Zaman Çarkı Spoiler (Tüm Seriyi Okumayan Konuya Girmesin)

Ama desende her çağda yeniden işlendiği için istediği hiçliğe erişemezdi sonuçta bir sonraki çağın deseninde yeniden var olurdu.

1 Beğeni

Şerateşle ölünce iplik tamamen yandığı için tekrar dokunmuyor diye kalmış aklımda ama yanlış mı hatırlıyorum?

1 Beğeni

Şuan bende hatırlayamadım ama şunda hem fikirizdir. Her çağda desen aynı işlenir ama her zaman değişimlere açıktır. Yani bu çağda bile silse desen ishameal gibi sağlam bir karakteri yeniden işleyecektir.

2 Beğeni

Serateş tamamen varoluştan siliyor. Hatta karanlık varlık “Onları ben bile geri getiremem” diyor.

1 Beğeni

Rand’ın yanında bulunan seçilmiş vardı. Onun ne olduğunu ben kaçırdım sanırım. Bir anda ortadan kayboldu.

1 Beğeni

Asmodean’dan bahsediyorsunuz sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam Rahvin Caemlyn’de Mat, Aviendha ve Asmodean’ı öldürdü. Mat ve Aviendha daha sonra Rand’ın şerateşi sayesinde hayata geri döndü.

1 Beğeni

Üçü de geri dönüyor. Sonra Asmodean kitabın sonunda Graendal tarafından öldürülüyor.

1 Beğeni

Doğru hocam, şimdi ben de baktım kitaba. Dediğiniz gibiymiş. Niyeyse ikisi geri dönüyor diye kalmış aklımda.

1 Beğeni

Evet katılıyorum buna. Çarkın felsefesi denge üzerine kurulduğu için Ejder varolduğu sürece karşıt bir karanlık için çalışan karakter olacaktır.

1 Beğeni

Benim aklımda da Lan ile Moiraine kaldı. Yani Moiraine ölümden döndü ancak Lan ile tek kelime bile etmedi. Tamam Lan’in isteği dışında böyle bir acı yaşattı Moiraine ona ama sonuçta dönmüş kadın bi yüzleşme falan olsaydı. Tek hatırladığım olay Rand Moiraine ile tartışırken Lan çadıra giriyor Moiraine Sedai haklı onu dinle diyor daha sonra herhalde Rand bunların arası niye soğuk niye mesafaliler gibi bir şey geçiriyor içinden o kadar. Başka etkileşim yok aralarında. Yani benim aklımda kalmadı. Seriyi de yeni bitirdim. Ayrıca buraya yazılan ve aklıma takılan çoğu soruya cevap olan gönderiler de çok faydalı oldu. Çevremde okuyanda yok ki tartışsaydık. Neyse teşekkürler gönderiler için de.

1 Beğeni

Evet o kısım beni de üzmüştü. 10 bin sayfa okuduk 10 cümle daha eklenebilirdi :roll_eyes:

3 Beğeni

zaten egwene bile bir kaç kere nynaevi telaranrhioda zorla çekmeyi düşündü ama bunun tehlikeli olacağını ve bilgeler yasakladığı için yapmadı. ishamael konusuna gelince ishamael zaten ejderin ölmesini ve dünyayı karanlığa boğmak istemiyor o ejder ile birlikte hiçlik yaratmak istiyor o hiçlikte huzur bulacağını istiyor kitaptan okuduğum kadarıyla terkedilmişler arasında ışığa en yakın olan ishamael adam filozof çünkü. sonunda randa ışığa gelmek için şimdi mi yalvarıyorsun artık çok geç kaldın gibi bir şey söylüyor. randı kendi isteğiyle kendi tarafına çekmeye çalışıyor ama kitabın başından beri randın iki nehir inadından bahsediliyor zaten o yüzden bunu başaramadı.

