- ciltten çıkan ayracın bir yüzü bu. Fotoğrafta paylaştım ama gözünüzden kaçtı sanırım.
Darısı 7. çıkacak olan ayraca diyelim
Arada bazı farklar var ama sorun değil. Teşekkürler.
İkisi birebir aynı hocam. Seninkinde sadece yazı yok.
- Evren hakkında dibine kadar bilgi edinmek isteyenlere gelsin, MBoTF dışındaki diğer tüm eserlere bakış…
Hocam ben de 4.kitapta ilk 3 kitaptaki baya bir şeyi unuttuğumu fark edince, 5’te ilk 4’ü devam ettirmeyince ara verme kararı almıştım. 6 çıkmış mesela unutmuşum bile, aslında sonraki kitabı beklemeyince insan rahat sabredebiliyor. Böyle iyi oldu valla ya, başka şeylere gömülmüşken bir yandan Malazan birikiyor, zaten fantastik okuma hevesimi öldürüyordu.
O zaman soruyorum.
Malazan mı Zaman Çarkı mı?
: )
Okudum şimdi.
Evet bir Malazan tabi ki daha iyi cevabı geldi :ppp (kusura bakma ben öyle anladım ortamı kızıştırmak lazım )
Zaman Çarkı’nı severim ama oyumu Malazan’dan yana kullanıyorum😅
Renkler ve zevkler tartışılmaz. Bence kendi dünyaları içinde iki kitapta iyi. Zaman Çarkı sanırım 8.kitaptayım. Ben ikisinide sevdim. Bence fantastik seviyorsanız ikisinide okuyun. Bu tarz tartışmalar benim babam senin babanı döver gibi bir şey. Saçma yani. Eyyorlamam bu kadar
Ben biraz fantastik kitapları Joseph Campbell’in Kahramanın Yolculuğu şablonu ile değerlendiriyorum.
Zaman Çarkı bu şablona çok uyuyor. Tek bir kahramanın anlatısı değil elbette ama Zaman Çarkı daha çok Rand’ın hikayesi, okurken bu şablon çok hissediliyor, klasik kahramanın yolculuğu anlatısı.
Malazan ise - aslında 3. kitabın yüzde 70-80’inde kadar okudum - sanki Erikson bu yapının dışına çıkmak istemiş gibi. Daha grift ve çok katmanlı bir anlatı.
Çok katmanlı, grift ve klasik şablonun dışında olan anlatıları ben daha çok seviyorum. İki seri arasında bir değerlendirme yaptığımda Malazan ben de önde. Bu Zaman Çarkı kötü demek istiyorum gibi anlaşılmasın, iki seri arasında önceliğim Malazan olurdu.
Gibisi fazla, direkt bunu amaçlayarak yazmış. Birkaç söyleşisinde bahsediyor bundan.
Ayrıca çok katmanlı yapı olarak da Dune’u örnek aldığını da söylemişti.
"Yakınlaşmalar " da olan performansını görünce daha fazla bilimkurgu da yazıyor olsa demiştim.
Hala aynı fikirdeyim.
Bilimkurgu fantastik’e nispeten daha fazla spekülasyon yapılabilecek ve yazarın kendini daha geniş, kolay ve rahat ifade edebileceği bir tür gibi geliyor bana.
@MelihAntepli saçma değil eğlenceli. Ayrıca bizim peder kimseyi dövemez adamcağız yaşlı :
Görüyorum ki Malazan daha ağır basıyor.
Aslında hangisini önce okuyayım diye fikrim olsun istedim. İkisi de elimde var. Klasik fantastik kurguya baya doydum o yüzden içlerinden hangisi sıkmaz diye soruyorum bir nevi
Dune gibi eserler çok nadir. China MIÉVILLE abimizin eserleri gibi de nadirdir. Zirve noktalar.
7.kitap Ankara Fuarına çıkar diye düşünüyordum ama fuar yokmuş bu bahar.