Zaman Çarkı

Seriyi bitirince bakalım :laughing: Ben hiç bakmam önce kitap biter sonra o işlere girerim. Yoksa kafamdaki karakterler bunlara dönüşüyor hayal kırıklığı yaşıyorum :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Tamam bakma haklısın çok fena çok. Bir de spoiler çok oluyor.

2 Beğeni

Ben geçen bir karakterin ismini düzgün yazdım mı diye internete bakayım dedim. Resimlerde dizideki karakteri görüm. Yani benim hayal ettiğim ile adamların dizide koydu nedir ya. Bu kadar mı hayal gücünüz yok sizin. Diziler pişmanlık. Zaten son dönem film ve dizileri güzel değil. Uyarlamalar ayrı bir berbat oluyor.

@Artorias güç yüzüklerinde Saouron nasıldı. İnsan son çıkan oyundaki karaktere bakar en azında.

2 Beğeni

O dizinin bize tek hediyesi Adar oldu.

Adar’ın askerleriyiz. :slight_smile:

1 Beğeni
  1. Kitap Spoiler olabilir ama çok da aşırı bir şey yok.

Seri içerisinde değerlendirildiğinde en üstlere konulan bir kitap 4. kitap Gölge Yükseliyor. Genelde insanlar beğeniyor. Hatta bir numarasına koyan bile oluyor bazen.

Ben böyle düşünmüyorum. Üçüncü kitap biraz zayıftı kabul ediyorum ve insanlara o yüzden bu kitap çok başarılı gelmiş olabilir ancak Robert Jordan burada kötü yaptığı şeyleri kötü yapmaya devam ediyor ne yazık ki. Karakter gelişimlerinden memnun kalmadım.

Bunun dışında ise yükselip alçalan belli bir seviyedeki temposu, yaratıcılığı, anlatımı ile tam puan aldı benden.

Birkaç koldan anlatılan hikâyemiz, İki Nehir, Tar Valon, Kıraç, Tanchicco civarlarında dönüyor daha çok. Tabi bir de bir önceki kitaptan miras Tear var diyelim ancak burada eskisi kadar gündemde değil Tear.

Her hikâye kolunun kendi içinde sürükleyici bir yanı var. Bu yönden oldukça başarılıydı.

Terkedilmişler konularına ise artık bir açıklık getirilmeli. Güç sıralamalarını falan internetten araştırıp spoiler yemeyelim, kimdir nedir iki bin sayfada hala bir avuç bilgiye sahip olmayalım mesela.

En başta söylediğim eksik ise karakterlerde tamamen. Ben Rand’da biraz olmak üzere özellikle Perrin ve Aviendha’nın üzerine çok saçma dialoglar ve olaylar kurgulandığını düşünüyorum. Rand’da durum şu eğitilme muhabbeti. Görüyoruz ki karşına kim gelirse gelsin içgüdüsel olarak zaten altından kalkıyorsun eğitim alıp ne yapacaksın? Sıka sıka ilerle boşver biraz mağrur dur Rand reis. :slight_smile:
Perrin’in İki Nehir halkı tarafından “hadi biraz trolloc kesmeyi bırak, halkını kurtarmaya ara ver de yemek ye” “hanimiş benim kahramanım” “aman efendim sen emir ver de yapalım, oy oy ne de güzel emir verirmiş” tripleri, Perrin’in de onlara karşı “ben sadece bir demirciyim, bana Lord deme” muhabbetleri sıkmaktan üç dört adım öteye geçti. Dördüncü kitaptayız hala mı gerçekten ya? Bu tarz anlatım ilk kitaplarda, konuya aşina değilken falan sürekli okurun gözüne sokmak için yapılabilir de bu nedir arkadaş?
İkincisi ise Aviendha. Bir tane Aiel hanım çıkardılar başımıza, Rand’a bir köpek çekmediği kaldı başlangıçta. Kimse de demiyor ki kızım sen kimsin? İçinden aşk çıkabilir, akrabalık çıkabilir, kan davası çıkabilir, çıkabilir de çıkabilir ama hiçbir halt bilmeyen biz okurun önüne pat diye düştü tıpkı geçen kitap Faile’in düştüğü gibi ama bununki bambaşka. “Taş kafalı ıslaktopraklı kes sesini ağzını yırtarım” falan gibi bir üslubu var Rand’a karşı, Rand’ın da bir şey dediği yok. Sen Elayne’ninsin’ler falan. İçim şişti. İlerde güzel bir yere evrilmeye aday bir durum olsa da bu kitapta berbat bir karakter girişiydi.

