Yeni Kitap Haberleri

Tam da bunu diyecektim. En iyi çevirmenlerle çalışan, arkasında banka olmayan can yayınları telifsiz klasikleri iletişimin yarı fiyatına satıyor. Gerçekten anlamsız…

5 Beğeni

Görüşlerinize saygı duyuyorum.

1 Beğeni

Mesaja katılmakla beraber Kitap sırtındaki yazı yönü biraz ekolle alakalı. Kıta Avrupası’nda aşağıdan yukarıya, İngiltere ve Amerika’da yukarıdan aşağıya yazılıyormuş. Bizde muhtemelen bir standart oluşmamış bir türlü.

1 Beğeni

İletişim’den çıkan bütün Borges kitapları İspanyolca aslından çeviri değil. Bazıları İngilizceden çeviri, yani çevirinin çevirisi. Celal Üster çok beğendiğim bir çevirmen olsa da kendisi maalesef İspanyolca bilmediği için o da çevirinin çevirisini yapmış. Tomris Uyar da öyle. Yıldız Ersoy Canpolat, Saliha Nilüfer ve Peral Beyaz Charum dışındakilerin çevirileri, yani 16 kitaptan 8’i İngilizceden çevrilmiş. İletişim’in kendi sitesinde kitapların ilk sayfaları pdf şeklinde var, ordan bakabilirsiniz hangi dilden çevrildiğine. Çevirinin çevirisini okumak çok sağlıklı bir şey olmadığı için, orijinalinden çevrilenleri seçip almak daha mantıklı geldi bana.

Umarım bütün kitapları direkt İspanyolca’dan çevrilir ilerde. Bir arkadaş Borges’i artık İletişim’in basmadığını söylemişti. Eğer yayıncı değişirse çeviri de değişir belki bir umut.

4 Beğeni

Çevirinin çevirisi konusunda ben de size katılıyorum fakat Borges 1967 yılında kitaplarının İngilizce’ye çevrilmesi için Amerikan bir çevirmenle 5 yıl boyunca çalışmış. Yani elbette İspanyolca aslından çeviri en iyisi fakat İngilizce’den Türkçe’ye çevrilen Borges kitapları başka çevirinin çevirisi kitaplar kadar anlam kaybetmemiştir diye düşünüyorum. Tomris Uyar çevirileri zaten malum en çok şikayet edilen çeviriler. Bunu da Tomris Uyar’a bağlayabiliriz. Juan Rulfo’nun Pedro Paramo kitabını 1983 Can Yayınları baskısından Tomris Uyar çevirisiyle okudum. Çok kötü dersem haksızlık ederim ama genel olarak doyurucu bir çeviri değildi.

3 Beğeni

Kütüphaneme göz gezdirdim, Puslu Kıtalar Atlası hariç hepsi yukarıdan aşağıya yazılmış. İletişim dışında ters yazan başka hangi yayınevi var?

Efendim Can da Can yani. :slight_smile:

Bundan haberim yoktu. Yani Borges’in bizzat kendisi kitaplarının İngilizceye çevrilmesinde aktif rol mu aldı? Eğer öyleyse haklı olabilirsiniz evet. Fakat kitaplarının kaç farklı İngilizce çevirisinin bulunduğu, bizim çevirmenlerin hangisini kaynak olarak kullandığı gibi hakkında hiçbir fikrim olmayan konular da var. Eğer İngilizcede sadece bahsettiğiniz çeviri varsa ve/veya Türkçe çevirileri sizin söylediğiniz çeviriden yapıldıysa o zaman eyvallah.

1 Beğeni

Bunu görünce hatırladım Borges kendisi de önemli bir çevirmendi zaten. Beraber çalışmışlarsa Borges hem kendi kitabının yazarı hem de bir çevirmen olduğu için güvenilir bir çeviri çıkmıştır ortaya.
Çeviriyi çevirmek iyi bir yol değil tabii ama bunun nedeni zaten çevirideki olası kayıpların ikinci çeviride daha çok kaybolma riski.
En azından İngilizce çevirisinin kaybı azdır diye tahmin ediyorum, ama tabii ki kendi dilinden çeviri yapmak öncelikli olmalıdır.

2 Beğeni

Evet, Norman Thomas di Giovanni ile beraber kitaplarının İngilizce’ye çevrilmesinde aktif rol almış.

Bunu ben de bilmiyorum maalesef.

Marmara Çizgi, YKY ve Karakarga Frankafonları ve bazı bağımsız çizgi romanları ters basıyor.

@M3rett0 Bi yükleyemedim şu fotoğrafı.

13 Beğeni

16 Beğeni

Yeni baskı Ötüken.

9 Beğeni

Başlıyoruz. :slightly_smiling_face:

5 Beğeni

Hadi bakalım ciltli, özel basim vb. basımlar olması dileğiyle diyelim.( İnşallah berbat etmezler canım kitapları :rofl:)

1 Beğeni

Martı uçuşa geçmiş.

5 Beğeni

Martı ve minyatür kitaplar ise yakında A101’lerde görürüz bunları. Bizim oradaki A101’e çok fazla sayıda mini boy Martı+ yayını gelmiş. Martı yayınları serilerin bir kısmını küçük boy olarak Martı+ markası altında basıyor bu tarz marketler için. Genelde markaların kullandığının tam tersi şeklinde kullanıyorlar plus(+) etiketini.

1 Beğeni

Varlık Yayınlarının eski kapaklarına benziyor. Ben çok sevdim. Bir iki tane alırım mutlaka.
Bu beyefendi yapıyormuş o güzel Varlık’ları:

1 Beğeni

Galiba arada çok beklenen bir kitap var. Çok soranını görmüştüm.

28 Beğeni