İlk kitabın puanının yüksek olmasına rağmen okuyucuların seriye devam etmemesi biraz normal aslında. Çünkü ilk kitap kendi içinde başlayıp bitiyor gibi biraz. Sonunda cliffhanger yok. Sadece ilk kitabı okuyup çekilebilirsiniz gayet Frank Herbert’in planı da bir seri yazmak değilmiş:
He never planned on writing a series of books, he only ever intended on writing the next chapter, because despite a story having “The End” at the end of it, the story never truly ends. A universe doesn’t just blink out of existence because words aren’t being written, they go on in our imaginations.
Bence Goodreads puanına göre kitap yargılamak yanlış. Türkiye’deki fantastik ve bilimkurgu okur kitlesi biraz daha olgun, ülkemizdeki popüler seriler genellikle kötü çıkmıyor. Bence deneyerek karar vermek daha doğru. Bu forumdaki yorumlardan kendime çok tavsiye çıkardım ve hiç pişman olmadım.
Bu alıntı kime ait veya nerden alındı bilmiyorum ama doğru değil. Kendisi daha ilk kitabı yazmayı bitirmeden evvel, Dune Mesihi’nin sonunu ve Dune Çocukları’ndan bölümler yazdığını söylüyor. Ancak ilk üçlemenin sonunda, satışlar iyi olunca yeni kitaplar yazmaya ikna oluyor.
Bibliyografi başlığında attığım, yazarın kendi ağzından söyleşisini okursanız daha sağlıklı fikir oluşturabilir.
Beğenip beğenmeme kişinin kendi kararı, Goodreads gibi sitelerde ise kitabı her okuyanın oy verdiğini oy verenlerinse bunu neye göre verdiğini bilemeyiz. Çünkü bir kıstas yok. Bu sadece Goodreads özelinde değil bütün sıralmalarda geçerli. Mesela imdb bu sıralamalar konusunda kimlerin oy kullandığı ile birlikte bunu iş olarak yapanlarla sadece seyirici olanları da yayınlıyor ve bunların hepsi sadece fikir vermek için. Sonuçta o sıralamalara belki en düşük puan verenlerle görüşüm aynıdır; nereden bilebilirim ki?
Buna şöyle bir örnek verebilirim; bir çok kitap okumuşumdur ama hala en beğendiğim kitabın Yüzüklerin Efendisi olduğu gerçeği değişmemiştir. Kitabı okumasını önerdiğim başka birisi ise Gece Nöbeti’nin daha beğendiğini söylemişti ve Yüzüklerin Efendisi’nin sadece ilk kitabını okuyup bıraktı. Bu durum ne Yüzüklerin Efendisi’nin ne de Gece Nöbeti’nin edebi değerinde bir değişiklik yapmıyor sonuç olarak.
Goodreads’de puanlamaya da kaç kişinin okuduğuna bakan da hayatının hatasını yapar. Goodreads’e girilen yorumları okumak en doğru olanı.
Beni en çok etkileyen kitaplardan biri olan Leonid Andreyev - Kızıl Kahkaha’nın 800 ratingi var Buna bakıp okumasaydım çok şey kaçırırdım. Şu kitap şu kadar okunmuş bu kitap bu kadar okunmuş diye bakan zaten bestseller’lardan başka bişey okuyamaz.
Öte yandan 4.7 puan alan kaslı itfayiclerin hortumla birbirini ıslattığı gay romance kitapları da goodreads de tonla mevcut. Zaten kitabınıza sürekli eziklenmesine rağmen güçlü kalan siyahi ve eşcinsel bir karakter koyduğunuz an goodreads’de 4 yıldız garanti…
“Bazen kelimelere ihtiyaç duymadan gelen şey mutluluktur, ama kalıcı olmadığını bilirsiniz. Zamanı durdurmak ne kadar mümkünse mutluluğu tutmak da ancak o kadar mümkündür. Tekrarına en çok ihtiyacımız olup da tutamadığımız şeydir zaman. Oysa sonsuza kadar mutlu yaşadılar klişesine bile göz yumabilirdim, fakat böyle bir şeye gücüm yetmezdi ve zaman paha biçilmezdi.
Bazıları geçmişini susturmayı, bazıları geleceğini konuşturmayı hayal eder durur. Ne geçmiş susar ne de gelecek konuşur. Bazen bir yarın bir ömre değecek kadar değerli olur ve o tek bir güne her nefesinde minnet duyarsın.”
Nazan Öncel
Elinizde tuttuğunuz bu kitap İzmirli sanatçının ilk yazarlık denemesidir. Mizah ve edebiyat dergilerinde çok sayıda makale ve denemeleri yayınlanmış olan Nazan Öncel öğretmen bir anne ve memur bir babanın kızıdır. Kendine özgü diliyle ve ustalıkla yazdığı hikâyelerini müziğe taşıyarak hikâye anlatan şarkı yazarlığı geleneğinin ilk kadın temsilcisi olmuştur. İnsan olmanın sorumluluğuyla toplumun yaralarına işaret ederken “Edebiyatta olduğu gibi şarkılar da her şeyi söylemelidir,” diyen sanatçı New Port Üniversitesi Davranış Bilimleri mezunudur, Sokak Kızı olarak da nam salmış olup pek çok ödülün sahibidir.
"Tarihin en büyük komutanlarının yaşam öyküleri, askerî hayatları ve katıldıkları seferler… Özel hazırlanmış çizimler, haritalar ve üç boyutlu canlandırmalar… ‘Osprey Büyük Komutanlar Serisi’ 2021 Ocak’ta başlıyor. Serinin ilk kitabı @b_uzunkopru çevirisiyle ‘Erwin Rommel’. "