Alfa’nın yeni basımlarında uzun zamandır basılmasını beklediğim bir kitap var tekrar basılıyor.
Bekleyen varsa duyrulur. Binbir Gece Masalları 2 cilt.
“Hafızamda yer eden bir başka hadise de o sıralar Beylerbeyi Sarayı’na kapatılmış olan büyükbabamı iki defa ziyaret edişimizdir. Yalıdan ayrılmadan önce evin kadınlarının çoğu ve evin erkeklerinden bazıları etrafımıza toplandılar; yanaklarından akan yaşlarla bizleri kucakladılar. Sanki öpücüklerini Boğaz’ın karşısına taşıyıp hizmetinde oldukları sevgili efendilerine teslim etmemizi diliyorlardı. Hayatlarının büyük bir bölümünü Abdülhamid’in sarayında geçirmişlerdi; bize nasıl davranacağımızı, nerede oturacağımızı, ne söyleyeceğimizi, ne zaman söyleyeceğimizi öğretmeye çalışıyorlardı. Bizimle birlikte gelebilmek için canlarını verirlerdi, Abdülhamid onlar için hem başlangıç hem de sondu.”
Şehzadenin Yüzyılı Ertuğrul Osman Efendi’nin büyükbabası II. Abdülhamid’in son dönemi ve 1924’te hanedan mensuplarının Türkiye’den ayrılmalarıyla başlıyor. Ertuğrul Osman Efendi’nin Viyana, Paris ve New York’ta geçen yaşamı ve son yıllarında Türkiye’ye dönüşü anlatılıyor. Ertuğrul Osman Efendi, 20. yüzyılı kapsayan hatıralarında soylu sınıfın modern zamanlardaki hayat tarzını; dünyanın birbirinden şöhretli iş, sanat, spor, siyaset ve kültür simalarını esprili bir dille aktarıyor. Kitabın bazı bölümlerinde Cumhuriyet, devrimler ve özellikle Türkiye’nin temel meselelerini ele alıyor. Eşi Zeynep Tarzi Osman ise sonsöz sayfalarında hem mensubu olduğu Afganistan kraliyet ailesini hem Ertuğrul Osman ile ilişkilerini anlatıyor.
Şehzadenin Yüzyılı, Cumhuriyet’in ilk yüzyılı geçerken Osmanlı hanedanının serencamını gözler önüne seren kıymetli bir hâtırat.
Behçet Necatigil çevirisi.
Behçet Necatigil’in Anton Çehov’dan çevirdiği Vanya Dayı adlı oyun, 60 yıl sonra gün ışığına çıkıyor. Necatigil arşivindeki kayıtlarda, Almancadan çevirdiği oyunlar listesinde adı geçmesine rağmen kopyası bulunamayan oyun, yıllar sonra, Başar Başarır’ın Kâmuran Yüce arşivinde yaptığı çalışmayla ortaya çıkarıldı. Yıldız Kenter, bu çeviriyi Kent Oyuncuları tarafından sahnelenmek üzere Necatigil’den istemiş, 1964 yılında çevrilen oyun ancak 1978 yılında sahneye konmuştu.
Necatigil çevirisiyle ilk kez yayınlanan Vanya Dayı’nın önsözünü Cevat Çapan yazdı.
“Vanya Dayı, Çehov’un olgunluk döneminin öbür oyunları Martı, Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi gibi insan olmanın, günümüz dünyasının gerçeklerini hem sosyolojik hem de psikolojik açıdan anlamanın, sevginin ve nefretin yarattığı çelişkilere karşın çalışmaya ve geleceğe güvenmenin bir belgesi olarak değerlendirilebilir.”
Cevat Çapan
Ogres geliyor!
159 TL etiket fiyatıyla, 136 sayfa. Önce çekiliş, ardından da yeni bir okuma etkinliği yapmak lazım.
Gelsin ama Zamanın Çocukları’nın son 3. kitabı da gelsin artık
Daha başlamadım bile seriye, bu seneye yetiştirirler mi acaba.
Ben de ilk 2 kitabı aldım, başlamak için 3. kitabı bekliyorum. En son geçen nisanda sormuştum basacağız ama tarih belli değil demişlerdi.
Ben de aynı şekilde bekletiyorum ama arayı çok açıyorlar kitaplar arasında.
İlk kitabın baskısı bitmişti bir ara, tekrar baskı yaptılar. Satan seri, basın gitsin.
Tamamlansın da alayım diye bekleyenler de vardır. Çıkar 3. cildi, 1 ve 2 de satılsın.
https://www.yapikrediyayinlari.com.tr/mumlar-sonuna-kadar-yanar.aspx
https://www.yapikrediyayinlari.com.tr/seytani-gordum.aspx
Ben Elder Race’i bekliyorum. Bir de Alastair Reynolds reisin haklarını da almalarını rica ediyorum. Onun tüm kitaplarını da bassınlar lütfen.
Geçen senenin beğenilen fantastik kitaplarından biriydi, şu mesajımda ufaktan radarıma almıştım;
Dilimize kazandırılması güzel olmuş, listeme de ekledim. Bakalım, bilmediğim bir yayın evi umarım güzel bir iş çıkarırlar.
Goodreads’te üçleme olarak görünüyor, doğru mu acaba?
Aynı evreñde geçen bağımsız kitaplar diye biliyorum ben onları hocam. Ogres kendi içinde başlayıp bitiyordu en azından.
Alastair abi çok bomba bi haber olurdu.
Tema olarak benzer olduklarından öyle görünüyor hocam, birbirinden bağımsız eserler her biri. Ogres da en iyisi bence.
İşte bu etkinliğine gönül rahatlığıyla katılırım.
Geçmiş okumalar resetleniyo yeni etkinlikte. Yanmayan Kitap da seninkinin malum, bence ona katılma hazırlıklarına başla bir yandan.