İmkansız bir şey. Eğer olsaydı da yine heyecanlanmazdım ama çok kitap alırdım.
2 cilt diye biliyorum. Ren ile farklı kronoloji ve seçkiye sahipler sanırım. Çeviriler de farklı tabi. İthaki’nin kronolojisi yazar onaylıydı yanlış hatırlamıyorsam. Öykülerin, taslakların aslına sadık kalmışlar.
Teşekkür edrim. O zaman bu cilt ile seri tamamlandı. Artık alıp okuyabilirim.
Cihan Karamancı Malazan’la olan işine ara vermiş olmalı ki başka kitapları çeviriyor. İthaki zamanında ilk iki kitabın çevirisi hazır demişti. Cihan Karamancı o açıklamadan sonra da uzunca bir süre yeni kitap çevirmedi. Muhtemelen ilk üç hatta dört kitap hazır. Bence ilk iki kitap ilk fuarda basılacak. Ne zaman fuar olursa artık.
Olabilir . Önce Vakıf’ı sonra da Conan’ı bitirdiler bu yıl. Robot serisini de bitirirlerse güzel iş olur.
Ciltli Demir maskeli adam mı ?
Off.
Alfa olmasa, A.Dumas’ın eserleri hiç olup gidiyordu.
Bir Conan fanı olarak belirtmeliyim: Howard öyküleri kronolojik yazmadı, yaşamı sırasında toplanan bir derlemeye onay vermiş olsa da ölümünden sonra derlemeye yapılan De Camp şarlatanının revizyonuyla hiçbir alakasının olmadığı bir gerçek. Conan’ın en beğendiğim yanı her bir öyküdeki benzer motifler, tekrarlar, Conan karakterinin zamandan ve mekandan ayrıksılığı ve hikayeleri bağlayan şeyin kronoloji değil Conan’ın bizzatihi kendisi olması. Kronolojik yaklaşımdaki tutarsızlıklara (Gidip gelen kızıl pelerin ve boynuzlu kask, Conan’ın rollerindeki dinamik değişimler…) bakacak olursak Howard’ın da bu yönünün farkında olduğunu ve her bir hikayeyi bütünden bağımsız olarak güçü kılmayı hedeflediğini söyleyebiliriz.
70’li yıllarda (Howard’ın vefatından çok sonra) De Camp şarlatanı öyküleri ‘‘kronolojik’’ olarak derledi ve bu ‘‘tutarsızlıkları’’ gidermek için eksik öyküleri tamamlayıp araya yedirdi. Sonra da afiyetle kendi imitasyonunu üretmeye devam etti, paranın da belini kırdı. Marvel Comics ve filmin de bu redevizyonu ve Conan adını taşıyan sayısız imitasyonu merkez almasıyla aslından çok farklı bir Conan popüler kültüre yansıdı.
Bende Howard’ın yazış sırasına (basılma sırasıyla farklı) göre derlenen Del Ray baskısı mevcut. Türkçe’ye birden çok yayın evi kazandırsa da hangilerinin sadece Howard öykülerini içerdiğini bilmiyorum, Yazılış sırası şu şekilde:
Cimmeria poem
1 The Phoenix on the Sword
2 The Frost-Giant’s Daughter
3 The God in the Bowl
4 The Tower of the Elephant
5 The Scarlet Citadel
6 Queen of the Black Coast
7 Black Colossus
8 Iron Shadows in the Moon
9 Xuthal of the Dusk
10 The Pool of the Black One
11 Rogues in the House
12 The Vale of Lost Women
13 The Devil in Iron
14 The People of the Black Circle
15 The Four of the Dragon
16 A Witch Shall Be Born
17 The Servants of Bit-Yakin
18 Beyond the Black River
19 Red Nails
Ben de sizin gibi düşünüyorum neredeyse. İlk fuarla birlikte ilk iki kitap gelir. Birkaç ay sonra da üçüncü kitap gelir. Bundan sonrası bence muamma. İthaki kötülemek vs. değil amacım. Genelde yayınevlerinde gördüğüm bir durum. Uzun serilerde genelde hep bu tarz bir durum oluşuyor.
@BilgeOzan ben pozitif bakamıyorum. Pozitif düşününce insan beklentiye giriyor ve beklenti her geçen gün tüketiyor. Hiç beklememek en iyisi.
Elimde o kadar çok tamamlanmayı bekleyen kitap var ki anlatamam. Her yayınevi moda dünyası gibi. Modası geçen şeyler tekrar moda olunca eski serileri tamamlıyor. Aradan 15-20 sene geçenler var. Tamamlandıklarında okurum. Hafızam bir gün öncesini zor hatırlıyor. 20 sene önce okuduğum kitabın devamı gelince öncesini nasıl hatırlasın? Bu konuda tercih ettiğim her yayınevinde bir hayal kırıklığım mevcut. Yaşarsak okuruz. Yaşamıyorsak…eh, başka sorunlarımız vardır zaten. Okuyamadıklarımızı düşünecek halde olacağımızı sanmıyorum.
Ekleme: Belki Hyperion 2 bir çıntık heyecan yaratabilirdi.
Şu şekil:
Disk Dünya’nın 2021’deki son kitabı çıkmış. Bu seriyi okumayı çok istiyorum ancak endişem serinin çok uzun olması. 41 kitap mıydı? emin olamadım. Kitaplar birbirleriyle ne kadar bağlantılı? Birinden diğerine hemen mi geçmeliyim yoksa 2-3 ayda bir kitap okusam çok bir kayıp olmadan keyif alır mıyım? İlk kitabı alacağım sanırım.
