Demek istediğinizi sanırım anladım. O bakımdan bakınca evet doğru gibi gözüküyor. Yanlış anlamışım sanırım affola.
Evet toplam 15 kitaplık seri. Yeni Bahar kitabını 11. kitaptan sonra okumanı tavsiye ediyorum. Devam eden olay örgüsınden bağımsız, yeni bir nefes oluyor.
On değil miydi? Ben Robert Jordan Yeni Bahar’ı onuncu kitaptan sonra yazdı diye ona başlamıştım O sıkıcı Alacakaranlık Kavşağı kitabını bitirince.
Allahım ya, ne sıkıcı kitaptı onuncu kitap.
Ama Yeni Bahar güzeldi bak.
Yeni Bahar’ı okumak o kadar güzeldi ki…
10. kitaptan herkes muzdarip ya ahaha.
Evet, 10. kitaptan sonra yazıldı Yeni Bahar. Ben hep 11.'den sonra okudum ama
Zaten uzun bir süre de baskısı falan yoktu. Şimdi dizi muhabbetine oayan baskılar da tamamlandı.
Onuncu kitabın bu kadar sıkıcı olmasının sebebi de dokuzdaki mevzu zaten. Tanrım! Şu an dolu dolu konuşasım geldi yahu!
Tamam sakin Cankut.
Ne diyordum? Dokuzuncu kitapta malum mevzu patlayınca onuncu kitabın daha hareketli olmasını bekliyor insan. Sanırım olay biraz da beklentiyle alakalı.
Zaman çarkını birkaç ay içinde almayı düşünüyorum ama kimisi var çok iyi falan diyor kimisi çok sıkıcı diyor genel olarak kitap kitap spoilersız bir yorum yapabilir misiniz acep?
Ah ah aynen. Şu pandemi iş yoğunluğum geçsin, yeni bir okuma yapacağım. O zaman daha aktif olurum buralarda, dolayısıyla konuşuruz.
@Aedd-Gynvael, Bu tamamen okuma zevkinizle alakalı diyebilirim. Robert Jordan her ne kadar fantastik yazıyorsa da biraz ağır bir dili var, mesela bir paragraf boyunca bir karakterin kıyafetinden ya da bir mekanın özelliklerinden bahsedebilir. Veya bazı kitaplarda olaylar o kadar yavaş gelişir ki ipin ucunu kaçırabilirsiniz.
Diğer taraftan kurduğu dünya oldukça ayrıntılı, gizemleri ve aksiyon sahneleri oldukça tatmin edicidir, içinde kaybolursunuz bazı kısımların. Serinin sonlarına doğru artık rüyalarıma giriyordu bazı olaylar.
Size tavsiyem yeni başlayacaksanız seriyi birden almayın, yavaş yavaş, okuma zevkinize hitap edip etmediğini anlayarak toplayın. En azından ilk iki kitabı okuyup karar verin, üç de olabilir.
Zaman Çarkı zor bir seridir, bu yüzden sevmeyeni de seveni kadar çoktur diye tahmin ediyorum.
@D-San Valla dizi çıkana kadar ben de tekrar bir okuyayım diyorum. Gerçi geçenlerde Işığın Anısı’na baktım bayağı ama seriyi baştan almak… Bir yandan çok güzel ama bir başlayınca aylar sürüyor yahu! En son sefer beklediğim onca kitap çıkmıştı, sırf kafam dağılmasın diye hepsini son kitaba kadar bekletmiştim, ZÇ güzel ve yorucu olmayı başarıyor aynanda.
Ama buralardayım, konuşuruz.
Demek sen de Ba’alzamon’u rüyasında görenlerdensin. Ben de Rand ile birlikte az at sürmedim
Yok ya çok şükür Ba’al Zamon’u görmedim.
Ben Ishamael’i gördüm ama Ba’alzamon’u göremedim. Ta’averen olamadık anlayacağın
Belli ki herkese vurmuyor, ne yaparsın.
Sıkıcı diyenler de çok iyi diyenler de önünde sonunda seriyi bitiriyor ve okurların bir çoğu seriyi çok seviyor. Sevmeyen azınlık ise yazar iyi yazmış ama bana hitap etmiyor diyor. Kısacası seven de sevmeyen de serinin kaliteli olduğunu kabul ediyor.
Başlayın, bir şey kaybetmezsiniz.
Sıkıcı kısmı, serinin gereğinden fazla sündürülmesinden kaynaklanıyor maalesef. Seriyi bırakanların çoğunluğu, eğer yanlış bilmiyorsam, 6-9. kitaplar arasında bırakıyor. Biraz arama ile bu forumda da bırakanlar olduğunu görebilirsiniz.
Bence siz de 5-6’ya kadar rahat gelirsiniz ancak sonrası tamamen kişisel ilerliyor. Ben tüm seriyi okudum, bir yerden sonra (özellikle de Perrin bölümleri) bir miktar sıkmıştı ama baş edilemeyecek kadar da değildi. Bence deneyip görmenizde fayda var.
Ayrıntılı kitapları hep sevmişimdir. Diğer arkadaşların da anlattığına bakarak seveceğim bir seri gibi duruyor. Okuyacağım ilk fantastik değil sonuçta. Kendime de güveniyorum. Muhtemelen birkaç eksik parçayı tamamladıktan sonra 2-3 aya alırım toplu. (Kitapları eğer toplu alma seçeneği varsa tek tek almayı sevmiyorum maalesef. Kitabı sevmesem bile -ki hiç sanmıyorum- beğenilen bir seri. Benim de ilgi alanımda. Kesinlikle elimde bulunmalı.) Aldıktan sonra durumlara bağlı 2-4.hafta içinde bitirir yorumlarımı buraya yazarım. Bakalım beğenecek miyim?
Uzun zamandır bu yorumu yapmamak için kendimi zor tutuyorum: Zaman Çarkı 10. kitabı okuyabilen hayatında her kitabı okur.
Ya arkadaş dokuzuncu kitapta beşinci viteste yokuş aşağı giden kitap bir anda bam diye duvara tosladı. Akmıyor değil, yürümüyor kitap. Faile ve Elayne’a ayrı ayrı katlanabiliyorsunuz ama arka arkaya bölümleri olunca kabir azabı gibi çöküyorlar insanın üstüne.
Ya hele Elayne. Allahım bence Robert Jordan’ı Elayne’ın sıkıcılığı falan öldürmüş olabilir. Gerçekten inanılmaz sıkıcı bir karakter oldu çıktı başıma.
3 ayda bitirmiştim 10. kitabı. Sayfaları şöyle bir gelişi güzel çeviririm hep kitap okurken. Hep elayne ve faile gelirdi gözüme. Bende bir türlü okumazdım Ama seriyi bitirince çok ararsın. Keşke bir zaman çarkı daha kitabı olsa da okusam dersin
Abi şu an bile çok özlüyorum. Böyle fantastik damarım bitince elime alıyorum hemen ama 10 sayfa sonra Elayne’e göz devirmekten okuyamıyorum tekrar bırakıyorum. Mat istiyorum, Perrin istiyorum, Egwene istiyorum, Nynaeve istiyorum, Rand istiyorum!
Onları ben de istiyordum ama nedendir bilmem öyle çok sıkıldığımı hatırlamıyorum.
Belki de sorun bendedir.
Faile hayatına girdikten sonra Perrin de çekilmez olmuştu benim için. En sevdiğim karakter gitti bir kadına aşık oldu, sonra ikimizin de yüzü gülmez oldu