Anket Teknesi

Benim oyum severek de okuduğum Vakıf’a. Hem konusu güzel hem de kitapları bayacak kadar uzunlukta değil. İlk 3 kitaptan sonra da dalları farklı yerlere uzanıyor ve ölçeği genişletiyor.

2 Beğeni

Yerdeniz. İlk 2 kitabını okudum ve ikisi de iyiydi. Dili çok nahif adeta su gibi.

1 Beğeni

Fantastik okuyacaksanız Ejderha mızrağı serisi iyi bir tercih olur.
Yerdeniz Öyküleri aksiyon dozu düşük olmasına rağmen sürükleyicidir, bu nedenle tercih edebilirsiniz.
Bilim kurgu okumak istiyorsanız Asimov mutlaka okunmalı. Asimov’a vakıfla başlamak yerine Çelik mağaralar ile başlayan Robot serisi bence daha uygun düşer.

1 Beğeni

Dune serisini okuyup çöllerde gezinmeye başlayabilirsiniz. Genel olarak sosyoloji, politika, din, ekoloji ve entrikalar üzerine kurulu. İlk kitabı alıp okumak size daha net bilgiler verecektir.

1 Beğeni

Vakıf serisi farklı tarzlarda yazılmış ancak hepsi ayrıca güzel ve iyi işlenmişler. Ardan bunca yıl geçmesine rağmen yine de zevkle okunuyor. Vakıf serisine Robot ve İmparatorluk serilerini de eklerseniz çok daha keyifli bir okuma olur. Alt metni ve olayları ve durumları sorgula mevcut. En büyük artılarından biri tüm kitapları halen mevcut.

Dune serisine de başlayabilirsiniz. Serilere göz koyduğunuza göre kitapların kalın olmaları pek etkilemez sizi herhalde. Ben sadece Frank Harbert’ın yazdıklarını okudum. Vakıf serisine göre biraz daha düşük tempolu ama sıkıcı değil. Psikolojik ve sosyolojik çözümlemelerin olduğu, bolca felsefe yapılan bir seri. Evrenin altyapısı da gayet güzel oluşturulmuş. Biraz da fantasya soslu bilim kurgu seversen bu seri de tatmin edici olur diye düşünüyorum.

Malazan tamamlanmamış bir seri, son 4 kitabı çevrilmemiş, İthaki basıyor hepsi tamamlanır mı şüpheli :blush:.
Ejderha mızrağı ve Unutulmuş Diyarlar serilerini tamamlamanız çok zor olur. Bir de bunlar serilerin serileri gibi bir durumda bir çok yazarın kitabı var bu evremde geçen. Bazıları iyi bazıları yavan olduğu için yazarına ve serisine göre karar verin. Bir seriye başlarken bulunabilirliği ön plana koymak iyi olur.

1 Beğeni

Diskdünya serisini tavsiye ederim. :slight_smile: Kitaplar fantastik, absürt bir evrende geçiyor. Bunaltmıyor, okumak büyük bir keyifti. Büyünün Rengi, Fantastik Işık, Eşit Haklar kitaplarıyla başlayabilirsiniz. Seri alt başlıklardan oluştuğundan istediğiniz roman serilerini toplayabilirsiniz. Forumda okuma rehberi de paylaşılmıştı.

5 Beğeni

Açıkçası böyle dallı budaklı, kronolojik çıkışıyla okuma sırası farklı olan serilerden tiksiniyorum ve mümkün olduğunca uzak duruyorum o yüzden Diskdünya serisini okuyacağımı düşünmüyorum.

@SJack benim için de Vakıf ve Dune bir tık önde.
@Lorien_archers açıkçası ilk iki kitabın bu kadar akıcı olmasına rağmen seriyi bitirmememiz bende soru işareti bıraktı. Sanırım ilerleyen zamanlarda bir göz atabilirim ama zaten Yerdeniz kesinlikle okumam gereken listesinde olan bir seri, er ya da geç okuyacağım.
@Buzbilek Ejderha Mızrağı serisinin de çok dallı budaklı olması biraz korkutuyor, geçmişte çok başlamak istediğim ama Laika-İthaki mevzularından başlayamadığım bir seriydi. Raistlin özellikle dikkatimi çeken bir karakter. Şu an olmasa da kesin okumak istediğim bir seri, sadece okuma sırası göz korkutuyor.

