Zaman Çarkı Spoiler (Tüm Seriyi Okumayan Konuya Girmesin)

Tüm seriyi okuyan forumdaşlarım bu konu altında seri ile alakalı herşeyi konuşalım. Diğer başlıkta kendimize otosansür uygulağımız için doğru düzgün serinin kritiğini yapamıyoruz.

Not:Serinin tamamını okumayanlar bu konuda bu mesajdan sonrasını okumayın lütfen. Günah bizden gitti.

Aviendha’nın Rhuidean’daki farklı kişilerin anılarını gösteren ter’angreal’da gördükleri şeyler gerçekleşiyor mu? Yoksa desen farklı yönde mi bükülüyor?
Seanchan’ları zaten sevmezdim bu böümü de okuyunca iyice nefret etmeye başladım.

Şu anda Geceyarısı kulelerini okuyorsanız seriyi tamamen bitirmenizi tavsiye ederim. Cevabı Işığın Anısı’nda bulabilirsiniz.

1 Beğeni

Bu konu cidden iyi olmuş ya, öbür sohbet de güzel ama genelde sürekli bir şeyleri blurlamak ihtiyacında hissettiğimden detaylı şeyler yazasım gelmiyordu.

Padan Fain’i tartışalım mı biraz? Ciddi anlamda seri boyunca beni en çok üzmüş şey Padan Fain olabilir. Üzerine o kadar teori üretildi ki. Seri boyunca Shadar Logoth ve Shayol Ghul’ün şerleri hususunda hep eski tanıdıklar olduklarından bahsedildi, Rand’ın yarasında birbirlerine karşı bir itim gücü uyguladıklarını gördük. Aslında bakıldığı zaman bu şerlerin güçleri birbirlerine eşit gibi duruyor. Şimdilik bu hususta okuduğum en mantıklı çıkarım şu;

Çark bilindiği üzere her şeyi bir şekilde yerine oturtmak gayesinde. Yani olması gereken şeylerin olması için bir araç olarak Taverenleri kullanıyor. Padan Fain’in de Rand’e ne kadar takıntılı olduğunu biliyoruz. Ayrıca Rand’in bir noktadan itibaren Shai’tan’ı yok etmeye ciddi ciddi karar verdiğini de biliyoruz. Çark böylesi büyük bir değişimi kesinlikle affedemez. Bu sebepten Rand’ın karanlık varlığı gerçekten öldürme olasılığına karşın Padan Fain’i bir sonraki karanlık varlık olması için yedekte tutmuş olabilir. Yani ışığın ve karanlığın dengesini koruması için bu şart. Zaten denge üzerine kurulmuş bir evrende aksinin olması düşünülemez. Bu sebepten Rand karanlığın varlığı öldürmemeye karar verdiğinde Çark’ın Fain ile işi kalmamış oluyor.

Yine de Fain’in bağışıklılık gibi bir sebepten ölmüş olması can sıkıcı :smiley: Daha farklı bir şekilde ölmesini isterdim. Ancak Jordan’ın hiçbir şey bırakmamış olması arkasında Fain ile alakalı, Sanderson’un suçu değil. Siz ne düşünüyorsunuz Fain ile alakalı? Rand istese cidden Karanlık Varlığı öldürebilir miydi sizce de?

6 Beğeni

Aslında Karanlık Varlık’ın olmadığı bir dünyada neler olduğunu az çok gördük ama gerçekten öldürse neler olur bilemiyorum. Yapabilir miydi? Büyük ihtimalle evet. Ancak Fain’in yeni Karanlık Varlık olması… Bilemedim, Fain böyle bir şey için fazla takıntılı sanki.
Aslında Mat tarafından öldürülmesi mantıklı bir hamleydi bence, okurken olması gereken bu gibi gelmişti. Fain’in tutup da Rand ve Karanlık Varlık’ın savaştığı yerde ortaya çıkması ortalığı epey karıştırırdı zannımca. Evet belki biraz hızlı oldu ama yerinde bir hamleydi kanımca.
Peki Rand’ın Moridin’in bedeninde uyanmasını neye bağlıyorsunuz siz? Min, Elayne ve Aviendha’nın haberi olduğu bariz, belli ki Min bunu görülerinden birinde görmüş ve buna göre hazırlık yapmışlar. Ancak böyle bir durum nasıl gerçekleşmiş olabilir?

Fain’in yedek Karanlık Varlık olması fikri aklıma yattı. Güzel bir teori.

