Aylık/Yıllık Okuma Hedefiniz

Aylık ya da yıllık kaç kitap okumayı hedeflediniz ve hedeflediğinizi başarabildiniz mi? Bunu görebileceğimiz bir konu olsun istedim ve motive eder diye de düşündüm.

Böyle bir konu varsa ve ben göremediysem affola :slight_smile:

5 Beğeni

Arama sekmesi bir garip çalışır oldu. Neyse…

Benim hedefim 42 idi. Sonra 72 olarak güncelledim. Bu hedefe de ulaşınca yeni bir hedef belirlemedim. Zaten arada kitap bile denmeyecek incelikte bazı eserler var. Hedefe ulaştım fakat alt hedef olarak günlük 100 sayfa hedefi koydum kendime. Kendimi de kasmıyorum. Elimden geldiğince buna uymaya çalışıyorum ama bu demek değil ki her gün 100 sayfa okuyorum. Genelde ayın on-on beş günü okuma yaparım. Gerisi iş güç. Görselle üşengeçliğimi pekiştireyim.

7 Beğeni

Günlük 50 sayfa okuyarak kalınlığına göre ayda 4-5 kitap olmasını hedefledim. Çr/manga okumayı da sevdiğim için bu hedefime onları da koydum. Ama maalesef bu ay kaç gündür hiç okuyamadım. Geri kalan üç günde yarım olan 2 kitabımı bitirirsem çok güzel olur. Biri Yerdeniz. :’) Çook güzel. Bu da yıllık hedefim.

5 Beğeni

Ben 1000 k da ortalama bir hedef giriyorum ama bu hedef koymayı mantıklı bulmuyorum. Benim amacım senede 6000/7000 sayfa bandını kırıp senede 10.000 sayfa okumak. Senede 1 mesnevi, 1 seyahatname yada toplu eser okusan 3000, 4000 sayfa ediyor. Oysa 200 sayfa ortalaması olan Uğur Mumcu, Sabahattin Ali filan okusan 20 kitap yapıyor. Şimdi senede 3 kitap nere 20 kitap nere. Ama sayfa okumak boyut değişse bile neredeyse aynı. Bu sayfa olayına da okuma hızını değerlendirmek için dikkat ediyorum. Yoksa sindire sindire okunmuş 1 kitap , yalap sap 5 kitapdtan iyidir.Bence…

5 Beğeni

Aylık bir hedefim yok ama 4’ün altına düşmezsem mutlu oluyorum.

Sene başında 52 haftada 52 kitap okuyabilirim umarım diye düşünerek kendime 52 hedefi koymuştum. Ancak hayatıma sesli kitap girdikten sonra işler değişti, daha 6. ay dolmadan 52 kitap okumuş oldum. Sonra hedefi 78’e çıkardım, dün ona da ulaştım. Şimdi hedef 104. :slight_smile:

4 Beğeni

Online eğitim belasıyla uğraştıktan sonra tüm kişisel uğraşlarım yarım kaldığı için kitap okumalarına istediğim kadar gömülemiyorum. Tüm uğraşlarımın albenisi olduğu için sürekli aklım birine kayıyor. :smiley:

Bu seneyi çok yüksek ihtimalle pek fazla kitap okuyamadan kapatırım gibi hissediyorum. Kitaplığımda da yer kalmadı. Yeni kitaplık için para harcamaktansa bazı okumayı düşünmediğim kitaplarımı da elden çıkarırım veya bir kütüphaneye bağışlarım gibi düşünüyorum ama bakalım, zaman ne gösterecek.

1 Beğeni

Benim son zamanlarda aylık hep 5 oluyor, ne iniyor ne çıkıyor bu rakam. Bu aralar İthaki Bilim Kurgu serisini ve korku serisini bitirmeye çalışıyorum, okuyanlar biliyordur, bu serilerdeki kitapların her biri 2 güne bitebiliyor rahatça. Aslında ayda 5’ten fazla da okunabilir bu hesapla fakat iş falan filan oldu mu o kadar okunamıyor ne yazık ki. Birde baya fazla çizgiroman ve manga okuyorum ben, onlarda baltalıyor kitap okuma işini. Dizi film anime falan da var…Zaman sıkıntı.

Orta kalınlıkta kitaplarsa ayda 5
Kalın kitaplarsa ayda 3 oluyor diye özetleyebilirim.

