Orijinal Bir Fantastik Roman Fikrini İşleme Sanatı!

Sorum şu: Orijinal bir fantastik roman fikrini, Lotr gibi sert, şiirsel; Harry Potter gibi daha soft, çocuksu, hayalgücü geniş; Terry Pretchet ve Douglas Adams gibi absürd mizahi öğeler içeren; F.K. Dick gibi aykırı ve felsefi derinlikli, Ursula gibi mesaj kaygılı ve Got gibi epik olacak şekilde karmaşık bir mantıkta mı yazmak, yoksa bunlardan sadece bir veya birkaçının üzerine mi inşa etmek daha mantıklı olur? Bunu tartışalım istiyorum…

Konudan biraz bağımsız olabilir ancak kendimizi illa orijinal, eşi benzeri görülmemiş bir şey yazmaya da şartlamamalıyız bana göre. İyi yaptığımız, içimize sinen, yaparken mutlu olduğumuz şeyleri yapmak daha iyidir bana göre.

Onun dışında evet özgün işler okumak ve üretmek güzel.

2 Beğeni

Cevabınız için teşekkür ederim, ama demek istediğim, mevcut kitap formatından çıkmadan ve bu saydığım yazar/kitap özelliklerinden de esinlenen bir romanı, kendi dışavurumumla nasıl harmanlamam gerekir?

Yazmaya dair tavsiye isteyen birine ne zaman çok okuması söylense,

Buna benzer yanıtlarla savuşturuyorlar.

Özgün bir şeyler yazmayı bizden öğrenemezsiniz, boşuna sormayın. Okumak zorundasınız. Her türden onlarca kitap okumalısınız. @murgul 'un dediği gibi okudukça biriktirdikleriniz zihninizde özgün bir fikir, tarz meydana getirecektir.


Yazma Sanatı - Stephen King

Okumak bir yazarın yaşamının yaratıcılık merkezidir. Nereye gitsem yanıma bir kitap alırım ve gittiğim yerde mutlaka o kitaba dalma fırsatı bulurum.

Okumanın asıl önemi yazarken bir rahatlık ve teklifsizlik kazandırmasındadır; insan başkasının yazdıklarını okudukça, yazı dünyasına daha çok girmiş olur. Sürekli okumak sizi hevesle ve kendinizi kaybederek yazacağınız bir noktaya (bir zihin rahatlığına da diyebiliriz) getirir. Ayrıca, nelerin yapılmış olduğu, nelerin yapılmadığı, neyin demode neyin yeni olduğu, neyin işe yaradığı, neyin kâğıt üzerinde ölmek üzere (ya da çoktan ölmüş) olduğu hakkında giderek artan bir bilgi verir. Ne kadar çok okursanız, kaleminizle veya yazı gerecinizle kendinizi bir aptal durumuna düşürmekten o kadar uzaklaşmış olursunuz.

Kötü yazılmış bir kitabı okumak, yazarken yapılmaması gerekenleri anlamak için iyi bir yazı okulunda, süper konuk hocalarla yapılacak bir sömestrlik dersten daha değerlidir.

Bir yazar olmak istiyorsanız, her şeyden önce yapmanız gereken iki şey var: çok okuyun ve çok yazın. Bildiğim bu iki şeyden kaçınmanın, kestirmeden gitmenin imkânı yok.

Nasıl yazması gerektiğini başkalarına soran kişi sihirli değnek arıyordur, kestirmeden yazarlık diyarına gitmek istiyordur.

Maalesef ne değnek var ne kestirme. Okumak zorundasınız.

Düzelti:

Hakikaten beyhude oldu. Neyse, belki başkası okur, gerçeği görür.

18 Beğeni

Arkadaş defalarca aynı konuyu açıp defalarca aynı cevabı aldı ama hala usanmadan tekrar tekrar konu açıyor. Okumadan, kendini geliştirmeden bir şeyler üretemezsiniz dedikçe cevap bile vermiyor. Kendinizi boş yere yormayınız Bülent Bey.

