Bu şekilde düşünmemiştim. Çok doğru ve mantıklı bir yaklaşım. Yaz koşullarında çoğumuzun okuma hızında bir düşüş oluyor sanrım ama işte bizler ister istemez beklenti içine giriyoruz.
Beklentiden ziyade iptal olan serileri görüp duydukça birazda serilerin bir an önce tamamlanıp kendimizi garantiye alma iç güdüsü gibi bir şey galiba.
Söylediklerinizden sonra beklentilerimi düşürüyorum artık. ( Şahsen ben fantastik kitap basan rakip kitapevi olsam bu fırsatta beklenilen bir serinin kitabını yapıştırırdım.)
İthaki ile bu kulvarda kafa kafaya çarpışacak yayınevi bence yok. Elbette fantastik basan var ama oranlarına bakarsak bu çok elle sayılır olur. Seriler satmıyorsa iptal olması normaldir. Bir ürün yaptınız diyelim. Üç beş kişi bayıldı. Hatta biraz özel zevklere hitap ediyor diyelim, o zaman daha fazlasını üretmezsiniz çünkü satamaz ve sermayeden yersiniz. Sonuçta da batarsınız.
Yazın hem okuyucu hem de yayınevi çalışanlarının tatil dönemidir. Okuyucu sahildi, kumsaldı, mayoydu, sosyal akımlardı derken ilgisi başka yönlere kayar. Bizim gibiler de bu sakin dönemde başka hobilerimize fırsat veririz. Ben açıkçası memnunum. Yılın geri kalanında dolu dolu kitap alıyorken yaz dönemini farklı hobilere ayırmak güzel oluyor.
Neredeyse 10 yıldır takip ediyorum edebiyat gelişmelerini, İthaki özelinde değişen tek şey kitap isimleri. Süreç hep aynı. Arada Poppy War gibi peş peşe çıkardıkları seriler de oluyor haklarını yemeyelim.
Bitmemiş serilerin kitapları çıktığı gibi ben almam ama alınabilir tabii, seri devam etmezse sadece maddi kayıp olur fakat 10 kitaplık bir seriyi ilk kitaplar çıktığında okumaya başlamak bence büyük cesaret
Başıma gelecekleri az çok tahmin ettiğim için Malazan’ı aldım ama okumaya başlamadım. Brent Weeks Işık Yaratan serisi İthaki beş kitaplık serinin 3’ünü bastı elimde mevcut ama başlayamıyorum.
Bitmemiş serileri almak veya almamak işte bütün mesele bu.
Olay aslında tam bir riziko. Almasak seri tamamladığında ya ilk kitapları bulamıyoruz ya da bulsak bile enflasyon nedeniyle ilk basıldığı zamana göre fiyatları değişmiş oluyor.
Alsan bu sefer seri devam etmese elinde patlıyor.
Nereden tutsanız elinizde kalıyor.
Her yıl yayınevine mesaj atmaktan bıkmıştım. İlk cildi eylül ayında geliyormuş. Yanılmıyorsam Çağan Er Rusçadan çevirmiş. 2. ve 3.cilt için henüz çıkış tarihi belirsiz.
Yıllardır çok merak ettiğim bir kitaptı ama bir türlü piyasada bulamıyordum. Hatta bir kere eski basımları toplamaya çalıştım ama hepsi çok kötü durumda oldukları için vazgeçmiştim.
Çook sevindim bu habere.
Pegasustan beklediğimiz serilerin devamları için yüksek ihtimalle kredi çekmemiz gerekecek ya da ben almayacağım. Ben elendim kalan yarışmacılara başarılar diliyorum.