Yüzüklerin Efendisi’ni Okuyacaklar Cemiyeti 📖

Öhğöhffffffff bu ne be

2 Beğeni

Hobbit değil oradaki. Yüzükleri efendisi için yazılmış bir referans kitap.
The Lord of the Rings: A Reader’s Companion

https://www.google.com/search?q=a+reader's+companion&oq=a+readers+compan&aqs=chrome.1.69i57j0l7.5768j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

2 Beğeni

Aslında seriyi bir kere okudum mu başka fantastik seri kesmez diye düşündüğümden okuyamıyorum bir türlü. Zaman Çarkı, DiskDünya, Kralkatili gibi seriler de var tabii ki, onlar ayrı, onları da okumalıyım. Böyle bir sıkıntıya düşer miyim sizce?

Fantastik; bin türlü kolu olan, pek çok hayalgücü barındıran bir tür. Bizde hep popüler olanlar basılıyor. Örneğin okuyamayacak olsam da aklıma ilk The Black Company geliyor, para askerleri konu alan türden. @M3rett0’nun İngilizcesine imrendiğim anlar oluyor çoğu zaman, orta seviye bir İngilizceye sahip olan bendeniz böyle kitaplar okuyamam galiba. Keşke anadilim İngilizce olsaymış, diye “hain” düşüncelere kapılıyorum bazen :sweat_smile:.

Parazit yaptıysam affola.

2 Beğeni

Size ayrı bir ceza kesmeleri gerekecek :grin:
Son cümleyi de okumadım varsayıyorum :smirk:

1 Beğeni

Hobbit’in olmadığı setlerin resimlerini koydum, altında yazdığımla bağımsızdı.

Bu gibi setler için Hobbit’le birlikte oldukları için basılmaz diye düşündüm.

16-04-49-61Ppu PCdqL.AC_SY400 16-03-42-51C6qaWIsrL.AC_SY400 16-03-27-41pdSQmm5yL.AC_SY400

3 Beğeni

Ben silmalirllion u okudum kabul olur mu ?

1 Beğeni

Fantastik edebiyatı sevsem de seriye silmarilyonla başlama hatasını yapıp pas geçmiştim… Sonradan da iyinin iyi, kötünün kötü olduğu düz bir hikaye olduğunu öğrenince okumamıştım… Gurur duymuyorum tabi ki ama durum bu :sweat_smile:

1 Beğeni

Okumak için en ideal ve mantıklı okuma sırasını paylaşıyorum. Tolkien’e başlamak isteyen kişiler için kılavuz niteliğinde olabilir (size bağlı tabi ki)

1. Hobbit
  2. Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği
  3. Yüzüklerin Efendisi - İki Kule
  4. Yüzüklerin Efendisi - Kralın Dönüşü
  5. Silmarillion
  6. Bitmemiş Öyküler
  7. Hurin’in Çocukları
  8. Beren ile Luthien
  9. Gondolin’in Düşüşü

(Ekleme: Diğer eserlerinin bir sırası yok)

12 Beğeni

Iyi oldu böyle. Çok işime yarar, teşekkürler. Bir an önce okumazsam, kim bilir başıma neler gelecek :sweat_smile:

2 Beğeni

Ben yine de utanıyorum okuyanlarda gelmiş konuya çünkü :joy:

Bu da bir tür kendimizi teselli etme oldu :joy: Genelde öyle saklanan çikolatalar kardeş tarafından yenilmiş halde bulunur neyse ki kitaplar yenilemiyor :joy:

2 Beğeni

En üstte olan çok hoşuma gitti. Yeşil kapaklı olan.

1 Beğeni

Aslında iyinin iyi, kötünün kötü olduğu bir seri değil. Bazı karakterler iyi ile kötü arasında gidip geliyor. Bence “gri” karakterlerden çok daha gerçekçi bir işleyiş bu. Çünkü insanın gri olduğuna inanmıyorum. Karanlıkla aydınlık arasında gidip geliyoruz. Mevlana demişti sanırım, gül ile kül arasında gidip gelme hali.

Lotr serisi bunu çok iyi veriyor. Frodo, Gollum, Saruman (gidip gelmese de :smile: ), Boromir…
Filmde çok kötü gösterilen Denethor’un bile gideri var.
İrade savaşımı kavramını çok iyi işleyen bir seri, kısaca.
Ben hikayeyi çok gerçekçi buluyorum. Karakterler kanlı canlı gibi geliyor. Bir şans verin bence.

Sonradan aklıma geldi! Sefiller’de de vardı bu. Valjean vicdanının sesini bir dinliyor, bir susturuyordu. Vicdanı, kendisine “Sefil!” diyordu hatta. Bir bölümde de şöyle yazıyordu:

Düşünen insanlar şu sözcükleri pek az kullanır: Mutlular ve mutsuzlar. Şüphesiz ki başka bir dünyanın bekleme odası olan bu dünyada mutlu insan yoktur. İnsanlar aslında karanlıktakiler ve aydınlıktakiler olarak ikiye ayrılır.

3 Beğeni

Böyle düşünen tek kişi olmadığımı bilmek iyi geldi :laughing: Şu ingilizceyi öğrenirsem Harry Potter’ı ingilizce okumak istiyorum :grin:

@TheNameless Böyle araştırmaları çok yaptım. Hatta Yüzüklerin Efendisi okuduktan sonra bakılacak sayfaları bile kaydettim. Tek bir sorun kaldı okumak :slight_smile: Mesela şuraya bi link ekleyeyim birazdan.

Ekleme: Buldum linki. Burada daha önce sorulmuş 85 tane soru-cevap var. Dikkat! Spoiler olabilir.