4 Beğeni

Arkadaşlar, ben okumayacağım veya okumuyorum mu dedim? Ben okuduklarım üzerinden türü belirlerken nasıl bir yol izlenmesi mantıklı olur diye sordum, ama konuyu niye böyle bir yere çektiniz anlamadım! Hem kendim hem de benim gibi yazmaya niyetli olan, ama kurgular ve hikayeler arasında kararsız kalanlara bir kaynak olsun diye sordum! Lütfen bu doğrultuda yardımcı olabilecek arkadaşlara izin verelim, teşekkürler…

1 Beğeni

Resmen deja-vu. @NamelessOne da böyle fırtına estirmişti zamanında. :slight_smile:

Ben olsam her fikri kullanırdım. İlk bölüm LotR gibi şiirsel, ikinci bölüm HP gibi çocuksu, sonraki bölüm Abercrombie gibi grimdark, sonraki Adams gibi absurd ve son bölüm de Martin gibi epik olursa biz okurlar da her zaman hayalini kurduğumuz 5-in-1 yazara kavuşmuş oluruz.

2 Beğeni

Anlayışlı ve saygılı yorumunuz için teşekkür ederim, ve ben de her yazar ve eserden enstanteneleri, pasajları kendi yorumumla, yaratıcı olacak şekilde harmanlama taraftarıyım, ancak tek sorun okurun ‘ha bu şu yazardan veya kitaptan alınmış’ değil de 'aa şu yazara veya kitaba ne güzel selam çakmış, ne kadar farklı bir varyasyon getirmiş demesi için neler yapabilirim, bunu merak ediyorum!

Öncelikle merhaba, bu saydığın isimler zaten başka eserlerden esinlenerek bir şeyler üreten insanlar. Orjinallik kavramını biz çok abartıyoruz. Esinlenme olmadan bir eser meydana getiremezsiniz.
Mesela son mesajına bir örnek vereyim. Martin-şu an yazarın adını anımsayamadım- Okuduğu bir yazardan çok etkilenmiş eserlerini onun stiliyle yazmıştır. İlerde olacak olayları, başından bize çaktırmadan göstermesinden bahsediyorum.
Tolkien mitolojik kitaplara çok düşkün olduğundan anlatımı onlar gibi şiirseldir. Sende sevdiğin türleri okuyarak, kendi stilini bulacaksın. Bu işler bu şekilde yürür. Önce okumak, örnek almak sonra yazmak.

Gelelim sana vereceğim öğüde, bir yerde duymuştum bu lafı : Bazı yazarlar, insanların ihtiyaçlarına göre yazma alışkanlığındalar. Eğer döneminde savaş kitapları satıyorsa savaş kitabı, aşk kitapları satıyorsa aşk kitapları yazarlar. Bunlar genelde başarılı olur ve piyasada tutunur. Bazı yazarlarda tamamen kendi istekleri doğrultusunda hareket ederler. Onlar dönemleri pek önemsemeden kendi isteklerini okurlara sunarlar. Bu yazarlar genelde başarısız olur. Lakin Ortalığı kasıp kavuran serilere baktığımızda ezici çoğunluk hep 2. yazar tiplerinden çıkmıştır.

3 Beğeni

Asimov gibi bir hayal gücüyle, Tolkien gibi bir yazım yeteneğine sahip bir insan fark yaratamaz mı?

siz kendinizde bu donanımı görüyor musunuz?

Kaldı ki, Tolkien’in yazı stili bildiğiniz destan yazım stilidir. Hatta çoğu yerde kendini kaptırdığı olmuştur. Çoğu fantastik kitapları yalamış, yutmuş arkadaşlarım Tolkien betimlemelerinde boğulduklarını söylüyorlar.
Kişiden kişiye değişir bu tabii, lakin her yazardan bir parça toplamak yerine kendi stilinizi oluşturmanız lazım. Etkilenme illa ki kendini gösterecektir lakin, Tolkien betimlemeleri böyle yapmış, bende bu şekilde yazayım derseniz işin içinden çıkamazsınız. Okurun yüzde 90’ı da kitabı okuduğunda ‘Aa, resmen Tolkien okuyorum gibi’ demezler. Buna emin olabilirsin.
Fark yaratmak istiyorsan, önce ayakları yere basan karakterlerin, akıp giden bir kurgun olacak, sonra yazım stilin üzerine düşünebilirsin.
Mesela sen ne tarz bir yazarsın? Kimi yazarlar oturup, tüm kurguyu önce taslaklar halinde tamamlayıp sonra yazarlar. Kimisi küçük bir fikir bulur ve onun üzerine giderek yazar.
1.Tip yazarların kurgusu daha oturaklıdır lakin 2. Yazar tiplerinin dili daha akıcı olur genelde mesela.
Dediğim gibi, bol bol yaz, sonunda kendi stilini bulacaksın. Bu endişelenmen gereken son konu emin olabilirsin.
Son olarak tekrarlayacağım, genelde nasıl yazarsam çok okunur diye endişelenen yazarların kitapları okunmaz. İçinden gelerek yazan insanların ise kitapları çok okunuyor. Bunun birçok örneğini bulabilirsin.

