Klasikler içinde felsefe olanlar hala veritas olarak ayrılırken künye de klâsik. Aylardır @fortknoxt ile ayırmaya çalışıyoruz…
Bu gibi kapak farklılıklarını ben de defalarca yazdım zaten. Son zamanda yazarları aynı kapakta toplama gibi bir düşünceleri vardı. Şu an o devam eder mi etmez mi belli değil onu söylemek istiyorum.
Alfa klasik dizinini hazırlamaya çalışırken ne çektiğimizi @fortknoxt daha iyi bilir.
Kapakları bir araya getirerek bir şey ispat edemiyoruz yani. Ben kendi tuttuğum tabloda 2005 yılındaki kapaklara kadar indim defalarca da söyledim yayınevine çözülememe nedeni uzun yıllara yayılan bir seri olması ve sürekli editör ya da koordinatör değişmiş olması. Ne kadar isteseler de sık kitap bastıkları için düzeltmesi zor oluyor.
Neyse benim de diyecek bir şeyim yok sayın Kayıp Rıhtım …
Yılın Yayınevi olarak İthaki’yi seçmiştik ama sanki Alfa’ya haksızlık etmişiz gibi geldi bana. Hızı, fiyatları ve özenli çalışmasıyla takdiri fazlasıyla hak ediyor.
Alfa hakkaten çok iyi işler yapıyor. Sadece Çehov çalışmaları bile onlara lig yükseltir fakat bana göre özellikle son okumadaki, metin hatalarındaki sorunlar giderilmedikçe en iyisi olamayacaklar.
Aksın Gözyaşlarım Dedi Polis en çok okumak istediğim PKD kitaplarından birisiydi. Harika oldu çıkması
Alfa’nın fantastik ve bilimkurguya ilgi duyması koordinatörleriyle alakalı bir durum muydu? Sanki @Burcununkitaplari 'nın alfa kitap koordinatörüyle yaptığı yayında özellikle fantastik kitaplar için başlayan ilgilerinin koordinatör olan hanımefendi ile doğrudan bağlantılı olduğu ima edilmişti diye hatırlıyorum. Eğer böyleyse yeni koordinatöre göre fantastik türüne olan yaklaşımları değişebilir mi? Özellikle Robin Hobb’un diğer serilerin de basılma ihtimali beni heyecanlandırıyordu .
Maalesef bu konuda ben @alper’e katılıyorum. Mark Twain en sevdiğim yazar olmasına rağmen gerçekten kapak tasarımları yüzünden alamıyorum ve bu beni deli ediyor. Sadece Mark Twain de değil. O seriden çıkan çoğu kitabın tutarlı bir yanı yok. (Ekleme: Koordinatör değişiklikleri serinin akışının seyrini bozmamalı bana kalırsa. İş bankası bugüne dek hep aynı koordinatörle mi devam etti? Ya da koordinatör değişse İş Bankası kapakları değiştirecek mi? Böyle bir şey mümkün bile değil. Alfa’nın konuda acilen bir standart belirlemesi ve buna göre hızlıca devam etmesi lazım. Bunu yaparken de yazar bazında ele alması lazım diye düşünüyorum ben.)
Evet, PKD veya Lem basmaları harika fakat maalesef editörlük, düzelti içler acısı. Jules Verne kapak konusunda istikrarlı olsa bile Türkçe imla kuralları konusunda tam bir felaket.
Mart başında elimde Robin Hobb’un her iki yayınevinden de kitapları olacak. Alfa bu kitaplara bir çizik atmış mı daha iyi göreceğim.
Bunlar Alfa’nın prestijini gözümde düşüren etkenler. Bir de çok önemli yazarların bazı kitaplarını deneyimsiz kişilere çevirtmeleri var. Öyle kitaplar var ki okurken insan kendi dilini anlamıyor. Üşenmedikçe Pkd’nin Uzay Piyangosu kitabına işaret koydum ve 60 tane sticker kullandım. Üşenip koymadıklarım da cabası. Çatısı olmayan cümleler, özne yüklem uyumsuzlukları filan da buna dahil değil. İncecik bir kitapta bu kadar hata beklemiyor insan. 20 tane olsa gayet normal karşılardım. Okurken acı çektim resmen.
Umarım yeni koordinatör buna özen gösterir. Bunları ilk kez burada söylemiyorum. Fuarda yanlarına gittiğimde de kendilerine iletmiştim gayet açık bir şekilde. Alfa’nın bana bir koli sticker hediye etmesi lazım. Alfa’nın ciddi bir son okuma sorunu var. Ya son okuyucuları yok ya da son okuyan kişi Türkçe namına bir şey bilmiyor.
Ben, dün sanırım ilk kez bir Alfa kitabı okudum. O yüzden okurken çevirinin akıcılığı, sadece iki tane falan yazım hatasına rastlamış olmam böyle düşündürdü.
Beyazlı Kadın’ın etiketi fiyatı yüksekmiş. Diğer 600-700 sayfa Can klasiklerinin ortalama 25-30 TL etiket fiyatı var. Sanırım bunun çok satacağını düşünmüyorlar.