Zaman Çarkı Dizisi - Amazon Prime [Spoiler İçerir]

1. Bölümu az once bitirdim. Neredeyse tamamı kitap harici bir bölümdü. Zaten fragmanda belliydi Logain ile ilgili olduğu. Logain karakterini daha fazla işleyeceklerini demişlerdi zaten. Başka bir açıdan ise belki de en fazla zaman çarkı dünyasında hissettiren bölümdü. Bununla birlikte aes sedailer birbirleriyle iliskileri ve muhafızları ile ilgili daha fazla bilgi verildi. Eh iyi guzel dedim seyretmeye devam. Final muhteşem çıktı, bu arada gözüme de bişey kaçmış olabilir :slight_smile:
2 Beğeni
  1. Bölümü bende az önce seyrettim. Ben beğendim. Belki kitaba göre pek gitmiyor olabilir ama dizi güzel olmuş. Hele o son sahne nefesimi kesti.
2 Beğeni

Ejder kadın mı?

Neyse bütün yazdıklarımı sildim. Konuşmaya gerek duymuyorum artık uzun uzun. Gidecekleri rotayı belli ettiler. İzleyen kişiler de zaten farketti ve bunu iyi bulan da var, bulmayan da var. Malesef ben ikinci taraftayım.

@Kvot hocam, ben dizilladan izliyorum. Baya güldüğüm bir bölüm oldu yine. Sonda gülmekten ağlayacaktim az daha.

1 Beğeni

Bu bölümden sonra diziyi izlememeye karar verdim.Gerek yok kendimi boşu boşuna üzmeye.Dizinin görsel efektleri ortalama bir fantezi dizisi için iyi.Oyunuluğu kötü olan baya kişi var.Kurgu ise saçma sapan bir kurgu benim fikrimce.Amazon yazık etti seriye.Bir daha zor yapılır Zaman Çarkı’nın uyarlaması.

1 Beğeni

İş dönüşü izleyeceğim. Sanırım güzel bir bölüm olmuş. Seriyi okuyan arkadaşlarım beğenmiş. Akşam watch party yaparız artık. :blush:

Akşam şunu yapmaya çalışmak çık aklımdan. :joy:

2 Beğeni

Hayır değil. Onu değiştirmezler. Sadece yeni izleyicileri şüpheye düşürmeye çalışıyorlar. Buna rağmen dikkatli izleyen için çok belli

Anladığım kadarıyla bu bölüm bayaa dönüm noktası olabilir. Bazısı iyice soğuyacak bazısı daha çok bayılacak. Iki tarafa da selamlar.

Gerçekten güzel bir bölümdü bu bölüm, şimdiye kadar çıkan her bölüm bir öncekinden daha kaliteli bir bölüm olarak çıkıyor. Yapım ekibi mi evrene ve bu evreni nasıl daha iyi ekrana verebileceğine alışıyor bilmiyorum ama eğer böyle devam ederse bence bu sezonun bitişiyle birlikte gerçekten güzel bir yerlere gelecek bu dizi ve sonraki sezonlarla birlikte de oldukça geniş bir kitleye ulaşılacaktır diye düşünüyorum. Aman nazar değmesin aynen devam lütfen :smiley:

1 Beğeni

Prime’daki bonus content videosunda isim de vererek saidar ve saidin farkını açıklıyor

“Çark hiçbir şeye karar vermez ve hiçbir şey isteyemez, karar veren ve isteyen insanlardır.” Vaov, bir ana materyal bu kadar yanlış anlaşılabilir. Rand’ın bütün hikayesinin döndüğü nokta, kendisinin çark tarafından dünyayı kurtarmak için seçilmesi ve Rand’ın kendi iradesini çoğu zaman yansıtamamaması, bu yüzden kendini bir oyuncak ve hayatı elinden alınmış biri hissetmesi. Bu diğer ikisi Perrin ve Mat için de geçerli. Perrin’in sürekli kaçmak isteyip Çark’ın onu liderliğe yönlendirmesi. Mat’ta aynı şekilde. Nasıl bu kadar yanlış anlayabilirsiniz ? Zaman Çarkı evreninde ta’verenlerimiz hiçbir zaman tamamen özgür değildi, Çark onları insanlarla, kültürlerle tanıştırıyor ve onların çevresindeki insanların da hayatlarını, Rand,Mat ve Perrin’e bağlıyordu. Bu, serinin ana temalarindan biri ve direkt “ZAMAN ÇARKI” denen şeyin nasıl işlediği ile ilgili. Gerçekten tebrik ederim. Umarım insanlar Rand’ın ejder olduğunu gördüklerinde yine mi beyaz bir erkek seçilmiş kişi izleyeceğiz diyip yaygara kopartır, yoksa iki yüzlü olduklarını düşüneceğim.

3 Beğeni

4.bölümde iyice anlaşıldı ki eldeki malzemeyi kullanarak baya sıfırdan yeni bir hikaye yazmışlar.
Kitabın birebir uyarlanmasını zaten beklemiyordum. Ama başka bir hikaye olmasını hiç beklemiyordum.

