Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Yüzeysel İnceleme)

wi_220230387700

Martin Mystere - Odin’in Gözü
Martin Mystere - Malta Hayaletleri

İki hayal kırıklığı. İlkinde Ragnarok, ikincisinde Türklere karşı son kale Malta’yı koruyan şövalyeler tarihçeleri var birkaç panelde, eklemeye dahi üşendim. İkincisini okurken uyuyakalmışım. Goodreads puanları da 2.5 civarıymış, neyse artık. İkincisinde Ghostbusters esintileri de var ama sonlarda renkleniyor, o raddeden sonra da 96 sayfayı kurtaramıyor zaten (o da olmasa 1 yıldız). Odin’e 1, Hayaletlere 2 puan verip, bu zayıf defteri kapatıyorum.
unnamed
unnamedunnamed

Not: Odin’de Odin yok, astral seyahat, Freya, birkaç satanist dallama var. Bilgilendirici panelleri de özendirici olmaması adına (üşendim aslında) eklemedim. Kötü sayılar.

3 Beğeni

Meşhur İngiliz küstahlığı.

3 Beğeni

E tabii. Çanakkale’de madara olmuş herifi asrın lideri kılmak gibi. Neyse.

2 Beğeni

Harika kapaklar, heyecan verici fümettiler…

1 Beğeni

martin-mystere-sayi-178-sari-nil

Martin Mystere - Sarı Nil

Agatha Christie ile ilgili olduğunu öğrendiğim an radarıma aldığım kitabı, son birkaç kötü deneyimden sonra, almaya değer olduğuna emin olmak için e-kitap olarak okudum. Sherlock macerası ile de kıyaslamak istiyordum. Şöyle diyeyim, şehir efsaneleriyle beslendiği ve onları iyi kullandığı için arşivlenecek bir sayı çıktı, 160 sayfalık egzotik bir romans.

Öncelikle, Sarı Nil, Nil’de Ölüm’e gönderme değil, efsanevi hayali şehirlerden Zerzura’yı ve halkı Yüzen İnsanlar’ı temsil ediyor. Esas maksat burayı bulmak.

Yan hikayede ise, Agatha Christie’nin kaybolduğu kısa dönemde neler olup bittiği var. Bu kısımda Nur isimli bir Mısırlı ile (En-Sabah Nur, sen misin?) aşk yaşıyor, ancak Sherlock’a gölgeler içinde mitolojik bir figür layık görülmüşken Agatha’yı genç ve diri göstermek adına çıplak çizmek bana pek yakışık alır gelmedi. İlk romanının yayıncılarca reddedildiği (Snow Upon the Desert - Çölde Kar) ve vasiyetiyle hiç basılmadığı bilgilerini takiben bu sıfatın da yine Zerzura için kullanıldığı kurgusu hoş bir bağlantı olmuş. Macera sonunda Agatha’yı kaybolduğunda Dorothy L. Sayers ve Arthur Conan Doyle’un da medyumlar aracılığıyla arama çalışmalarına katıldığı gibi bilgiler yer almakta. Dediğim gibi, koleksiyonluk bir sayı olmuş, ancak bir Sherlock kalitesinde değil. Edinilmese kayıp olmaz. Unutmadan, Ricky Gervais ve ekibinin de üstünde durduğu Giza’da her yanda rüzgara karışan çöplerin varlığı da burada bir kareyle de olsa sitemden nasibini almış, iyi de olmuş.

unnamedunnamedunnamed

2 Beğeni

Harika bir araştırma, değerlendirme yazısı olmuş, eline, emeğine sağlık…
Martin Mystere’nin üm sayıları mevcut bende, tüm eski-yeni sayılarını nadirkitap ve büyülüdükkan’dan temin ettim. Hatta taksiti yeni bitti sayılır, fırsatım olur olmaz okumaya başlamayı çok istiyorum.
Bu değerli yorumlar saklanmak ve tekrar okunmak için kaydedildi. Sağ olasın kolombre…

3 Beğeni

Esas bomba sendeymis. Soyle ki, resmî sayfalarindan Comic Vine karakter dokumlerine kadar, hicbir kaynakta sayilarda yer alan kurgu ve gercek tarihî sahsiyetler, olaylar listelenmemekte. Acimasiz Katil diye bir sayida mesela, Lon Chaney’in London After Midnight karakteri, edindigim iki sayilik maceradan bagimsiz, tekrar gorunuyor. 30’lu Yillar’in basinda King Kong var. Denk geldim, alabilirsem bu ucunu alacagim. Bir de Koyun Sirri bolumunde Galyalilar olacak ama bizde tam macerasi basilmamis gibi. Karindesen Jack barkodu hatali, Collu bir sayiyla eslesiyor vesaire. Neyse. Okumaya basladiginda eger rastlarsan sen de bu tarz sayilari pasla ki edinelim lutfen. Bir de bizde basilan 150-200, toplam sayi 660 falan, zaten dahasi da var gorunuyor, basilir ise.

