Bu ara ne zaman Akılçelen ile ilgili yorum yapsam genelde savunucu tarzda, lehinde konuşuyor gibiyim ama söylemesem de olmaz.
Malazan 1 Ay Bahçeleri kelime sayısı 209 bin (İngilizcesi tabiki)
Fırtınaışığı 4 Savaş Ritmi kelime sayısı 455 bin.
Tam ortadan bölsen 225 binden fazla kelime yapar ki Ay Bahçelerini gene de geçiyor. Malazan etiket fiyatı 100, Akılçelen 110 ortalamada tutmuş. Aslında öyle aşırı bir fiyat farkı yok gibi, aynı oranda fiyatlar. Tabi %50 indirime denk geldiğimiz için çok sarsmamış olabilir ama artık bunun piyasası bu deyip kabulleneceğiz gibi duruyor.
İthaki serilerde birinci kitabı ucuz, devam kitaplarını ise daha pahalı çıkartıyormuş. Öyle bir şey okumuştum buralarda bir yerlerde. O yüzden Malazan’ın devam kitaplarının etketinden biraz korkuyorum Umarım Malazan olmaz bize Malazam. İğrenç esprimi de yaptığıma göre gideyim ben
Bazı satılmayan fantastik kitaplarda muhtemelen tanıtım amaçlı çok ucuza satışa koyuyor. Destanlar Çağı gibi örneğin. 9 TL ye satılıyordu bir ara. Devam kitaplarını bu fiyatla kıyaslamamak lazım.
Ekleme: İthaki serileri uzun sürede bastığından ilk kitap ile son kitap arasında fiyat farkı fazla çıkabiliyor. Hele şu dönemde 3 senede tamamlanacak bir seride bayağı fark olur.
Bıçağın Kendisi’nin etiket fiyatı 74 lira. Serinin ikinci kitabı Astıktan Sonra ise 98 lira. Sayfa sayıları yaklaşık aynı. Diğer serilerin çoğunda da benzer bir durum vardı diye hatırlıyorum.
Mandela etkisi hocam bunlar. İthakinin kitaplardaki gecikmesi ve maliyet artışları ile böyle bir intiba bıraktı. Bir de ekstra bir indirim falan da gelmişti o ara. Yoksa böyle bir şey yok. Ama Malazan 2 1’den 70 bin kelime fazla, ilk kitap ucuz muhabbeti yaptıracak gene herhalde
Ben ucuz denilince verdiğim örnekteki gibi düşündüm. 75 TL seriye başlamak için akıl çelen bir rakam değil bana göre.
Edit: Savaş Ritmi kitabının fiyatını yeni gördüm. Özellikle öğrenci kardeşlerimize Allah sabır versin, hele bir de kitabı internetten değil mağazadan almak zorundaysa aynı zamanda yardım etsin.
“Bundan sonra da yeni kitaplar yazma fikrine hala kapalı…” kısmı beni çok üzdü bu yazıda… Bilmiyordum ben bunu. Yeni öğreniyorum. Çok severim ben kendisini. Galiba bütün kitapları baştan okuyacağım hasretten.
Akılçelen’in beni seriden soğuttuğu noktadır şu fiyatlar. Bir Brandon Sanderson takipçisi olarak yayınevinin bomboş yönetim ve fiyat politikasının yazarın kitaplarını ayrıca kitlesini rezil ettiğini düşünüyorum.
Evet iki gün önce gittiğim İzmir’den hiç bir fedakarlıktan kaçınmadan aldığım üç kitap ile döndüm. Karşıyaka İş kültür yayınevine gittiğimde alınması gereken bir çok kitap olmasına rağmen dolana dolana sayıyı üçe düşürebildim. Aslında daha gitmeden niyetim sadece roman almaktı ama İlber Ortaylı’nın "Avrupa ve Biz " kitabını görünce bir istisna yapabileceğimi düşündüm. Ayrıca Gaston Leroux’un Sarı Odanın Esrarı ve Pierre Loti’nin Aziyade kitapları da naçizane kitaplığımı şereflendirdiler.
Benim de okumak istediğim bir kitap olduğu için geçmiş yıllarda bakmıştım şimdi kontrol etmedim yanlış olmasın ama galiba yanlış hatırlamıyorsam Artemis baskısı vardı, Kapağı film ya da dizi kapağıydı.
Sonradan ekleme: Düzeltiyorum. Artemis değilmiş, muhtemelen yayınevi hakkında bilgim olmadığı için almamışımdır.