Bu kadar girift bir hikaye ekrana nasıl aktarılabilir diye hep kafa yorardık eskiden.
Hikayede değişiklik yapmak hiç aklımıza gelmezdi tabi ve bu işin dizi veya film olması çok zor derdik.
Belli ki hikayede değişiklikler yapılmadan olmayacakmış. Bunu kabüllendim.
Hikayenin ekrana aktarılması zaten zor bir işken işin içine reyting kaygısı ve popüler kültürün dayatmaları da girince iyice zorlaşıyor.
Canımı tek sıkan Ejder’in cinsiyetinin belli olmaması. Tabi bu da aslında şimdiki çağdakilerin cahilliği ile açıklanabilir belki.

4.bölüme gelirsek son sahne hoşuma gitti.
Ayrıca Mat hakkında çiftlikte bıraktıkları soru işareti de iyiydi.
Kitabı baştan sona birden fazla kez okumuş biri olarak, sırf çarkın farklı dönüşünü görmek için izleyeceğim.

1 Beğeni

Burada takılacak bir şey yok bence. Çark veya Desen ne iyidir ne de kötüdür diye kitapta da defalarca geçiyor.
(Kitapla ilgili spoiler var) Zaten Son Savaş’ta Ejder’in Karanlık Varlık ile mücadelesinde esas konu insanların seçim hakkının kendi ellerinde olup olmaması. Hata Karanlık Varlık’ın yok edilmesi dahi insanların seçim özgürlüğünü ellerinden alınmasına neden olacak.
Ta’verenlerin durumu ayrı bir konu ve zaten Moraine yukarıdaki sözü normal sıradan insanlar için söylüyor.

Normal sıradan insanlar için söylemiyor ki onlarda tamamen özgür insanlar değiller, onların da desen de iplikleri ve yerine getirmeleri gereken belli görevleri var sadece daha fazla seçim şansına sahipler yoksa Rand da kötü biri olup Cark’ı yine de kurtarabilirdi değil mi ? Ya da Karanlık Varlığı yenebilirdi ama bunun doğru olmadığının o da farkına vardı, iyi-kötü çatışması değil burada olay bence yine siz dizinin yazarlarını fazla büyütüyorsunuz gözünüzde. Sizden daha akıllı veya zeki değiller ya da sizin gibi kitapları sevmiyorlar.

Min’in tamamen ilk üç kitaptaki hikayesi bu, Çark tarafindan çekiliyor. Olayı iyi kötüye indirgememek lazım.

Bazı insanlar için Çark kaderlerine karar veriyor mu ? Kesinlikle evet. Yani Çark seçiyor ve karar veriyor. Rand ben Ejder değilim diyip duruyor sürekli ikinci kitapta, herhangi bir şeye yarıyor mu ? Onu Ejder olmaktan kurtarıyor mu ? Hayır, çünkü Çark dokumasını yaptı zaten o konuda. Ha, Rand neye karar veriyor,nasıl bir gelecek kuracağına, Karanlık Varlığı nasıl yenmesi gerektiğine, insanlara nasıl davranması gerektiğine vs vs. Daha birçok şey ama ona bağlı olan insanlar Min, Aviendha, Elayne gibi karakterler Çark tarafından dokunan kişiler, onun etrafına. Ta’veren olgusu bu zaten.

Dizide trailer bile Moiraine’in ünlü sözü “Çark dilediğince dokur.” ile bitiyor. Bence siz karakterlerin taraflı inanışlarına göre kurdukları cümleleri evrenin kesin Lore’u olarak almakta hata ediyorsunuz. Bu karakterlerin Lore’u kendine göre yorumlaması olayı kitaplarda da yoğun bir şekilde mevcuttu. Dizide neden rahatsız ediyor onu anlamadım kitapta etmiyor da?

Çok da yanlış bir yorum değil ayrıca karakterlerin hepsinin bir seçme hakkı var ve son söz onlara ait. Çarkın bir bilinci yok. O sebeple isteyemez ya da karar veremez, sadece denge yönünde dokuyor ki evren sabit kalabilsin. Rand Ejderdağına çıktığında çarkı yok edebilirdi, bu onun seçimiydi. Ama aksi yönde karar verdi.

2 Beğeni

Dedim bende ne oluyor baştan belli idi ejder zaten bu nerde çıktı bir an dedim ama dizide önemli bir karakter galiba o kadın.

Ozaman dizi kendi içinde bile çelişiyor. Ne kadar üzücü.

Haha Moiraine kitapta böyle biri degil ki. Böyle bir söz söyleyecek en son kişi o. Son kitapta geri döndüğünde bile Çark hakkında konuşan, kehatleri söyleyen ve herkesin Cark’ın onlara verdiği görevi yapmasını söyleyen biri. Ne kadar güzeldi değil mi o sahne ?

Bu dizideki Moiraine’e düştük şimdi, ne çocukların peşinden onları kurtarmaya giden, kimseyi koruyamayan, sürekli depresif, 20 yıldır araştırdığı bir olgu hakkında hiçbir şey bilmeyen, Işık’a ve Çark’ın işleyişine karşı çıkan abidik bir karakter olmuş.