2 Beğeni

Tabii ki paylaşırım…

2 Beğeni

Daha önce bu kitapları forumda sormuştum okuyan inceleyen var mı diye kimseden ses çıkmamıştı. Kısmete bakın ki kütüphanede buldum ve ilk kitabı 100 sayfa kadar okumaya çalıştım.

Forum adına okuma isteyecekler için buraya izlenimlerimi yazmakta yarar görüyorum.

Anlatım şekli ve yazarın kullandığı üslup ve dili itibari ile okuması çok zor bir kitap. Yazar konuyu çok uzatmış. Yüz sayfa okudum ama elle tutulur bilgi ve anlatım toplasan belki 20 sayfadır. Daha ilk girişte 4 sayfalık martı temalı bir girişi var ki betimlemeler Victor Hugo yu kıskandırır.
Yazarın “Dünkü Türkiye Serisi” ni bitirmiş biri olarak bu kitap benim için hayal kırıklığı oldu malesef :frowning:

8 Beğeni

Bir de “Delirten Ekran” varmış, tam da deepfake furyası başını alıp gitmişken. Elinde varsa göz atıver.

1 Beğeni

Bulunduğum ortam gereği yarın bakar haber veririm :+1:

1 Beğeni

Benim sana önerdiğim kitaba da bak bence. Bilmiyorum benim ki de tersine çok detaylı anlatım olabilir. Ufaktan başlamıştım ama araya başka kitaplar gelince okuyamadım. O kitap Ahmet’te de ( @SJack) var. O kitaba özel bir etkinlik planım var bakalım :smiley:

2 Beğeni

Senin kitap aklımda kitap fuarından sonra ilgilenicem kendisi ile :blush:. Bunu kütüphane yi gezerken görür görmez hemen denemek istedim ama çok yordu…

1 Beğeni

Martin Mystere - Çıldıran Kent

Çok şanslıyım. Sator Bilmecesi’nde heba edilen Sator Karesi bu hikayede anahtar olarak kendini gösteriyor. Çok da keyifli bir macera. Gazetelere verilen günlük bulmacalar yolu ile şartlandırılan insanların sırrı nedir? Hurafe mi bilimsel mi? Mystere bu sefer topun ağzında kendisini mi bulacak? “İkinci bölüm” özetiyle 1. sayı olarak basılan maceranın öncesi de var görünüyor ancak yarım kalmışlık hissi vermiyor neyse ki. Evladiyelik bir sayı daha. Artı hanesine yazılıyor. Erich Fromm göndermesi de cabası.

Bana sayıyı aldıran iki sayfayla veda edelim.

unnamedunnamedunnamed

5 Beğeni

Çelik Kale Çanakkale tam okumalık bir yapıya sahip. Daha önce içeriğine bakmıştım. Tıpkı Nutuk gibi. :slight_smile:

3 Beğeni

Mayıs ya da Haziran gibi etkinlik düşünüyorum. Süreyi 1 yıl koyacağım rahat rahat bitiririz :smiley:

3 Beğeni

Listeye eklemiştim Melih söyleyince. Fuarı ne kadar hasarla atlatacağım bir belli olsun ona da başlıcam :blush:

@J.S etkinlik için uzun bir tarih :smiley:

2 Beğeni

Şimdi Ahmet şöyle yoğunum, şu kitabı okuyorum falan deyip geçiştirmeye çalışır. Onun önüne geçiyorum işte 1 yıl mis gibi :joy: Rahat rahat okur bitirir, zaten başlayınca o süreye kalmaz bitmesi :smiley:

3 Beğeni

Önce Sanderson serisinin bitmesi gerek dermişim. :smiley:

3 Beğeni

1 yıl süre var, her gün en az 10 - 15 sayfa oku yeter :joy:

@yates232 'de alınca etkinliği başlatacağım.

3 Beğeni