3-4 ayda bir kitabını okuyorum ben, daha hızlı okuyabilirim ama bitsin istemediğim için tutuyorum kendimi.
Olaylar her kitapta başlayıp son buluyor. Mesala Zaman Çarkı gibi tüm seriyi kapsayan bir olay yok. Alt serilerin bile her kitapta işlenen konuları farklı. En azından okuduğum yere kadar öyleydi.
İlk kitap biraz konuyu ortadan başlatıyor gibi, alışana kadar zorlayabilir. Tavsiyem 2. ve 3. kitapları da okuyup seri için karar vermeniz.
Bu konu çok derin bir konu ama kısaca anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle 41 kitap seri mantığında devam etmiyor. Arada sırada bazı kitaplar birbirinin devamı oluyor. Genelde aynı karakterlerin farklı maceralarını okuyorsunuz. Bu sebeple her kitap neredeyse bağımsız denebilir. Yani seri kendi içinde karakterlere göre başka serilere ayrılıyor fakat bu diğer serilerde farklı maceraları anlatıyor. Bunu yaparken de genelde önceki kitaplardan veya önceki kitaplardan anlık kesişmeler ve göndermeler oluyor.
Ekleme: Diskdünya alışılmış bir roman diline sahip değil. Bu yüzden ilk başta adaptasyon zor oluyor. Yazarın bir tarzı var ve kopuk kopuk bir anlatım varmış gibi oluyor. Okuma sırasında Mort kaçıncı kitaptı bilmiyorum ama onu da okuduktan sonra karar verilmeli.
Hayata fazla ciddi yaklaşan kişilerin Terry seveceğini sanmıyorum. Bazı insanlar aşırı ciddidir. Onlara uygun değil bence.
Ekleme2: Bir de önerim Diskdünya başlamadan önce ya da başladıktan sonra en azından aralarda Shakespeare okunmalı. Özellikle bazı kitaplardan önce kesinlikle okunmalı. Çok daha güzel keyif alırsınız. Sanırım hayatımda beni gerçekten güldürebilen nadir bir seridir. Okurken insan kıkırdamadan edemiyor.
Gece gece yine aklıma düşürdünüz. Gidip bir beş sayfa daha okuyayım…
- kitap demi Demir Maskeli Adam. 5. kitapla birlikte bitecek.
Sonunda Conan geldi .Çok şükür
Doğru biliyormuşsunuz hocam, Cilt 1’in açıklamasında 2 ciltten oluşacak demişler.
@HamdemitAbi peki İthakinin sunduğu bu 2 cilt hangi derleme biliyor musunuz hocam? Belirttiğiniz De Camp şarlatanınınki mi bu Ben daha önce ilk cilt i almıştım ama henüz okumamıştım, siz böyle detaylı yazınca merak ettim şimdi. İthakinin kendi sitesinde göremedim detay.
@Agape Mort yazım sırasında 4. kitap. @ozanercan Bende yakın zamanda seriye başladığım için diğer iki yoruma ekleyecek bir detayım olmamakla beraber katıldım kendilerine ve serinin ilk 4 kitabını alarak denemenizi önermek istedim hocam. Ben 4 ünü de beğendim, ilk kitaplarda da zorlanmadım hatta Rincewind aşırı keyif veriyor bana Yakın zamanda 5. kitabı bitirdim, araya kitap ala ala devam ediyorum bu yönteme çok uygun bir seri.
- kitap Louise de La Valliere olacak. 5. kitap da Demir Maskeli Adam olacak.
@Vordue Umarım okuma deneyiminize zarar vermemişimdir. De Camp’ın yaptığı basitçe şuydu hocam: Howard hayattayken eserler ‘’ A Probable Outline of Conan’s Career (1936)‘’ adlı bir makalede kronolojik bir sıraya sokuluyor, Howard buna onay veriyor. Ölümünden çok sonra De Camp revize ediyor. Daha önce belirttiğim ‘‘tutarsızlıkları’’ gidermeye çaılışyor (!). Eksik hikayeleri tamamlıyor, ‘‘The Black Stranger’’ hikayesine çıkarmalar-eklemeler yapıyor. Bu nedenle de Conan fanları arasında kötü bir yeri var. Eğer kitapta Conan the Barbarian, Conan the Destroyer, Conan the Magnificent gibi hikayeler varsa muhtemelen şarlatanın revizyonunu edindiniz. İlk cildin içindekiler kısmından kontrol edebilirsiniz hocam. Daha fazla bilgi için.
Dale Rippke sırasını takip etmişler. Dale Rippke eserleri kronolojiye sokarken ikincil şahısların revizyonlarını çıkarmış. Yazılış sırasını tercih etsem de Barbar Conan’ı değil de Cimmeria’lı Conan’ı okumak isteyenler gönül rahatlığıyla edinebilir.
Teşekkürler @HamdemitAbi , estafrullah ben gene elimdekini okurum zaten okuma sıramda epey gerilerde sizin paylaştıklarınız çerçevesinde edisyonda detay bulamayınca merak ettim bende. Eve gidince bakayım.
Edit: @Gelu paylaşmış bile, çok teşekkürler En azından okunabilir bir edisyon olduğunu öğrenmiş olduk.