Neyse kitaplarda bana lore’u karakterlerin kendine göre yorumlaması ile ilgili bir örnek verin ama bunun kadar aptalca olsun. Lore’u kendilerine göre yorduklari yerler var mesela aklıma gelen Callandor var ama o da kimsenin ne işe yaradığını vs bilmediği Efsaneler Çağı’ndan gelen bir andaç. Yani, kendi içinde celismeyen, belli bir mantığa oturan bir olgu.

Çark sadece denge için mi var ? Rand, Mat ve Perrin tamamen çark ile yönlendirilen karakterler. 4.kitaptaki Perrin arcı tamamen bununla ilgili tamamen. İkinci kitabı okursanız Min, Rand’a doğru çekiliyor ve Min direk farkına varıyor bunun normal olmadığının. Çark sadece denge için olan bir şey değil nasıl böyle bir izlenime kapilabilirsiniz ? Evet, karakterlerin iradeleri var bunu Loial de söylüyor ama bu irade normal bir insana göre çok daha az ve kısıtlı ki onlar bile Çark tarafından itilen ve çekilen kişiler.

Edit : arkadaşlar olaya niye sürekli iyi kötü perspektifinden bakıyorsunuz. Seçim ve karar verme sadece iyi ve kötü arasında olmaz ki.

@Husey Rand, mat, Perrin, Egwene, Elayne kadar önemli evet.

1 Beğeni

@JaimeLannister Çark konusundaki görüşlerin bana Moridin’inkiler gibi geldi nedense :smiley:
Ta’verenlerin durumunun özel bir durum olduğunu önceki gönderimde belirtip o konuya girmemiştim.
Eğer senin dediğin gibi Çark tüm insanların kaderini yazıp çiziyorsa o zaman zaten hiç bir şeyin anlamı yok.
Ayrıca Ta’verenlerin kaderini dahi Çark belirlemiyor. Sadece belli bir yöne itiyor ve Ta’verenlerin çevresindekiler de bu etkiden nasibini alıyor. Gerisi o kişilerin kendisine kalmış. Ama Çark’ın bu itişleri de Çark’ın bir arzusu veya amacı olmasından kaynaklı değil. Moraine’in dediği de bu, Çark bir şey istemez. Çark’ın işleyişi bu. Denge. Evrendeki diğer fizik kuralları gibi kuralları var. Kitaptaki Yaratıcı’nın ‘Ben bu işte yokum’ demesi zaten seçim sizin anlamına geliyor. Çark bir şey isteyebilseydi seçim yapma hakkı var demek olurdu

Burada dizinin geri kalanından bağımsız olarak, sadece Çark’ın bir şey isteyip istemediği hakkında görüşlerimi belirtiyorum, konumuz da buydu.
Moraine karakterinin kitaptakinden farklı olması başka bir mevzu

Hocam, Çark hakkında farklı görüşlerimiz var demek ki. Bir adaş olarak, bir sıkıntım yok bununla. Ben Çarkı daha ana güç olarak görüyorum ve bu hikaye ta’verenlerle ilgili zaten. Moiraine de böyle bir söz söyleyecek biri değil. Başka karakter söylesin ama Moiraine böyle biri degil, Çark ile kafayı bozmuş biri Moiraine. “Çark dilediği gibi dokur.” diyen biri. “Dilediği”.

Ha, dizi zaten çoktan ayrıldı kitaplardan, bambaşka bir şey yapacaklar belli. Rafe Judkins, Jordan’ın sıkıntılı, sexist, sıkıcı hikayesini duzeltecek inşallah. Baksanıza kadın karakterleri ne kadar güçlü yapmış. Koçum benim :muscle:. İyi

Haha ekside bir entry gördüm. Nynaeve şehir hastanesi çok doğru bir yorum olmuş son sahne için.

2 Beğeni

Ishamael/Moridin haklıydı zaten.

3 Beğeni

Şuana kadar gördüğümüz karakterler arasında Logain’in hikayesi kitapla uyumlu olan tek hikayeydi ve oldukça beğendim. Kitapta da güç ve servet için değil dünyayı korumak için kendini Ejder ilan ediyordu, bence bunu gayet iyi yansıtmışlar. Ha ama Logain hikayesiyle bir bölüm harcamak istemezdim, o ayrı bi konu :stuck_out_tongue: (Nynaeve’i bufflamak için yapılmış olsa bile)

Bölümdeki en temel sıkıntı çoğunluğu ilk bölümde yapılan lore katili değişiklikler.
Nynaeve şifa sahnesi etkileyici ama aptalcaydı. Şifanın temel dinamiğini inanılmaz değiştirdiler ve muhtemelen daha önceki değişiklerdeki gibi bunun yaratması gereken değişimleri umursamayacaklar.

Etkileyici olsun diye Aes Sedaileri getirmiş oldukları nerf… 20 Asha’man Beyaz Kuleyi beş dakika içinde ele geçirir öyle güçsüzleşmişler. Tamam Aes Sedailer sandıkları kadar iyi değillerdi zaten ama bu kadar güçsüz de değillerdi.

2 Beğeni