Ben Loom’a bile kalın diye şüphe ile yaklaşırken x159 şoku yaşadım resmen.
Bu kalemler anladığım kadarıyla günlük kullanımdan ziyade imza gibi tek tük işler için uygun, yoksa bu kadar kalın kalemle yazmak çok zor olsa gerek. Gerçi ben daha önce dediğim gibi pilot tükenmez vb. ile yazdığım için çok sıkıyorum kalemi. Dolma kalemde ise buna ihtiyaç yok. O yüzden rahat da olabilir, deneyimlemek lazım sanırım.
Kendi kendimi ikna etmeye başladım. Aldık mı başa bela.
Hayır. Otur yaz 4 sayfa sorun olmaz. Aynen dediğin gibi dolmakalemde sıkmaya ihtiyaç yok. Çok rahat. Hatta çok ince dolmakalemi daha fazla sıktığım için benim elimi daha çok yoruyor. (Tükenmez kalem alışkanlığı)
Hmm, o zaman converter varsa kartuş artık yok mu demek? Yani kartuşa takılan bi aparat değil de replacement gibi bir şey olsa gerek. Zira soldakinde kartuşa dair hiçbir emare yok.
E tamam işte demiştim ya, bunları mürekkep denemek için kullanıyorum. Bu set var bende. Hatta dün kahverengi tonunun farklılığını sağlayan kalemlerden birisi bu.
Evet iyi bile dayandım. O dönem marka kalem sitesinde Lamy kampanyası vardı. Bir düşünür gibi olmuştum o sıra.
Bi aksilik olmazsa bugün benim Scrikss geliyor. Mutlaka yapmamız gerekenler, yapsak iyi olurlar gibi tavsiyeleriniz nedir? Ben muhtemelen bugün Goulet’nin FP-101 videolarını izlerim ama siz deneyimli kullanıcıların tecrübelerini daha çok önemsiyorum açıkçası.
Bu arada Jinhao X850, X450’nin güncellenmiş versiyonu imiş.
Son olarak, geleneksel araya alakasız soru sıkıştırmamı yapayım. Şeffaf kalemleri beğeniyor musunuz? Hangi modelleri tavsiye edersiniz (akla ilk TWSBI geliyor)?
Normalde her ihtimale karşı fabrika çıkışı kalemi bir temizlemek tavsiye edilir. İçine mürekkep yerine su çekersin, sonra suyu boşaltırsın. Kenara koyup kurumasını beklersin falan. Ama bence ilk kalemin, hiç bekleyip kendine işkence etme. Çek mürekkebini, yaz biraz. Tadını çıkar.
Şeffaf kalemleri ben seviyorum. Mürekkebin seviyesini görmek açısından güzel oluyor. Haznenin içinde mürekkebin bir o yana bir bu yana dalgalanması çok güzel. TWSBI, Nahvalur, Moonman/Majohn güzel şeffaf kalemleri olan markalar.
Peki mesela mürekkep çektim ama değiştirmek istiyorum mürekkebi, bu durumda ne yapmak lazım? İçinde kalan mürekkebi tekrar şişeye boşaltabilir miyim? Sonrasında yıkamak mı lazım kalemi?
Aynısı, kartuşlu modelde nasıl oluyor? Yine yıkamak mı lazım kalemi?
Bu tür önerilerin tamamına açığım.
Not: Bu Majohn sıkça çıkıyor karşıma, hatta Pilot killer filan diyorlar (sanırım şu capless modelleri rakip). Nahvalur’a da senin gönlün meylediyor gibi hissediyorum.
Edit: Gerek(li)siz bilgiler serime devam edeyim: Jinhao 159 ve x159 arasında iki kat ağırlık farkı var. 159 50 gram iken x159 27 gram. Tabii bunun sebebi de malzeme farkı. 159 metalken, x159 reçine(?).
O zaman şöyle yap: Birkaç kere suyu çekip boşalt. Sonra içi boş kalemi bir bezin veya peçetenin üstüne koy. İçinin kurumasını bekle bir süre. Bu sıcakta muhtemelen hemen kurur zaten. Sonra mürekkep çek.