Bence Rand istese idi Shai’tanı yok edebilirdi. Ama Fain’in yada Shaidar Haran gibi bir başka yaratığın onun yerini alması hususunda şüphelerim var. Bu biraz da Karanlık Varlığın doğasının tam olarak bilinmemesinden kaynaklanıyor. Karanlık Varlık’ın kötülük ideasının kaynağı, kendisi olduğunu düşünürsek Kara Yel ve benzeri, kötülükten meydana çıkmış bütün yaratıkların da Shai’tan’ın ölümü ile ortadan kalkması gerekir. Rand, Deseni Shai’tan olmadan dokuduğunda bunun kabuledilebilir olmasa da mümkün olduğunu, hatta direkt olarak o olmadan nasıl olacağını gördük.

Bence Rand başarısız olsaydı Padan Fain ölümüne doğru gidiyordu. Ya da bir şekilde Karanlık Varlık onu kontrolü altına alacaktı.

1 Beğeni

Girdik girdik :slight_smile:

Ana baslik spoiler canavarina donustu, buraya yazalim sunlari

1 Beğeni

Serinin sonunda Rand, Aydınlık Varlık mı oluyor? Karanlık varlık ile savaşından sonra piposunu yakmak için sadece istemesi ve bilincini kendi bedeninden Moridin’in bedenine aktarması, desen üzerinde mutlak hükmü olduğu anlamına mı geliyor?

1 Beğeni

Hiç sanmıyorum. Rand yapacağı her şeyi yaptı zaten, onun sırtına daha büyük bir sorumluluk yüklediğini sanmıyorum.

Kendisinin, serinin sonuna doğru zaten iyiden iyiye olasılıkları etkilediğini görüyorduk. Gittiği her yerde bilinçsizce olması müthiş derecede düşük olasılıkların cereyan etmesine sebebiyet veriyordu. Bence desen yaptığı cefakarlıklara karşı ona bilinçli olarak bir dereceye kadar olasılığı bükme yetisi bahşetti. Bu sayede çok ufak da olsa yanma olasılığı bulunan pipoyu yakabilmiş oluyor. Tabii büyük ihtimalle dünyanın hiç esinti ve nem olmayan bir yerinde tütümekte olan bir mum sebepsiz yere sönmüş olmalı ^^ Olasılıkların değişimi bunu gerektiriyordu.

4 Beğeni

Rand’ın Moridin’in bedenine geçmesinin nedeni kendi bedeniyle bir tanrı gibi görünmeye başlaması yüzünden mi oldu acaba? Seri boyunca Rand gördüğü ilgiden bunalmış ve kafa dinlemek için böyle bir şey yapmış olabilir mi?

Daha çok çektiği ıstıraptan kurtulması için bence. Rand’ın bedeni bu süreç içerisinde ağır yaralar aldı. İki tane kapanmayan yara, bir kopuk el. Genel yorgunluk ve yıpranmışlık. Vazifesini başarıyla yerine getirilmesine karşılık bir ödüldü kanımca.

3 Beğeni

Seri sonunda savaş kazanıldığında 3 seçenek vardı Rand için. Aralarından bence en iyisi oldu.
Ya ölecekti ki Rand çok önceden bunu bekleyerek hazırladı aslında kendini. Ölmeme ihtimali onun aklına hiç gelmedi zaten.
Ya hayatta kalacaktı aynı bedende ki bu düşününce Rand için daha çok ceza gibi olurdu. Bir yanda onu tanrı gibi görüp sözde onun adına hareket edecek topluluklar diğer yanda tüm yaptıklarına rağmen onu düşman görecek olanlar ve ortada da onu seven ve olduğu gibi kabul edecek azınlık.
Son seçenek Rand için gerçekten ödül diyebileceğimiz tek seçenek oluyor. Onun kim olduğunu bilen sayılı kişi var ve ömrünü sakin bir şekilde geçirme şansı var.

6 Beğeni

Böyle düşününce daha mantıklı.:+1:

Zaman Çarkı’nın sonunda tüm sorulara cevap bulamasak da güzel bir finaldi ve Rand için en iyi son gerçekleşti.

1 Beğeni

Sonrası için Min ile rahat bir hayat sürmüş ihtimali yüksek. 3 kadının arasında sorumluluğu olmayıp peşine düşecek bir o var.

2 Beğeni

Bende Min olmasını temenni ediyorum.

Kim olacaksa da hemen olmasın. Rand biraz yalnız kalıp kafa dinlesin. Sonra zaten kendisi onları bulur gerekirse.

1 Beğeni

Gelecegi anlatan bolumde zaten Rand’in cocuklari oldugunu biliyoruz. Yani son savastan sonra gizli gizli iliskilerine devam ediyor.