Tamam fakir değiller ama devamlı yeni kıyafetlerle dolaşacak kadar da zengin değiller ki küçük bir yerde yeni giysilerle ne yapacaklar zaten. Bir de yolculuğa çıkıyorlar. Yolculuk kıyafetlerinin eski olması sorun değil. Mesela trolloc saldırısı öncesi şenliklerde yeni güzel kıyafetler giyerler büyük ihtimalle. Yüzüklerin Efendisi serisinde Aragorn o kadar soylu olmasına ve elfler arasında büyümesine rağmen yolculukta eski ve yıpranmış kıyafetler giyiyordu hep. Bu da filmi kötü yapmadı hiçbir zaman.
Niçin Terkedilmişler belli değil ki bu arada? Mesela Ishamael belli olsa güzel olurdu, değil mi @Ishamael ? Bir fragman gelsin de daha iyi yorumlar yapalım.
Ishamael umarım iyi olur. Aklımda bir iki oyuncu var ama onlar çok para isterler.
Haklısın önce fragman çıkmalı fotoğraflardan yorum yapmak çok doğru değil.
Yıllardır süren kararsızlığımı bırakıp Zaman Çarkı setini almaya karar verdim.Geçen sene 600’e gördüğümü hatırlıyorum ama şimdi İlknokta’ya baktığımda 780 tl gibi bir fiyat gördüm.Yıllar önce ilk kitabın yarısını okumuştum ancak geçen zamanda tamamen unuttum.Toplu alıp bir daha uğraşmak istemiyorum, bir yandan da acaba tek tek veyahut çift çift okudukça mı alsam diyorum.Birazcık kararsız kaldım, önerilerinize açığım.
Diğer bir konu, forumda birkaç yerde bazı ciltlerin sırtlarında hata olduğunu, eski - yeni baskılarda sırtların çeşitlilik gösterdiğine dair şeyler gördüm diye hatırlıyorum.Bu konu hakkında da bilgi verebilirseniz müteşekkir olurum.
Bence seriyi tam set olarak satın al. Okudukça kitap almanı önermiyorum. Sürekli kargo bekleyeceksin ve ne şekilde gelecekleri meçhul. Ben şimdiye kadar 3 tam set aldım aslında daha fazla da onları saymıyorum. Hepsini de ilknokta üzerinden satın aldım. Hasarsız bir şekilde elime ulaştılar.
Eski baskıların kitap sırtı daha yuvarlar ve ilk sayfada bulunan haritaları siyah beyaz. Ancak yeni baskıların sırtı daha yumuşak hatlara sahipler. İlk sayfada bulunan haritası ise 2 sayfa boyunda ve renkli. Anlaman için bir de resim bırakayım.
Üsteki yeni baskısı alttaki ise eski baskı.
Yeni baskıda bulunan harita.
Eski baskılarda bulunan harita.
Dostum tüm seriyi tek kalemde al diye önermeyi çok isterdim ama artık önermiyorum Yakın çevremde WoT favori serim olduğu için başlattığım çok kişi var, ama herkes için tüm seriye bir anda girişmek uygun olmuyor.
Hatta senin için yakın çevre istatistiği yaptım, 7 kişi almış tüm seriyi benim arkadaşlarımdan. 4 ü bitirmiş, biri ortalamış. Diğer ikisinden çok umudum yok Mali olarak zorlayacaksa ilk kitabı alıp parça parça gidilebilir, çok zorlamayacaksa komple seriyi al derim.
@Artorias Eski baskılarda fuarda filan poster gibi bir renkli harita verirlerdi. Belki ondan böyle basmışlardır o zamanlar. Bende de vardı 1-2 tane ama nerde kim bilir şu an
Bu arada first look ları neden bu kadar beğenmediniz anlamadım, ama yukarıda paylaşılanlar kaçak sızıntı ve düşük çözünürlüklü sanırım ondan. Dizi için ayrı bir başlık açmıştım, entertainment weekly nin resmi paylaşım foto linklerini oradan atayım da bir daha bakın derim. Özellikle Logain sahnesi ve Shadar Logoth sahnesi detayları harika. Kıyafetlere de çok takılmaya gerek yok @Bunn-Y nin dediği gibi sahnedir bence de. Bu evrende sonra ne ülkeler, ne kültür ve kıyafetler göreceğiz. O kostüm departmanını daha çoook çalıştırırlar
Keinlikle alıp okumalısın.
@Artorias @Vordue Değerli yorumlarınız çok teşekkür ederim.Kafamdaki soruların bir kısmı hallolmuş oldu.
