Siz kitaplarınızı bitirdikten sonra başlarsanız daha iyi olur , bu sene içinde 3. kitabın çıkacağı söyleniyor ama tabii ki bunların hepsi söylentiden ibaret .
Bu dördüncü kitap serinin en sıkıcı kitabı falan mı yoksa benim mi okuma hızım düştü. Gerçi elime alınca bile iki üç sayfa okuyorum sonra kalıyor öylece. İlerleyen kitaplarda açılıyor mu? Bu monotonlukla gider mi yoksa?
Ben de şu anda 4. kitaptayım. Dün okusam dediğinizi katılırdım ama dünden bugüne biraz daha içine aldı kitap. Ama yine de biraz katılıyorum, diğer ilk üç kitap gibi akıcı değil. Duyduğuma göre 5 çok iyiymiş. Ben de dün hevesim artsın diye bir iki spoiler okudum ama sanırım bu kitapta pek bir şey olmuyor genel olarak.
Sonlara doğru mu açılıyor? Sorması ayıp olmazsa siz kaçıncı sayfadasınız? Nerede beni de alır götürür acaba kitap
Ben 400’deyim siz neredesiniz? Bence alıp götürmeyen bir kitap olacak bu
3’ten sonra ara vermiştim onun özlemi de var bence bende. Heyecanla giriştim kitaba, karakterleri özlemişim. Nynaeve ve Elayne’nin bölümlerinde eğlendim çok ama onlar da azmış bu kitapta. Encyclopaedia’dan baktım.
Bir miktar dediğinizde haklısınız pekte alıp götürmüyor 650deyim. Ard arda okumaktan da olabilir o zaman benimki. Dördüncü kitabın baskısı yoktu çıkınca hemen alıp üçü okumuştum sonrasında da bu. Demekki ağır geldi bana
Seri geneli çok yavaş ve ağır işliyor. Sıkıcı sayfaları, aksiyon ve heyecan dolu sayfalarından çok çok daha fazla. Ama 4.kitap çok kritik. 7.cilti yarıladım yine seri karakterleri hakkında bir dolu şikayetim var. Mesela Nynaeve neden Mate karşı bu kadar aşırı reaksiyon gösteriyor anlamıyorum. Çok fazla abartıyor ve hiç manası yok. Halbuki kendisi ilk kitaplarda sırf kendi köyünden diye herkesin peşinden gitti, Mate hançer zamanı o kadar yardim etti ama şimdi hiç alakası yokken düşmanına göstermediği nefreti gösteriyor. Mantık bulamıyorum.
nefret olduğunu düşünmüyorum aslında, bazı insanlar vardır yanınızda nefes alınca sinirlenirsiniz ama çokta seversiniz, Nynave için Mat öyle bence. Ve ben o bölümleri severek okumuştum. Abla ile erkek kardeş gibi
Dizinin 6.bölümünün adı Tar Valon’un Alevi olucakmış , aynı zamanda bu 2.kitabın ilk bölümünün adı, böylelikle ilk sezonun 1 ve 2.kitabı konu alacağı kesinleşmiş oldu.
- Kitaba başladım beyazpelerinliler oldu beyazcübbeliler
At üstünde gidenlerin uçuşan pelerinleri vardı hayalimde. Şimdi artık hepsi Cübbeli Ahmet
Ben de şuan 5.kitabın ortalarındayım , başlarda buna çok takılmıştım , ilk 4 kitap 4 ve 5.basım onlarda beyazpelerin olarak geçiyor ama bendeki 5.kitap 3.basım ve onda beyazcübbeli diye geçiyor , tahminimce 3.basımdan sonra çeviriyi ve editörlüğü kontrol ettiler ve beyazcübbeyi beyazpelerin olarak değiştirdiler , zaten haritası falan da farklı diğer basımlardakinden.
