Yeni Kitap Haberleri

Bunu yeni gördüm. Geç cevap oldu kusura bakmayın.

Aynı kitap başla yayınevinden çıkarsa İthaki’den değil ordan alıyorum zaten. Ne Conan aldım ne toz serisini.

Tercih meselesi işte. Ben mesela çok ama çok rahatsız oluyorsam almam. Mesela beni öldürseler Brandon Sanderson’u altın suyuna batırdık basıyoruz desin Akılçelen almam, gider kendimi camdan atarım daha iyi.

1 Beğeni

Üçün çekilişi

2017 baskısı. 2015 baskısından sonra denilince gidip D&R’da inceledim ben. Yazarın kitaplarının yüzde doksanı 2015 öncesi zaten. Gönül suveren çevirisiyle hala yayınlanan ki Gönül Suveren kimdir? - Kitapları, Özgeçmişi, İletişim bilgileri 20 tane kitabı var en az, sansürlü demek oluyor bu. Sansürü de geçtim hatta cümle atlayan, kendine göre konuşmalar ekleyen bir çevirmenden bahsediyoruz.

Dahası da var. Laika tamamen korsan da bastı.

Tercih olunca sorun yok ama İthaki Malazan’ı basınca İthaki kötüydü almayım gidip başka seri okuyayım diyemem.

Malazan’ı Cihan Karamancı çeviriyor. En azından çeviriden yana sorun yaşamayız.

:joy: İşte o zaman 30 sene sonra saç baş beyazlamışken de bu mevzuları konuşur dururuz. Siyasete döner bu iş. Konuş konuş konuş, olacak olan olur. :joy:

1 Beğeni

İşini iyi yapan çevirmen olunca insanın içi rahat oluyor. Gönül Suveren çevirilerinden herkes şikayetçi, neden hala onunla çalışıyor yayınevi bilmiyorum. Kara Kule 4. Kitaptan sonra Canan Kim’e geçince aradaki fark anlaşılıyor.

@Agape kitapların az satması ya da yıllık az kitap olmasından kaynaklı bir durum değil. Alfa’nın Tolstoy serisine verdiği önemle PKD verdiği önem farklı. Eleştri onda da yapılıyor zaten.

İthaki’nin okur kitlesi çoğunlukla bilimkurgu ve fantastik. Bunlarda da kaliteli iş çıkartmazsan hangisine önem vereceksin. Ben İthaki hangi kitabı çıkaracağı ile ilgili hevesimi çok önceden kaybettim. Arada bir ilgimi çeken oluyor alıyorum ama artık ne çıksa alırım demiyorum. Onlarda bunun farkında, olayı seri işine dökmekle buluyorlar. Seri bozulmasın diye takip eden çok kişi var.

3 Beğeni

Gönül Suveren Hakkın rahmetine kavuştu. Şuan onun çevirilerini yayınlamak kolaularına geliyor.

Bir kaç baskı yapmalarını bekliyorum belki düzeltirler eleştirileri dikkate alıp diye. Bir noktada ya düzeltecekler ya da umudumu kaybedip alacağım muhtemelen. Maddi gücümün yettiği kadar destek verebiliyorum anca, idare edin lütfen. Hayırlı geceler.

Allah rahmet eylesin, bilmiyordum. Üzüldüm şimdi.

Bence ülkede fantastik alanında yetkin çevirmen, editör sayısı az. Kim basarsa bassın klasik çevirir gibi fantastik çevirilmez. Bu noktada patlak veriyor yayınevleri. Niran Elçi olmasaydı Diskdünya’da patlardı bana göre. Kaldı ki Diskdünya’yı yayınevi sahibi sevmeseydi bu kadar ilerlemezdi bence. Neyse, bir de telif hakları kısmı var ki orası ayrı konu. Milyon liraların uçuştuğu telif hakları olduğu sürece başka yayınevleri de kolay kolay risk almaz.

2 Beğeni

Ya kadın yaşarken yaptığı şeylerin karşılığını aldı. Yani altın kitaplar bedava yayınlamadı. O yüzden eleştirirken ölünün arkasından konuşuyor gibi hissetmiyorum ben. Özellikle böyle büyük yazarların kitapları harcandığında şirazem kayıyor sanırım :frowning:

1 Beğeni

O zaman bir serinin tamamlanması için 2 koşul var:

1. Çok satması
  2. Yayın evi sahibinin serinin fan’ı olması :slight_smile:
3 Beğeni

Diskdünya kitapları işin sevilerek nasıl yapılacağının bir örneği, hem iyi bir çevirmenle çalışılıyor hem seri hızlı ilerliyor. Tek kötü yanı az satması. Herhalde ülkemizde fantastik seriler arasında en az değeri bilinen seri.

İthaki az okunan bu kitaplara sahip çıktığı için sevildi ama öz babasından üvey evlat muamelesi görmesi gibi serilerin kalitesi tartışma konusu. Madem okur kitlesini buna göre şekillendirdin biraz sahip çıkması lazım.

YKY Harry Potter’ı dolar olarak görmese zaten hiç basmazdı. Alfa’nın bugün fanatik basıp yarın basmaması çok umrunda olmaz, nasılsa takipçileri arasında fantastik okuyucu az. Altın yayınevi sırtını yazar isimlerine dayamış, gönül rahatlığıyla tavsiye edemiyorsun arkadaşına.