1 Beğeni

Kitap sayısı hedefi biraz yetersiz kalıyor evet, diğer yorumlara katılıyorum bu konuda. Sanırım okuma listeleri yapıp onları hedef koymak daha mantıklı benim için. Yine de bu sene kullanmaya başladığım goodreads etkinlik gibi bir şey önermişti o zaman kitap hedefi koymuştum. Şimdi başlığı görünce bakayım dedim de çoktan gerilerde kalmışım zaten onda bile :grinning_face_with_smiling_eyes: Sürekli bir umut, okumayı arttırma kamçıları arıyorum ama hep geride kalıyorum belli ki :joy:

image

2 Beğeni

Ben bahsettiğin türde kitapların romanlarla aynı kefeye konulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bazı kitaplar vardır bir günde de okusan yüz günde de okusan yeterince şey yakalayamazsın. Bir çeşit araştırma gibi ya da farklı bir değer gibi bakıyorum. Seyahatname okuyup da tamam, bu bitti ötekine geçeyim diyemezsin. Dönüp dönüp bakarsın. Dönem değerlendirmeleri yaparsın. Araştıracak tonlarca şey çıkar. Biraz ondan biraz bundan derken bir sürü şey okuman gerekir. Sanırım bu farkı şöyle tanımlayabilirim. Sinemada bir film izlemekle tarih, bilim, doğa, araştırma belgeseli izlemek aynı olamaz. İkisi de görsel ürünler fakat farklı amaca hizmet ediyorlar. Basit bir belgeselde bile tonlarca araştırılacak şeyler çıkıyor. Belgesel, seyahatname vs. bir uğraşıdır. Romanlar nispeten daha keyfidir. Kendisini sürekli araştırmaya adamış birisine efendim kaç kitap okudunuz diye sormak çok anlamsız bence. Diğer açıdan bazı türdeki kitapları zaten yalap şap okuyamazsın. Düşünce yazıları, siyasi kitaplar, tarih kitapları, biyografiler gibi kitaplar öyle okudum, bitti mantığına uymaz. Okursun ve düşünürsün. Fırsatın varsa tartışırsın. Karşıt görüşleri okursun. Değerlendirirsin. Hayat örgüsünden tarihi döngüye kadar birçok şey daha okuman gerekir. Dediğin tarzda kitapları yavaş yavaş okuyup da “Bu ne be böyle” diyecek yüzlerce insan var. Belli bir birikim olmadan bu tarz kitapları on sene boyunca sindirerek bin kere okusan bir şey ifade etmez. Yani benim görüşüm böyle. :slight_smile:

1 Beğeni

Ya ben onları örnek,yakın zamanda aklıma gelen en kalın ve en ince kitaplar diye attım öylesine;

Mesela Lovecraft bir senede 3 kitap (dost toplu eserler) da okuyabilirsin, 20 kitap da. Totalleri aynı sayıda hikaye olur. Kitap sayısı çok bir gösterge olmuyor. Mesela liste de mantıklı özerin dediği gibi, bu sene 5 farklı Kurgucunun romanını okuyacağım veya Dune serisi bitecek gibi…

3 Beğeni

Öylesine yazarsan böyle anlaşılır. :sweat_smile: Neyse, herkesin kendisine uygun bir yöntemi var.

1 Beğeni

Okuma listesi olarak açmadım çünkü ben bir kitabı bitirince o an aklıma ne eserse onu alıp başlıyorum. Bu ay şu kitapları okuyacağım gibi bir şeyim yok. Biraz doğaçlama gidiyorum :grinning_face_with_smiling_eyes: Ama başlığı değiştiririm olmazsa. Hem okuma hedefi hem de okuma listesi şeklinde. Maksat konu biraz kamçılasın, teşvik etsin yeter :slightly_smiling_face:

Okuma listesi konusu vardı. Pek kullanılmıyor. Belki sayfa sayısı ve kitap hedefi olarak genişletilebilir.

1 Beğeni

Ben konuyu açmadan aradım ama bulamadım bir konu. Galiba İthaki soru hattı mı öyle alakasız bir şey çıktı karşıma :joy:

Yok hocam hiç gerek yok değiştirmeye, estağfurullah. Maksat muhabbet ki çoğu kişi zaten hedef olarak kitap sayısı koyuyor sizinki daha normal olanı yani :grinning_face_with_smiling_eyes: Ben öyle kendi açımdan belirtmiştim :joy: Herkes kendine göre bir düzen, bir sistem arıyor işte :grinning_face_with_smiling_eyes:.

1 Beğeni

Bu konu tam sizin aradığınız hocam varmış :relaxed:

2 Beğeni

Bir de bu var:

1 Beğeni

Ağustos ayı okuma hedefim 6 kitap. Kimi zaman yorgunluktan, sıcaktan okuyamıyorum, okuduğum zaman da minimum 50 sayfaya çıkmaya çalışıyorum. Şu 50 sayfayı biraz yükseltebilirsem ve hiç okumadığım gün olmazsa belki 6 kitabı bile geçer.

3 Beğeni

yıl sonuna kadar hedefime ulaşmış olurum .

3 Beğeni