Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Hemen eski profil resmine dönelim hocam.Sizi mi kıracağım :smiley:

4 Beğeni

Jules Verne/Buzullar Arasında Bir Kış

Son derece tekdüze, betimlemeden yoksun bir anlatım; güzel ama yeterince iyi işlenememiş bir konu; ne yapacakları sezdirilmek yerine açıkça belirtilen ve gizemden yoksun, tahmin edilmesi kolay karakterler. Ay’a Yolculuk, Seksen Günde Dünya Gezisi gibi anlatım gücünün arşa çıktığı güzel romanları varken bu kitabın Jules Verne’e ait olduğuna inanasım gelmedi. Sanki Verne bir fikir bulmuş ama bunu yazması için başka birine emanet etmiş.

Ya da ben kitapları çok yüksek beklentiler içinde okuyorum ve bu da tatmin olmamı zorlaştırıyor. Şu benim adıma bir gerçek ki hem konunun hem de anlatımın çok iyi olması gerekiyor. Birinden biri fire verdiğinde okuma isteğim sönüp gidiyor. Buzullar Arasında Bir Kış’ta anlatım konunun çok gerisinde kalmış, bu yüzden benim için hayal kırıklığı oldu.

18 Beğeni

Diskdünya 2. kitabı olan Fantastik Işık’ı okuyorum. Yarısına geldim ama hala bu dünyanın içine tam olarak girebilmiş değilim maalesef. Umarım ikinci yarısı, ilk yarısından daha iyidir.

4 Beğeni

İlk iki kitap için “yazarımız, okur seçmecesi yapıyor” derler. Eleme yapıyor bir nevi. 3.kitap sizi ısıtacaktır, Mort ise kaynatır. Sonra siz de bizden biri olmuş olursunuz zaten.

2 Beğeni

İlk kitap için aynı şeyi duymuştum. Umarım dediğiniz gibidir. :slight_smile: Aslında Going Postal ile başlamayı düşünüyordum ama çevirisi olmayınca basım tarihine göre gitmeyi tercih ettim. Bakalım ileride ne olacak. :slight_smile:

Karanlık Orman
Hayal gücü, sen ne güzel şeysin… Son zamanlarda okumalarımdan çok memnunum. Bilim kurgu çok sevdiğim bir alandı ama bu kadar keyif alarak okumam şimdilere kısmetmiş. Tabii bunda eserlerin de payı çok büyük. Üç Cisim Problemi’ni ne kadar beğendiğimi daha önce söylemiştim. Yaşlı Adamın Savaşı ile beraber okuduğum en iyi modern bilim kurgudur benim için. Tabii bu muhteşem kitaba kadar. Çok başarılı bir hikaye ve muhteşem bir hayal gücü dersem heralde çok da abartmış olmam. Kitap boyunca merak ediyorsunuz, hep bir bilmece, hep olaylar içerisindesiniz. Dolayısıyla en iyi modern bilim kurgu alanında liderliği aldığını net bir şekilde söyleyebilirim.
images (1) (7)
Cixin Liu okumadan önce gözümü korkutan bir yazardı (okuduğum yorumlar nedeniyle) ama hiç de zor okunan bir yazar değil. Gayet akıcı ve canlı bir anlatımı var. Ayrıca konu çok başarılı. Arka kapakta yine bol miktarda gereksiz heves kaçıran var, okumayın (bitirdikten sonra göz attım ben ve gerçekten fazla bilgi veriyor bence).

Konu hakkında çok bilgi vermek istemiyorum çünkü ne desem bu kitaba olmasa, Üç Cisim Problemi’ne spoiler olacak. Ama fizikte ne kadar ileriysen o kadar varsın gibi bir önermesi olduğunu, dünya dışıyla iletişim kurmalı mıyız? Teknoloji ve bilim gelişimi/gelişememesi nelere gebe olabilir? Başka boyutlar (alt boyutlar) nasıl olabilir? gibi temeller üzerinde geliştiğini söyleyebiliriz serinin ilk iki kitap itibariyle. Teknolojik gelişmeler ve bilimsel gelişim müthiş anlatılıyor. Büyük bir olayı bekleyen insanların psikolojisini harika yansıtıyor bence kitap. Genel olarak felsefi yaklaşımını da çok beğendiğimi söylemeliyim. Bu arada sonunu apayrı beğendim, hatta tüylerim diken diken oldu, gözüm doldu diyebilirim. :slight_smile:

Yine ufuk açıcı ve insanı bol bol düşünmeye sevk eden bir eserle karşı karşıyayız yani. Tıpkı ilk kitap gibi bu kitapta da bolca yazım hatası, kelime tekrarları ve harf hataları vardı (gerçi ilk kitapta daha fazla ama) yine de o kadar güzel ki kitap, bunlar o kadar da rahatsız etmiyor (ya da ithaki sağ olsun alıştık bu duruma). Bilim kurgu sevenlere şiddetle tavsiye ediyorum bu seriyi. Üçüncü kitap da bir an önce yayınlanır umarım. Herkese keyifli okumalar dilerim. :slight_smile:

28 Beğeni

Ben Üç Cisim Problemini okuyalı baya oldu, ana hatları hariç çoğu şey silikleşti aklımda. Sonunu bile tam hatırlamıyorum. Acaba bu kitaptan önce tekrar bir göz gezdirmek ya da özetini okumak gerekir mi? Yoksa başka bir hikaye olarak mı ilerliyor. Üç Cisim Probleminden spoiler verebilirsiniz. Hatta verirseniz çok iyi olur :slight_smile:

2 Beğeni

Hikaye kaldığı yerden devam ediyor. Hatta ben de okuyalı 2 ay civarı olmasına rağmen karakterleri unutmuşum, okurken bunu farkedip bir göz attım. :slight_smile: Üç cisimlilerle temas edilmişti ilk kitapta, (tabi insanlığı uyaran bir üç cisimli de vardı, onu da ekleyelim) onlar da alt boyutlarda açılan sophonları üretmiş ve dünyaya göndermişlerdi. Sophonlar özellikle fizik alanı başta olmak üzere bilimin gelişimini durdurmak üzere yollanmışlardı. Bu sırada üç cisimliler de gemileriyle dünyaya doğru 400 yıl sürecek seferlerine başlamışlardı. Dünyada da insanlığın sonunun gelemsini isteyen dünya üç cisim örgütü var ve bir bilgisayar oyunu aracılığıyla iletişim halindeler. Yine bu örgütün üssü olarak kullanılan gemi, gelişmesi istenmeyen bir nano teknolojiyle, halat üretilerek yok edilmişti. İlk kitaptan benim de aklımda kalanlar bunlardı, bunların haricinde de bol miktarda çin tarihi içeriyordu, umarım biraz hatırlatma olmuştur. Ama karakterler için de bir göz atmanız iyi olabilir.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim. Ben bunları hep unutmuşum. :slight_smile: Sanırım ikinci kitaba başlamadan önce kısa bir özetini bulup okusam ya da ilk kitaba şöyle bir göz atsam çok iyi olacak :slight_smile:

Edit : Şunu buldum :slight_smile: 10dk’da çaçavahyominsoçahıçohava diye özet geçiyor. Seslendirme Çince ama İngilizce altyazı eklemişler. Ayrıca videoda tüm serinin özetini geçiyormuş. İzlerseniz dikkatli olun, belli bir yerden sonra Dark Forest’a geçiş yapıyor.

2 Beğeni

Rica ederim, kesinlikle özet okumanın çok faydası olacaktır, genel hatları bilinirse ayrıntılara ihtiyaç olmadan hikayeye devam edilebilir. Çünkü ilerleyen bir hikaye. Kitabın ortasından sonra zaten bambaşka bir hale bürünüyor. Çok başarılı bir seri, üçüncü için şimdiden fazlaca heyecanlıyım. :slight_smile:

1 Beğeni

Ben Diskdünya’ya alışmanın kitapların konusundan ziyade yazarın mizahi üsluundan kaynaklandığını düşünüyorum. Bu yüzden mizahi üslubu Diskdünya ile birebir ancak (bence) daha kaliteli olan Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni incelemenizi öneririm.
İnternette rastladığım bazı kişilerin yorumlarına göre bu yazarların (Terry Pratchett, Douglas Adams) mizahı üslubu “İngiliz Mizahı” olarak geçiyor.

1 Beğeni

17 adet gönderi şu konuya taşındı: Çeviri Kitaplar Sorunsalı

Diskdünya’nın ilk 2 kitabı serinin en zayıf kitapları diye defalarca duydum. Muhafızlar Muhafızlar’dan başladım ben, gayet güzeldi.

Phlippa Gregory - Nehirlerin Kadını…

Büyük bir ön yargı ile yıllardır uzak durduğum bir yazardı kendileri. Ancak geçenlerde youtube ta seyrettiğim bir video da söylenenler , benim gibi tarih ve tarihi roman sever biri olarak bir şans vermemi sağladı. Ben hep, bayan ve aşk romanı şeklinde baktığım kitap meğerse devamlı okumaktan zevk aldığım bir orta çağ tarihi romanı imiş :slight_smile: .Kitabı okumaya başladığımın 2.gününde 300. sayfaya gelmiş buldum kendimi ve tüm seriyi incelemeye başladım. Yazar startı İngiltere nin “güller savaşı” döneminde başlatarak, takip eden tüm romanlarında tarih tarih ilerlemiş.
Kitabın en büyük hatası kapakları olduğunu düşünüyorum, çok çok yanlış bir kapak seçimi olmuş. Onun dışında gerçek olaylar ve kişilerle, anlatımı gayet akıcı bir roman olmuş. Bu tarzı seven herkese öneririm ki galiba yazarın tüm kitaplarını alacağım gibi duruyor :slight_smile:
0000000410202-1