Ben en iyisi set halinde alıp sindire sindire okuyayım.Tek tek dediğiniz gibi pek uğraştırıcı olur.Peki son olarak 780’den daha uyguna alma şansım var mı? İndirim beklesem mi?
Veyahut hiç indirim beklemeyip 780’den alsam mı?
@SOLINARI Çok erteledim, en kısa sürede kesinlikle başlayacağım.
Etiket fiyatı 1564 olmuş ilknokta da, yani ithakinin online satış sitesinde. Bu saatten sonra bu fiyat yükselir ama düşmez gibi Ben set olarak %50 den daha fazla indirim olduğunu da hiç duymadım zaman çarkında.
Daha ucuzu set olarak farklı bir sitede %50 indirime girmesini bekleyip ek kupon ve kampanyalar kullanarak olabilir belki. Onun için de düzenli pusuda bekleyip, takip yapmak lazım.
Ben 1. Kitabı okuyorum, karakterler Rand ve Perrin dışında hiç beklediğim gibi çıkmadı. Egwene’in alakası yok kafamdakiyle.
Bir de Lan abi ninja mıydı ya? Kıyafeti olsun, kılıcının konumu olsun, çekik gözleri olsun… Ne alaka anlamadım. Adamın kılıcı belinde olmalı bir defa. Sırtından çekmiyor hiçbir zaman. Tam tersine elini kabzasına falan koyuyor zaman zaman. Biraz pespaye bir şovalye kostümü beklerdim. Onun hiç alakası yok kafamdakiyle. Sıfır yani.
Diziden gelen her bir görsel için 20 TL.
Ben de bunu diyorum zaten Aragorn’un kıyafetlerinin bir tarzı, duruşu, estetiği var kemeri, deri kıyafetleri vs.
Kıyafetlerin ipek veya şatafatlı olmasından bahsetmiyorum. Köylülerin Aes Sedai gibi giyinmesini beklemek saçma olur ama LOTR da hobbitlerin estetik bir giyim tarzı vardır mesela veya sıradan halkların. Kıyafet eski veya kirlenmiş de olabilir önemli değil. Bahsettiğim şey görsellere çalışılmamış Perrin’in böyle yünlü kollu bir kıyafetle tasvirini ilk defa görüyorum. Rand’ın bornozumsu kaftanı komik ve 3. sınıf duruyor.
Sonuçta karakterlerin bir arada göründüğü ilk görsel olduğu için üzerine daha fazla çalışılmış bir görsel beklerdim.
Bu görselde seviye olarak Yüzüklerin Efendisi veya Got değil Shannara seviyesi bir prodüksiyon izlenimi uyandırıyor.
Katılmaya bilirsiniz tabii, bir çok kişi Witcher’ı da çok beğendi. Ben beğenmedim, düşük prodüksiyon geldi. Got ve LOTR 1. sınıfsa Witcher ve Shannara 3. sınıf işlerdi benim için. Bunu sadece toplu foto için söylüyorum, mesela Logain’in olduğu görseli çok daha başarılı buldum.
Sanırım bahsettiğim şey bu görsellerle çok daha iyi anlaşılabilir. Kıyafetlerin hiç biri şaşalı ve gösterişli değil ama hepsi birbiriyle uyumlu ve son derece şık, biri yeşil biri turuncu değil. Hem ortamın renklerine hem de diğer kişilerin giydiği kıyafetlerle uyumlu. Sansa, Arya veya John winterfelldeki sıradan insanlardan çok daha farklı şeyler giymiyorlar ama ne kadar estetik duruyor kıyafetleri. Aynı şeyi LOTR’da da Aragorn’da görebilirsiniz.
Söylediklerinizi anlıyorum ancak örnekler yine de yanlış oluyor. Aragorn kıyafetini sadece Lan ile kıyaslayabiliriz. Onun dışında Rand, Mat, Perrin, Egwene ve Nynieve ile GoT ya da LoTR kıyaslayacaksak normal halkın giyimiyle kıyaslamalıyız. Sonuçta asil değiller onlardaki saydıklarınız gibi. Sıradan insanlar şu an için.
Bu resimde Eowyn dışındakilere bakalım. İşte onlarla kıyaslayabiliriz biraz. Sonuçta aynı evren olmadığından giyim tarzları çok farklı olacaktır ki dizi gelsin her şehirde farklı giyim tarzları göreceğiz mutlaka.
Bence giyimlerde bir problem yok. Bu sezon 1. kitabı işliyor. İki nehir halkı, koyun besleyen, tarım yapan, muhafazakar giyinen bir köy halkı. Hatta ileri kitaplarda diğer halklardan gelen terzileri “biraz muhafazakar” elbise yapması hakkında uyarıyorlar. Mat’in 13. kitapta botlarla ilgili bir tiradı var. Onu da okuyabilirsiniz.
