kara Çınar
Alfa K.Dick Dizisi
Alfa Lem Dizisi
Jaguar Prospero
Ayrıntı Bilim kurgu Dizisi
Diskdünya
Çınar Akıl Fikir Dizisi
Eksik Parça Fantastik/ Bilim kurgu eserleri
Kara Karga Kayıp Kitaplar Kütüphanesi
Biriktirmeye çalıştığım serilere 2021 güncellemesi yapayım ben de.
Şu an elimde mevcut olan seriler;
Türkiye İş Bankası - Türk Edebiyatı Klasikleri
Yapı Kredi Yayınları - Doğan Kardeş Seçme Eserler Serisi
İthaki Yayınları - İthaki Kapsül Serisi
Kırmızı Kedi Yayınları - Babil Kitaplığı
Kırmızı Kedi Yayınları - Orhan Veli Kanık Külliyatı
Türkiye İş Bankası - Sait Faik Abasıyanık Külliyatı
Bilgi Yayınları - Turgut Özakman Şu Çılgın Türkler Serisi
Anlaşılan “seri” kavramı ile yazar külliyatları iç içe girmiş veya yazar külliyatları da seri olarak kabul ediliyor
Elimde şu an aktif olarak tüm kitaplarını biriktirdiğim bir seri bulunmuyor. İş Bankası Modern, İthaki BKK, İş Bankası HAY, Yapı Kredi Kazım Taşkent, İthaki Karanlık Kitaplık, İthaki Modern, Kırmızı Kedi Babil Kitaplığı ve İthaki Pangea serisi içerisinde basılmış bazı kitaplar elimde mevcut ancak bir seriden çıkan tüm kitapları biriktirmiyorum dediğim gibi.
Sebebi de oldukça basit aslında, ilgimi çekmeyen alsam dahi uzun yıllar okumayacağım kitapları biriktirmek istememem. İthaki BKK içerinden 30’dan fazla kitap elimde mevcut ama Wells kitapları yok mesela. Bilimkurgu söz konusu olunca ya felsefik, toplumsal, psikolojik veya varoluşsal temaların işlendiği (Ray Bradbury, Ted Chiang, Jeff VanderMeer gibi) ya da Cyberpunk temalı kitaplar ilgimi çekiyor. Uzaktan Kumandalı Kız serideki en beğendiğim ve unutamadığım kitaplardan birisi mesela. Geçmiş yıllarda Wells’in Zaman Makinesi kitabını okumuştum bu seriden ama pek beğenmedim açıkcası. Çeviriden mi kaynaklanıyor yoksa yazarın tarzından mı bilmiyorum ama bana hitap etmedi. Onun için bu seriden Wells almayı düşünmüyorum, yazarı okumak istesem dahi farklı yayınevlerini tercih ederim muhtemelen.
Okuyup beğenmediğim kitapları da pek kitaplığımda tutmak istemiyorum açıkcası, gereksiz yer işgal ediyorlar gibi geliyor. Işık Tanrısı kitabını okuduktan sonra hemen elimden çıkardım mesela çünkü kitabı hiç ama hiç beğenmedim.
Asimov kitaplarında da benzer durum oluyor mesela edebi bir lezzet alamıyorum, zaman atlamaları zaten bilimkurguda en sevmediğim şeylerden birisi. Konuyu takip etmeyi zorlaştırıyor, karakterleri önemsizleştiriyor ve yazar kolaya kaçmış gibi hissettiriyor bana. Asimov mekanik olarak çok başarılı olabilir ama edebi olarak hiç keyif alamıyorum onun kitaplarını okurken. Hakkını da yemek istemem Ben, Robot kitabındaki öykülerden bir tanesini çok beğenmiştim.
Karanlık Kitaplık’da da benzer bir durum söz konusu, telifsiz ve başka “iyi iş yapan” yayınevleri(can yayınları, iş bankası vb.) tarafından da basılan kitaplar olunca ilk tercihim İthaki olmayabiliyor
Belki bir gün içindeki kitapların tamamı bana hitap eden bir seri olursa tamamını biriktiririm, öyle bir seri olsa dahi muhtemelen 7-8 kitaplık bir seri olur muhtemelen.
Onun dışında külliyatına sahip olduğum yazarlar ise; Orhan Pamuk, Haruki Murakami ve Brandon Sanderson.
1)İthaki bkk
2)İthaki karanlık kitaplık
3)İthaki unutulmuş fantastik klasikler
4)J.R.R Tollkien eserleri
5) İthaki kapsul
6)Neil Gaiman kitapligi
7) İş bankası HAY
8)İş bankası modern
9)Alfa Jules Verne
10)Death Note
11)YKY modern klasikler
12)Alfa büyük fikirleri kolayca anlayın
13) Neal Stephenson kitapları
14)YKY Harry Potter resimli baskılar
15) İthaki Modern
16) Leigh Bardugo Eserleri
17)Dan Brown eserleri
18)Ursula K.Le Guin eserleri
19)Isaac Asimov eserleri
Bunların dışında Stephen King eserlerini, tarih üzerine başvuru eserlerini ve iyi puan almış distopya ve ütopya konulu eserleri toplamaya çalışıyorum.
