Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Matem Bantları. Nedense kitap belirli bir yere kadar Benliğin Gölgeleri kadar zevkli gelmedi. Yani iyi ama Benliğin Gölgeleri bana çok iyi gelmişti diyeyim. Bazı twistlerin de geldiği çok belliydi. Sonu iyiydi, epilog zaten efsane bir şekilde bitirdi kitabı. Büyü sistemindeki yenilikler de bizi Sissoylu gelecek çağlarına hazırlamaya başlıyor. Şahsen ben Sanderson’ın başta 3 üçleme olarak tasarlayıp da bu 2. çağı yazmadan nasıl diğer çağlara geçmeyi düşündüğünü anlayamadım. Bayağı bayağı bu çağdaki bazı gelişmelerin yazılması gerekiyordu ki normal çağa geçiş düzgün bir şekilde olsun.
Yalnız iki kitaptır yazar sanki Wax’ın ferukemist tarafını sadece belirli yerler için kullanıyor gibi. Halbuki yanında insan taşıyorsun, o kadar çelikitme kullanırken bir zahmet kendi ağırlığını azalt da daha rahat it, iki kişilik itiyorsun boş yere. Ne zaman ağırlaşması gerekse söylüyor ama. Nedense okurken dikkatimi çekti bu. Çünkü Kanun Alaşımında buna daha dikkat ediyordu sanki Sanderson.

Secret History. Hazır Matem Bantları da bitmişken aradan çıkarayım dedim. İyi ki en son okumuşum diyorum çünkü hem olayları tekrar etmek iyi oldu hem de Kozmer bağlantıları ve Kozmer’in işleyişi hakkındaki bilgiler de bu kitabın son okunması için yeterli sebep. Matem Bantları için sürprizbozan oluşturması da cabası.

Edgedancer. Oathbringera başlamadan bunu okuyayım dedim. Aslında fena hikaye değil gibi de Sanderson biraz uzatmış gibi geldi. Aslında bu kitabın da okunması lazım Oathbringerdan önce. Özellikle Nale’in olduğu bölümler. Ayrıca yeni bir tür canlı ile karşılaşıyoruz. Seride nasıl işlenir bilmem tabi ama ilk görüşümüz burada oluyor. Lift’in yetişkin halinin romanı nasıl olacak acep, pov olarak okumak isterim kendisini.

7 Beğeni

“Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?” okuyanlar aşağıdaki sorumu spoiler vermeden cevaplayabilir mi? (122. sayfadayım)

Kitabın genel konusu ile alakalı anlamadığım bir şey var. Kaçak android ne demek oluyor? Örneğin Luba Luft normalde ne yapması gerekiyordu ki şimdi kaçak durumuna düşmüş? Androidlerler kaçak durumuna nasıl düşüyor yani bunu anlamadım. Misal Rachael Rosen nasıl kaçak olmuyor da diğerleri kaçak oluyor? Genel mantığı anlamadım.

1 Beğeni

Hatırladığım kadarıyla normalde yapması gereken bir şey olduğundan değil de androidlere uygulanan test sonucuna göre androidin geleceğine karar veriliyordu.

2 Beğeni

Kitabın konusundan da anlaşılacağı üzere Androidler o kadar gelişmişler ki insanlardan daha zeki hale gelmiş ve insanlarla androidleri birbirinden ayırmak zorlaşmıştır. Böylelikle bir grup android bulundukları gezegenden kaçarak dünyaya gelip insan gibi yaşamaya başlamışlardır. Bu noktada da devreye dedektif kahramanımız giriyor. Bazı testlerle peşinde olduğu androidleri bulmaya çalışacaktır.

Eğer yanlış bir şey söylemişsem affola çünkü bazı detayları hatırlamayabilirim. O yüzden yanlış bir şey varsa düzeltirseniz sevinirim.

Rachael Rosen sanırım şu sekreter android. Deckard’ın ona da test uyguladığını hatırlıyorum. Sonuçta sekreter bilinen bir android olduğu için onun kaçak olmadığı ortada. (Yoksa oda mı kaçak? Bu ince detayı hatırlamıyorum.) Her neyse. Gelelim diğer kaçakların durumuna. Kendinizi kaçak bir androidin yerine koyun. Bir dedektif gelip size test uygulayacağını açıkladığında bir köşeye sıkışmış gibi hissedeceğinizden en ufak bir fırsatta kaçmaya yelteneceksinizdir. Bu kaçınılmaz. Böylece de kaçak androidlerden biri olduğunuz anlaşılacaktır.

Umarım yardımcı olmuşumdur. Kitabı okuyalı 4 yıl olmuştur belki. Eğer söylediklerimde bir yanlışlık varsa tekrar okuyacağım. :slight_smile:

2 Beğeni

Ben bu noktayı gözden kaçırmışım. Kitabın ilk kısımlarına tekrar göz atınca fark ettim. Akşamları uykulu bir şekilde okuyunca böyle şeyler olabiliyor maalesef.

