Netflix’in film uyarlamasını yaptığı Kafes’in (BirdBox) üzerinde Netflix yazılı karton kapaklı baskısı yapılmış. Dua edinde Netflix Üç Cisim Problemi’nin filmini çeksin. Anca o zaman yeni baskısı yapılacak gibi duruyor. İlk kitap karaborsada iken ikinci kitabı alıp okuyamayacağız malesef.
Sırf bu kitabı kara borsaya düşer diye alacam ne olur ne olmaz. İlk kitabıda tekrar basılırsa öyle okumaya başlarım artık.
Öyle diyorsunuz da Üç Cisim Problemi’nin çok ciddi bir editörlükten geçmesi gerekiyor. Onu bu haliyle değil, gözden geçirilmiş bir çeviriyle basmak istiyorlardır muhtemelen. Gecikmesi normal.
Yeni baskıya hazırlanıyor yazıyor.
Eleştiri gibi düşünmeyin ama kitap çıkalı 3. Yıl olmuş o zamandan beri düzeltme yapılmamış olması imkansız gibi.
Çıkmışken ikisinide alayım. Kenarda dursun.
Kesinlikle.Ben de öyle yapacağım
Sözleşmede koymamız şart koşulan logo bu. İlk kitapta da var ama ikinci baskıda koymaya başladık. Yanlış hatırlamıyorsam, orijinal yayınevinin logosu bu.
Üç Cisim Problemi birinci baskıdan sonra elden tekrar geçti zaten. Ama profesyonelliği çok aşmadan şunu söyleyebilirim, kitabın sorunu editörlük eksikliği değil. Çok daha derin bir eksikliği var ki bunu gidermek imkânsıza yakın. Öte yandan Üç Cisim Problemi gayet iyi durumda şu an diye hatırlyıorum.
Kitapla beraber Üç Cisim Problemi’nin de tekrar baskısı yapılacak ayrıca.
Efendim, Tevfik Uyar ikinci öykü kitabını dijital olarak sunmuş. Haber bununla bitmedi. Satış kısmını bir tür deneye dönüştürmüş:
İlk öykü kitabını beğenmiştim. Hayırlısı olsun
Kendisi farkında mıdır, bilemiyorum, hikâyelerinde tekrarlamasından keyif aldığım bazı şeyşer var. Bunlar, insan ne yaparsa yapsın (bu, kıyamete şahitlik etmek bile olsa) başkalarının varlığına ihtiyaç duyar ve insan ne yaparsa yapsın kendi doğası (olumlu ya da olumsuz tesirleriyle) yadsınamaz.
O temalar sebebiyle Tevfik Uyar’ın hikâyelerini takdirle karşılıyorum. Beğenemediğim hikâyelerinde bile düşünsel olarak belli bir çizgiyi koruyor. Bu da yadsınmaması gereken türde bir nitelik.
Vakıfbank Kültür Yayınları’nın ilk kitapları geldi.
ÜRÜN AÇIKLAMASI
Ne alıkoyuyor bizi karşımızdakinin gözünü çıkartmaktan? sorusuyla açılıyor Kişi ve Kutsal, nedir insanın insana kurtlaşmasına mâni? Neden kötülük değil de iyilik bekleriz ötekinden? Simone Weil’in Nazi işgaliyle darmadağın bir hâl alan ülkesi Fransa için açlık grevindeyken yazdığı bu kitap, 20. yüzyılın en sıradışı filozoflarından birinin çağının insanlarına son çağrısı.
ÜRÜN AÇIKLAMASI
“Antik bir öğretiye göre bütün insanlık tarihi, dört unsur içinden”, yani toprak, su, ateş ve havadan “geçen bir yolculuktan ibarettir” diyor ALman siyaset kuramcısı CarLSchmitt. İnsanın kâinattaki yerine dair kozmolojik bir sorudan yola çıkıyor ve tarihi, “kara varlığı” olma kaderi karşısında, denizler üzerinde hâkimiyet kurma mücadelelerine referansla yeniden yazıp yorumluyor. Schmitt, Peloponnes Savaşından İnebahtı’ya, Büyük İskender’den 16. ve 17. yüzyılda korsanlar halkına dönüşen İngilizlere ve elbette kolonyal mücadelelerle dünya savaşlarına uzanan, deniz odaklı jeopolitik bir dünya tarihi okuması sunuyor.