Yani normalde içinde kalan mürekkebi tekrar şişeye boşaltabilirsin ama ben pek sevmiyorum. Çektiğini bitene dek kullan kafasındayım. Mürekkep değişecekse, kartuşlu veya pistonlu mutlaka yıkayıp temizlemek lazım. Yakın bile olsa iki farklı mürekkebi karıştırmak hiç güzel bir şey değil. Hem çorba bir renk ortaya çıkabilir hem de iki mürekkebin kimyasal özellikleri uyuşmaz falan… Hiç gerek yok. Temiz kullanmak her zaman en iyisi.
Majohn A1 ve A2 Pilot’un capless modellerinin birebir klonu. Pilot Capless 5-6 binden başlarken Majohn 500-600 lira olunca Pilot killer diyorlar. Pilot’un ucu altın, Majohn çelik sadece. Nahvalur’da gönlüm var evet ya. Çok gereksiz ama hem vakum dolum sistemi, hem şeffaf gövdesi var. Daha önce kullanmadığım stub uçlusunu alayım, yeni bir şeyler deneyeyim diyorum.
Reçine değil, orta kalite plastik. Elinde dandik durmuyor ama Montblanc gibi kalite hissiyatı da olmuyor.
Videoda resin mi ne öyle bir şey dedi eleman. Belki de plastiktir dediğin gibi.
Arada 100 kat fiyat farkı var.
İşlevselliklerine bir şey demiyorum ama capless’ları görüntü olarak sevemedim ben. Tükenmez kalem hissiyatı veriyor bana.
Bilgiler için teşekkürler.
Bu arada bizi bu bataklığa çeken Biblofil efendi de en gerektiği zamanda kayıplara karıştı (onun için çok akıllıca bir hareket gerçi ). Gözümüzden kaçtı sanmasın.
Scrikss temizlik videolarında suya birkaç damla gliserin damlatıp onla temizleyin diyor. Siz kullanıyor musunuz bu tarz bir şey yoksa direkt suyun kendisiyle de temizlesek yeterli olur mu?
Gliserinin de bir kimyasal bir bitkisel versiyonu var Acaba hangisini kullanmak daha makul (eğer kullanılacaksa tabii).
Tıkanma varsa ya da yeni alınan kalemde bu tarz bir durum varsa yanlış hatırlamıyorsam @BiblofilYouTube Burak’ın önerisi bir iki damla sıvı bulaşık deterjanı bir kap ve su olmuştu bana.
Mürekkep değiştereceksem ben de @Everfever gibi musluk suyu ile temizliyorum.
10 üstünden 9 veririm yazımına Çok beğendim. İlk izlenimim, hem estetik hem de dayanıklı bir kalem olduğu yönünde. Özellikle 1500 liraya, bu kalem… Bence çok iyi. Kutusu öyle ki açarken kendimi şımarttığımı falan hissettim
İngilizce alfabedeki tüm harfleri barındıran, anlamlı en kısa cümlelerden biri bu cümle. Her harfi nasıl yazdığını görebiliyorsun. İşlevi bu. Bir diğeri de:
Sphinx of the black quartz, judge my vow!
Editto: Kalemin kartuşun girdiği yeri dar yapmışlar. Sadece kendi dandik konvertörü girebiliyor. Standart kartuş bile sağlam bir şekilde oturmuyor. Yani her şeyi güzel yapıp en basit, en batırılmayacak yerinde nasıl böyle yapmayı becerebiliyorlar bilmiyorum
İyi günlerde kullanın Özellikle kutusu ile çok şık duruyor.
Bende şu sıralar dönüştürücülere bakıyorum. Fakat fiyatları malzemesine göre oldukça yüksek geliyor. Yani plastik basit bir parça için bu fiyatlar talep edilmemeli bence. Benim de yolda 1 kalemim kaldı gelmesini beklediğim. Şimdiki araştırma alanım Karatis defterler.
Geçen bir videoda da şikayet ediyordu elemanın biri. 25 cent’lik maliyeti olan dönüştürücü için 5 dolar fiyat vermişler.
Her dönüştürücü her kaleme uyar mı yoksa dönüştürücüler de kalemlere göre değişiyor mu? Mesela ben de almalı mıyım? Almam gerekiyorsa hangisini önerirsiniz?
Kalem yan parçaları gereksiz pahalı geliyor bana da. Mesela uç fiyatları neredeyse kalem fiyatında. En fazla 3’te 1’i filan olmalı ki aldığıma değsin, yoksa gider kalemin kendisini alırım.