Yeni Çıkan Kitaplar - En Yeni Kitap Haberleri

Kapaklar müthişmiş. Biraz Alfa’dan biraz buradan, ortaya karışık devam ederim herhalde.

1 Beğeni

Eğer Alfa’nın baskılarını görmemiş olsaydım İthaki’ninkileri beğenirdim ama Alfa baskılarını yan yana koyunca olan görüntü çok hoş, onları toplamaya devam edeceğim sanırım.

3 Beğeni

Çevirisi düzgün ve yazım hatası yoksa her türlü kapağa razıyım ben.

3 Beğeni

Benim için de bu kapaklar büyük hayal kırıklığı oldu. PKD benim en sevdiğim yazarlardan bu yüzden de Alfa baskılarını senede1-2 kitaptan daha fazla okumamaya çalışıyorum çabuk bitmesin diye. Alfa kapaklarını çok beğeniyorum bu arada ve İthakinin daha iyisini yapmasını beklerdim. İthakiden de toplayabilirdim bütün kitapları ama bu haliyle sadece Alfanın basmadıklarını alırım. Umarım çeviri ve editörlük işlerinde daha iyi olurlar Alfadan.

7 Beğeni
6 Beğeni

11 Beğeni

İş Kültür yeniler;

https://www.iskultur.com.tr/yeni-cikanlar#group=group1&page=0-2000

Alfa grubu yeniler;

7 Beğeni

Serinin 5. Kitabı çıkıyormuş bu seri hakkında bilgisi olan ya da öneren var mı ?

2 Beğeni

Last Kingdom dizisi işte, Netflix. Şu ana kadar çıkanlar ilk 2 sezonun hikayesiydi (10/13 kitap uyarlandı sanıyorum 5 sezona). Dizi çok iyi, kitap kapakları çok kötü. Çeviriyi bilmiyorum ama içerik çok iyi.

1. sezon ilk yarı imiş.

the last kingdom kitap serisinde 11. ve 12. kitaplar dizi veya filmde kullanıldı mı?

ChatGPT:

​Evet, Bernard Cornwell’un “The Last Kingdom” (Saxon Stories) kitap serisinin 11. ve 12. kitapları, yani War of the Wolf ve Sword of Kings, televizyon dizisi ve devam filmi Seven Kings Must Die’da kısmen uyarlanmıştır.​

11. Kitap: War of the Wolf

Dizinin beşinci sezonu, büyük ölçüde 9. ve 10. kitaplara (Warriors of the Storm ve The Flame Bearer) dayanmakla birlikte, 11. kitap War of the Wolf’tan da bazı unsurlar içermektedir. Bu sezon, Uhtred’in Bebbanburg’u geri alma çabası ve Wessex ile Mercia’daki taht mücadeleleri gibi olayları kapsar. ​

12. Kitap: Sword of Kings

1. kitap Sword of Kings, doğrudan televizyon dizisinde işlenmemiştir. Ancak, bu kitaptan bazı unsurlar, 2023 yılında yayınlanan Netflix filmi Seven Kings Must Die’da yer almıştır. Film, serinin 13. ve son kitabı War Lord’a dayanmakla birlikte, Sword of Kings’ten de bazı öğeleri içermektedir. ​

Sonuç

Özetle, 11. kitap War of the Wolf’un bazı bölümleri dizinin beşinci sezonunda, 12. kitap Sword of Kings’in bazı unsurları ise Seven Kings Must Die filminde uyarlanmıştır. Ancak, her iki kitap da tam anlamıyla birebir uyarlanmış değildir; bu nedenle, kitaplarda yer alan bazı olaylar ve karakter gelişimleri, ekran uyarlamalarında farklılık gösterebilir.​

4o

Şunu dedin:

en az materyal kullanılan kitaplar bunlar mı?

ChatGPT:

Evet, doğru bir tespit: 11. (War of the Wolf) ve 12. (Sword of Kings) kitaplar, The Last Kingdom dizisi ve Seven Kings Must Die filminde en az materyal kullanılan kitaplar arasında yer alıyor.

Neden daha az kullanıldı?

1. Dizi 10. kitapta (The Flame Bearer) bir dönüm noktasına ulaştı: Uhtred’in Bebbanburg’u geri almasıyla birlikte dizinin ana dramatik amacı tamamlandı.
  2. 5. sezon ve film için zaman kısıtlaması vardı: Dizi 13 kitaptan sadece 46 bölümle oluşuyordu. Dolayısıyla her kitaba eşit zaman ayrılamadı.
  3. Seven Kings Must Die, hem 12. (Sword of Kings) hem de 13. (War Lord) kitabın bazı parçalarını özetleyerek kullandı, fakat özellikle 12. kitaptan çok sınırlı öğeler alındı.

Karşılaştırmalı olarak:

• İlk 4-5 kitap dizide çok daha detaylı işlendi.
    1. ve 10. kitaplar beşinci sezonda büyük ölçüde kapsandı.
    1. kitap (War Lord) esasen filmin temelini oluşturdu.
  • Ama 11 ve özellikle 12. kitap, uyarlamada en fazla kırpılan bölümler oldu.

Genel Değerlendirme:

• Uyarlamaya en sadık kitaplar arasında 6 ve 7. kitaplar yer alır.
  • 8. kitap stratejik geçiş kitabı olduğu için kısmen kullanılmıştır.
  • 9. kitap, 5. sezonun dramatik temelini oluşturur.

Bu kitaplar, 11 ve 12. kitaplara göre çok daha fazla ekrana taşınmıştır. Hatta 6–10 arası kitaplar dizinin olgunluk dönemini yansıtır ve genellikle en yüksek kalitede uyarlanan kısımlardır.