Dediğiniz diğer şeyler doğru. Teşekkürler.

Ekleme: Yine de androidlerin neden kaçtığını falan da öğrenmek isterdim. Hayatlarından memnun mu değillermiş de kaçmışlar acaba yoksa öyle eğlence olsun diye mi?

1 Beğeni

Kitaptan sonra filmlerini de izlemeni öneririm. Belki daha iyi oturur kafanızda.

1 Beğeni

@ohyespatates Arkadaşımızın dediği gibi kitabı bitirince filmini izlemeniz çok iyi olacaktır. Ama filmi izlemeden de ufak bir ipucu verebilirim. Bir android o kadar zeki bir hale gelmiş ki isteyebileceği tek bir şey ortaya çıkar! Ama onu da sizin yanıtlamanızı beklerim. Siz bir android olsanız tüm bu insanlığın içinde ne isteyebilirsiniz? :slight_smile:

1 Beğeni

Bu soruyu düşününce aklıma spoiler tarzı teoriler geliyor o yüzden şimdilik düşünmeyeceğim. Bitince cevaplarım. :sweat_smile:

Zaten kitabın da filmin de can alıcı kısmı bu arzudur benim bildiğim. Siz en iyisi kitabı bitirmeye bakın. :slight_smile: Keyifli okumalar.

1 Beğeni

H.G. Wells - Dünyalar Savaşı bitti.

Tom Cruise’ lu filmi izledikten sonra ve Zaman Makinası’ nı da okuduktan sonra merakla okuduğum bir kitaptı. Zaman Makinası’ ndan aşina olduğum klasik, sizi sıkmayan Wells anlatımı var. Tabii okurken garip gelen durumlar oluyor ama yazıldığı dönemi düşününce hak veriyorsunuz.
NOT: Keşke önce kitabı okuyup sonra filmi izleseydim. :slight_smile:

8 Beğeni

Yakma Zevki - Ray Bradbury

Kitap beklediğimden de iyi çıktı. İçerisindeki hiçbir öykü sıkmadı, acaba hangi öykü daha iyi diye düşündüm ama cevabını bulamadım çünkü hepsi gerçekten güzel. Özellikle Fahrenheit 451 evreninde geçen öyküler.

Fahrenheit 451 evrenini daha iyi anlamama ve evrenden daha iyi etkilenmeme yol açtı. Fahrenheit 451 okuyan birisi kesinlikle Yakma Zevki’ni de okumalı. Fahrenheit 451 kitabını pek beğenmemiştim ama bu kitabı okuyunca düşüncelerim değişti. Geceyarısından Epey Sonra ve İtfaiyeci öyküleriyle Fahrenheit’ın geçirdiği değişimleri görmek de güzeldi.

Kitabın çevirmeni olan Murat Özbank bence iyi bir iş çıkarmış. Sıkıntılı, anlam bütünlüğü olmayan paragraflarla karşılaşmadım. Gayet temiz, anlaşılabilir bir iş olmuş. Keşke Fahrenheit 451’i de Murat Özbank çevirseymiş.

12 Beğeni

Merhaba Ben de Harry Potter okuyorum ama tekrar tekrar

Bir de şu yakınlarda Yüzüklerin efendisini okumak istiyorum

1 Beğeni

Nur topu gibi bir Potterhead’imiz olmuş :slightly_smiling_face: farklı kitaplarda da buluşmak dileğiyle, hoş geldiniz.

2 Beğeni

Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?

Yani iyi güzeldi ama hakkında okuduğum onca övgüden sonra beklentimin biraz altında kaldı. Mantıksız ve gereksiz bulduğum iki nokta oldu.

Birincisi güya çok zeki olan androidler aslında hiç zeki değil. Hele sona kalan üç tanesi tam aptaldı. İnsandan daha zeki olan üç robotun çok ama çok basit bir şekilde bir insan tarafından öldürülmesi zaten bunu kanıtlıyor. Ve de şu androidleri üretirken kaçmayacak şekilde üretseler aslında hiç böyle kaçak sorunlar da olmazmış.

İkincisi de insanları kontrol altında tutmak için uydurulan Mercerizm dininin sonlara doğru sahte olduğunun açıklanmasının devamında olanları bir mantığa oturtamadım. Rick binanın içindeyken Bir anda Mercer ortaya çıkıyor, yardım ediyor, daha sonra Rick kendini Mercer gibi bir ortamda buluyor falan ne alaka deyip durdum.

Ha yine de beklentimin altında kalsa bile keyifle okudum. Ama en sevdiğim bilim kurgu kitapları listesine koymam bu kitabı. Çünkü okurken ne bir şeyi sordurttu bana ne de bir mesaj verdi. Hele ki en son okuduğum Yıldız Gemisi Askerleri gibi muhteşem bir kitaptan sonra biraz daha gözüme battı bu durum. Biraz da bu kitabın şanssızlığı oldu herhalde.

6 Beğeni

Henüz kitabı okumadım ama sanki yazdıklarınız spoiler içeriyor.

