Büyük Defter - Agota Kristof Okuma Etkinliği

Merhaba arkadaşlar. Mayıs ayı 2 etkinlik kitabımız var. Etkinlik 10 Mayıs’ta başlayacak. Şimdiden keyifli okumalar ve tartışmalar dilerim :slight_smile:

Büyük Defter

Kitabın Konusu:

Zamanın ve adın olmadığı bir coğrafyada, savaşın, felaketin, yoksulluğun ortasında anneannelerine emanet edilmiş küçük ikizler, bir yandan hayatı anlamaya çalışırken bir yandan da ne pahasına olursa olsun hayata sıkı sıkı tutunmaya çalışırlar. Gün gelir ikizlerin yolu ayrı düşer. Bir daha görüşebilecekler midir? Belki de, sınırları aşmak, sadece mekanları ve kişileri değil, kimlikleri ve hatta geçmişi bile değiştirebilir… Agota Kristof`tan savaş, yıkım, göçmenlik, kimlik, insanlık ve yazmak üzerine tüyler ürpertici bir üçleme.

5 Beğeni

Diğer etkinliğimiz;

1 Beğeni

Kitaba 2 gün önce başladım, bitmek üzere; son 30 sayfam kaldı. Müsait zamanda, etkinlik de başlayınca bir şeyler yazarım. Şimdilik çok iyi bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Özellikle ilk iki kitap zaman zaman çok rahatsız edici olmakla birlikte çok iyi bir eser var karşımızda.
Bu kitabı mutlaka alın okuyun diye amazon linkini paylaşan bir arkadaş vardı, hatırlayamadım şuan. Kendisine @periyodiknesriyat 'a teşekkür ediyorum :slight_smile:
@isos81 hatırlatma için teşekkürler.

6 Beğeni

@periyodiknesriyat idi. :slight_smile: Ben de onun sayesinde almıştım. Uzun zamandır takipteydim, Storytel’e gelsin diye bekliyordum ama baktım geleceği yok, Amazon’nda aldım. Hatta nasıl oldu hiçbir fikrim yok, kargo vs. her şey dahil 60 TL’ye geldi kitap bana.

Kitabı ben geçen ay bitirdim. Çok beğendim ben de aynı şekilde. Özellikle ilk kitap çok iyi. Güvenilmez anlatıcı türüne gösterilebilecek en iyi örneklerden birisi.

3 Beğeni
5 Beğeni

Bendeki versiyonda bu kadar üstünkörü geçilmemiş ama İngilizce edisyondaki gibi de değil. Oraları bulup fotosunu atarım daha sonra.

2 Beğeni

Yanlış hatırlıyormuşum. Bendeki 16. baskı ve 4. baskı ile birebir aynı yani sansürlenmiş.

1 Beğeni

Bu sansür olayı beni kitaptan soğutacak ama başa gelen çekilir. Okuyacağım ama eksihanesine de yazdım bu durumu.

1 Beğeni

Buna ben de katılırım :slight_smile:

Kitap çok güzel, hiç soğumaya gerek yok. :slight_smile: Sansürlü kısmı çevirtip okudum ve daha önce kitabı okumuş biri olarak aşırı rahatsız edici geldi bana. Yazara saygı konusuna katılırım, sansürün küçüğü büyüğü olmaz diye de düşünüyorum her zaman ama bu kısım kitabı toplattırıp zarfa soktururmuş böyle yayımlansa.

5 Beğeni

Neden yapıldığını anlıyorum ama yazar öyle uygun görüp yazmışsa yayıncının bu tür bir polisliğe girişmesi doğru değil. Zira, nerede durulacak? O zaman aykırı görüşlü yazarı sansürle, aklına yatmayan fikirleri tersi gibi yaz vs.

Bu tür kitaplarda sansürleyip yayınlayacağına, hiç yayınlama daha iyi. Yani benim görüşüm bu şekilde en azından (yayınevi sahibi olsam belki tersini düşünürdüm, bilemem). :slight_smile:

5 Beğeni

Merhaba herkese, forumda aktif olamadığım için göremedim. :blush:

Üçleme, tekrar baskı yaptığında koşa koşa alıp okuduğum bir kitaptı.

Kitabı okurken o sayfalarda anlamlandıramadığım bir boşluk hissi gelmişti. Kopuk bir anlatım olduğunu düşündüm. Baskıyı beklerken de sansüre dair bir yorum okuduğumu hatırladım. Sansürün bu sayfalarda olabileceğini düşünüp farklı dillerde okudum ve sansürlenen kısmı fark ettim.

Agota, bunları birebir yaşadı belki de gözlemledi ama kendisinin hayat şartları birçok kitabında da anlattığı gibi çok zor. Ondan farklı kitaplar okursanız sizler de anlayacaksınızdır.

Üstünden yaklaşık 3 sene geçmesine rağmen bendeki etkisi birebir aynı. Yazara devam etmek isteyeceksiniz ayrıca.

Hepinize keyifli okumalar dilerim ve sansür uygulamasını da öncesinde olduğu gibi doğru bulmuyorum. Sansürlenen kısım kitabın kurgu aşaması için o kadar önemli değil elbet ama genel atmosfer için önemsiz diyemeyeceğim.

5 Beğeni

Bu sansür olayını bende sevmiyorum ve hatta Türk Edebiyatında bile var maalesef. Kemal Tahir Kurt Kanunu kitabında varmış geçen okudum, bunun dışında sanırım Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömlek kitabında da varmış diye aklımda kalmış.

2 Beğeni

Bende kitaba başladım bu sabah. Daha önce yazarı ve kitabı tanımıyorum. Belki böyle bir roman tarzı dahi okumamış olabilirim. Şimdilik iyi gidiyor. Yazar o ortamın durumunu iyi yansıtmış ilk kitapta.

1 Beğeni

Yazarla tanışma kitabım olacak. Sayfa 50’ye geldim. Bazı yerler rahatsız edici ama ilginç buldum kitabı, okumaya devam.

1 Beğeni

Kitabın yarısına geldim. Sansür meselesi beni metne karşı hassaslaştırdı. Özellikle ilk kitabın içerisinde benzer şekilde sansüre uğradığından şüphelendiğim kısımlar oldu. Kitap bitince ingilizce baskısından kontrol edeceğim. Onun dışında kitap çok akıcı. Alışık olmadığım bir yazım stiline sahip. Ve oldukça da rahatsız edici. Bazı açılardan kinyas ve kayra tadı aldım. Biraz da Black lagoon 2. sezon açılış bölümlerini aklıma getirdi. Tabi bunlar sadece bende oluşan çağrışımlar.

2 Beğeni