Ben bir tek Baskan bilimkurgu biriktiriyorum, biraz da Mürekkep yayınları çizgiromanları, Tübitak ve Alfa bilim, ama hiçbirini tamamlamak gibi bir hedefim yok.
1 - İthaki Bilimkurgu Klasikleri
2 - Hasan Ali Yücel Klasikleri
Dostoyevski, Viktor Hugo, Alexandre Dumas, Balzac, Goethe, Tolstoy, Turgenev,
3 - İş Bankası Modern Klasikler
Jack London, Jules Verne
4 - İş Bankası Türk Edebiyatı Klasikleri
5 - John Steinbeck (Sel Yayıncılık)
6 - Yaşar Kemal (YKY)
7 - Amin Maalouf (YKY)
8 - Drizzt Efsanesi (İthaki Yayınları)
9 - Vakıf (İthaki Yayınları)
10 - George Orwell (Can Yayınları)
11 - Sabahattin Ali (YKY)
Yeni yeni başladığım yazarlar
1 - Sadık Hidayet (YKY)
2 - İhsan Oktay Anar (İletişim)
3 - Yusuf Atılgan (Can Yayınları)
4 - Hermann Hesse (Can Yayınları)
5 - Gabriel Garcia Marqez (Can Yayınları)
6 - Jose Saramago (Kırmızı Kedi)
Bazılarını bir an önce tamamlama taraftarıyım, bazılarını ise daha ağırdan alarak topluyorum.
İş Kültür HAY ve Modern Klasikler, lakin çevirmene -ve güveniyorsam editöre- göre farklı yayınevlerine başvurabiliyorum. Bu serilerde de seçici davranıyorum, özellikle piyes, tragedya ve felsefe kitaplarını -şimdilik- toplamdan hariç tutuyorum.
BKK’den okuduğunuz başka Cyberpunk temalı kitap var mı?
Burası sevdiğim başlıklardan bir tanesi, üyeliğimi de bu başlıkla tanıştıktan sonra başlatmıştım. Hiç özellikle bir seri takip etmedim, okumayacağım kitabı almıyorum çünkü. Aldıysam satıyorum yada hediye ediyorum heveslisine. Eşim de aynı düşüncede. Dün bu başlık aklıma gelince şöyle bir baktım kitaplığımızda ufak tekek eksikleriyle neler birikmiş diye;
Sezai Karakoç
Harry Potter resimli özel baskı
Oğuz Atay
Orhan Pamuk
İhsan Oktay Anar
İkinci Yeniler (İlhan Berk, Ülkü Tamer eksik)
Tolkien
Şimdi bakınca seriden ziyade yazar takip etmişiz gibi duruyor. Bir seri takip etmek adına Can ciltli ve Alfa “yaşamları ve eserleri” serilerini gözüme kestirdim, şimdilik uzaktan bakıyorum.
Başlığı farklı bir boyuta taşımak için fotoğraflı cevap vereceğim. Biraz görsellik katalım. ^^
Topladığım ve toplamaya devam ettiğim serilerden zaman zaman örnekler atarım buraya.
Metis Bilimkurgu Dizisi (33 kitap) - Tamamlandı
Ben de devam ettiğim ve yakın zamanda belirli sebeplerle bırakacağım/bırakmayı düşündüğüm serileri yazayım. Listede ilk rakam seriden şuana kadar çıkmış kitap sayısı, ikinci rakam benim sahip olduğum kitap sayısı. Son rakam ise o seriden okuduğum kitap sayısı.
Malesef üçüncü rakam çok düşük, hatta çoğu yerde sıfır. Yakın zamanda kitap fiyatlarındaki yükseliş ve bu serileri aldığım kadar çok okuyamıyor oluşum nedeniyle bazılarıyla vedalaşıyorum.
İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri Dizisi 74/74/29
Mevcut düzende 100. sayısına kadar devam etmeyi düşündüğüm seridir. Üçte birinden fazlasını okuşum şuana kadar. Zaman zaman okuyorum ve almaya ve okumaya devam edeceğim.
İthaki Yayınları Karanlık Kitaplık Serisi: 49/48/8
Zamanında büyük hevesle topladığım bir seriydi. 20 küsürlerde iken tamamını almıştım. Ama okuma fırsatım - isteğim yeterli olmadı bu seri için. 50. kitap ile seriye veda edeceğim.
İthaki Yayınları Modern Serisi: 49/35/7
Başlarda bu seriden sadece seçmece kitaplar alıyordum. Sonra bir dönem amazon üzerinden epey kitabını alınca tamamını toplamaya niyetlendim. Şuan 14 kitap gerideyim. Ama mevcut ekonomik düzende bu seriden sadece belli kitapları almaya devam edeceğim - Cormac McCarthy kitapları gibi.
