Bende de bu Ren baskısı var, hala üzerinde jelatini ile duruyor rafta Çok ucuz gelmişti, almıştım o zaman ama pek de hevesim yok açıkçası okumak için.
Çok kötü değil diyorsanız bir ara okurum bende Ama sayfa sayısı çeviri kaynaklı olmayabilir, tahminimce punto ve sayfa düzeni kaynaklıdır. Bu baskılar çıktığı dönem maliyetleri düşürmecelerin başladığı, kitap sayfalarının falan inceldiği bir dönemdi diye hatırlıyorum.
Ren ve İletişim baskı arasında ciddi ebat farkı var.
İletişim baskıları iletişim’in klasikleri ebatlarında, Ren sert kapak tek cilt baskı ve ithaki tek cilt sert kapak baskı ise İletişim’in yaklaşık iki katı gibi…
Bugün reddit te denk geldim.Nantucketli Arthur Gordon Pym’in Öyküsü kitabını öneriyor fakat Dost Körpe cevirisinin yanına bile yaklaşmayın diyordu.Maalesef benim elimde de Dost Körpe’nin çevirdiği sizin paylastığınız eseri var.Bir türlü elim gitmiyor.
Orijinal dillerini bilmediğim için çeviriye çok giremiyorum ama bence şöyle yapın; Ren okumaya başlayın eğer bir gariplik, hatalar vs çok gözünüze çarparsa İletişim bakarsınız. Şu an kitaplar malum pahalı çünkü.
Ya valla ben İletişim yayınlarınınkini görmediğim için karşılaştırma yapamam ama “Ya bu çok kötü çeviri” demedim. Okurken gayet Poe’nun o melankolisini, gotikliğini, kasvetini hissediyorum. Şahsi deneyimim bu yönde.
Hatta ben o hisle kalktım gittim kendim gotik öykü yazmaya başlamıştım. Toplamda 8 öyküm var ve KDY’ye basım başvurusunda bulundum, öyle bir gaz düşünün.
Hocam Ren ile ilgili görüşüm şu şekilde Poe’yu okurken:
Gariplik, tümseklik, uyumsuzluk hiç görmedim şahsen. Bu arada beklentisi yüksek biri değildim. Ben ilk kez Poe okuyacak biri olarak başladım kitabı okumaya.
Ben İletişimin çevirmeni çok övüldüğü için İletişim almıştım ama bu diğer çevirmenlerin - çevirilerin kötü olduğu anlamına gelmez. Memnunsanız bence Ren’den okuyun. Yeniden masrafa girmeyin.
Not: İletişimden bir öykünün ilk sayfasının fotosunu eğer isterseniz atabilirim buraya. Karşılaştırırsınız.
Ben de bu fikirdeyim. Ren’i zamanında 60 TL’ye indirimde almıştım. Ama işte Poe’dan da ayrı etkilendiğim için acaba bir şey kaçırıyor muyum dedim. Ama evet, memnunum .
Berenice’den birkaç sayfa atmanız zahmet olmazsa çok mutlu eder açıkçası. Bu teklifiniz için çok teşekkür ederim.
Hocam ben baktım, emin olabilirsiniz. Açıkçası Allah var, İletişim’in farkı var. Bir de siz bakar mısınız? Hani çok mu şey kaçırıyorum? Benim içime bir şeyler girdi valla.
Hani Ren biraz daha basit onu anladım, ama kalkıp da 550 İletişim’e vereyim mi şimdi? (veremem de soru maksatlı)
Çevirilerde biraz farklılıklar var ama orijinal dile hakim olmadığım için hangisi daha doğrudur bir şey diyemiyorum. Sadece ben olsam eğer memnun isem Ren’den devam ederdim. Çünkü 690 lira etiketi İletişimin, Ren ise yeni baskısı yok.