Biraz önce 7.ciltin okuduğum en güzel bölümünü okudum ve bence ilk 7 ciltte okuduğum en güzel 3 bölümden birisiydi hatta Dumai Kuyuları kadar güzeldi. Hatta bölüm başında ilk paragrafı okurken ilk defa artık bir bölüm atlayabilirim diyerek bölüme başladım.
Bölümün ismi Koruluk idi. Rand ile Minin kapıyol kullanarak bir ormana gelmesiyle başlıyor. Akabinde padan fainin ortaya çıkışı ve sisin içindeki muazzam heyecan bu kitabı benim için anlamlı kıldı. Gerçekten bu seride daha fazla karalık taraf bölümleri olsaydı özellikle padan fain kusursuza yakın bir seri olurdu. Ama işte malesef çok çok azlar. 7.kitap çok kısa bir zaman dilimini anlatmasına rağmen aman aman sıkmadı ve sonunu okumadan da puan veremeyeceğim.
Ben serinin hangi kitabı okursam okuyayım karanlık tarafla ilgili bölümler keşke daha çok olsaydı dedim hep. Özellikle Terkedilmişler. Onları daha çok görmek isterdim, onların hareketlerini ve düşüncelerini.
Bir de keşke okuduktan sonra önemli şeyleri not alsaymışım diyorum. Çoğu şey unutuluyor hangi kitapta ne vardı ne olmuştu.
Robert Jordan’ın ömrü seriyi tamamlamaya yetseydi terkedilmişlerin karanlığı seçme nedenlerini atlamayacağını düşünüyorum. Brandon Sanderson son kitapları gayet güzel yazmasına rağmen bu kısmı “Lews Therin’i kıskandıkları için karanlığa geçtiler.” gibi basit bir ifadeyle özetlediğini hatırlıyorum.
Ayrıca her iki yazarın seriye bir iki tane karanlık ana karakter eklemesini isterdim. Mesela Mat karanlık tarafa geçseydi, karanlık tarafı kayda değer başarılar elde edip savaş uzasaydı, evren epic fantasy’den grimdark’a evrilseydi hikayenin daha güzel olabileceğini düşünüyorum.
Kıskanmak en çok Demandred için uygun kaçıyor olabilir. Ama hepsi için öyle olduğu söylenemez, mesela Ishamael ile Lanfear için. Onların sebeplerinin ne olduğunu çok iyi hatırlıyorum. Kıskançlık değildi.
Terkedilmişler zaten efsaneler çağının en güçlü aes sedaiları. Ana karakterlerden onlara katılan olsaydı eşitsizlik olurdu. Mat’i veya Nynaeve’yi veya başka bir ana karakteri öyle görmek istemezdim kesinlikle. İyi ki olmamışlar. Brandon Sanderson, Robert Jordan’ın yazdıkları doğrultusunda tamamladı seriyi, kendisi tamamlamış olsa da Zaman Çarkı’ı Jordan’ın, yani kendisi öyle bir değişiklik yapamazdı.
Ne Jordan’in ne de Sanderson’un tarzı grimdark degil. Sanderson konuyla ilgili sorulara hep bu şekilde cevap veriyor. Şu anda belli yazarlar sayesinde popüler olsa da kendi tarzı olmadığını söyler.
Ben Gölge Yükseliyor’u bitirdim. Siz bitirdiniz mi?
Ara ara sıkıldığım yerler oldu ama bitirdiğimde çok eğlenerek okumuş olduğumu fark ettim. Bir sonraki kitaba da hemen başlamayacağım biraz uzak kalayım
Ben bu seriyi hızlı okudum maalesef ve şimdi başka seriye başlayamıyorum. Yeni Bahar’ı okumadım bir tek. O da duruyor kenarda. Okursam elimde Zaman Çarkı ile ilgili birşey kalmayacağı korkusuyla başlayamıyorum.
Hepimiz geçtik o yollardan. En sonunda dayanamıyor okuyorsunuz. İkinci kez aynı hüznü yaşıyorsunuz bitince.