Neyse. Bu anlattığım durum dışında oldukça başarılı bir kitaptı Gölge Yükseliyor. Bize özellikle Terkedilmişler hakkında daha çok bilgi veren bir kitap rica etmekle birlikte, bu kitabı beğenerek uğurluyoruz.

1000k yorumuna bir like alırım varsa
bir like da goodreads’e tık tık

3 Beğeni

Sabretmenizi öneririm. “Karakter gelişimi açısından yavaş ilerlese ve karakter sayısı fazla ılsa bile Zaman Çarkı serisi kedinlikle sonunu görmeye değer bir seri.” demişti benim okuduuğum çoğu incelemeler. Şikayetinizi çok iyi anlıyorum ben de 4. kitaba yeni geçiş yapmış birisi olarak şu an Rand’a tahammül etme düzeyim çok azaldı ama burada duyduğum güzel yorumlar beni her zaman biraz daha tahammül etmem gerektiğini sonuçta bunun uzun bir High Fantasy serisi olduğunu hatırlatıyor. Size ve herkese iyi okumalar.

1 Beğeni

Müzikleri de güzeldi bence.

1 Beğeni

Geceyarısı Kuleleri ortalarından bildiriyorum. Bence spoiler değil ama yine de hassas olanlar için

Herkes mantıklı ve sağduyulu davranıyor. Kimin gözünden okuyorsam ona hak vermeye başladım😂 Faile bile sinirimi bozmuyor. Brandon etkisi mi yoksa karakter gelişimi RJ de yazsa böyle olurdu merak içindeyim

2 Beğeni

13.kitap Geceyarısı Kuleleri bitti. 10/10 dolu dolu bir kitaptı. Aksiyonu olsun olayların gelişimi ve sonuçlanışı karakterlerin iletişimi olsun keyifle okudum ve büyük bir tatminle bitirdim.

Düşününce serinin bir çok eksiği var. Onlarca olumsuz şey söylenebilir. Ancak bunlara rağmen ZÇ’nin çok iyi olması onu çok iyi yapıyor. :joy: En büyük mü bilmiyorum ama kesinlikle çok büyük.

Şükürler olsun üzümlü kekim Moirane geri döndü ama Thom ile evlenmeleri beni şok etti :open_mouth: Mat gibi ağzım açık kaldı. Kurtarma operasyonunu geride kalan Thom olacak diye yüreğim ağzımda okudum.
Mat-Tuon ilişkisini sevmiyorum. Kabullendim artık ZÇ romantik anlamda beni tatmin eden bir seri değil beklentim yok o konuda.
Galad-Beralain ikilisi de şaşırtıcı ama uyumlu bir çift oldu.
Perrin-Beyazpelerin etkileşimi de iyiydi. Perrin sonunda ‘basit bir demirci’ olmadığını kabullendi. Keşke 10 kitap sürmeseydi o konuda biraz kırgınım ona. Çekiçin güçle dövülme anını çok etkileyici buldum.
Önceki kitaplarda Egwene’i çok beğenmiştim ama bu kitapta konumu gereği durduğu nokta pek hoşuma gitmedi. Kaçınılmaz bir durum Amrlyn Makam’ı sonuçta biliyorum ama yine de olsun.
İçinde Lan geçen bütün cümlelerde gözümün dolduğunu bilmeseniz de olur

5 Beğeni
  1. Kitabı cok seviyorum sadece 1 karakterden dolayı. Arada bir dönüp onun bölümlerini tekrar okurum.

Son 3 kitapta seri cidden düştüğü çukurdan çıkıp uçmaya başlıyor.

3 Beğeni

Onun sayesinde seri düzelmiş diyorlar.

