Zaman Çarkı

Bunu söylemek okuma zevkinizi bozabilir. Geceyarısı Kulelerinde yada Işığın Anısında açıklayacak bunu.

@Overlord Rand’ın güçlerinin buna izin vereceğini zannetmiyorum. Rand, Çark’ın içinde olduğu müddetçe Çark’ın kurallarına uymak zorunda. Sizin dediğiniz gibi hayata dönmüş olsa önce ölmesi, yani ruhunun çarka dönmesi lazım. Bir kez çarka dahil olduktan sonra kimliğini kaybetmeden tekrar hayata dönmesi mümkün değil. Karanlık Varlık bile çarkın içine çekildiğinde çarkın kurallarına tabi oluyor. Bu yüzden Rand’ın ruhu çarka dönmeden önce zaten bağlı olduğu bir bedende yaşamayı seçiyor. Yeni kazandığı güçler de bu şekilde kendisinde kalıyor bence. Zaten ölüleri geri getirme gibi bir şansı olsa Egwene’i getirir, hatta bunu Çarkın dışında desene doğrudan müdahale edebiliyorken yapardı. Zaten yeni güçlerinin tam olarak ne olduğu yada onunla neler yapabileceği hiç açıklanmadı. Hepsi bir yana; Yazarın kendisi Rand’ın hayatta kalmasını böyle açıkladı. Başka söze ne gerek var bilmiyorum.

2 Beğeni

10. Kitapta Ishamael’den nasıl ses seda olmaz? Bence siz Ishamael’in kim oldugunu kaçırmışsınız halbuki Mogdein sıkça dile getiriyordu.

2 Beğeni

Ya ben kaçırdım yada 586. sayfaya kadar bahsedilmedi :smiley: Yada kimliği gizli bende anlamadım

Siz anlamamışsınız 10. kitaba kadar baya bir bahsi geçiyor. Moridin Ishamael’in yeniden diriltilmiş hali bu şekilde diriltilmiş başka terkedilmişler de var Moghdein birçok defa bahsediyor bundan aslında.

3 Beğeni

Olaya Rand ve Elan açısından değil, Ejder ve Shai’tan açısından bakmak gerekiyor.Normal insanlar (örn. Egwene) öldüğünde kimliğini kaybedip rastgele desene dağılırken Ejderin ruhu reenkarne oluyor, Shai’tan ise sağlıklı biçimde yok edilemiyor. Bu iki insanüstü güç her ne kadar desenin bir parçası olsalar da deseni çarpıtma becerisine sahipler, bu da Shai’tan 'ın hapsedilmesinden önce fazlaca gösteriliyor. Ayrıca ruh olarak Ejder’in insandan farklı bir şey olması Ejder Dağı’nda Rand’ın Sa’ngreal’ı parçalayıp zihninde hem Lews Therin’in hem de kendi anılarıyla birleştirmesiyle açıklanıyor.

Uzun lafın kısası Ejder ve Shai’tan yok edilemez. Kitapta Rand olarak vücut bulan Ejder bu çağda kazandığı için kitabın sonunda varlığını sürdürüp benliğini ruhsuz bir bedene aktarabildi.

1 Beğeni

RJ bizzat doğruladı; ölen herkes reenkarne oluyor. Mesela Mat Manatherenin son kralı Aemon’un yeniden doğmuş hali. Egwene de onun karısı Eldrene’in yeniden doğmuş hali. Zaten evrendeki insanların ölümden korkmasının sebebinin de bu olduğunu söylüyor RJ; Bir başkası olarak dünyaya gelmek. Siz Rand’a sürekli bir tür emekli Ejder olarak bakıyorsunuz ama Rand, Karanlık Varlığın olmadığı bir dünyada sadece Rand. Ejder’e ihtiyaç kalmadığı anda Ejder olmayı bırakıyor. Kendisine ihtiyaç duyulmayan zamanlarda Çark’a sıradan bir iplik olarak dokunması da gayet muhtemel. Şahinkanadı’nın “Çoğu kez senin yanında, defalarca kez de sana karşı savaştım” demesi büyük ihtimalle buna işaret ediyor. Rand, Lews Therin veya diğer Ejderleri Rand olarak kabul etmiyor; Onlar kendi yaşamları olan başka adamlardı. Ejder dağında olan şey Rand’in yaptığı bir şey değil. Ona ve Lews Therin ile bağlantısına sebep olan şey Leke’nin getirdiği delilik. Shai’tan’ın amacı Rand’i delirterek pes etmesini, Elan gibi kendi tarafına geçmesini sağlamak. Ejder de Shai’tan da Çarkın içinde oldukları müddetçe yok edilebilirler. Tek gereken bir şerateş örgüsü. Desene müdahale edebilmeleri kader iplikleri üstünde bir güce sahip oldukları anlamına gelmiyor ki Rand’ın bunu yapıp yapamadığını, yapıyorsa ne derece yapabildiğini bilmiyoruz.

2 Beğeni

Gölge yükseliyorun baskısının bu ayda çıkacağı söyleniyordu ama ben ilk noktada göremedim. Haberi olan var mı acaba?

1 Beğeni
1 Beğeni

Hakli cunku Karanlik Varlik ve Ejderinsavasi donup dolasip her seferinde yapiliyor. Bu bitmemis bir dongu, ve simdiye kadar hep Ejder kazanmis ve dongu devam etmis. KV tek bir kere kazanirsa carki parcalayacak dongu kirilacak ve herseyin tek hakimi KV olarak kalacak. Ishamael bu mantiksal cikarimla KV’ya karsi mucadele etmenin anlamsiz olduguna karar veriyor. Gercekten de oyle.

Eninde sonunda ebedi olarak o kazanacaksa neden ugrassin ki. Onun kazanmasina yardim edip sonun daha erken gelmesini saglamaya calisiyor.

3 Beğeni

Aranızda hiç Jordancon’a giden var mı?

1 Beğeni

Bana haziranda yaz sonu yani ağustosta çıkacak dedi ithaki. Ama kasım geldi. Şimdi de yıl sonuna diyorlar.

Zaman Çarkı’nı yeni basım karton kapaklarla bekleyenlere sonsuz sabır diliyorum. 3.5-4 yıla anca tamamlarlar tamamlanırsa o da.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim, zahmet verdim.

ithakinin verdiği tarihlere 5-6 ay eklemek lazım. Hatta yıl bile olabilir( dune) :face_with_raised_eyebrow:

3 Beğeni
  1. kitaptan bahsediyorsan 1-2 aya geliyor diye biliyorum. :thinking:

Mesajı da sildim çünkü bilirsin işte. Takas yapıldı, dava bitti. :smiley:

2 Beğeni

Öyle deniyor da güven kalmayınca böyle oluyor işte abla :sweat_smile:

Umut bittiğinde umutlar gerçek olur.

Bu sözümü de not alın. Yarın ünlü olunca kullanırım. :smiley:

1 Beğeni

Ekran görüntüsü aldım tamamdır :blush:

2 Beğeni

Valla madem 4. kitap gelmiyor ben başlıyorum. Benden yana sabır bu kadar.

3 Beğeni

Korsan epub’lu Moon reader mi o? :smile:

2 Beğeni