@W4YNE Filmleri çok hoşuma gitmişti okumak istiyorum ama seri için okuması zor diyorlardı, evde de halihazırda tam set duruyor. Merak ettiğim bir evren ama akıcı olması şu anlık ilk tercihim.

@Tansael hocam açıkçası Malazan ve Cosmere evreninin daha çok oy almasını beklerdim çünkü bu iki seri bana çok popülermiş gibi geliyor, her yerde konuşuluyor ama tavsiye eden pek yok. İthaki zaten Malazan’ın tamamını basmadıysa asla el atmam, kendileri yüzünden Vakıf serisini yarım bırakmıştım. Eğer tamamlarlarsa bakarım.

Hepinize tavsiyeleriniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim.

1 Beğeni

Cosmere önerecektim ama seçenekler arasından bitmiş bir seriyi önermek daha mantıklı geldi. Eğer ben bugün bu serilerden birini okuyacak olsam tamamlanmışlardan başlardım. Vakıf ve Dune okumaktan büyük zevk aldığım serilerdi. Hangisini tercih ederseniz pişman olmazsınız. Vakıf serisine Robot ve İmparatorluk serilerini de ekleyin mutlaka.
Cosmere için ayrı bir parantez açmak gerekirse de Sissoylu Era 1 kendi içinde okuyup sonu ile tatmin olabileceğiniz 3 kitaplık bir seri ama daha büyük resme bakmak isterseniz Elantris ile başlayıp Sissoylu Era 1, Savaşkıran, Fırtına Işığı, Sissoylu Era 2 serilerini ve yan kitaplarını da okumanızı öneririm.

1 Beğeni

Dune. Çünkü ben de Dune serisi ile okumaya başlamıştım.

1 Beğeni

Hocam şahsen ben Malazan’ın köpeğiyim ama bu durumda önermem. Okumaya ısınmalık akıcı kolay okunan bir eser kesinlikle değil.

Bu amaç için listede benim en uygun gördüğüm Yerdeniz. Naif tatlış bir seri, büyüklük olarak da işin içinden kısa sürede çıkmaya müsait. Malazan en sevdiğim yazılı eser ama onu listenin kalanını tamamladığınızda bölüm sonu canavarı olarak önerebilirim ancak :roll_eyes:

3 Beğeni

Okuma sırası diye bir sey yok, seri alt başlıkları var ama takip etmek zorunda değilsiniz. Herhangi bir kitabını alıp okuyabilirsiniz. Diskdünya her kitabı kendi içinde başlayıp biten harika bir seri. Hem ingiliz mizahı olarak cok iyi bir yerde, hem her kitabı cok akıcı, hem de konular gayet keyifli ve ilgi çekici. Asla tiksineceğiniz bir seri değil.

1 Beğeni

Benim Yerdeniz 2. kitaptan sonrasını okumamış olmamı lütfen referans olarak almayın. Benim çok enteresan bir okuma sistemim var. Kafamın içinde 8-10 tane yarım kitap dolaştırmaya alışkın olduğumdan böyle bir dünya kitap var ya kendisi yarım ya da devam kitabı okunmayı bekleyen :sweat_smile:. Zamanla hepsini okuyorum kaldığım yerden. Yerdeniz özelinde ise kitabın tek cilt baskısını almıştım ve cilt biraz hassastı ondan kitaba zarar gelmesin diye tekil alır devamını öyle okurum dedim ve yanlış hatırlamıyorsam tam o zamanlarda askerlik kapıdaydı ondan devamı kaldı öyle. Akıcılık ve dil açısından kesinlikle tavsiye ederim ama.

Dune 1-2’yi rahat okudum ama 3-4 benim için çok zorlu bir okuma oldu bu yüzden oyumu ilk kitap (askerde 1 haftada okudum o kadar) çok iyi olmasına rağmen serinin tamamında akıcılık görmediğimden Dune için kullanmadım.

Diskdünya zehirdir hocam. Dal budak bilmez bir kere ilk kitaba başlarsanız gerisi rahat gelir siz farkına bile varmadan bağımlısı olursunuz.