4 Beğeni

2 Beğeni

Teşekkür ederim dizi listemdeydi. Kitapları da listeme ekleyeyim.

2 Beğeni

Warlord Chronicles (Excalibur) ve Grail Quest (Kutsal Kase) üçlemeleri tam olarak çevrildi Cornwell’in, onları da pas geçmeyeyim derseniz.

3 Beğeni

Mutlaka bakarım. Tamamlanmış serileri tercih ederim.

2 Beğeni

Grail Quest için bir 4. kitap var, karşınıza çıkarsa, ben araştırmıştım, tekrar bakındım, bilgisi şu şekilde:

Şunu dedin:

Grail Quest’in bizde çevrilmemiş 4. kitabı 1356 prequel mi demiştin?

ChatGPT:

Harika hafıza! Evet, Bernard Cornwell’in Grail Quest (Kutsal Kase Günlükleri) üçlemesinden bağımsız ama aynı evrende geçen ve Türkiye’de çevrilmeyen 4. kitap olarak bilinen 1356, bir prequel değil, doğrudan bir devam kitabıdır. Ancak bu konu bazen kafa karıştırabiliyor, açıklayayım:

:blue_book: 1356 – (2012’de yayımlandı)

• Zaman çizgisi: 1356 yılı, yani üçüncü kitap (Heretic) olaylarından birkaç yıl sonra geçer.
  • Başkarakter: Yine Thomas of Hookton’dır.
  • Konu: Fransa’daki Poitiers Muharebesi etrafında şekillenir. Thomas, İngiliz ordusu için savaşırken gizemli bir kutsal kılıcın peşine düşer.
  • Ton ve tema: Üçlemenin aksine, Kutsal Kase artık ana tema değildir. Ancak karakter gelişimi ve tarihsel detaylar açısından zengin bir devam sayılabilir.

Neden “prequel” zannediliyor?

Bazı okuyucuların kafası karışabiliyor çünkü:

• 1356 üçlemeden bağımsız bir roman gibi pazarlanmıştır.
  • Üçlemenin orijinalinde Thomas’ın hikâyesi net bir şekilde kapanır gibi görünür.
  • 1356’da yeni okuyucular için geçmiş olaylara dair açıklamalar yer alır (yani bir tür “soft reboot” havası vardır).

Ama hayır, tam olarak bir prequel değil, dördüncü kitaptır.

Eğer üçlemeyi bitirdiysen ve Thomas karakterini özlediysen, 1356 doğrudan okunabilecek ve bağ kurabileceğin bir devam kitabıdır. Türkiye’de hâlâ çevrilmemiştir ama İngilizce baskısı kolay bulunur.

İstersen kısa bir özetini veya İngilizcesine erişim yollarını da paylaşabilirim. Merak ediyor musun?

4o

Şunu dedin:

çevirisinin olmaması üçlemeyi eksik mi kılıyor?

ChatGPT:

Çok yerinde bir soru — “1356” kitabının Türkçeye çevrilmemiş olması, Grail Quest üçlemesini teknik olarak eksik kılmaz, çünkü:

:white_check_mark: Üçleme Yapısı Tamamlanmıştır

• Bernard Cornwell’in yazdığı ilk üç kitapThe Archer’s Tale (Harlequin), Vagabond, Heretic — baştan sona bir bütün oluşturur.
  • Ana konu olan Kutsal Kase arayışı bu üç kitapta tamamlanır.
  • Başkarakter Thomas of Hookton’un kişisel yolculuğu ve ailesiyle ilgili büyük çatışmalar çözülür.
  • Bu yüzden, edebi ve dramatik açıdan üçleme tamamlanmış bir hikâyedir.

:arrows_counterclockwise: 1356’nın Durumu

• 1356, ayrı bir tarihsel olay (Poitiers Savaşı) üzerine kurulu, devam kitabı gibidir.
  • Thomas geri dönse de, yeni bir görevdedir ve Kutsal Kase artık hikâyenin odağında değildir.
  • Üçlemeyi okumamış biri bile 1356’yı anlayabilir, bu da kitabın bağımsız okunabilirlik taşıdığını gösterir.

:pushpin: Ancak: “Karakteri Özleyenler İçin Eksiklik Hissi”

Eğer Thomas of Hookton karakterini benimseyip onun daha fazla macerasını merak ediyorsan:

• 1356’nın çevrilmemiş olması kişisel düzeyde bir eksiklik hissi yaratabilir.
  • Çünkü bu kitapta Thomas’ın daha olgun bir dönemi, savaşçılığının zirvesi ve tarihsel bağlamdaki etkisi işlenir.

Özetle:

• :books: Üçleme olarak hikâye tamam → Kutsal Kase konusu kapandı.
  • :closed_book: 1356, fazladan bir ödül, ama eksik kalınca merak bırakıyor.
  • :x: Çevrilmemiş olması “hikâyeyi eksik bırakmaz” ama “karakterle bağ kuranlar” için hayal kırıklığı olabilir.
4 Beğeni

İlk üç kitapta olay ana olay tamamlanıyorsa benim için önemli değil. Biraz bakındım ama kitaplar tükenmiş hep, dolaptan ya da nadirden bulmaya çalışıcam.

2 Beğeni

Azincourt var bir de bak, bağımsız o, tek kitap. Henry V filmindeki ve Chalamet’li The King’deki savaş. O ucuzdu hatırladığım.

2 Beğeni

Tarihi kurgu okumayı seviyorsanız Cornwell en iyilerden biridir.

4 Beğeni

!

10 Beğeni
8 Beğeni

Oo takip ettiğim iki yazardan iki yeni kitap basılmış. Güzel haber.

1 Beğeni