Gelenekselcilik vs E-Kitap

Karton kapak kitap sayım fazla değil, kitaplarımın da neredeyse %90’ı büyük kargo kutularının içinde duruyor. Tek tek poşetlenmiş ve balonlu naylona sarılmış vaziyetteler. Çok fazla kitabım olduğu için bu şekilde muhafaza ediyorum. İleri de kendi evime geçtiğimde harika planlarım o vakte kadar kutunun içinde kalacaklar. Kitapların bakımı ile uğraşmak benim için sorun değil, ama dediğiniz gibi elektornik ortamdan istenilen yerlere bakması kuşkusuz çok daha pratiktir.

Sissoylu’nun en büyük basımları bunlar. Bulana kadar akla karayı seçtim ama tüm kitaplar büyük boy. Akılçelen, Brandon Sanderson’un haklarını Epsilon yahut Pegasus’a devretsin diye dua eden kişilerden birisiyim. Alfa da olabilir hızlı ve kaliteli bir şekilde çıkartabilecek kim varsa artık.

Malazan kasım gibi gelecek, ithaki basıyor.

3 Beğeni

Yayında mı dendi acaba, yoksa bir açıklama mı geldi?

Soru cevap yapıldı İthaki yayınları ile. Tam zamanını bilmiyorum ama genel olarak güzel bilgiler verildi izlemenizde fayda var. Ben Malazanın geleceğini çok önceden biliyordum ama konuşamıyordum. Resmi olarak duyurulması iyi oldu. :sweat_smile:

2 Beğeni

E-kitap okumayı Kindle, Kobo vs. üzerinden deneyimlemeden lütfen e-kitap hakkında atıp tutmayın.

2 Beğeni

E-kitap,
Ağaçlar kesilmiyor, merak ettiğim ama kitaplığımda olmasa da olur dediğim kitaplar için iyi, yolculukta okuma kolaylığı sağlıyor, ingilizce kitap okumak için de güzel ayrıca alıntıları kopyalayıp 1000kitap uygulamasına geçirebiliyorum. Kitap üzerinde arama yapabilmek de büyük rahatlık sağlıyor.

Ama maalesef e-kitap okuyucum olmadığı için çok fazla tercih edemiyorum, gözlerim çok yoruluyor. Çok kalın kitapları ve kurgu dışı kitapları e-kitap okumayı sevmiyorum. Çünkü e-kitap bir yerden sonra sıkıyor beni. Yine de imkanım olduğunda bir kobo edinmek isterim. Ve okuduğum kitapların yarısını hadi olmadı çeyreğini kesin kobodan okurmuşum gibi geliyor.

Ben sevmiyorum, evet nefret ediyorum. Ama siz kullanmayın siz de nefret edin demiyorum ki. Yada kullananlara bunu nasıl kullanırsınız siz de demiyorum. Bu yazımın neresi sizi bu kadar rahatsız etti anlamadım. İnsan temennisini paylaşamaz mı?

Bundan dolayı olabilir mi?

1 Beğeni

Umarım demişim sadece. Ee ne var ki bunda.

Umarım kelimesine bu kadar takılacaksak her yazdığımız korkuyla dikkat mi etmemiz gerekir. Ben e kitap kötüdür yada kullanmamalısınız demedim. Bir umarım demek bazılarınızı neden rahatsız ediyor anlamış değilim.

Gerek yok nefret söylemine, ortada nefret edilecek bir şey de yok, rahatsız edici mi bilmem ama anlamsız.

3 Beğeni

Kendimce nefret ediyorum. Senin sevip sevmemenle herhangi bir derdim yok.

@SOLINARI dostumuzun demek istediği şey bir “temenni”. Yoksa “umarım olmaz Allah onların belasini” falan filan değil, diye düşünüyorum ki öyledir yani. Duyumlarım bu yönde.

Aynen söylemek istediğim de bu. Yoksa ben nefret ediyorum derken, herkes te etmeli demiyorum ki. Kendi düşüncem bu. Kimseyi bir şeyden nefret etmeye zorlamıyorum.
BU arada anlayışınız için teşekkürler.

1 Beğeni

Sanırım bu karşılaştırma insanların neye ihtiyacı olduğu konusunda şekilleniyor. Mesela teknede yaşıyorsunuz nasıl kitaplık, kütüphane oluşturacaksınız? Ya da karavanda yaşıyorsanız mesela? Forumda Kitaplıklarımız diye bir konu gördüm. Çoğunuzun duvardan duvara hatta tavana kadar ulaşan, yetmemiş kıyıya köşeye sıkıştırdığınız raflarınız, kitaplarınız var. Vallahi imrendim. Hayalimdi aynısını yapmak.