İthaki Yayınları Pangea Kitaplığı: 19/19/0
Alıp okumaya çok hevesli olduğum ama yine bir türlü giriş yapamadığım bir seri bu da malesef. 20 kitap ile bu seriyi de bırakacağım.
İthaki Yayınları Kapsül Dizisi: 7/6/6
Tüm kitaplarını alıp - son çıkanında siparişini verdim- çok bekletmeden okuduğum bir seri şuana kadar. Bunda yakın zamanda başlamış olması ve ince kitaplar olmasının da etkisi var. İlk üç kitaptan sonraki kitapları pek sevdiğimi söyleyemeyeceğim. Bir süre daha şans vermeyi düşünüyorum.
İthaki Japon Klasikleri: 4/3/0
En yeni ve son zamanların popüler serilerinden bir tanesi. İlk üç kitabı aldım ama henüz okumadım. Yakın zamanda okumayı düşünüyorum. Duruma göre bir süre daha devam edebilirim.
thaki Yayınları Unutulmuş Fantastik Klasikler Serisi: 7/7/1
İthaki tarafından unutulan bir seri. 10 kitap olacağı söylendi. Yedinci kitabın üzerinden 1.5 sene geçti. Kalan kitapları bekliyorum.
Kara Çınar Dizisi (Çınar Yayınları): 10/9/0
Yine alıp okuma fırsatı bulamadığım serilerden. Forumda oldukça beğenilen kitaplar içeriyor gördüğüm kadarıyla. 10. kitabı da alıp bu seriyi de bu şekilde sonlandırmayı düşünüyorum.
Can Yayınları Kısa Klasikler Serisi: 51/48/17
Klasik okumuyordum. Bari kısalarını okuyayım diye bu seriye başladım. Elimdekileri 50’ye tamamlayıp bu seriyi da bırakacağım.
Türkiye İş Bankası Türk Edebiyatı Klasikleri 62/45/4
Bu serinin ilk 20 kitabını eşim için almıştım. Daha sonra Amazondan üçer beşer topladım kalanını. 5 kitap daha alıp bu seriyi de 50. kitap ile bırakacağım. Genel olarak ikimiz de pek okumadık bu seriden.
Babil Kitaplığı (Kırmızı Kedi Yayınları) 30/30/0
Zamanında alıp hiç bir kitabını okumadığım serilerden biri. Tamamlanmış durumda. İleride okumayı umuyorum.
Kronik Kitap Osprey Büyük Komutanlar Serisi 10/10/8
Yine düzenli takip edip, aldıkça da okuduğum serilerden biri. Son iki kitabı da yakın zamanda okuyacağım. Yeni etiket fiyatları ile bu seriye de devam edeceğim gibi durmuyor. Belli de olmaz
Türkiye İş Bankası Modern Klasikler Dizisi - CİLTLİ!
Yakın zamanda ciltli versiyonları çıkana kadar hiç bir kitabını almadığım bir seriydi.
Ciltli kitapları çıkınca bu seriden sadece belli yazarlar ve seçmece kitapları toplamaya başladım. (Jules Verne, Jack London ve seçmece kitaplar)
R.A.Salvatore Drizzt Efsanesi Serisi (İthaki Yayınları)
Yıllar önce ilk altı kitabını okumuştum. İthakiden çıkan düzenli halini topluyorum.
Maya Kitap Mitolojik Kitaplar Dizisi 9/5/0
Maya Kitap Mitolojik Hikayeler Dizisi 6/5/2
ALFA - Mitolojik Hikayeler Dizisi 9/6/0
Maya’dan Mitolojik Kitaplar ve Mitolojik Hikayeler ile Alfadan Mitolojik Hikayeler serileri. Zamanında hevesle aldığım ama okumadığım seriler.
Kronik Kitap İkinci Dünya Savaşı Tarihi kitaplarından da Hitler hariç şuana elimde mevcut ama onları da henüz okumadım
Zaman Çarkı, Witcher, Dune, Vakıf, Kadim Kanunlar, Katilbot Günlükleri, Otostopçunun Galaksi Rehberi, Elric vs. gibi tamamlanmış yada henüz tamamlanmamış ama limitli olan onlarca seriyi de katmıyorum buraya.
Seriler haricinde takip ettiğim yazarlar da var -Tüm kitaplarını veya seçmece kitaplarını alıp okuduğum
Ayrıca comics - Amerikan formatlı çizgi romanları yoğunlukla takip etmeye çalışıyorum.
Sonuç olarak son 3 yılda - foruma katıldıktan bu yana! - çok fazla sayıda kitap alıp çok fazla seriye giriş yapmışım. Hiç kitap almasam 5-10 yıllık okuyacak kitap stokum mevcut. Bundan sonra serilere girişmektense seçmece kitaplar almaya devam edeceğim. Serilerin çoğunu da bırakıyorum.
Hem aldığım kadar okuyamıyorum hem de mevcut ekonomik şartlar buna mecbur bırakıyor.
linkler ve sayfalara verdiği emekler için @fortknoxt’a teşekkürler.