Lan’a gelince Shienarlılar ve Malkierliler, uzak dogulular gibi tasvir ediliyor. Çekik gözler vs. Ama kılıcı belinde olmalı. Tüm seri boyunda “eli kılıcının üstünde” deyimi geçiyor. Kişi seçimi doğru ama yanlış şeyler var.
Moiraine aşırı uzun geldi ama. Tüm seride kısa boyuna atıf yaptıktan sonra Rand boyunda birini seçmişler.
Moiraine seçilen oyuncu nedeniyle kurtarıyor. Yoksa uzun boyu nedeniyle çok eleştiri alabilirdi. Artık bir de fragman görsek diyorum ama çok ağırdan alıyorlar.
Bu resimde Mat ve Perrin’in sakallı olmaları garip geldi.
Perrin Faile ile tanıştıktan sonra sakal bırakmaya başlıyor. Mat ise kitabın daha ileri bölümlerinden birinde suikastçilerden korktuğu için sakal bırakmayı deniyor ancak bundan nefret edip öldürülmeyi tercih ederim diyor.
Arkadaşlar, ben bu kitap uyarlama film/dizilere eskisi kadar heyecanlanamıyorum. Sizde de bu durum var mı ?
Ben de hiç heyecanlı değilim çünkü GOT’da bile karakterlerin yarısını silmelerine rağmen başarısız oldular fantastik unsurlar bolca devreye girdiğinde. Zaman Çarkı karakter sayısı olarak GOT’tan 4-5 kat daha geniş.
Bir de Zaman Çarkı High Fantasy yani büyüler, olağanüstülükler çok fazla ve bunlar ekrana aktarılırken karikatürleşiyor, etkileyiciliğini kaybediyor, iyi işlenilmediğinde tabii.
Shannara öyle mesela elfler, büyüler, draghkar, trolloc benzeri yaratıklar orada da var ama karikatür gibi oldu Shannara dizisinde, LOTR’daki atmosfer ve ciddiliği yakalamak çok zor.
Doğruluk Kılıcının dizisini yaptılar Legend Of The Seeker yani, o da Zaman Çarkına benzeyen bir eser ama o da olmadı.
Mesela GOT’da da sezonlarca “Winter is coming!” sloganıyla ortam gerildi, hazırlandı ama winter geldiğinde yine karikatürize oldu ortam bence.
Fantastik konuları işleyip hem görselliği hem sanat yönetimini tutturmak hem de karikatürize olmayıp atmosferi gergin ve ciddi tutmak çok çok zor sanırım. Onun için Peter Jackson’ın yaptığı şey büyük bir iş ve halen hayranlık uyandırıyor. Tabii burada Peter Jackson’ın öncesinde korku ve gerilim filmleri çeken bir yönetmen olduğunu da unutmayalım sanırım bu tecrübesi de ona çok katkı sağladı.
Egwene ve Nynaeve casting i benim için de büyük sıkıntı, umarum iyi oyuncular çıkarlar diyerek şimdilik takılmamaya çalışıyorum Lan casting i ise aslında uygun ama özellikle ilk kitapta göz ve yüz hatlarına ( hatta sanırım hiçbir kitapta ) dayalı bir betimleme yoktu. Okuyalı çok oldu tam hatırlayamıyorum cümle olarak Kitaplar ilerledikçe Malkierlilerin de hafif çekik bir ırk olduğuna kanaat getiriyoruz ki çoğu sınır boylular da bu şekil betimleniyor, coğrafi olarak sınırboyları da kafamızda orta ve doğu asya olarak eşleşiyor biraz.
Aslında Shienar lılar Japonlara daha yakın bir ırk bence, Malkier de Shienar’ın kuzeyinde olduğu ve kitaplar ilerleyince Lan in Shienar ile ilişkisini öğrenince kıyafetler de biraz daha oturacaktır diye düşünüyorum. First look fotoğrafında garip olan diğer detayların hepsinden önce Lan’in Zırhsızlığı olabilir hatta Dünyanın gözü ilk cover ından bile bu sonuca ulaşıyoruz gibi gerçi okumadaki ilk izlenimde, Samuray zırh ve miğfer öğeleri çok baskın;
Lan’ın mavi gözleri vardı…Oyuncu sert, taş suratlı tıpkı Lan gibi ama gözleri neden mavi değil, buna anlam veremiyorum. Ee bir de giysisi çok saçma görünüyor o ne öyle yahu…
Ve Rand da kızıl saçlı olmamış, turuncu yapmışlar saçlarını.