Yeni Çıkan Kitaplar - En Yeni Kitap Haberleri

Beşir Ayvazoğlu - Ataç

Radikal Batıcı bir aydın olan Ataç, taklitçi bir anlayışla Batılılaşmayı değil, Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar, Almanlar gibi tam Batılı bir “ulus” olmamızı istiyordu. Bunun yolu hümanist kültürü tartışmasız benimsemekti. Amaca ulaşabilmek için Prospero’nun (aydınlar) gerektiğinde kırbaç kullanarak Caliban’ı (halk) ehlileştirmesi gerektiğini kararlılıkla savunuyor, öncelikle dilimizi antik Yunanca ve Latinceye açmadan Batı’yı Batı yapan hümanist kültürü benimsemenin imkânsız olduğuna inanıyordu. Asıl arzusu bütün temel kavramları bu iki ölü dilden almaktı. Ancak bunun pratikte mümkün olmadığını fark edince Türkçeyi başta Arapça ve Farsça olmak üzere tarih boyunca sözlüğüne kattığı bütün yabancı kelimelerden arındırarak Yunanca ve Latinceleştirme görüşünü savunmaya başladı. Öztürkçeciliğinin milliyetçilikle hiçbir alâkasının bulunmadığını çok açık bir şekilde ifade etmişti. “Devrik tümce” ısrarı ise Türkçenin sentaksını Batılı gibi düşünmenin önünde büyük bir engel olarak gördüğü içindi.
Elinizdeki kitapta, Ataç’ın kendisini bu uç noktaya taşıyan düşünce macerası anlatılıyor. Çok hızlı ve çok sancılı bir değişmenin yaşanmakta olduğu bir dönemde mensubu olduğu toplumun tarihi, dili, kültürü ve inançlarıyla didişmeyi göze alan bir düşünce adamı ve etkili bir edebiyat eleştirmeninin renkli, gelgitlerle ve kavgalarla dolu hayatı… Beşir Ayvazoğlu’nun kaleminden…

4 Beğeni

Kapak bayağı iyi duruyor sen mi yaptın?

3 Beğeni

Ayıpsın. Kapak resmi, tasarımı, son okuma, redaksiyon her şey bana ait. Kısacası İthaki’den beklenmemesi gereken her uğraş.

8 Beğeni

İyi de burası Semerkant xd

1 Beğeni

Minare sayısından mı anladın?

3 Beğeni

Liveship Traders basalar çok güzel olacak.

2 Beğeni

Hahahayır xd Diyarbakır plato üstünde bir yer baya yeşil yani çöl içinde bir yer değil. Kuang’ı geçtin sen kurgunun geçtiği coğrafyayı araştırmayan bir yazar olarak yarattığın kurgunun basitliğini hayal bile edemiyorum xd Maliyet artmasın diye yerel halktan birine (ben) danışmamak çok ucuz hareket yine tüm sermaye marketinge ayrılmış satış rakamlarını artırmak için xd

6 Beğeni

Japon Klasikleri – 34

“… Cehennemden mi cennetten midir bilinmez ama bu dünyaya ait olmayan acayip görüntüler birer kâbus gibi birbirini izliyordu.”

Japon polisiyesinin kurucusu kabul edilen, ülkenin en meşhur yazarlarından biri olan ve ismini Edgar Allan Poe’nun okunuşundan alan, “Uzakdoğu’nun Poe’su” Edogawa Rampo, Panorama Adası’nın Tuhaf Hikâyesi’nde ütopik bir bakış açısıyla simülasyon ile gerçekliğin arasındaki gittikçe soluklaşan çizgiye odaklanıyor.

