624 sayfa kitap. ![]()
Güldürdün ![]()
620 gibi sarmaya başlar diyorsun. ![]()
Benim epup 685 sayfa.
Fırtına Toplanıyor güzel başladı. Yaklaşık 8 bölüm kadar okudum. Brandon Sanderson atmosferi korumakta başarılı olmuş bence.
Aylardır vaktimi WOT ile geçiriyorum. Bitirince büyük boşluğa düşeceğim sanırım. Sonrasında ne okusam diye şimdiden düşünmeye başladım.
BS en güzel yanı, bölümleri kısa ve öz tutması. 100 sayfa Elayne okumaktansa, karakterlere bölmesi okuyucuyu daha dinç tutuyor. Daha çok okutuyor. Heyecanı yayıyor.
Ben onuncu kitaptan sonra araya beş ay, dokuz kitap koydum. Bugün veya yarın on birinci kitaba başlayacağım. Seri bitmesin diye uzatabildiğim kadar uzatıyorum ama eninde sonunda seri bitecek, çok korkuyorum sonrası için…
Ben son 3 kitabı çıktıkça okumuştum, bitince dağıldım. Malazan tabi ki:)
Hayatımın yalnız ve zor bir döneminde tanıdık yüzleri görmek iyi gelir diye geri dönmüştüm seriye. Kıştan beri gerçekten arkadaşım gibi oldular. Duygusal olarak çok bağlandım ![]()
İngilizcen iyi ise yani en azından b1-2 seviyesi ise Malazan oku. Değilse Fırtınaışığı Arşivini öneririm. Tabii öncesinde sissoylu serisini de öneririm.Yazara küfür etmek istersen Kral katili güncesini öneririm. Her ay ne zaman devamı geliyor diye sorarsın. ![]()
Kralkatili’ni ilk çıktığı zaman okumuştum. Yanlış hatırlamıyorsam Bilge Adam’ın Korkusu 1 sene kadar sonra gelmişti. Ne bileyim 3.kitap da çok bekletmez sandım. Düzenli olarak sövüyorum kendisine😒
Muhtemelen Sissoylu peşine Malazan diye düşünüyorum.
Brandon Sanderson hiç okumadıysan yazarın güncel okuma listesi var onu paylaşayım seninle. Bakalım sen hangi tarafı daha çok seveceksin. BS vs Erikson. ![]()
Ben de öyle okudum hani 3. kitap dedim. Seneye geliyor dediler aradan 12 sene geçti. ![]()
Ayy zahmet olmazsa çok memnun olurum, sadece Ritmatisti okumuştum yazardan
Sissoylu 1 - 11.Element Novellası - Sissoylu 2 ve 3 - Sissoylu Gizli Tarih - Fırtınaışığı Arşivi 1 - Savaşkıran - Fırtınaışığı Arşivi 2 - Hudutaşar Novellası - Fırtınaışığı Arşivi 3 - Şafakpare Novellası - Fırtınaışığı 4 - Sissoylu 4 - Allomenser Jak Novellası - Sissoylu 5 ve 6’dan sonra Elantris - Sissoylu 7
Kısa kısa hikayeler Sınırsız Arcanum kitabında mevcut. Çizgi Roman formatını seviyorsan Beyaz Kum’u da okumalısın zira o da Kozmer ile bağlantılı.
Bu liste olabildiğince birbirine bağlantılı olması için hazırlanmış bir liste. Nereden ne göndermesi geliyor. Kimi, neyi kast ediyoru kolay anlamak için. Sen bu bana uymaz ben Sissoylu 1’den 7’ye kadar okurum sonra da Fırtınaışığı Arşivine de girebilirim diyebilirsin.
Not: Ara hikayelerin adlarını blurladım. Belki isimlerini görüp spoiler yersin diye. Bana göre çok major bir şey yok ama önlemimi alayım. ![]()
Teşekkür ederim
Elinize sağlık
Zaman Çarkının ilk iki kitabını okuyabilmiş, üçüncü kitabını ise yarısında bırakmış birisi olarak bu seriden tek bir önemli bir ders çıkarabildim.
Edebiyatta iki şey kesinlikle kartondandır.