ben egwenenin ölümüne çok üzüldüm şahsen çpk sevdiğim karakterdi. görevinin ağırlığının bilincinde olması her şeyi kendi emeği ile kazanması. elaida ile olan mücadelesi çok güzeldi. bence ölmemesi gerekirdi ya çünkü beyaz kule tarihinin gördüğü en büyük amyrlini olma potansiyeli çok yüksekti ve görevi çok kısa sürdü. öldükten sonra rand ile konuşmasında okuduğum sayfalara bir kaç göz yaşı döktüm yani

1 Beğeni

seriyi yeni bitirdim ama aklıma takılan bir kaç şey var yanıtı olan varsa sevinirim.
1- aviendhanın rhuideanda gördüğü gelecek gerçekleşecek mi? minin görüleri gibi kesin bir gelecek mi yoksa aieller 3. defa rhuideana gidip o geleceği değiştirebilirler mi?
2- en sonda aviendha ve graendal kapışırken graendal neden aviendhaya itaat etti ve sonra ona ne oldu?
3- savaş bittikten sonra mat ve perrinin taveren olayı bitti mi bittiyse mat’in şansı devam ediyor mu ve perrin iki nehire mi döndü yoksa saldea kralı mı oldu?
4- rand ile moridinin bedeni nasıl yer değiştirdi?
5- min seanchana geri dönüp tuonun gerçek söyleyeni mi oluyor yoksa özgür mü kalıyor?

bence sanderson robert jordanın notlarına çok fazla sadık kalmış ki bu bence iyi değil. en azından bu soruların cevabını kitabın sonunda bi 10 20 yıl atlatıp sonrasında neler olduğunu açıklasa randın mat’in perrinin akıbetini açıklasa randın emekliliğini falan gösterse çok daha iyi olurdu. şahsımca düşündüğüm son rand artık yönlendiremediği için kısa bir hayat yaşayacağı ve bu hayatın sonunu kısa hayat yaşayacak olan min ile beraber iki nehirde babasının çiftliğinde geçirecek olduğu ama siz ne düşünürsünüz bilmem. en azından moraine ve nynaevei’n randın yaşadığını bilmesi gerekirdi. çünkü cadsuaneyi az buçuk tanıdıysak amyrlin olduktan sonra kesin randı izletir ya da izler. şu an büyük bir boşlukta olduğum için seri hakkında ne düşüneceğimi de bilmiyorum düşündüğüm tek şey bir daha böylesine mükemmel bir kitap okuyacak olmamam

Hayır, kitap bitmeden değişiklik olmuştu bile. Gördüğü gelecek sadece potansiyel.

Elayne’nin kapıyolu patlatmasını tekrarlamak istedi Aviendha (örgüyü çözmek tarzı bir şey deniyordu sanırım buna) ama o olay gerçekleştiğinde sonuçları rastgele oluyor. Rastgele etki olarak o sırada yapılan büyüler ters döndü veya ters etki etti (tam hatırlayamadım). Avi birkaç parmak kaybetti ama terkedilmiş bir köle kazandı :stuck_out_tongue:

Bitti, Mat’ın şansı daha düşük dozda devam ediyor.

Pipo sahnesi, Rand yönlendirmekten fazlasını yapıyor :stuck_out_tongue:

hocam pipo sahnesinde randın ben taveren etkisiyle olasılıkları etkilediğini düşünüyorum denge meselesi olarak. rand pipoyu yaktığında diyarın başka yerinde bir mum söndü muhabbeti. bunu çok kullanacağını sanmıyorum.
peki mat için nasıl emin olabiliyoruz bunun bir bilgi kaynağı falan var mı

RJ seriye başladığında 14 kitap yazarım diye başlamıyor. Dolayısıyla seri genişleyip büyüdükçe bu ilk kitaplarda koyduğu şeyler anlamsız kalıyor. İshamael ve diğer terk edilmişler Rand’ın ilk iki kitaptaki halini çiğ çiğ yer. Dolayısıyla düşlerini koruyamayan Rand’ı yakalaması 10 dk almaz. Sonra zorla onu yanına çekip myddraal ve halka yardımıyla karanlığa döndürebilir ya da güçleri uyanmasın diye esir tutabilirdi. Seri çok büyüyünce bu tarz hatalar kaçınılmaz oldu.