Sabit bir hayatınız var ise sürekli taşınıp durmuyorsanız bende gelenekselcilik derdim. Fakat ev değiştiren, şehir değiştiren ilerde nerede yaşayacağı belli olmayan birisi için böyle kitaplıklar yapmak, kitap biriktirmek çok zor.

Taşınacağım zaman o kitapları valize koyup çekmeye çalışmak, merdivenden indirmeye çalışmak, o kolileri taşımak… Aklıma geldikçe içim daralıyor, zor arkadaşlar… ve bu eylemi de bir kereliğine mahsus yapmıyorsunuz mesela.

Birde o kadar özenip bulup buluşturmuşsunuz, dikkat etmişsiniz kitaplığınıza, dostunuz gelip karıştırıyor “alabilir miyim” diye soruyor hadi ayıp olmasın diye veriyorsunuz sonra koştur o kitabın peşinden, artık geri gelirse…

Bir dönem kitapçıda çalıştım. Kitaba yapılan eziyetleri anlatmaya kalksam… Sayfaların içine ağzından çıkan sakızı yapıştıranlar, dondurma düşürenler, kalemlikten kalem alıp sırf kalem yazıyor mu diye kitabın içinde deneyenler… Neler neler…

X yerinden kitap sipariş ediyorsun yok sayfa ters basılmış ya da kitabın yarısı boş sayfa… hadi buyur iadesiyle uğraş dur. Ya da kitabın temin süresini bekliyorsun ama aradan 1 ay geçiyor komple oluşturulan siparişi iptal ediyorsun. Hadi onu geçtim kargo firmalarından ağzı yanmayan yoktur herhalde… Kargoya verildi mi, eksik mi verildi, doğru kitabı mı koydular, ya teşhir kitabı koydularsa… ne zaman gelecek stresi… Keza yine forumda Aldığı Kitapların Temini ve Gönderimi Sırasında Bunalanlar Platformu diye bir konu var…

Baskısı tükenen kitaplar… Bir daha basılmayanlar… Sahaf sahaf kitap arayanlar… Sahafta satılan kitapların fiyatları…

Çok sıkı bir gelenekselciydim fakat bu tür şeylerle uğraşmaktan benim içim şişti arkadaşlar bu yüzden çok uzun bir süredir fiziki kitap almıyorum. Eee kitapta okumak istiyorum ne yapacağım derken hiç hesapta yokken bende Kindle’a geçmiş bulundum ve cihaz e-kitap ile ilgili ön yargılarımı kırmış oldu. Elimdeki fiziki kitapları da yavaş yavaş sağa sola dağıtmaya başladım.

Velhasıl böyle uzun bir serzeniş yapmışım gibi oldu ama e-kitaplarında yukarıda arkadaşlarında bahsetmiş olduğu gibi Spotify, Netflix gibi bir sisteme, kolay erişilebilirliğe, fiyat düzenlemesine ve yaygınlaşmasına ihtiyaç var.

Güncelleme: Çizgi roman için Comixology, Marvel Unlimited ve Dc Universe uygulamaları altında aylık üyelik sistemi varmış mesela. İstediğiniz kadar çizgi roman okuyabiliyorsunuz. Böyle şeylerin yaygınlaşması lazım artık.

8 Beğeni

Bu cümle çok güzel özetliyor.

3 Beğeni

Gelenekselcilik dediğin iş gezisine gidene kadar :sweat_smile:
Arkadaşlar, e-kitap güzeldir, normal kitap da güzeldir… Ama siz kitaplara şömizi kırışmasın diye hassas davranırken 6 aylık iş gezinize 2 aydır şarj bile etmediğiniz e-kitap gelir :rofl:

Şaka bir yana, çıkarılan sonuç doğru. Bu bir ihtiyaç meselesi… Sabit yaşayıp, işe araba sürerek giden birisi için ekitap sadece yatakta kitap okurken ışığın kapalı olmasını sağlayabilir… Toplu taşıma kullanan yada sık seyahat eden için ise e-kitap yeri gelir 1000 sayfalık kitabın yerine geçer, insanı yükten kurtarır :slight_smile:

5 Beğeni

Her ne kadar e-kitapla ilgili haber - analiz Fransa ile ilgili olsa da salgın ile ilgili haber bizim ülkemiz yayıncılarının da durumunu özetliyor.

5 Beğeni

Şu olsa bütün sorunlar çözülürdü sanırım :slight_smile:


Kaynak

2 Beğeni

Ben iki şekilde de okuyorum.Ama e-kitap okuyunca bir süre sonra gözlerim ağrımaya başlıyor.Oyüzden hiç ama hiç tavsiye etmem.İhtiyaç duymasam okumam zaten.

3 Beğeni

Pandemi döneminde mecburiyetten dolayı bir artış olmuştur yurtdışında fakat sonrasında bu ilginin devam edip etmeyeceğine bakmak lazım.

1 Beğeni