10 Beğeni

Esir Şehir Üçlemesi 3. Kitap - Yol Ayrımı - Kemal Tahir

İlk iki kitapla arasında ani bir zaman atlamasıyla başlaması sebebiyle henüz(80 sayfada) kopukluk hissini bir türlü atamadım üzerimden. Serinin dinamiklerine az da olsa zarar vermiş bence. Çok kısa bir zaman aralığında geçen ilk iki kitaptan sonra(ki seri başladığında Mustafa Kemal Anadolu mücadelesine girişmiş bulunuyor ve ikinci kitabın sonunda ancak Kütahya Eskişehir muharebelerinin arefesine-esnasına kadar geliyoruz) üçüncü kitabın birden 1930’lar Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kuruluş dönemini işlemesi bende soru işaretleri yarattı. Kitap nereye evrilir bilemiyorum ancak kurtuluş mücadelesi döneminde geçen hikayemiz mutlaka Sakarya, Başkomutanlık muharebelerini ve cumhuriyetin kuruluşunu bize göstermeliydi.

Belki de gösteriyordur dediğim gibi, 80. sayfa itibariyle durum bu.

10 Beğeni

Kemal Tahir en sevdiğim yazarlardan biridir. Okumaktan keyif alırım. Ama yaşadığınız hayal kırıklığını bende yaşamıştım. Arada büyük bir kopukluk var hatta haddim olmayarak aceleye gelmiş olabileceğini bile düşünmüştüm. Tabii üçlemeyi bir bütün olarak kabul ettiğimi söylemeliyim. Hani bir söz vardır “Türk gibi başla Alman gibi devam ettir ve İngiliz gibi bitir” bu sözün haklı olduğuna inanmaya başladım. Bu arada benzer duyguyu Fakir Baykurt’un Onuncu Köy romanının sonlarında da hissetmiştim.

1 Beğeni

Aslında yazım zamanlarını ele alınca anlaşılıyor durum. Bu kitaba gelene kadar bir sürü daha roman yazıyor Kemal Tahir. Belki artık o dönemi değil biraz daha ilerisini işlemek istemiş olabilir bu yüzden.

Bu öykünün başları çok tuhaftı gerçekten, o kadar anlatıya gerek var mıydı diye sormadan edememiştim ama ortalardan sonra güzel toparlıyordu. Bana, izlediniz mi bilmiyorum, black mirror metalhead bölümünü hatırlatmıştı bol miktarda (en azından aksiyon sahneleri). Nadir beğenmediğim Lem işlerindendir maske öyküsü ama Korkunun Bütün Sesleri çok iyi bir kitaptı.

2 Beğeni

KAOS LORDU
images
5-6 aylık süreçten sonra sonunda Kaos Lordu’nu bitirmiş bulunuyorum. Seri bu noktaya kadar Yüzüklerin Efendisi tadında ilerliyordu. Hadi şuraya gidip şu görevi tamamlayalım, hadi buraya gidip bu görevi tamamlayalım. Kitabın son 50-60 sayfası seriye karşı ilgimi yeniden diriltti desem yeridir.

Özet

Moiraine’siz geçen bir kitap olduğu için acayip derecede sıkılarak okuyordum (umarım geri döner eğer Lanfear döner de Moiraine dönmezse kendimi pıçahlarım) Yazar bu kitapta Rand Bey’i altını doldurmadan o kadar çok şişirdi ki “seri artık okunmaz raddeye geldi” diye diye 6 ay süründürdüm kitabı. Neyse ki sonlara doğru Ses Sedai’ler beyimizin ağzına fırın küreğini oturttu da haddini bildi. Her halükarda kitabın sonunda yeniden başa sardık ama bu kez daha oturaklı oldu.

Buradan Moiraine’e sesleniyorum;

Moiraiiiiiine, seni çooook seviyom, pişmanım dön geri gell…

Yalvarıyom elin ayağını öpeyim nooolursun…

Bi kere olsun sesini duyuyim noolur (Tülay re-edit)

Dipnot : Gelmezsen yeni favori karakterim MAZRIM TAIM olacak haberin olsun.

~Seni çok seven Wax~

Serinin kırılma noktası olan kitap bu bence.

8 Beğeni

Kendime en büyük iyiliği yapıp Otostopçunun Galaksi Rehberini okudum. Şimdi de Evrenin Sonundaki Restorandayım. Eylül ayından nefret ederdim ama garip bir şekilde güzel ilerliyor. :smiley: Kahkahalarla güldüğüm çok fazla yer oldu. Favorim depresif robot Marvin.

10 Beğeni