İnternet ile dükkan fiyatları aynı olsun diye uğraşıyorlar ama bu mümkün değil ve insanlar ucuz bulduğu ve daha kolay ulaştığı ürünü tercih ederler.
Bu başlıkla alakasız şeyler yazacağım ama sizin yazdıklarınızla alakalı☺️
Oturduğum semtin belediyesinin aşçılık kursuna gidiyorum. Şu an en çok talep olan branşlar örgü ve dikişmiş. İkisinde de aşırı talep olduğundan fazla sınıf açmışlar ve yedeklerde de çok yoğun sıra varmış.
Sanırım kıyafetlerin gereksiz pahalı olmasından kaynaklı insanlar kendileri üretmek istiyorlar diye düşünmüştüm bende
Bende bugüne kadar arasıra da olsa bağımsız kitapçıların desteklenmesi yönünde düşünüyordum. Hâlâ da öyle düşünüyorum. Yaşadığım şehirde çok sevdiğim bağımsız kitapçılar var. Özellikle Alsancak’ta bulunan Yakın Kitabevi. Ama gelgelelim içerisinde bulunduğumuz ekonomik durum çoğu zaman istediğimiz kitabı internetten bile almamızı zor ve hatta imkansız hale getirmişken bağımsız kitapçılardan bu devirde nasıl alışveriş yapılabileceğini aklım almıyor. Misal yine aynı yerden örnek vereceğim ama ben bir kitabevine girdiğimde Fitzek’in sadece 2 tane kitabını aldığımda kasada 1000 TL ödeyeceğim gerçeceğine daha çoook uzun bir süre alışabileceğimi sanmıyorum. O sebeple bağımsız kitabevleri için çok üzülüyorum.
Ayrıca çok uzun zamandır hayalimdi, çok da büyük bir mağaza olmayan bağımsız bir kitabevine sahip olup yaşamımı öyle noktalandırmak. Ama artık bizim ülkemizin gerçekleri ile hayallerimizin örtüşmesi imkansız.
7400 TL olmuş. 10K is loading.
Bu artışı ekonomiyle açıklamak mümkün mü gerçekten bilmiyorum.
Hayır değil. Artık öyle bir ortam ve pazar oluştu ki , afedersiniz ama “herkes tuttuğunu öpsün kardeşim” diyorlar. Az çok bir rayiç uygulaması vardı. Şimdi ülkeden o da kalktı.Sadece kitap değil, herşeyin fiyatı her şehirde , hatta aynı ilin farklı ilçelerinde bile fiyat farklılığı gösteriyor. İzmir’in merkezinde 5 km mesafe ile yemek fiyatları birden değişebiliyor. Hâlâ çok düşük olmasa da makul fiyatlı kitaplar satabilen yayınevleri var iken belki de başka bir yayınevi basımından telifine aynı maliyetli bir kitabı 3 katına satıyor. Devir artık maalesef yakaladığına sarılma devri.
Ne kadar da kibar bir arkadaş, öpme sarılma diyor.
Sadece ekonomiyle açıklanamayacağı kesin.
Maalesef haklısınız hocam, en çok da işçilik içeren fiyatlarda karşılaşıyorum bu durumla.
incinmişsin diyor işte.
Artık incinme, burkulma da değil. Bütün kemiklerimiz çatır çatır kırıldı.
Kağıt parası var, son okuması var, çevirisi var, elektriği, suyu, kirası, çalışan gideri, dağıtımı, matbaası vs var. Hal böyle olunca bana normal geliyor. İlk bir oofff diyorum ama hak da veriyorum.
Bizi adeta harvest ediyorlar. Kharen gibi bizi de sağlı sollu neyse spoiler vermeyeyim . Bren tam bu duruma uygun güzel bir hikaye anlatırdı bize.
Kitapların sadece son baskısının kaldığı, bizim de artık basılmayacağını bildiğimiz kitaplar için kuyruğa girdiğimiz bir distopya hayal ediyorum. Kuyruktaki bizler fakir, etrafımızda toplanıp bize gülen kitle fakir. Son parayı kitaba verme diye bizi engellemeye gelmiş bizi sevip akıl vermeye çalışan arkadaşlar aile üyeleri vs fakir.
Şakaya vurmaya çalıştım hocam, içimdeki öfkeye gülüp geçmeye çalışıyorum. O kırık kemikleri kendimde tek tek hissetmediğimden değil.
Adeta değil, bildiğin çatır çatır. Bren olsa neşemizi bulurduk ne güzel.
@MelihAntepli dostum söz konusu Zaman Çarkı olunca son okuma, çeviri, editörlük falan şaibeli bayağı. irbis kendi dediydi yeni karton kapaklı baskılar için bizzat elden geçireceğim, tertemiz basıcaz bu sefer diye ve forumdan kitapların o kadar da elden geçmediğine dair sitemler olmuştu. Bir de genel anlamda bir fiyatlandırma sıkıntısı mevcut. Enflasyon %300 gibi hesaplayıp zam yapıyorlar bazı uyanıklar.
Enflasyonun yüksekliği konusunda hemfikiriz ama şu grafiği açıklayacak bir enflasyon da yok. Etiket fiyatı güncel 510TL. Amazon’da bile Ekim sonu 95TL olan kitap 175TL şu an.
@_OZ Mis gibi distopik hikaye konusu, şaka değil, kağıda döksene bunu?
Yok hocam yanlış anlama, ben de makaradayım. Çok şükür stoğumuzu yaptık da bu kara kışı tedarikli geçireceğiz.
Acaba audiobook’a mı alışsak diyorum en kötü ayda 10 usd amazon alırız, kafamız rahat…
Bu gidişle koleksiyon kitaplar dışındaki diğer kitaplar için kindle ve dolayısıyla e kitaplar tercih edilir hale gelecek gibi.
Distopyanız kitap,dizi ya da film olursa isim önerim; Kitap Fakirleri.
Ama karanlık yazdığım için kuyruk beklerken de zam gelecek
Ben böyle konu açmıştım, yakında orada buluşur okey, pişpirik atarız