Üçüncü Kısım’ı bitirdim. Bu kısım komple Kholinar Arc’ı oldu gerçekten, genel olarak sonunun bağlanması hariç memnunum. Karakterler aynı bölgede yeni bir maceraya girince tempolu ve birbirine bağlı bölümlerle ilerledik. Ama sonu ile beraber bütün set-up boşa gitmiş gibi hissettim.
Yani bu şehir zaten kuşatma altındayken,
her gün Parshendi saldırısı olabilecek iken karakterler neden bu kadar oyalandı o zaman? Saray a saldırıp Yeminkapısını alma işinin timeline ı şehre saldırı ile sıkışacaksa biz niye günlerce bu şehrin sokaklarını dolaşıp vakit kaybettik? Shallan Robin Hood’luk yaptı, fakirleri besledi de ne oldu? Önceden aldığı bilgiler ne işe yaradı? Yaradılmamışlar’ı önceden görmek de, kitaptan araştırmak da boşa düştü.
Elhokar’ın ve Adolin’in soylu partilerine gidip lobi yapıp asker bulması ne işe yaradı? Zaten sadıkmış soylular, ilk günden yüzünü göstersen daha fazla destek bulurdun. Kaladin’in duvarı koruyan muhafızların içine sızıp bilgi alması, sonradan onlarla yakınlaşmasına falan gerek kaldı mı? Tepede bir tane kaynaşığı indirip Parekılıcını çıkarınca herkes arkasında saf tuttu zaten. Kimse onu tanımadan bir saldırı da sura çıkıp bunu yapsa, sonra beni Kral Elhokar ve Karadiken gönderdi dese yine aynı sonuca ulaşacakmışız belli ki.
Yani diyeceğim o ki olayların bağlanması ve sonuçlanması böyle olacaksa altını bu kadar dolduracak bir set-up yazmaya çok da gerek yok gibi. Neyse, okuduğum bölümlerden memnun da olsam sanırım Sanderson’dan daha girift bir şeyler bekliyorum.
Elhokar baya baya bok yoluna gitti, yazık oldu. Karakter olarak da gelişimi artmıştı. Bir önceki kısımdaki Moash bölümlerini bu nedenle okumuşuz demek, sonunda onun intikamı gerçekleşecekmiş. Normalde yakalardım böyle niyetleri, Moash bölümlerini sevmeyince çok dikkat verememişim demek
Aslında hem Moash hem de Elhokar’ın Kholinar yoluna çıkması onları karşılaştıracağını baya belli ediyormuş, mantıklı bir senaryo da ikisinin de Kholinar ile alakası olmamalıydı çünkü ![]()
Shallah ve Kaladin’in son kısımlarda yine mental çöküşlere girmeleri canımı sıktı biraz. Shallan’ın çoklu kişiliği gittikçe bozulacak o belli de Kaladin’in herkesle hemen bir şekil bağ kurup sonra ben herkesi koruyacam ama koruyamadım durumları evrenin güncel gidişine ters kalmaya başladı iyice
Karakterler bir ileri bir geri yapıyor…
Sonda ulaştıkları yer sanıdım Shadesmar ama neden 4 kişi ulaştı onu anlamadım, Yeminkapısı platformunda daha çok kişi yok muydu ya? En basitinden Skar ve Drehy yok muydu yanlarında? Binadan içeri girmediler demek ki
Çivit daha önce buraya geldiğine göre herhalde gerçekten bir Parlayan ya da Cosmere’in farklı bir yerinden gelmiş bir karakter çıkacak.