Bu fiyatlarla fuara gitseler ne olacak ki. Fuarda kalabalık yapan üniversite ve lise çağındaki insanların böyle banka-kredi kartı limitleri yok. İşini gücünü eline almış insanlar için de lüks olmanın ötesinde fiyatlar; şu enflasyon ortamında mecburi ihtiyaçlarlın yanına böyle bir gider kalemi yazmak üç beş tane kalmış orta direk için bile abartı bence. Nasıl bir alıcı grubuna odaklandılar anlamadım açıkçası.
Kendi kitabını depoda bekleten firma olayını da anlamıyorum. Maliyetin üstüne karını koy satışa sun. İki yıl hiç satmayıp, iki yıl sonra fahiş fiyattan satmanın getirisi daha mı fazla yani.
Beş kişi alacağına bir kişi alsın kargodan kar edelim demiş olabilirler belki bilemedim.
Benim bildiğim Pegasus hep pahalıydı ama belli bir süre de zam yapmıyordu sanırım kitaplara. Onun dışında kitapları basıp, depolarında bekletip bekletmediklerini kitabın künyesinden anlarız. Günahlarını almayalım.
Bandrolü aldılar ama baskıyı yapacak sermayeleri yoktu. Onlar da kişisel gelişim kitapları basıp sermaye biriktirmeye çalıştılar ama maliyetler de uçtuğu için sermaye asla yetişmedi. Açığı kredi çekip halledelim dediler, o sırada da ne olsa iyi faizler artmaya başlamasın mı başlasın başlasın. Sonra istemeye istemeye etiketler şişti tabii.
O değil de yukarıda da demiştim nasıl bir alıcı grubuna odaklandılar anlamadım diye. Pegasus ürününü bizzat kendisi son tüketiciye ulaştırmıyor sanırım. Kitap satışı yapan firmalar ondan toplu sipariş geçiyor. Satış yapan depolarda kitaplar tükenene kadar da fiyatlar genelde sabit kalıyor. İkinci partiyi alınca zamla karşılaşıyoruz. O yüzden belki de satacak mı satmayacak mı derdini kısa vadede böyle atlatıyorlar. Tabii bir bilgim yok fikren ihtimal olarak düşündüm.
Pegasus izkitap ta tek alımda %40 setlerde %50 indirimde…
Harry Potter Almanac %20 indirimli ama yok. Sadece 3 tane varmış onlarda satılmış. Ne zaman geleceği belli değil diyor. Birde standın %80 ninde reklamı vardı kitabın. Heralde evde unuttular kitabı getirmeyi
Kronikte anlaşırsanız %40-50 indirim yapıyorlar alacağınız kitabın adedine göre. Bize önce itiraz ettiler sonra listeyi verince yaparız dediler.
Türk Tarih Kurumu inanılmaz ucuzdu kitap fiyatları zaten uygun birde üzerine %40 daha yapıyorlardı.
Nemesis nuh dedi peygamber demedi arkadaş. O kadarda polisiye kitap alacaktım
Bandrol diye yazmışım ama aklımdaki isbn no idi. Bazen arkadaşlar burda tablo olarak paylaşıyor yeni çıkacak kitapları liste halinde. O listeden sonra baskıya gidiyorlar diye düşünüyordum ben. Orada listelenenler de baskısı yapılmış ürünler olabilir o kadar hakim değilim kitap piyasasına. Kendimce zaten mantıklı bir zemin arıyorum neden böyle yapmış olabilirler diye xd
Bu mesaj üstünden düşünmüştüm ben. İsbn aldılar o numarayla baskıya gidecekler ama daha gitmediler galiba diye düşünüyordum ://
Fiyatlarına zam yapmayan bir üretici piyasanın oturmasını bekleyebilir ve bu yaptığı etik değerlerin dışında değildir. Eğer depoda bekletme durumu varsa bile siz bu durumu sigaraya zam geleceği duyrulunca bir iki gün sigara saklayan ve satmayan yerlerle karıştırıyorsunuz. Burada mantık aynı değil, üreten sensin fiyatı belirleyecek olan sensin, bekletip de daha pahalı satmak diye bir mantık yok ortada. O zaman on yıl daha beklesinler de dünyanın en zengini olsunlar. Çok zayıf mantıklar kuruyorsunuz bence.
Depoda bekletme söylemindeki amaç; “kitabın basımı için her şey hazırdır, sadece basımı kalmıştır” diye düşünüyorum. Yoksa 6 adet Fitzek kitabının aynı anda basılması başka şekilde açıklanamaz sanırım.
Bu arada @Korgi bazı kitapların künyesini paylaşmış, bir kısmı haziranda basılmış görünüyor.
Gidiş kolay ama dönüş zor. Ben ücyol tarafındayım. Üçyoldan otobus olmasına rağmen metro+izban yapıp, semt garajından otobüse bindim. Üçyoldan otobüs nerdeyse 40dk da bir ve ufak araç. Semt garajından 10dk bir var. Bu arada Cumhuriyet bayramı dolayisı ile izban bedavaydı.
Cormoran Strike serisi takip ettiğim ve mutlaka aldığım birkaç seriden biriydi. Bu fiyata asla almam, %50 bile kurtarmıyor. Aylardır bekliyordum, tüm hevesim kaçtı.
Pegasusun bu fiyatlara bende çok darıldım Ama her yeni pegasus kitabı çıktığında böyle oluyoruz zaten, adamlar hep piyasadan yüksek fiyat belirliyor. Şaşırtmadı aslında.
Bir ara forumda yazılmıştı sanki, büyük dağıtımcıların biriyle anlaşmaları mı yoktu. Araları mı kötüydü, valla hatırlayamadım tam. Eğer böyle bir şeyler devam ediyorsa biriktirip fuar bekliyorlar sanırım hala. Tabi fiyatı da satışa çıkacağı güne göre belirleyince olan bize oluyor .
İdefix ve D&R da satışı yok bildiğim kadarıyla, sadece eski stoklu kitapları satıyorlardı bir dönem. Genel olarak N11 ve Trendyol mağazaları ile Kitapyurdu üzerinden satış yapıyorlar. Pegasusta fiyatı belirleyip uzun süre zam yapmıyorlar.
Bir de İthakiden farkları yok aslında ikiside aşırı uçuk, Malazan Ciltli 888 sayfa 900 etiket, Karanlık Çağ Ciltli 960 sayfa 950 etiket fiyatı. Genel olarak Pegasus baskı kalitesi İthakinin üzerinde oluyor.
Bugün fuarda İthaki standındaki editör arkadaşı baskısı biten veya devam kitapları bir türlü çıkmayan seriler konusunda bayağı sıkıştırdım. Işıkyaratan 4. kitabın son okuması bitmiş. Matbaadan çıkış tarihinin Kasım sonu-Aralık başı gibi olacağını belirtti.
Ek olarak Troya üçlemesinin devam kitaplarının Şubat ve Haziran 2024’te basılacağını ekledi. Haşhaş Savaşı üçlemesinde olduğu gibi çok bekletmeyeceğiz dendi.
BKK’larda baskısı biten kitapları da sordum, özellikle Heinlein kitaplarını. Telif anlaşmasını uzatmak için uğraşıyoruz yanıtını aldım.
Ayrıca Pegasus’a Hyperion’un devam kitabını da sordum ancak aldığım yanıtı ne siz sorun ne ben söyleyeyim.