Malazan’da ilk 150 sayfa kuralı var. Orayı geçemeyen seriye devam etmiyor diye onu da pas geçtim.

Sissoylu ilk üçlemeyi hızla bitirirsiniz kitapta aksiyon hız kesmiyor. 2. üçleme ise polisiye soslu fanfastik. Orada da aksiyon hız kesmiyor üstelik harika bir ikili var.

1 Beğeni

Yerdeniz’i ben daha henüz okumadım, sırasını bekliyor kütüphanede, ama eşim okudu bayağı beğendi. 6 kitap toplamında 936 sayfa, kalın bir kitap gözüyle de bakılabilir. Dune’in çoğu kitabı tek başına 700-800 sayfa. Bununla başlayabilirsin :blush:

1 Beğeni

Dune ve Malazan önermem. Malazan serisi çok geç açılıyor, tadına varmak için birkaç kitap beklemek gerekiyor. Dune güzel ancak kitap okuma alışkanlığı kazandıracak kadar akıcı değil. Dune severim bu arada.

Bence kısa kitaplarla başlanmalı, uzun 500 kitaplık seriler yerine.

1 Beğeni

Bu sıcakta Dune okumayın. İnsana fenalık geliyor. Kendimden biliyorum. :joy:
Benim oyum Vakıf serisine.

2 Beğeni

Bana göre bu sorunun açık ve net cevabı Diskdünya’dır.

Fantastik türde, sıralama fark etmeksizin, okuma şevkini geri kazanmak için; Locke Lamora’nın Yalanları, Elenium-Tamuli, Wardstone Günlükleri, Dikenlikler Prensi, Kralkatili Güncesi, Gediksavaşları, Farseer kitaplarını/serilerini önerebilirim.

Vakıf mükemmel bir seri ama bir tür kıvılcım serisi olduğunu zannetmiyorum.

Yerdeniz bana bizar bayık gelmişti, sevmiş olsam da aklıma gelen ilk seri değil.

Dune pek akıcı değildi, kurgusu hakkında da aklıma tutarsız olduğu bilgisi kalmış. Başlangıç için tavsiye etmem.

Ejderha Mızrağı ve Unutulmaz Diyarlar, güvenli fantastik limanlardır. Bu serileri farklı türden daha ağır kitapları okurken araya serpiştirirsem benim için ferah bir nefes oluyorlar. Okuma şevkini kazanmak için de pek tabii kullanılabilir.

Bana göre Malazan, fantastik edebiyatın eriştiği en üst noktadır ama bu derin evrene girmek için biraz sabırlı olmak gerekiyor.

Sissoylu iyi bir seri ama daha iyileri var.

2 Beğeni

Herkese yorumları için teşekkür ederim. İlk önce Vakıf’ı, sonra Yerdeniz’i, ardından Dune, Drizzt hikayelerini kapsayan Unutulmuş Diyarlar serilerini, Ejderha Mızrağı’nın ana hikaye kısımlarını, son olarak da Cosmere ve tamamlandığı takdirde Malazan olarak okumaya karar verdim.

Malazan’ı en sona atma sebebim İthaki’nin basım hızının benim okuma hızıma göre çok yavaş olması ve tamamlayamadan önceki kitapları unutacak olmam. İthaki maalesef bana bunu Vakıf ve Unutulmuş Diyarlar’da yaptı. Bu sefer yemezler.

1 Beğeni

ohyespatates, hoşgörünüze sığınarak şöyle bir ekleme yapmak istiyorum; “Ve o zaman ellili yaşlarımın son demlerinde olacağım için başkaca seri adı duymak istemiyorum” derdim ben olsam…
İyi geceler…

5 Beğeni

Hocam aslında sadece ana serilerini okuyup yan serilere geçmediğim sürece 1 senede rahatlıkla tamamlanabilecek bir liste ama aralara illaki farklı tarz kitap atacağım için 2 senemi alır maksimum. Vakıf ve Unutulmuş Diyarlar zaten yarım bıraktığım seriler, tamamlanması kısa sürecek.

Kendi okuma hızımı ölçü alarak düşündüğümden olsa gerek bu kadar uzun süre öngörmem. O zaman ne diyoruz… “İyi Okumalar”

1 Beğeni