Gelenekselcilik vs E-Kitap

Sanırım bu karşılaştırma insanların neye ihtiyacı olduğu konusunda şekilleniyor. Mesela teknede yaşıyorsunuz nasıl kitaplık, kütüphane oluşturacaksınız? Ya da karavanda yaşıyorsanız mesela? Forumda Kitaplıklarımız diye bir konu gördüm. Çoğunuzun duvardan duvara hatta tavana kadar ulaşan, yetmemiş kıyıya köşeye sıkıştırdığınız raflarınız, kitaplarınız var. Vallahi imrendim. Hayalimdi aynısını yapmak.

Sabit bir hayatınız var ise sürekli taşınıp durmuyorsanız bende gelenekselcilik derdim. Fakat ev değiştiren, şehir değiştiren ilerde nerede yaşayacağı belli olmayan birisi için böyle kitaplıklar yapmak, kitap biriktirmek çok zor.

Taşınacağım zaman o kitapları valize koyup çekmeye çalışmak, merdivenden indirmeye çalışmak, o kolileri taşımak… Aklıma geldikçe içim daralıyor, zor arkadaşlar… ve bu eylemi de bir kereliğine mahsus yapmıyorsunuz mesela.

Birde o kadar özenip bulup buluşturmuşsunuz, dikkat etmişsiniz kitaplığınıza, dostunuz gelip karıştırıyor “alabilir miyim” diye soruyor hadi ayıp olmasın diye veriyorsunuz sonra koştur o kitabın peşinden, artık geri gelirse…

Bir dönem kitapçıda çalıştım. Kitaba yapılan eziyetleri anlatmaya kalksam… Sayfaların içine ağzından çıkan sakızı yapıştıranlar, dondurma düşürenler, kalemlikten kalem alıp sırf kalem yazıyor mu diye kitabın içinde deneyenler… Neler neler…

X yerinden kitap sipariş ediyorsun yok sayfa ters basılmış ya da kitabın yarısı boş sayfa… hadi buyur iadesiyle uğraş dur. Ya da kitabın temin süresini bekliyorsun ama aradan 1 ay geçiyor komple oluşturulan siparişi iptal ediyorsun. Hadi onu geçtim kargo firmalarından ağzı yanmayan yoktur herhalde… Kargoya verildi mi, eksik mi verildi, doğru kitabı mı koydular, ya teşhir kitabı koydularsa… ne zaman gelecek stresi… Keza yine forumda Aldığı Kitapların Temini ve Gönderimi Sırasında Bunalanlar Platformu diye bir konu var…

Baskısı tükenen kitaplar… Bir daha basılmayanlar… Sahaf sahaf kitap arayanlar… Sahafta satılan kitapların fiyatları…

Çok sıkı bir gelenekselciydim fakat bu tür şeylerle uğraşmaktan benim içim şişti arkadaşlar bu yüzden çok uzun bir süredir fiziki kitap almıyorum. Eee kitapta okumak istiyorum ne yapacağım derken hiç hesapta yokken bende Kindle’a geçmiş bulundum ve cihaz e-kitap ile ilgili ön yargılarımı kırmış oldu. Elimdeki fiziki kitapları da yavaş yavaş sağa sola dağıtmaya başladım.

Velhasıl böyle uzun bir serzeniş yapmışım gibi oldu ama e-kitaplarında yukarıda arkadaşlarında bahsetmiş olduğu gibi Spotify, Netflix gibi bir sisteme, kolay erişilebilirliğe, fiyat düzenlemesine ve yaygınlaşmasına ihtiyaç var.

Güncelleme: Çizgi roman için Comixology, Marvel Unlimited ve Dc Universe uygulamaları altında aylık üyelik sistemi varmış mesela. İstediğiniz kadar çizgi roman okuyabiliyorsunuz. Böyle şeylerin yaygınlaşması lazım artık.

8 Beğeni