Öncelikle açıklayıcı ve sağduyulu cevabınız için teşekkür ederim, ek olarak ben de kendi tarzımı belirlemem gerektiği konusuna katılıyorum, tek sorun romanımdaki mekanlar karakter büyüler icatlar kısaca her romana özgü öğelerin başka bir kitaptakine intihale kayacak kadar benzemesi riski, tamam majör yazar ve kitapları okudum ama okumadığım çok çok az bilinen hatta hırvatça bulgarca vs yazılmış hikaye veya romanlara benzemesi olasılığı da var, asıl soru şu, bütün yaratıcı şeyleri büyük yazarlar mı bulabilir yoksa çok çok az okunan yazarların bile orijinal kitap içi öğeler bulması olasılığı var mıdır? not: evet yazma konusunda şaşılacak derecede yetenekliyim, ben de tolkien gibi kendimi yazdıklarıma kaptırıyorum, noktalama işaretlerini hikayenin gidişatına kapılıp unutabiliyorum, bir saatte onlarca sayfa çıkarabiliyorum vs…

@ojela onlarca değil sizden sadece bir sayfa istiyorum. Kendi yazdığınız bir sayfayı burada paylaşın, tavsiye istediğiniz bizler bir bakalım nasıl yazıyorsunuz?

Not 1: Fikirlerinizin çalınma olasılığı için sadece bir sayfa istedim.

Not 2: Eğer sert eleştirilere katlanamayacaksanız paylaşmayın.

Not 3: Paylaşamadı.

Not 4: Asparagas çıktı.

5 Beğeni

Hocam aslında cadı denetmen @Agape burada olsaydı size güzel tavsiyeler verebilirdi. Kalemi kuvvetliydi. Forum üyelerine atıf yaptığı güzel bir fantastik öyküsü vardı. Bulamadım, bulunca eklerim. Rıhtımdan arkadaşlara tavsiyeler veriyordu yazım konusunda. Önceki tavsiye konularına göz atabilirsiniz. Başlıklar hala duruyorsa tabii.

@ojela farklı kullananı da var aynı kullananıda. Elfler genelde çok değişiyor. Lotr daki gibi kudretli olmuyorlar. Siz de değiştirebilirsiniz tabii.

Cüce ve Elfler’i Tolkein dışında kullananlar aynen mi kullanıyor, yoksa farklı fiziksel ve zihinsel özelliklerle mi?

2 Beğeni

cevap vermenizi çok istiyordum.

Cüce ve elfleri eserlerinde işleyenlerin bunu Tolkien’a kıyasla nasıl yaptıklarını öğrenmek istiyorsanız, açıp o yazarların kitaplarını okumanız en doğrusu olur.

10 Beğeni

Okumak mı? Ben daha iyi yazmak için sadece yazmanın, sayfalarca yazmanın, hatta noktaya virgüle bakmadan çılgınlarca, sözcüklerce yazmanın daha doğru olduğunu düşünmüştüm, şimdi kim gidip onca kitabı okuyacak? Offff.

Aklımda müthiş kurgular, yaratıklar var. 8 kitaplık seri ve yan seriler düşünüyorum, haritası bile hazır. Bunların hepsini yazmak zaten uzun sürecek, o yüzden okumaya fırsatım yok kusura bakmayın.

4 Beğeni

Siz kim gibi yazıyorsunuz hocam? Kaç yazarı örnek alıyorsunuz kendinize, kaç-in-1’siniz? Böyle eksantrik yazarları okumayı çok seviyorum, umarım çok-in-1’sinizdir.

1 Beğeni

Bende bütün fantastikler var, hepsini her türlü yazarım, yeter ki isteyeyim. Mesela bakın istedim, oldu:

1 Beğeni