5 Beğeni

Belki çok basit gelecek söyleyeceğim ama, sadece kötülük edenlerin öldüğü hikayeler, rpg oyunlarındaki “lawful good” karakterler gibi geliyor(sıkıcı)… Gandalf ölebilirdi… Frodo da ölebilirdi(örümcek yiyebilirdi mesela)… Yada Frodonun yancılardan biri de ölebilirdi(kendini krala adayan misal)… Ama kalelerin yıkıldığı, dünyanın neredeyse yarıldığı, kötülüğün tüm güçlerinin işbaşında olduğu bir dünyada ismi verilen hiç bir “iyi” kimse ölmeyecek öyle mi?(frodo ile sahnesi olup, yüzüğü ondan almaya çalışmayıp yada bariz kötülük yapnayıp, ölen karakter var mı kitapta? Filmde yok hatırladığım kadarıyla)

Tabi ki, zevkler çok kişisel… Özellikle bir babanın çocuğuna anlattığı hikayede dünyanın adaletsiz ve acımasız bir yer olduğunu göstermemek normal… Sadece son zamanlarda “Tokyonun Son Çocukları” için yaptığım yorum geçerli: müthiş bir dünya kurulmuş, insanlar bu dünya ve yaratıcılık çevresinde gezinse süper olur, ama eserin anlattığı hikaye hoşuma gitmedi :sweat_smile:

2 Beğeni

Yüzüklerin Efendisi için yapılmış oyunlar da varmış
. Şöyle bir listesini buldum, belki bakmak istersiniz.
Sitede fazla detay yok, onun için inceleme ve oynanış videoları izlenebilir.
@narpal oyun açık dünya şeklinde mi tasarlanmış yoksa çizgisel bir ilerleme mi var? (Sonuçta uyarlama olduğu için belli olayların gerçekleşmesi gerek 2. seçenek daha mantıklı gibi)

1 Beğeni

Alternatif bir hikaye anlatmasına rağmen en iyi orta dünya oyunu Shadow of Mordor’du.

@Arqonquin oyun açık dünya ama uyarlama denemez, tarih olarak Hobbit’den öncesini alıyor ama dediğim gibi alternatif bir hikaye. Buna rağmen hikayesi gayet iyiydi, oynanış olarak da Batman in the Middle Earth gibi.

1 Beğeni

Haklısın ama haksızsın :slight_smile: Haklısın, çünkü saf iyi ve saf kötü karakterlerle dolu hikâyeleri çok fazla okuduk ve artık sıkıyor. Gri karakterler daha ilgi çekici geliyor. Ki zaten son dönemde bayağı popülerleştiler.

Haksızsın, çünkü 1937’de yazılmaya başlanmış, 1954’te basılmış bir eseri günümüze göre yargılıyorsun. Saf iyi ve saf kötü karakterlerin çarpıştığı, çok büyük bir kötü lorda karşı birleşen iyiliğin güçleri hikâyesinin klişe olmasının sebebi, Tolkien’den sonra fantastik roman yazan herkesin bu adamı TAKLİT etmesi. Elfler, cüceler, orklar, goblinler, karanlık lord, seçilmiş kişi… Bunların hepsi de Tolkien’i TAKLİT ettikleri için klişeleşti. O böyle bir şey yazana kadar ortada epik fantastik diye bir tür yoktu. Başka dillerde konuşan ırklar da yoktu, detaylı çizilen hayali haritalar da yoktu.

“Frodo ölebilirdi,” diyen biri kahramanların ölmesine hiç alışık olmadığımız bir dönemde Shelob tarafından ısırılan Frodo’yu öldü zannettiğimizde yüreğimize oturan öküzü anlayamaz :cow: :spider:

Ölenlere gelince: Boromir, Gri Gandalf, Kral Theoden, Balin, Denethor, Saruman, Grima ve Smeagol ölüyor işte, daha ne istiyorsun? :smile: :smile: :smile:

Kısacası, ona boşuna fantastiğin babası demiyorlar. Kendisinden sonra gelenler onu kopyaladıkları için de başyapıtı “düz bir hikaye” olarak yaftalanmayı hak etmiyor. İşbu lafından ötürü seni de 1 dakika banlıyorum. Hohoho! :joy:

Konusu ve yaptığı değişiklikler itibariyle çok kötü bir oyundu. Hele ikincisi… Shelob… Küfür gibiydi. Kendisine saygısı olan hiçbir Tolkien hayranı oynamamalı bence :smile:

8 Beğeni

Oyunun alabileceği en yıkıcı eleştiri budur sanırım :grin:(ki haklı olduğunuza şüphem yok)

Çok tepki çekmemek için ilk oyun iyiydi dedim özellikle :slight_smile: 2. Oyunda gereksiz çok uzatmalar vardı, hikayenin de önüne geçiyordu artık :confused:

3 Beğeni

Dediğim gibi süper basit yaklaşıyorum zaten… Yoksa evet, zamanı için çok süper, yaratılan dünyaya laf eden zaten taş olur…

Ama zamanı için çok iyi olan fiat tipoyu da şuanda eleştirebilirim :smile: hazır başlık bulmuşken de eğleniyorum, bir ara elbet okurum(diskdünyayı, taht oyunlarını vs bitirince belki)…

İşin garip kısmı şöyle, lise yıllarımızın kitapları dune, yüzüklerin efendisi vs… O zamanlar sanırım ergenlik asiliği, ben bunlar yerine tom clancy, diskdünya vs okuyordum :sweat_smile: sonrasında fantastikten çok bk sevdiğim için Dune okudum ama, filmlerini izleyince de okuyasım gelmedi yüzükleri… öyle yani :slight_smile:

2 Beğeni