ÜRÜN AÇIKLAMASI
Osmanlı Türkiye’sine Futbol nasıl geldi? Ali Sami Yen ilk hangi maçı izledi de Futbolla tanıştı? Hangi top? Oyunun kuralları ne? Mekteb-i Sultani’de Futbolun oynandığı ilk gün… Brütal Futbol! Yaralılar var… Okulun camlan kırılınca… BirkuLfp doğuyor. Kurucular kim? İstanbul Futbol Ligi’nin kuruluşu… İlk Formanın siparişi, ilk maçın ayrıntısı, ilk ismin hikâyesi ve ilk logonun ortaya çıkışı… Galatasaray’ın ilk Futbolcuları kimlerdi?Takıma dair ilk fotoğraf karesi… Kuruluş, spor tarihine, ama özellikle de Galatasaray’ın tarihine ömrünü adayan araştırmacı-yazar Melih Şabanoğlu’nun yıllarca süren çalışmalarının çok titiz bir ürünü. Türkçede bir benzerinin bulunmadığı bu hem çok ciddi hem çok eğlenceli kitap, yazarın Osmanlıca, Fransızca, İngilizce basılı yayınların yanı sıra şahsi mektuplardan, arşiv belgelerinden, dönemin insanlarının hatıratı ve sözlü tarih çalışmalarından elde ettiği bilgilerden derlenerek ortaya çıktı. Başta “Galatasaray ne zaman, nasıl ve kimler tarafından kuruldu?” sorusu gelmek üzere, okurlar, Galatasaray Spor Kulübünün kuruluş tarihine ve Türkiye’de Futbolun erken çağına ilişkin merak ettikleri tüm soruların en doğru cevabına bu kitapla ulaşacak.
SAVAŞ IŞIĞI YETİŞKİN KURGU MİCHEAL ONDAATJE 1 ALFA BASIM YAYIM DAĞITIM TİCARET VE SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ
MİCHAEL ONDAATJE Kitaplarını basacaklar galiba İngiliz Hasta geçenlerde çıkmıştı.
Kitaplarla ilgili tanıtım yazıları dışında hiç bir fikrim yok. Geçenlerde mitoloji ile ilgili bir başlıkta sorulduğu için ekliyorum.
Aslanın Balı
İbrani mitolojisinde, İsraillioğullarını kurtarmak için Tanrı tarafından gönderilen bir kahramandır Samson. Bir aslanı sadece elleriyle parçalayabilecek kadar güçlüdür. Ona İsraillioğullarını Filistinlilerden kurtarması görevi verilmiştir. Ama Filistinli bir kadına, Delila’ya âşık olur. Aşkını sıradan bir insan gibi yaşama isteğiyle Delila’ya tamamen teslim eder kendini ve ona doğduğundan beri ustura vurulmayan saçlarından aldığı gücünün sırrını verir. Fakat Delila’nın ihaneti, onu hem saçlarından hem de hayatından edecektir.
İsrailli yazar David Grossman, asırlar boyu anlatılan öyküsüyle gücü yüceltilen Samson’un içindeki masum, sıradan insana dikkat çekiyor. Doğduğundan beri yazgısıyla mücadele eden bir kahramanın hikâyesini, güzellemelerden ve yüceltmelerden arındırıp insani yönlerini vurgulayan bir bakış açısıyla okura sunuyor.
Angus
Kelt mitolojisine göre, bize düşlerimizi getiren, aşkı ve gençliği bahşeden Tanrı Angus, başının üstünde dönüp duran kuşlarıyla adeta sevginin ve iyiliğin bir simgesidir. Çocukluğundan itibaren dokunduğu tüm hayatları değiştirir; tatlı diliyle, iyi kalbiyle herkesi kendine hayran bırakır. Tüm kadınlar âşıktır ona, onun sevgisiyse bambaşka birine ait olur. Aşkı uğruna tanrılığından vazgeçer, bir kuğu olup sevdiğiyle gökyüzünün mavisine karışır.
Alexander McCall Smith, Angus’ta işte bu Düş Tanrısı’nın hikayesini yeniden yorumluyor. Fakat yalnızca onun değil, günümüz dünyasında Angus’u içinde yaşatanların hikâyelerine de yer veriyor. Geçmişle şimdiyi, düşle gerçeği birleştiren bu öykülerin her birinde, Angus’un yaşantısından ve kişiliğinden izler bulacak, bu izlerin peşinde düşsel bir yolculuğa çıkacaksınız.
Bu kitapları bende bugün sitelerinde gördüm birini alıp okuyacam merak ettim.
Biraz araştırınca bunun bir seri olduğunu gördüm. İsmi Canongate Myth series. Daha önce İthaki yayınlarından çıkan Baba Yaga’nın Yumurtaları ve Ragnarök: Tanrıların Alacakaranlığı kitapları da bu seri içerisindeymiş. Dahası Margaret Atwood ve Jeanette Winterson’a ait birer kitap da bulunuyor.
Günümüzün önde gelen yazarlarını mitoloji ile birlikte okumak bence harika olucak.