4 Beğeni

3.kitaba başlayacaktım daha başlayamadım. Tanrıların Gölgesi kitabını bitirince buna başlayacağım artık :smile:

1 Beğeni

Ayy kim acaba? En nefret ettiğim karakterleri bile bu kitapta sevdim ben. 13. kitabı nezdimde başarılı kılan noktalardan biri de bu aslında.

1 Beğeni

al’Lan Mandragoran. Yedi kulenin lordu, dai san malkier

2 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum.

Işığın Anısı güzel başladı. İki bölüm okuyuvermişim bir anda. Mazrim Taim’in kılık değiştirmiş terkedilmiş olmasındansa yeni çağdan terfi eden biri olması çok hoşuma gitti. Gerçi belli olmaz ne çıkacağı bakalım keyifle okuyorum.

1 Beğeni

Işığın Anısı 27.bölümdeyim

Davram Bashere karanlıkdostu olamaz inanmak istemiyorum. Birkaç bölüm önce Greandal’ın Bashere’nin düşlerine girdiğini gördük. Agelmar ve Ituralde de kabuslar görüyor ve ikisinin de kafası karışmaya başladı. Umarım Greandal düşlerde gezerek büyük komutanların hata yapmasına sebep oluyordur. Büyük hayal kırıklığı yaşıyorum şu anda. Bilinçli olarak gölgenin hizmetkarı olmuş olamaz. Çok üzüldüm gerçekten :frowning:

3 Beğeni

Mükemel bir seri. O kadar çok karakter kültür ve yer var ki insan bu dünyada kayboluyor. 14 kitap olması ve çoğu kitabında 1000 sayfa civarı olması ayrı bir zorluk katıyor okumaya. Min Mat ve Thom favori karakterlerimdi. Şu aralar seriye tekrar başlamayı düşünüyorum ama uzunluğu gözümü korkutuyor. Robert Jordan aşırı detaycı anlamı ve insanların kafasındaki düşüncelerin, entrikaların aşırı fazla olması da buna etken. Daha özet şeklinde kitaplar yayınlanabilse özleyenler için mükemmel olurmuş. Youtube’da özet videosu çeken bir hanımefendi vardı ama o da fazla özet anlatmış. Dediğim gibi mükemmel derinlikli bir seri ve dizi ile belki de o özlemi geçirmek isteyenler için müthiş bir hayalkırıklığı oldu.

4 Beğeni

Keşke ben de yeniden başlayıp buralara gelebilsem. Hafızamın silinip sizin yerinizde olmak isterdim şu anda. Keyifli okumalar.

2 Beğeni

İçtepi nedeniyleymiş. O kadar rahatladım ki.

2 Beğeni

Dizi istediğimiz gibi olmayabilir ama çok önemli bir şeyi de atlıyoruz. Dizi sayesinde bu evreni tanıyıp sonrasında kitaplara başlayan çok sayıda insan var. Be evrenle alakalı konuşacak çok daha fazla kişi olmasını sağlaması bile yeterli bence. Dizi çok fazla hata ve eksikler barındırsa da en azından bu evrenin ilgi çekici olduğunu bilmeyenlere gösterdi. Biz kitap okuyanların yorumları sayesinde dizinin kitabın yanında ne kadar sönük kaldığını duydukça da kitaplara başlayıp kendileri de bu gerçeği görmeye başladılar.

Örnek vermem gerekirse takip ettiğim bir kanalda evli çift dizinin ilk bölümlerinde bu evrene ilgi duymaya başladılar ve daha sezon başında kitapları okumayı çok istediklerini dile getirdiler. Sezon sonunda özellikle son bölümü çok sıkıntılı bulmuş olsalar da bu istekten dönmeyip kitaplara başladılar ve kanallarında her hafta 10-15 bölüm okuyup değerlendirme ve ileriye dönük tahminlerde bulunmaya başladılar canlı yayın yaparak. Bu şekilde kitaplara başlayıp hayran kalan kimbilir daha kimler vardır.

Bir kitabın dizisi ya da filmi kötü bile olsa kitaplara başlama etkisi oluşturabiliyorsa bence yeterli. Elbette ben de mükemmel bir şekilde ekrana yansıtılmasını isterim ama böyle bir şey kolay kolay olmuyor. En azından konuşup sohbet edeceğimiz insan sayısını arttırması da bir kazanımdır bizim için.

4 Beğeni