Kasvetli Ev’in yeni baskısını YKY satışa çıkarmıştır. Bekleyenlere duyurulur…
İthaki Modern Klasikler’den Sütçü kitabı çevirmeninin twitine göre düzeltileriyle birlikte 2. baskısını yapmış. Yeni alacak olanlar 2. baskıyı almak isteyebilirler.
Bu serinin ilk kitabını oxumuş sevmiştim. Acaba nasıl,neden dedirten gizemler vardı. Filmi bir az farklı olsa da filmi de sevmiştim. Goodreadsde 2 ve 3.kitaplara gelen kötü yorumları okuyunca olamaz,devam kitapları kesinlikle daha iyidir deyip sonraki kitaba başladım. Ne kadar zorlasam da yarısını bile geçemedim,bıraktım artık elimi sürmem. O kadar sıkıcı, merak ettiğim olaylardan o kadar uzaktı ki ilk kitaba yazık oldu yani
Millet özel baskı diye başka baskı satar. İthaki’de Biz, Bu Ölümsüz, Sütçü gibi kitaplarıyla bize bu sefer düzeltip bastık diye satıyor. 3. baskı bu sefer kalın kağıt kullandık, üstelik kapaklarda artık ekmek poşeti kalınlığında değil
Bence çeviri, editör, redaksiyon gibi düzeltmeler normal bir durum. Hatta bunun yapılıyor olması çok önemli. Hatta bazen yazarın kendisi bile 2. veya sonraki baskılarda düzeltme, mantık hatası giderme, kelime seçimi vs. değiştirme yapıyorlar.
Örneğin Sütçü kitabının çevirmeni hanımefendiyi tebrik etmek lazım, tabi bunda gelen eleştirilerin yapıcılığıda önemli. Galiba T24’de olan yazıda bu anlamda yapıcı olmuş.
Yine örneğin Sabri Gürses’in Puşkin Yevgeni Onegin çeviriside öyledir. Çevirmen Sabri Gürses Doğan Hızlan’a bu çevirisi için hemen hemen her baskı öncesi sıkı bir inceleme ve düzeltme yaptığını yıllardır bunun üzerine ara ara çalıştığını söylemişti.
Çeviri metin hiç bir zaman tamam oldu, yüzde yüz
en iyisi bu oldu diye bitmiyor.
Yeni baskılar öncesi olumlu anlamda metin üzerinde çalışılması hem normal bir durum hem de bence önemli ve yapana helal olsun.
Çeviri konusunda hadi olabilir diyelim, ama bence düzelti için hiç normal karşılanacak bir durum değil. Para verip aldığımız ürünün tam olmasını bekleriz, hadi aksilik arada olabilir ama bu bir klasik haline geliyorsa sorun var. Aksilik olduğu zamanda önceki baskıyı alanlara bu konuda farklı opsiyon sunması lazım yayınevinin.
Bütün bunlar olsa bile ben hala bu durumu çeviri dışında mantıklı bulmuyorum. Bu onların profesyonel olarak yaptığı iş hobi değil, İthaki’den bağımsız konuşuyorum kendini bu anlamda yeterli hissetmiyorsan kocaman bir yayınevinin editörlüğünü yapmazsın mesela.
Başka mesleklerle ilgili de örnek verecektim de neyse
Ek:
Bununla ilgili değil demek istediğim, bu tabi ki güzel bir gelişme. Ben yayıneviyle ilgili eleştiride bulundum.
Benim bildiğim telif hala İthaki’de, baskı yapacaklar diye duymuştum (burada duymuş bile olabilirim) ama belli bir tarih yok sanırım.
Kırmızı Kedi Bronte’nin (Geçmişin Gölgesinde) Villette’sine yeni baskı yapacak mı, duyan eden var mı? Bir eposta atmıştım ama geri dönüş yapılmadı tabii ki.
Umarım yakın zamanda başladıkları Klasikler dizisine eklerler.
Yapı Kredi Yayınları uzun zamandır beklenen Binbir Gece Masalları’nın (delta) yeni baskısını kendi alışveriş sitesinde satışa çıkarmıştır. İlgilenen arkadaşlara duyurulur.
Sizce Yapı Kredi Yayınları’nın Sihir Tarihi gibi peynir ekmek gibi satacak bir kitaba yeni baskı yapmama ve yüzlerce liraya sahafların eline düşürme sebebi nedir? Dünya üzerinde belki de en çok hayranı olan seriden bahsediyoruz. İlk baskı çok kısa bir süre içerisinde kara borsa olmuş. Yani strateji konusunda yetersizler diyeceğim ama bu kadar bariz bir şeyi göremeyecek kadar yetersiz insanların bu konumda bulunacağını da sanmıyorum. Christopher Dell kitapları da aynı durumda ama onu bir nebze de olsa daha az popüler olmasıyla açıklayabiliriz belki, tüm kitaplarının baskısı çok da uzun olmayan bir sürede bitip yine kara borsa olmasına rağmen. Ama Sihir Tarihi… Aklıma mantıklı bir sebep gelmiyor. Var mı bu konuda bir fikri olan?
Sahaf arkadaşları vardır. Başka açıklama kabul edemem.
Bence çok mantıklı, ben hemen şimdi bir mail atacağım. Ne kadar çok forum üyesi bu mesajı görüp mail atmaya karar verirse şansımız o kadar artar.
Mail attım ben de umarım faydası olur.
Mail attım umarım tekrar basmaya başlarlar
Ben de mail attım. Bakalım basacaklar mı? Umarım talep fazla olur da listeye girer.
Bence daha sistemli çalışalım, baskısı olmayan Kazım Taşkent Klasikler’inden istediklerimizi, Christopher Dell kitaplarını vs. neler varsa baskısı olmayan ve forumdakilerin basılmasını istediği, bir liste oluşturup Kayıprıhtım Forum olarak bu kitapların yeniden basılmalarını bekliyoruz tarzında bir mesaj kalıbı hazırlayıp hepimiz birlikte gönderelim.
Ben yolladım zaten ama tekrar yollayabilirim. Kalabalık görünsün.
Drizzt Efsanesi yeniden yayımlanacak mı arkadaşlar? 7 8 9 başta olmak üzere bilgisi olan var mı?