@Pyrewrath ile birlikte bilim-kurgu okumalarına devam ediyoruz. Sırada Iain M. Banks’in Kültür adını verdiği serisinin ilk kitabı Phlebas’ı Hatırla yer alıyor. Daha önce serinin ikinci kitabı olan Oyunların Oyuncusu için düzenlediğimiz okuma etkinliğini şurada bulabilirsiniz.
Bayramdan sonra başlıyoruz. Herkesi bekleriz.
Not: Oyunların Oyuncusu serinin ikinci kitabı olmasına rağmen Kültür evrenine girişte ilk okunacak kitap olarak öneriliyor. Ayrıca daha güncel bir çeviri diye onla başladık seriye. Bu etkinliğe katılmak için ikinci kitabı okumanıza gerek yok.
Kitabın Konusu
Savaş galaksiye yayılmıştı. Kayıp milyarlarcaydı. Uydular, gezegenler, yıldızlar mahvoluşun eşiğindeydi. Hepsinin ardında ise tarihin başlangıcından beri birbiriyle kavgası devam eden fikirler vardı. İdirliler inançları için savaşıyorlardı; Kültür ise varoluş hakkını korumak için. Bu savaş prensiplerin savaşıydı. Teslim olmak söz konusu olamazdı.
Bu kozmik çatışmanın ortasında kalan ve bir Değişçin olan Horza ise belki de hayatının görevindeydi. Terk edilmiş bir Ölü Gezegeninin labirentlerinde, kaçak bir Zihin saklanıyordu. İdirliler de Kültür de sofistike bir yapay zekâ birimi olan Zihin’in peşindeydi. Horza makineler ve insanlardan oluşan bir mürettebatla o Zihin’i bulmak zorundaydı. Onun ve milyarların hayatı buna bağlıydı. Tek bir kişi koca bir galaksinin seyrini değiştirebilecek miydi?
Ben de bugün yarın başlarım. Elimdeki kitap çok kötü çıktı bıraktım, başkasına başlarsam buna yetişemem. Bayramda zaten fırsat olmaz, bayram sonrası başlamış gibi düşünebilirsiniz.
Test yaparız, geçer ve bize ciltli Hyperion set ısmarlarsan düşünürüz. Sen kendini hazırla da, İsmet’in direnci kırıldığında Manifold okuyalım beynimiz savrulsun uzaya.
Kanber yorgun ve yoğun Hem Dikenlikler Prens’ini hem Çanakkale okuması yapıyorum. Normal şartlarda 3.kitap olarak başlardım ama şartlar normal değil, bu aralar yoğun çalışıyorum
İlk kitabın etkinliği şubat başı olunca bunun etkinliği de mart başında olur diye düşünmüştüm.
Son zamanlarda kitap okuma hızımda düşüş var, o yüzden geri kalmayayım diye önden başlamıştım araya başka kitap da almadan. 22 günde okumuşum ama etkinlikten önce bitmiş Neyse başlıkta ve yorumlarda takılırız
Denemek isterim ama elimde 700 sayfası kalan Sefiller ve daha 300 sayfası olan Tanrıların Açlığı ve hepsinin ortasında da POE 1 in Mirage ligi var. Hatırladiğin içinde ayrıca teşekkuler
Kitabin konusu ilgimi çekti birinden birini bitirebilirsem katılabilirim
Ben Oyunların Oyuncusu’nu daha çok sevdim bu kitaba nazaran.
Bu kitap ona göre daha tempolu bir kitap ama zaman zaman bu tempo düşüyor. Kitaptaki ana hedefe ulaşmak için karakter baya dolambaçlı yollardan geçiyor, farklı maceralar yaşıyor. Bu kitabın başlangıcında olayların ve evrenin ortasına bırakılmak Malazan/Ay Bahçelerin başlangıcı gibi bir durum yaşatıyor insanda. Öncesinde oyunların oyuncusunu okumak yerinde bir karar olmuş.
Şurada kitapla ilgili güzel bir inceleme mevcut. Bitirdikten sonra okumanız daha iyi olur.
O makalenin sonunda da şu makaleye bağlantı verilmiş:
“Gentile or Jew
O you who turn the wheel and look to windward, Consider Phlebas, who was once handsome and tall as you.”
-T. S. Eliot, The Waste Land (IV)
10 ciltlik bir seriymiş. İthakinin bunu önümüzdeki 5 yıl içinde tamamlaması çok zor. Bir an bende başlayayım diye heveslendim. Ama sonra seri olduğunu görünce vazgeçtim.
Seri ama kitaplar birbirinden bağımsız. Yani totalde tüm seri “kültür” evreninde geçiyor ama karakterler, olaylar, zamanlar bağımsız. Ithaki de zaten başka kitabını basmayacak. Keşke use of weapons da çıksa. Hatta keşke 10 kitap da çıksa da ne kadar zaman alırsa alsa.
Phlebas’ı Hatırla kitabı için daha önce de söyledim, ben çok seviyorum çünkü çok hareketli ve sonucu çok bir şey sunmasa da macera ciddi şekilde keyifli. Tam bir uzay operası. Bir operadan aradığım neredeyse her ögeye sahip. Oyunların Oyuncusu benim için daha sönük bir kitap Phlebas’a göre ama beklentiyi de doğru ayarlamak lazım. Her noktasıyla kusursuz bir bilim kurgu kitabı değil bu kitap, ama türü sevenler için muthiş macera ve hayal gücü barındırıyor.