şimdi sahne isimleri yitmiş gitmiş, herkesten iki tane var.
…demişken…
Çeviri sayısının fazla olması nitelikli olduğu anlamına gelmiyor ki. “Değişim/Dönüşüm” kitabını örnek gösterir isek, Şipal ve Cemal çevirilerinin üstüne daha ne konabilir pek emin değilim.
Ayrıca burada demek istediğim, her yayınevi aynı şeyleri basar oldu. Ortalama 10 tane yayınevi hariç, diğerleri hep aynı kitapları basıyor. 50 farklı 1984 çevirisi, işini en iyi şekilde yapmaya çalışan çevirmenin ve yayınevinin değerini de düşürüyor. Ondan sonra satılamayan bu kitaplar, a101 - Şok vb. marketlerde promosyon haftasında yer alıyor. Veyahut, “250 liralık alışveriş yapana bu tarz kitaplar 3.90”
Bakıyoruz yayınevleri “Cevher Klasikler - Süper Klasikler - Klasiklerin Klasiği” minvalinde başlık açıyor, hep aynı kitaplar. Bu işi Can - İş Kültür- YKY (unuttuğum yayınevi de olabilir) çok üst düzey yapıyor. Daha önce dilimize kazandırılmamış “klasik” eserler çevrilir ise, yukarıda bahsetmiş olduğum yayınevleri çok rahat şekilde okuyucunun belleğinde ve rafında yer edineceklerdir.
Dostum kesinlikle, Soljenitsin’in Gulag Takımadaları kitabının cevirisi 40 yıl önce yapılmış. Felix Kitap 2 yıldır çeviriyoruz diyor. Her hafta mail atıyorum darlıyorum ve destek veriyorum
Ayrıca, ne London ne de Hemingway külliyatı tam olarak var Türkiye’de. Bunlara zaman harcanması diye düşünüyorum bende.
Evet öyleymiş. Yeni okumaya başladığım, baktığım bir seri. Burada Osprey in sitesini de bir arkadaş paylaşmıştı. 300 küsur kitap var ve hala devam ediyor. Bir seriye başlarken hepsini basman gerekir diye düşünüyorum. İş Bankası %10 luk kısmını almış. Sonrası yok. Keza YKY genel kültür serisi de öyle. Découvertes Gallimard serisi 360 kitap oldu. Sadece 65 tanesi var. Türkiye’deki en iyi genel kültür serisi YKY’de tartışmasız. Okumadı bakmadı isen, tavsiye ederim.
Ayn Rand bir ara epey konuşuluyordu diye hatırlıyorum. Şimdi yayın dünyasına girip baktığımda bir halt çevirmediklerini gördüm. Fountainhead nerede yahu? Şaka mısınız camia olarak? Ayrıca Rus hanımefendi, bizdeki Rus sevicilere selamımdır. Bırakın Yeraltından Notlar çevirmeyi. Kimse çevirdiğinizden bir halt anlamıyor zaten. Gerek de yok, bu memlekette mizantropun allahı olmazsan zaten akıl sağlığın yerinde değil. Askerdeyken asker filmi izlemeye benziyor. Kendi hayatını okumanın hiçbir zevki yok kanımca. Geçiniz simülasyon farklı hayatlara.
Hocam çok haklısın, mizantrop olmadan yaşaman çok zor. Ayrıca, bu ülkede akıl sağlığımızı korumaya çalışmak en büyük delilik göstergesidir.
Ayn Rand iki sene önce çıkacaktı. Ben artık beklemeyi bıraktım.
Dolap’ta bakınıyordum, Nadir’de, Zebramo’da ve orada 250-300’ler havada uçuşurken birden 60-65-70 TL’ye 4 birbirinin aynı ilanla Plato baskısını gördüm Rand’ın. Sinan Çetin önsöz yazmış:/ Ofset baskı diyor. Çevirmen Belkıs Çorakçı Dişbudak. Çetin’i görene kadar sıcak bakıyordum. Sonra titreyerek uyanmışım.
Kitapyurdu’nda baktım, ciltlisi 16x24 ve 750 sayfa. Bu satılan sanırım ciltsiz, 10,5x17,5 ve 974 sayfa. Yani ikinci bir Proust vakası. Alınmaz.
Bir Bakışta Psikoloji, tüm önemli psikolojik bilgi ve düşünceyi bir ciltte bir araya getiriyor. Her sayfa, bilmeniz gereken en önemli gerçekleri bir bakışta konuya hâkim olabilemeniz için küçük parçalar halinde sunuyor.
Freud, Rorschach testi ve Stanford hapishane deneyinden bilişsel önyargı, uyku ve ulaşılabilirlik höristiğine kadar her önemli kişi, keşif veya fikir kısa ve öz olarak dikkat çekici metin ve grafiklerle açıklanıyor.
Bilgiye aç ve zamanı kısıtlı olanlar için mükemmel olan bu görsel odaklı koleksiyon, psikolojiyi ilginç ve erişilebilir kılıyor. Bilmeniz gereken her şey burada.
Bir Bakışta Tarih, tarihten önemli anları tek ciltte bir araya getiriyor. Her sayfa, bilmeniz gereken en önemli gerçekleri bir bakışta konuya hâkim olabilmeniz için küçük parçalar halinde sunuyor.
İkinci dalga feminizmden Stalinizme, arabanın icadından Somme Savaşı’na ve Rus Devrimi’nden Sanayi Devrimi’ne kadar her önemli olay, kişi veya dönüm noktası kısa ve öz olarak dikkat çekici metin ve grafiklerle açıklanıyor.
Bilgiye aç ve zamanı kısıtlı olanlar için mükemmel olan bu görsel odaklı koleksiyon, tarihi ilginç ve erişilebilir kılıyor. Bilmeniz gereken her şey –ve daha fazlası– tek ciltte toplandı.
Sınava hazırlık notları konuşuluyordu bu akşam. Tam üstüne gelmiş. “Zamanı olmayanlara” denince başka bir şey gelmiyor akla. Aksi halde, zamanı olmayan kimse neden alıp kitabı evinin bir köşesine koysun ki? Ayrıca JFK suikastine indirgendiyse tarih, vay o dünyanın haline. Tarihi güçlüler yazar da, o kadar da değil. Çek oraya bir Piramit.
Bu arada biraz kendi ürünümüzü övmek gibi olacak ama gerçekten harika oldular bu kitaplar. Hem boyları hem de konseptleri çok hoş. Mutlaka öneririm
Tekrar sormak gibi olacak ta, bu Drizzt ler ne zaman gelecek acaba?Sürekli bir bandrol sirkülasyonu var ama gelen giden olmadı henüz
Yakındır, geleceklerdir, illa ki gelirler
Ben de hem basım hem iç kısmı beğendiğim için paylaştım zaten. Nova Penguen’e dahil miydi ya ben kaçırdım sanırım çok uzağım bu ara?
Mühendislik ve Matematik de vardı bu seride değil mi? Yanlış hatırlamıyorsam olması gerek. Mitoloji de varsa Say’ın 101’i gibi tatlı bi seri olacak.
Robot Serisinin devamından haber var mı? BK’ya dahil etmezsiniz inş.
Yeni göz bebeğimiz kendisi.
Çok güzel haberler vereceğiz çok. Çok yakında.
Dört gözle bekliyorum valla. Daha dün ‘‘Vakıf’ın Sınırı’’ kitabını bitirdim. Asimov okumak bambaşka bir şey gerçekten.
@Bunn-Y Ejderha Mızrağı ve Drizzt’in üç kitap tek cilt baskısı olacaktı bir ara. Bir haber var mı acaba?