Hitomi Hirosuke zorluklar içindeki bir yazardır. Kendisine tıpatıp benzeyen okul arkadaşı Genzaburo Komoda’nın öldüğünü duyunca bir plan yapar ve onun yerini alır. Eline geçen serveti ise hayalindeki cenneti yaratmak, bir adayı eğlence parkı yapmak için kullanır. Panorama Adası ustalıkla tasarlanmış optik illüzyonlarla doludur: Bulutlara yükselen merdivenler, konuşan beyaz kuşlar, günler boyu durmadan eğlenen insanlar… Her şey sürreal ve sürprizlerle doludur. Ancak bu cennet gibi adanın bir cehenneme dönüşmesi uzun sürmeyecektir.

Ünlü davranışbilimci Konrad Lorenz köpeğin evcilleşmesinin ve insanla ortak yaşamının öyküsünü eğlenceli bir dille anlatıyor. Böylece en eski zamanlarda, köpekle insan arasındaki yaşam-çıkar ortaklığının nasıl kurulduğunu ve aradan geçen binlerce yılda, homo sapiens ile bir hayvan arasındaki bu içten dostluğun nasıl derinleştiğini görebiliyoruz.
Lorenz, kimi kez insani özellikler atfettiğimiz bu sadık dostlarımızın davranışlarını, binlerce yıllık içgüdüleri temel alarak açıklıyor. Ona göre her köpek ırkının, hatta tek tek her bir köpeğin, ancak onun gelişim tarihini ve davranış biçimlerini tanımakla keşfedilebilecek kendine özgü bir karakteri var.

3 Beğeni

Kapak resmini Diyarbakır’ın şu fotoğrafından esinlendim. Son kararı siz okurlarıma bırakıyorum…

Hiç de bile, hikâyemde yok yok. Kompleks karakterler, elegant bir anlatım, felsefik bir boyut, aşiret savaşları ve macera sekansları, cinler, şeytanlar, büyüler. Bir fantezide aradığın her şey. Var babam var, daha sayayım mı?

9 Beğeni

Basit bir google lens araması bile yapmaktan aciz yayınevlerini boykot etmeye çağırıyorum tüm forum halkını xd

12 Beğeni

Biz senden razıyız halkın adamı.

6 Beğeni

Kimsenin bulamayacağı meteryaller ekliyorum aşağıya. Diyarbakır yerel malzemesi gri ve beyaz taşlardır. Grinin mistik bu şehrinde iyi ve kötünün savaşı sonsuza dek taşlaşmış, heykelleşmiştir adeta bu taş yapılarda. Haşhaşı bulacağın hevsel bahçeleri dünya mirasıdır kurgun için muazzam bir döküman olur xd

Kimsenin bulamayacağı meteryaller

3 Beğeni

Sana haşhaşlı keki nerelerde bulabilirim diye sordum, cevap vermedin. Önce kilit noktalarda yardım etme, sonra neden burası benim Diyarbakır’ıma benzemiyor diye hayıflan.

4 Beğeni

Çok uzun süredir beklediğim ( yaklaşık 3 gündür ) bir kitaptı, hemen alıyordum ki ithaki boykotu nedeni ile ön siparişten döndüm.

Sonra genç ( wouvv ) ve yerli yazarlara destek vermek için ithaki boykotunu kırmaya karar verdim :smile:

8 Beğeni

Ejderhayı unutmuşsun hocam. Yoksa kapaktaki süs mü? Böyle ucuz hareketler yapmaz benim forumda tanıdığım abraxas.

3 Beğeni

Ejderha spoiler.

4 Beğeni

Hiçbir açıklamamda birbiriyle çelişen bir ifade olmamakla birlikte yine hiçbir meçhul nokta bırakmayacak şekilde “haşhaşlı keki nerede bulabilirim” sorunu cevaplamışım haşhaşı buluruz da keki aramamız lazım diyerek. Manipülasyon üstadı @Abraxas insanları daha fazla keklemene müsade edemezdim. Ben halkının kahramanı the magnificent howl sama, sen mi büyüksün? Hayır ben büyüğüm ben Yaşar usta xd

5 Beğeni

:joy: Sen kazandın Howl reyiz.

6 Beğeni

Bu ne arkadaş 5 saatte indirim mi bitti? :smiley:

1 Beğeni

5 Beğeni