1 Beğeni

Bir süredir okuduğum kitaplar hakkındaki düşüncelerimi paylaşmıyordum.

Andrej Sapkowski - Nefret Çağı, Ateşle İmtihan, Kırlangıç Kulesi

The Witcher serisine devam ediyorum. Kitapları tektek incelemeye gerek yok, Elflerin kanın biraz yavaş başladı ama diğer kitaplar daha akıcı hale geldi ve ülke kral karmaşasından biraz sıyrıldı, artık 20 ülke ve kralla ilgilenmemiz gerekmiyor. Kırlangıç kulesini okumaya başlamak için biraz ara verip 2020’de çıkan kitapla arasına çok vakit koymayayım demiştim ama çok dayanamadım. :smiley: Seriyi genel olarak bir hayli beğendim.

Dr. Can Çiftçi - Ketofasting

Ketojenik diyeti bir süredir uyguluyordum ama çok detaylı bir inceleme yapmamıştım konu ile ilgili, doğru bildiğim yanlışlar varsa onları yok etmek amacı ile alıp okuduğum bir kitap. Diyeti detaylı ve anlaşılır bir şekilde özetleyip nasıl uygulanabileceğini güzel bir şekilde açıklıyor. Özellikle diyabet hastalığı olan ve fazla kiloları olan kişiler için ideal bir diyet. Kitabı da diyeti de tavsiye ederim :+1:

Jack London - Uçurum İnsanları

Witcher arasına koydum bir kitap. Okuduğum baskı Ararat yayınlarının 1973 baskısı. Kitap yazarın İngiltere’nin doğu yakasındaki hayatı bizzat deneyimlemek için oradaki insanlar gibi giyinip, onlar gibi yaşayarak şehrin bu kısmını deneyimlediği süreyi anlatıyor.
Yazar her zamanki gibi içinde bulunduğu durumu gayet güzel betimlemiş, cidden çok kötü durumdaymış 1900’lü yılların başlarında Londra. Ama ben okurken biraz sıkıldığım, konuyu biraz daha hikayeleştirerek yazdığını düşünmüştüm ama öyle değil. Doğrudan makale şeklinde yazılmış ve yaşadıklarını konu konu ayırmış, beni sıkan kısım da bu olmuştu.

Yılmaz Özdil - Mustafa Kemal

Fazla hoşuma giden bir kitap olmadı. Kitabın anlattığı şeyler güzel ancak Yılmaz Özdil’in yazım tarzını hiç beğenmedim. Kitapta Atatürk’ün askerlik dışındaki hayatı anlatılıyor, bu açıdan güzel.

Anlatırken çok fazla konu oradan oraya zıplıyor ve dağılabiliyor konu. Kullandığı üslûbu da beğenmedim, sanki çok yakın arkadaşlarından bahseder gibi sürekli ilk isimleri kullanmış. Cümlelerin yan yana değil de alt alta yazılması da ayrı bir durum. Normal bir yazım şekli kullansa kitap 100 sayfa daha kısalır. Bazı yerlerde çok daha kısa bir şekilde anlatılabilecek şeyleri aynı cümleyi içindeki bir iki kelimeyi değiştirip 10 kere yazarak anlaşmış. Bir de daha detaylı okuma yapmak isteyenler için bir kayça mevcut değil. Pek tavsiye edeceğim bir kitap değil.

6 Beğeni

Filmini izlediğinizde kitabın değerini anlayacağınızdan eminim. :slight_smile:

1 Beğeni

Kitabın ismini başlık olarak yazdıktan sonra mesajın kalanını okuyanların olacağını düşünmemiştim. Yine de aldım spoiler içine. :slight_smile:

Filmini de indirdim izleyeceğim ilk fırsatta. Filmin daha güzel olduğu yönünde yorumlar çok fazla var internette. Veya ikisini de ayrı kefeye koyup karar vermek zor diyenler.

Olur mu öyle şey? Burada sizin yorumunuza herhangi bir şey yazmayıp kitabı listesine ekleyen birçok kişi olduğundan eminim. Hatta bazı arkadaşlar hiç üşenmeden teker teker okuyor kitap yorumlarını.

Kitap hakkındaki düşüncelerinize gelince. Bir androidin zeki olmasını hangi ölçütlere bağladığınız çok önemli. Söz konusu androidlerin kaçıp birer insan gibi yaşama arzuları başlı başına bir farkındalıktır. Kitabın genel hattına hakim olan da bu düşüncedir. Zaten PKD androidlerin zekiliğine öyküde çok değinmiyor. Dick daha çok kitaba adını veren soru hakkında düşünmemizi amaçlıyor. Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? Sizce düşler mi?

Ama dediğim gibi kitaptan sonra filmi izlemeniz fikrinizi değiştirecektir. Bana göre kitap filminden çoi daha iyi.

5 Beğeni

Adamın tarzı bu. Böyle yazmayı seviyor. Diğer kitapları da bu şekilde yazılmış.