Forumda yayınevi başlığında en çok mesaj yazılan yayınevinin İthaki’nin olması tesadüf değil. Eleştiriler sitemler bu yüzden. İnsan sevdiğinı en çok eleştiririr. Çevirinin iyi olmasını, kitap kalitesinin orta hallisini istemek normal. İthaki batmasın elbette ama üvey evlat yerine de konmayalım.

8 Beğeni

şu disk dünya bitse allahın izniylede 40 kitabı dizerim bir rafa bakar bakar dururum

40 kitabın hepsinin piyasada tutulması biraz zor olabilir. Tamamlanması 4 seneyi bulacak gibi.

@isos81 Diskdünya gerçekten çok büyük bir seri. Böyle bir serinin tamamlanması için biraz hayranlık gerekmesi normal geliyor bana.

@narpal ben mükemmeliyetçi sayılabilecek birisiyim. Okur isteklerine hak veriyorum fakat şartlar ve gerçekler isteklerle örtüşmüyor. Muhtemelen de hiç örtüşmeyecek. Benim İthaki bakış açım yüzde 40 iyi, yüzde 25 orta, yüzde 25 kötü, yüzde 10 ilgim dışı. Bu şey gibi aslında diğerlerini de okuduğum için gayet iyi bir noktada geliyor. Dediğim gibi bugün telifleri salsa çoğu kitap yine ortada kalır. Tek yazarı olup sahip çıkamayanlar var.

Ekleme: Belki Epsilon’dan geçen kişiler olduysa biraz toparlayabilir. Sonuçta oradaki insanlar güzel işler yapıyordu. Güzel işler yapan kişiler biraz daha bir araya gelirse daha hızlı ve daha iyi kitaplar karşımıza gelebilir.

Benim İthaki’de bulduğum en büyük kusur Ray Bradbury, Poe ve Drizzt çevirileri. Gördükçe irkiliyorum. Seriler geç tamamlanmış filan pek ilgilenmiyorum.

1 Beğeni

Bir yayınevini ile neden sevme veya sevmeme gibi duygusal bir bağ kurayım gerçekten bilmiyorum bana pek mantıklı gelmiyor. Olayları duygusal bakan biri değilim belki ondan olabilir.

Açıkcası ben ithakiyi değil bilimkurgu ve fantastik edebiyatı seviyorum, ithakiyi sadece bir aracı kurum olarak görüyorum. Kendi adıma İthakiyi eleştirmemin sebebi ithakiyi sevdiğimden dolayı değil bilimkurgu ve fantastiği sevdiğim için diyebilirim.

Her fikir belirtmede cevap olarak “e ithaki batarsa okuyacak kitap bulamazsınız” denilecekse konuşmanın da pek bir anlamı kalmıyor açıkcası. Şirketin sahibi veya ortakları değiliz müşterisiyiz.

Olayların bu kadar duygusallaştırılmasını çok sağlıklı bulmuyorum.

İthaki’nin diğer yayınevlerinden daha çok eleştirilmesini oldukça normal buluyorum, başka yayınevleri onlar kadar beklenti yaratmıyor.

Bu biraz da kendi tercihleriyle alakalı bir durum, daha önce de paylaşmıştım Hiçi Destanı ile ilgili durumu isteyenler o mesajımı inceleyebilir;

Yayınevinde çalışan editörlerin sözlerinin bir ağırlığı olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer kesinleşmemişse hiç bilgi verilmemesini tercih ederim aksi halde doğru olmayan bilgiyle doğru olanı ayırt edemiyoruz.

Bu durumun en çok yaşandığı yayınevinin İthaki olması ve en çok onların eleştirilmesinin de tesadüf olmayabileceğini, eleştirilerin altında yatan sebeplerden birisinin bu olabileceğini düşünüyorum. Beklenti içerisine sokulan insanların hayal kırıklığına uğradıklarında tepki göstermeleri oldukça normal.

6 Beğeni

kadim kanunlar sozu vardı geçen seneki kasımdaki istambul kitap fuarına kadar 3 kitap basılcak diye 1,5 sene geçti sadece 2. kitap çıktı.
benim okuduğum yayınevleri ithaki , pegasus, dogan egmont, laika ,ankira, arkabahçe,
(disk dünyanın ilk 3 kitabını aldım başlayacam yakında) bunlar içinde ithakiyl pegasus karşılaştırılır benim gözümde söz tutma vs konularda pegasus ithakiyi katlar bence,
ha bu saaten sonra bitmemiş seriyi alıp başlar mısın diye sorsanız almamda başlamamda.malazan geliyormuş 10 kitabı basar ithaki ondan sonra alır okurum gerekirse sahaftan alırım ama bitmeden almam . sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.

2 Beğeni

Yine yeni kitap haberlerine bakacağım diye açtım, yayınevi tartışması çıktı karşıma :pensive:

13 Beğeni

Ben de bayağı hayal kırıklığına uğradım… Dedim büyük gelişmeler var bu 40 küsur gönderinin başka bir açıklaması olamaz. Varmış.

2 Beğeni