Malazan heralde 500 TL olur ciltli. Dolar 17 iken tüm seri + yan kitapları 2.500 TL’ye (ciltli - paperback karışık) toplamıştım. (İngilizce) bunun kurla enflasyonla falan alakası kalmadı. 10 kitap 200 TL edecek amber’i şu fiyatlarla satmak… eminim kâğıt kaliteside 0’ın altındadır.
Arkadaşlar finans işiyle uğraşan bir arkadaşım var ona sordum bugün yurt dışında dolar kurunu 25 liradan hesaplıyorlarmış bizim kuru gerçek kur olarak görmüyorlarmış.
Bayram sonrası değil de asıl seçim sonrası ipin ucu kaçacak gibi geliyor bana. Seçimden önce kredi çekip tüm eksik kitapları alma seçeneği hala masada benim için. Şu Malazan 4 ile Swamp geleydi bi.
Drizzt şimdi seçimden sonra gelirse satmaz fiyatı yüzünden. Koy Amber’in yanına kombinlesin millet şimdiden. Işıkyaratan’ı da aynı şekilde. Ithaki’nin çalıştığı bir ekonomist var ve bilerek böyle yapıyorlar diye düşünüyorum bazen. Dolar zıplar, ithaki aaaa dolar zıpladı biz neciyiz biz de zıplayalım. Sonra millet başladığına mı yansın seriye, başlamadığına mı çöz çözebilirsen. Hadi Malazan 5 aydır bekleniyor. Işıkyaratan 1.5 senedir bekleniyor. Fiyatı uçsun diye mi bekleniyor? Amber ile 4. kitapları beklenen diğer seri kitapların beklenti miktarı dq aynıdır herhalde.
Bu arada ithaki fiyatlarda biraz insaflı davranmış ama kalitesiz bastığından olsa gerek. Can’ın bastığı Brodie Raporu 104 sayfa 85 lira. Ölü Dağcılar Oteli 200 sayfa 90 lira nispeten iyi yine, mutlak olarak kötü tabi.
Geçen can yayınlarından, metisten kitaplar bakıyordum 50 sayfa kitap 100tl etiket, 800 sayfa kitap 300tl etiket… zihnimde normalleştiremediğim fiyatlar bunlar. Gözüm de alışmadı, alışmak da istemiyorum ama yeni normalimiz bu oldu. Benim elim gitmiyor 50 sayfa kitaba 100tl vermeye. 900 sayfa 350tl yeni normalimiz hayırlı uğurlu olsun. Kitap almayı bırakasım var. Buradaki bunca kitap okuyan insan ayda bir kitap almıyor. Takip edilen çok kitap var, öyle de olmalı. Genel kitlenin alım gücünü çok aştı bu fiyatlar ve bu saatten sonra kitap alımlarının düşeceğini düşünüyorum. Bu fiyatlar genel okurun vereceği fiyatı zaten aşmıştı artık tavan seviyesine ulaştı.
Bu fiyatlardan yayınevleri de sorumlu değil. Ülkemizin bazı şeylere el atması lazım artık.
Bir süredir takip ettiğim ekonomistlerin neredeyse hepsi “Türk Lirası mevcut konumuna göre döviz karşısında fazla değerli.” şeklinde demeçler veriyor. Yurtdışında da uzun zamandır bu algı oturmuş.
Salt fiyatıyla bile sosyal konulara el atmayı başardı bu kitap. Bilimkurgu, ekonomi, güncel politika, siyasi konjönktür filan ne varsa hep harmanladı. Bir de okusak kimbilir neler çıkar.