1- Kitapların kapakları
2- Zaman Çarkındaki kadın karakterler
Google Bard’ın Zaman Çarkı ve Malazan hakkında düşüncelerinden ![]()
Her iki seri de kendi açılarından benzersiz ve harikadır. Zaman Çarkı, daha geleneksel bir fantastik seridir, Malazan Yitikler Kitabı ise daha karanlık ve daha karmaşıktır.
Hangi serinin daha iyi olduğunu söylemek zordur, çünkü her ikisinin de kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Zaman Çarkı, daha kolay okunabilen ve daha eğlenceli bir seridir, Malazan Yitikler Kitabı ise daha derin ve daha düşündürücü bir seridir.
Güzel özetlemiş. ChatGPT’ye de sorsana bakalım o ne diyecek? ![]()
ChatGPT benzer bir yanıt verdi. Doğrudan cevap olan kısmı şu şekilde.
Her iki seri de büyük övgü almış ve kendine bağlı bir hayran kitlesi oluşturmuştur. Zaman Çarkı, daha erişilebilir bir anlatı sunarken, Malazan Düşüşü daha karmaşık bir kurguya ve daha derin bir dünya inşasına sahiptir.
Aria’ya da sordum ama o da zaten CHATGPT tabanlı, Aria’nın cevabı:
Zaman Çarkı:
- “Zaman Çarkı”, Robert Jordan tarafından yazılan ve Brandon Sanderson tarafından tamamlanan 14 kitaptan oluşan büyük bir epik fantezi serisidir.
- Seri, geniş bir kurgusal dünyada geçer ve karmaşık bir karakter kadrosuna sahiptir.
- “Zaman Çarkı”, karakter gelişimi, dünya inşası ve politik entrikalar gibi konularla ünlüdür.
- Seri, bazı okuyucular tarafından akıcı bir anlatıma sahip olmasına rağmen, orta kısımlarında hikaye ilerlemesi konusunda bazı eleştiriler almıştır.
Malazan:
- “Malazan”, Steven Erikson tarafından yazılan ve 10 kitaptan oluşan bir epik fantezi serisidir.
- Seri, karmaşık bir dünyada ve çok sayıda karakterle dolu bir evrende geçer.
- “Malazan”, karmaşık bir hikaye anlatımına ve derinlikli karakterlere sahiptir. Politik entrikalar, savaşlar ve tanrılar arasındaki çatışmalar gibi temaları ele alır.
- Seri, okuyucular tarafından oldukça zorlu ve karmaşık bir okuma deneyimi olarak nitelendirilir. Bazı okuyucular için bu zorluk, serinin cazibesi olurken, diğerleri için okumayı zorlaştırabilir.
Bing YZ ise saçmaladı
PKD’nin Dr Futurity kitabını anlattı. ![]()
On ikinci kitap Fırtına Toplanıyor bitti. Gayet tatmin edici buldum. İşler epey hızlandı. Yüksek tempoda okuyunca önceki kitapların gereksiz uzun olduğunu daha iyi fark ediyor insan. Terkedilmişler ile ilgili aklıma takılan bir şey bu ciltte oturdu kafamda.
Sürekli şöyle korkunçlar, böyle dehşet vericiler diye çok beklentiye girmiştim. Ama öyle şeytani bir kötülük yapmamışlardı. Herkes bir yeri mesken tutmuş takılıyordu. Cadsuane ve Verin kısımlarında onların sadece insan olduğu dilden dile geçerken abartılarak efsanevi hale geldiklerini fark ettim.
Bu ciltte en beğendiğim Rand’ın bölümleriydi. Çok trajedik aslında. Dünyayı kurtarmaya, delirmeye nihayetinde ölüp kurtardığı dünyaya yıkım getirmeye yazgılı bir adam. Olayların arasında kaybolup bunun nasıl bir acı olduğunu hiç düşünmediğimi anladım. Seriyi tekrar okur muyum bilmiyorum ama bir gün sadece Rand’ın kısımları en baştan okuyacağım.
Son olarak
Nedense Verin kısmından daha büyük bir şey beklemiştim. Sheriam’ın kara olması daha etkileyiciydi benim açımdan.
Yarın 4. kitaba başlıyorum. Bakalım neler olacak. ![]()