Yazmayı severim ama özel bir kalemim olmadı şimdiye kadar. Yeni başlayan için f/p hangi kalemi tavsiye edersiniz ? Ofiste notlarımı almak için kullanmak istiyorum.
Şimdilik bin lira ayırabilirim hocam, hoşuma giderse ilerde yeni kalemler düşünebilirim.
Standart kağıda yazacağım, önemi var mı bilmiyorum ama sol elimi kullanıyorum ve yazmayı severim.
Lamy bakmıştım bir aralar.
Ben çoook fazla kalem denemedim ama denediklerim arasında o civarda iyi çıkabilecek kalemler şunlar:
- Platinum Preppy (plastik), Prefounte (reçine), Plaisir (alüminyum): Ucuzdan pahalıya gidiyor, Plaisir 1000 ₺ civarı. Damak ve uçlar birebir aynı, sadece materyal değişiyor. Tam bir F/P canavarı.
- Lamy Safari: 900 ₺ civarı (reçine idi sanırım ya da plastiktir). Ben ergonomisini sevmediğim için sattım ama hayranı çok. Alman kalitesi. Üzmez.
- Pilot Metropolitan: Amazon’da 900 ₺’ye vardı en son. Ben aldım çok sevmedim ama beklentimle alakalı. Pilot genel olarak candır.
- Faber Castell Loom: Bende başka gövdeli modeli var ama uçlar aynı. Yağ gibi akıyor kalem. Tükenmiş olabilir ama fiyatına bakmak lazım. 600-700 ₺ civarı ise gözü kapalı alınır.
- Kaweco Sport: Lamy ile aynı. Daha küçük, cep boy modeli gibi düşünebilirsin. 1000 ₺ civarı heralde bu da.
Çin kalemleri var Amazon’da. Jinhao, Asvine, Hongdian vs. Ben bir iki tane aldım, çok memnun kaldım ama biraz şans işi. Ucu güzel çıkarsa tadından yenmez.
Scrikss giriş seviye kalem çıkardı bir tane Primeo diye. F/P olarak iyi, çok da ucuz. O da denenebilir ama Platinum pis döver onu. Pek sevmedim ben maalesef ama şekli filan güzel.
Son olarak biraz pahalı ama TWSBI Eco’nun yazımı çok hoş. Kullanım kolaylığı da cabası. Bütçe sorun olmayacaksa bence bunla başlanabilir.
Standart kağıt asla olmaz. Dolma kaleme özel kağıt/defter almak lazım. Rhodia’lar F/P ama Clairefontaine de olabilir. Biraz daha yüksek kalite olsun dersen Galen’deki defter kategorilerine bakabilirsin. Ya da Karatis olabilir, Tomoe River kağıt kullanıyor ki en kaliteli kağıtlardandır, fiyatı da görece uygun. Dediğim gibi, minimum Rhodia olsun.
Uç olarak da M olmasını tavsiye ederim. F de olur ama mürekkebin özelliklerini M daha iyi gösteriyor.
Mürekkep var mı bilmiyorum. Ona da ayrı bakarız yoksa.
Not: Solak olmanın bir önemi yok ama kullanılmış bir kalem alacaksan o zaman sorun olabilir. Ben mesela hafif açı vererek yazıyorum. Bir süre sonra kalem benim yazım şeklime uyum sağlayacaktır diye düşünüyorum. O kalemi solak biri yazsa az da olsa sorun yaşama ihtimali var. Ama sıfır kalemde böyle bir sorun olmaz.
Teşekkür ederim hocam. Keyifle okuyup, kalemlere bakayım biraz
Mürekkep de lazım.
Vallahi hocam mürekkep işi deniz derya. Oraya girersek vurgun yiyebiliriz.
Başlangıç olarak Pelikan 4001 Turkuaz ve/veya Parker Quink Blue-Black alabilirsin. İkisinin de zilyon tane görseli var internette, bakıp hoşuna giderse al ama. Gölge konusunda ikisi de çok iyi ve genel olarak sorunsuz mürekkepler.
Ya da şu renk seviyorum dersen ona göre belki bildiğim bir marka/model varsa önerebilirim.
Benim genel olarak tercih ettiğim markalar: Robert Oster, Diamine, Troublemaker, KWZ ve Monteverde. Pilot, Sailor ve FWP mürekkepler de güzel ama çok pahalılar. Mürekkep marka ve modelleri için Galenleather, sarikalem, markakalem, celikkalem vs. sitelere bakabilirsin hocam.
Bu arada mürekkeplerin farklı özellikleri var ki bunlar fiyatlarına da etki ediyor. En önemli özellikler şunlar:
- Satürasyon (saturation): Satürasyon, mürekkebe rengini veren boyanın yoğunluğudur. Satürasyon ne kadar yoğunsa renk o kadar “zengin” görünür.
- Gölge (shade): Aynı mürekkebin farklı tonlarıdır.
- Revnak (sheen): Farklı açılardan mürekkebin tamamen farklı renkte görünmesidir.
- Sim (shimmer): Mürekkebin ışık ışıl parıldamasıdır.
Hepsinin tek tek olduğu da var (Diamine Oxblood), kombinasyonu olan da var (Monteverde California Teal), hepsi aynı anda olan da var (J. Herbin Emerald of Chivor). Kısacası var oğlu var.
Tekrar teşekkür ederim hocam, zahmet verdim.
Ben biraz araştırayım.
Yeni başlanacaksa tavsiye etmem. Gövdesi plastik ve birleşim noktaları narindir. Birçok amatör kullanıcı gövdeyi çatlattı bu kalem özelinde.
@Rwenzori Hocam ne yaptın, dolma kalem alıp daldın mı sen de bu renkli dünyaya yoksa hala araştırma içinde misin?
Oster Wind benlikmiş
Evet reis senlik. Oster’ın Romeo & Juliette’ine de bak. Beğenebilirsin onu da.
Aaa kesinlikle çok güzelmiş. Birkaç da yeşil-kahve tonu tavsiyesi alalım senden.
O tonu sevdiğini biliyorum ama benim ilgi alanıma girmiyor pek, o yüzden ezberimde yok. Denk gelirsem mutlaka atarım buraya örneğini.
Şunlar ilgini çekebilir belki (Tokiwa Matsu’nun favorin olduğunu biliyorum):
Güzel bir seçki ama tokiwa hepsini yer bitirir yalar yutar. Pek sarmadı.
Bi aksilik olmazsa bu sene orada olacağım.
Hocam hayır alamadım, yeni iPhone aldım
Aklımdan uçtu gitti, yazdıklarından f/p bir şey alacağım.